AGENDA DE WEEKEND//13-14.08.2022

Anticoruptie.md
12/08/2022
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Târguri de produse locale 

UNDE: Chușinău

CÂND: 13-14 august

CONTEXT: În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford", bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, va avea loc târgul „EcoLocal", cu produse alimentare și nealimentare autohtone ecologice, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali. Pe Calea Ieșilor, 11/4, la intrarea în Parcul „Alunelul" avea loc Târgul produselor agroalimentare autohtone, organizat de Federația Producătorilor Autohtoni. În sectorul Botanica, pe adresele:  bd. Traian, 22, șos. Muncești, 170 și str. Butucului, va avea loc Târgul producătorilor autohtoni cu fructe și legume. În sectorul Centru, va fi organizat Târgul producătorilor autohtoni cu fructe și legume, pe adresele:  str. V. Alecsandri, 8, colț cu str. Lacului, str. Ismail 94, colț cu bd. D. Cantemir și str. N. Testemițanu, 30.

_____________________________________________________________________________________

A V-a ediție a Festivalului Au Gust

UNDE: Durlești

CÂND: 13-14 august

CONTEXT: Pe 13 august, începând cu ora 16.00, publicul va putea vizita expoziția lui Zaharia Cușnir și aprecia un Slam Poetry alături de Republica & VonAim în deschiderea Galei de Premiere a câștigătorilor/toarelor concursurilor de fotografie, film și literatură. Toți doritorii vor putea participa la diferite ateliere precum construirea unui hotel de insecte sau fabricarea hârtiei plantabile. „Grădina Moldovei” va pune la dispoziție semințe și informații despre importanța colectării semințelor locale.  Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale vă așteaptă pe cei curioși cu un joc de Ce? Unde? Când? despre regenerare și utilizarea spațiului public. Evenimentul se va încheia cu proiecția de film Moldox & „Eva Noastră” de Ana Gurdiș și cu o sesiune de Q&A. Începând cu ora 23.00 întreaga echipă invită publicul la „Sâmbăta de Apoi” o petrecere de 5 ani de Au Gust.  Duminica 14 august, începând cu ora 10.00, în scuarul Casei de Cultură din Durlești publicul va putea procura diferite produse de sezon și artizanale. Tot aici vor fi prezente diferite asociații, printre care Eco Digital cu un atelier despre „Spune NU DEEEșeurilor” sau Alianța Biciclete Chișinău, care vor veni pe drumuri neconvenționale din Chișinău spre Durlești să povestească despre modul de deplasare cu bicicleta. 

_____________________________________________________________________________________

Târgul de vechituri

UNDE: Chișinău, str. Tiraspol, 5-9

CÂND: 13-14 august

CONTEXT: Primăria Municipiului Chișinău a aprobat un calendar-cadru al Târgurilor de caritate și de vechituri pe teritoriul urbei, pentru anul 2022. Inițiativa are ca scop susținerea persoanelor social-vulnerabile și a proiectelor de caritate.

_________________________________________________________________________________

Festivalul Lupilor - Fiu de dac și de zeiță

UNDE: Orheiul Vechi

CÂND: 12-14 august 

CONTEXT: Timp de trei zile, teritoriul festivalului servește drept spațiu de creație, unde se vor împleti  legende, se vor spune povești, se va cânta și dansa, vor avea loc ateliere meșteșugărești și  recitaluri, șezători și ritualuri, se va face chef și voie bună. În data de 13 august vă puteți bucura de șezătoare, alături de meșteri culturali, povești,  muzică și activități în stil mistic, alături pe LUPII lui Calancea, Ansamblul  Ștefan Vodă, Surorile Osoianu, Guz, Frate Gheorghe, Adda, Dj Markus Lawyer etc.

___________________________________________________________________________________

Festivalul Covorului găgăuz

UNDE: satul Gaidar

CÂND: 14 august

CONTEXT:  Exponatele vor fi prezentate de muzee, primării și colecționari privați. Pentru oaspeții sărbătorii va fi organizat un program cultural bogat și o zonă alimentară. Covoarele participanților la festival vor fi, de asemenea, evaluate de juriu. Câștigătorilor li se vor acorda diplome și premii – 3 mii de lei.

__________________________________________________________________________________

O delegație din municipiul Chișinău participăa la Zilele Culturale ale municipiului Vaslui

UNDE: Vaslui

CÂND: 13-15 august

CONTEXT: Pe parcursul celor 3 zile de festival, vasluienii vor avea posibilitatea să admire lucrările pictorilor Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova care vor fi expuse la Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor ,,Constantin Tănase",  expozițiile prezentate de Muzeul de Istorie a orașului Chișinău ,,Un tandem remarcabil: Primarul Carol Schmidt și arhitectul Alexandru Bernardazzi" și expoziția ,,Chișinăul în Culori", autor Lică Sainciuc, la Esplanada Muzeului Județean ,Ștefan cel Mare Vaslui".În cea de-a doua zi a festivalului, la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu-Spătaru" va avea loc lansarea cărții maestrului Eugen DOGA „Viața mea, așa cum a fost să fie", editată cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău, iar seara va fi încununată cu un recital al Maestrului Eugen DOGA și artista Paula SELING. În ultima zi a evenimentului, pe scenă vor evolua: Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „Crenguța de Iederă". Ediția 2022 a festivalului va fi încununată de evoluarea  „Orchestrei municipale de muzică populară a Fraților Advahov" și formația „Zdob și Zdub".

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Edinburgh, Scoția: Festivalul Internațional de Carte de la Edinburgh (13 – 29 august)

___________________________________________________________________________________

Moscova: Festivalul focurilor de artificii (13 – 14 august)

___________________________________________________________________________________

Bangkok: A 11-a reuniune a miniștrilor turismului din cadrul APEC și a 60-a reuniune a grupului de lucru al turismului APEC (14 – 20 august)

___________________________________________________________________________________

Pakistan: Ceremonii de marcare a 75 de ani de la independența Pakistanului față de dominația britanică

___________________________________________________________________________________

Beirut, Liban: Sunt marcați zece ani de la dispariția în Siria a jurnalistului american Austin Tice

__________________________________________________________________________________

România: Ziua Marinei Române este sărbătorită anul acesta printr-o serie de evenimente organizate în perioada 8 – 15 august, la Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Bicaz. Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucişătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române ajunge anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.

Anticoruptie.md
12/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii