AGENDA DE WEEKEND//18-19.2023

Meroslava Parii
17/03/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

SÂMBĂTĂ 18 MARTIE

Eveniment – „TekWill Junior Ambassadors”

UNDE: TekWill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 09:30

CONTEXT: TekWill Junior  Ambassadors, este o competiție populară printre elevii din Republica Moldova, cu un număr mare de participanți în fiecare an. Categoriile din cadrul evenimentului: Design grafic; Proiectare și dezvoltare web și antreprenoriat. Competiția este organizată de Proiectul „TekWill în Fiecare Școală”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul Suediei, Uniunii Europene în Republica Moldova și PNUD Moldova.

 

Primăria municipiului Chișinău informează că, în acest Weekend, 18-19 martie, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace cu produse și mărfuri autohtone,. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor autohtoni și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon. În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”. bd.  Ștefan cel Mare, 202, pe 18 martie, va avea loc târgul „Ecolocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone ecologice, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali. De asemenea la data de 18-19 martie în Parcul „Alunelul”, st. Calea Ieșilor, 11/4, va avea loc târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”. În sectorul Râșcani, pe bd.Moscova,  21, vis-a-vis de str. M.Basarab, 2, va avea loc târgul cu fructe, legume și produse agricole.

 

Târgul de primăvară

UNDE: PMAN

CÂND: 13 martie – 16 aprilie

 

Ziua Ușilor Deschise

UNDE: Univresitatea  Pedagogică de Stat din Chișinău „Ion Creangă”, Facultatea Arte Plastice și Design, str. Cornului, 10

CÂND: 09:00

CONTEXT: Facultatea Arte Plastice și Design, UPSC „Ion Creangă”, invită toți absolvenții instituțiilor de învătământ preuniversitar la Ziua  Ușilor Deschise, în cadrul căreia veți  descoperi  oferte educaționale ale la ciclu I, licență, ciclului II, master și veți avea ocazia de a participa la o serie de master-class-uri.

 

Eveniment magic „Trezește puterea interioară”

UNDE: VisPas Hotel, Sala Platinum,  str. Alexandru Lăpușneanu, 26

CÂND: 09:30-18:00

CONTEXT:  Evenimentul te va ghida să te reconectezi cu cea/l care ești cu adevărat, pentru a începe să manifești viața pe care ti-o dorești. Subiectele abordate: Cine suntem cu adevărat; Corpul energetic. Cum are loc vindecarea și cum manifestăm realitatea; Vindecarea rănilor copilului interior; Femeia și Bărbatul interior. Vindecare și manifestarea relației conștiente; Reconectarea la Puterea noastră interioară.

 

Workshop:  „Povestea ta contează!”

UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrul, 10

CÂND: 09:30

CONTEXT: Vă oferim o ocazie unică de a participa la workshopul de o zi „Povestea ta contează!”, predat de scriitoarea Leslie Leyland Fields. Împreună cu alte femei vei învăța să descoperi și să scrii povestea vieții tale, transformând amintirile în istorii captivante. Subiectul: Marea poveste a vieții tale; Cum să realizezi o scenă; O poveste mai  profundă; O poveste captivantă și convingătoare.

 

Eveniment „Gamarjoba Moldova”

UNDE: Jolly Alon Hotel, Sala Marmura

CÂND10:00-12:00

CONTEXT: Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova organizează un tur de familiarizare „Gamarjoba Moldova”, pentru operatorii turistici a Industriei Turismului din Georgia. Participanții acestui tur sunt membrii Georgian Outbund Tourism Association dar și reprezentanți media. Evenimentul include vederea diversificării pachetelor de servicii  oferite de operatorii din ambele țări prin stabilirea de parteneriate.

 

Sezonul Agricol – Moldagrotech SPRING 2023

UNDE: CIE MOLDEXPO, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00 – 18:00,  16-19 martie curent

CONTEXT: La Expoziție în acest an: Mașini și utilaje de ultima generație; Echipamente și tehnologii moderne; Semințe și material săditor. La eveniment vor participa peste 70 de firme din 8 țări: Republica Moldova, Austria, Germania, Italia, Letonia, Polonia, Ucraina, Ungaria.

 

Eveniment – Aspecte psihologice ale singurătății și anxetății la  adolescenți

UNDE: PsihologieMD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 10:00-13:00

CONTEXT: De ce adolescenții contemporani în era tehnologiilor informaționale și a comunicării se simte singuri? Sau poate pentru că singurătatea caracterizează această perioadă ale vieții umane? Subiectele principale ale evenimentului: Explorarea crizelor specifice adolescenței; Identificarea cauzelor singurătății în adolescență; Autoanaliza stării psihoemoțiomale prin intermediul tehnicilor art-terapeutice.

 

Campionatul – Ce? Unde? Când?

UNDE: Biblioteca Națională  a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 12:00

CONTEXT: Campionatul CUC este organizat sub egida Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, o asociațue obștească, care are scop promovarea jocurilor intelectuale,  și care consistă  din competiții între diverse echipe.

 

Eveniment: „Rupe tăcerea! Suntem alături”

UNDE: Casa de Cultură din Comrat

CÂND: 14:00

CONTEXT: Ministerul Muncii și Protecției  Sociale vă invită la evenimentul „Rupe tăcerea! Suntem alături”, prin care ne propunem să sensibilizăm publicul față de fenomenul violenței în bază de gen. La acesta vor participa reprezentanți ai Ministerului Muncii și Agențiilor ONU, dar și medici, juriști și psihologi, care vor susține sesiuni de informare, unde vor discuta despre formele de violență în bază de gen, consecințele acestora și serviciile disponibile în țară pentru supravețuitoare și supravețuitori. Evenimentul va include ateliere de creație pentru copii și părinți. Evenimentul va avea loc în cadrul Campaniei Sociale de Prevenire a Violenței în bază de Gen, implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru populație (UNFPA), Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitatea femeilor (UN WOMEN) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

Eveniment – Moldovan Brands Runway 2023

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 15:00

CONTEXT: Scopul evenimentului este să susținem interesul față de creatorii de modă din Republica Moldova. Producătorii noștri de modă creează colecții-capsulă de calitate la fabrici care au o istorie impresionantă de producere în spate. Pe podiul veți admira 10 colecții autohtone, curate de designeri din Ucraina și  Italia dar și 2 branduri din Ucraina.

 

Concert – Flaut, Pian și Păsări Cântătoare

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 16:00

CONTEXT: În Sala cu Orgă va avea loc un concert extraordinar de muzică clasică: În premieră, alături de muziciști profesioniști, vor încerca să cânte mici soliști – păsări vii cântătoare. În concert:  Bach, Mozat, Saint-Saens, Piazzola.

 

Spectacol „Macbeth”

UNDE: Teatrul Fără Nume, Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00

CONTEXT: O viziune modernă a clasicului „Macbeth”, inspirată din operele lui William Shakespeare și Eugen Ionesco. O tragedie clasică, care aduce în prim plan pasiunea frenetică, care provoacă răsturnări politice și sfidarea valorilor morale.

 

Spectacol „Ciuleandra”

UNDE: Teatrul Național Satiricus, Sala Mare, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un musical live, care evocă o crimă și reprezintă o operă fundamentală despre neamul nostru. Muzica spectacolului prezintă o operă originală, sensibilă și profund națională a compozitorului Marian Stârcea, dramatizarea în versuri și textele cântecelor fiind semnate de Ion Diviza.

 

Seara poeților nedebutanți

UNDE: Muzeul Național de Istorie al Moldovei, Librăria Cărturești, str. 3 August, 1989, 121

CÂND: 19:00-20:30

CONTEXT: Vă invităm la o seară de poezie cu Victor Fală, Olesea Enachi. Evenimentul va fi moderat de sriitoarea și poeta Maria Pilchin. Vom asculta poeme, vom discuta despre poezie. Zilele poeziei la Cărturești se află anul acesta la a treia ediție și se desfășoară în perioada 16-21 martie în câteva librării Cărturești.

 

Ucraine UNCUT – Fără Urme Vizibile – Proiecție de film

UNDE: Casa Zemstvei, str. Al.Șciusev, 103

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Fără urme vizibile”, este o expresie pe care soldații ucraineni adesea o aud în spitale. Dar când corpul pare nevătămat, trauma psihologică trece adesea neobservată atât de către medici, cât și cei afectați.  Filmul ne arată ceea ce rămâne în culisele videoclipurilor eroice ale soldaților ucraineni, la ce trebuie să se confrunte în viața de zi cu zi unde defapt se termină războiul.

 

Spectacol „Hamlet”

UNDE: Teatrul „Geneza” ART, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÎND: 19: 00

CONTEXT: „Hamlet”,  este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile și a fost pusă în scenă de către cele mai mari companii teatrale din lume și jucat de nume celebre. Tragedia shakespeariană este un subiect bine cunoscut, cu reflecții profunde, care pun în dilemă problema vieții și a morții, conturează veșnica luptă a moravurilor, relații de complot și conflicte, amoroase și politice

 

 DUMINICĂ 19 MARTIE

 

Weekend Sportiv

UNDE: Școala sportivă „Speranța”, Sala specializată de gimnastică ritmică, str. Ion Creangă 47/2

CÂND: 10:00,  Sâmbătă 18 și Duminică 19 martie, curent

CONTEXT: Direcția Generală de Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău, organizează Campionatul municipiului Chișinău la gimnastică ritmică sportivă.

Campionatul Open al municipiului Chișinău la Tir, se va desfășura la Poligonul de Tir al Centrului Sportiv al Armatei Naționale.

 

Spectacol „Ivan Turbincă”

UNDE: Teatrul Municipal de Păpuși  „Guguță”, str. Maria Dragan, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dârzenia, bunătatea și istețimea sunt apreciate pe pământ, dar mai ales în cer. Astfel că darurile miraculoase primite de la El îi aduc unui om simplu până și nemurirea.

 

Întâlnire de suflet – Ești ca o floare

UNDE: str. Alexei Sciusev, 69

CÂND: 12:00

CONTEXT: Martie – luna femeii, în care ne amintim că noi, suntem forța motorică a societății, și aducem o contribuție inestimabilă în lume.  Evenimentul pune la dispoziție discuții sincere, răspunsuri la întrebările tale, vei afla despre importanța îngrijirii de sine și despre valorificarea resurselor tale interioare.

 

Program „Emoții de primăvară”

UNDE: Circul de Stat din Moldova, bd. Renașterii Naționale, 7

CÂND: 4 martie – 2 aprilie, în fiecare sâmbătă și duminică de la 12:00 și 16:00

CONTEXT: Oferă copilului tău amintiri de neuitat, la Circul din Chișinău. Pe Arena Mică se va juca spectacolul „Emoții de primăvară”. Vă așteaptă numere de gimnastică în aer, mers pe sârmă, jonglerie, acrobați pe trambulină, show-ul bulelor de săpun și multă distracție alături de Clovnul Vesel.

 

Spectacol omagial „Cântă un artist”- Mihai Dolgan 80 de ani

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 24

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacol omagial cu legendara formație „Noroc”. Mihai Dolgan râmâne legenda muzicii noastre, care a lăsat o amprentă atât de însemnată în cultura țării. Pe scena Palatului Național, șlagărele sale de aur vor răsuna în spectacolul omagiat „Cântă un artist”.

 

Spectacol „Să le spunem pe nume”

UNDE: Teatrul Alexei Mateevici, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Să le spunem pe nume”, este un act de solidaritate cu poporul ucrainean și cu artiști din Ucraina. Acest spectacol este cuvântul nostru ferm împotriva războiului, este vocea prin care transmitem gândurile și durerea cu care empatizăm și pe care le  împărtășim.

 

Meroslava Parii
17/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii