7 zile în 7 evenimente//Retrospectiva săptămânii

Viorica Mija
12/06/2022
Colaj: CIJM

06.06.2022 - 12.06.2022

A fost săptămâna în care Conferința președinților din Parlamentul European a cerut șefilor de stat din UE să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. În timp ce la Chișinău oamenii legii au inițiat dosare pentru incitare la ură interetnică, dezbinare națională și propaganda războiului, ucrainenii dau o ripostă hotărâtă atacurilor acerbe ale rușilor, încercând să-și recâștige teritoriile ocupate temporar. Tot în această săptămână, ANRE a aprobat majorarea tarifelor pentru energia electrică cu până la 22%, dar am primit și o veste bună de la Comisia Europeană, care a înaintat un regulament care ar permite accesul fără taxe pe piața comunitară pentru șapte produse moldovenești. 

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

06.06.2022

Avocata Copilului Maia Bănărescu s-a sesizat din oficiu la investigația CIJM despre copiii fără acte de identitate

Avocata Copilului Maia Bănărescu s-a sesizat din oficiu la investigația CIJM despre copiii fără acte de identitate „Copiii invizibili”, publicată la 1 iunie pe portalul Anticoruptie.md. „Vom studia cazul din oficiu și îl vom include în raportul de monitorizare pe care îl vom elabora anul aceasta pe marginea recomandărilor făcute autorităților privind cazurilor copiilor nedocumentați”, a declarat pentru Anticoruptie.md, Maia Bănărescu. 

Investigația „Copiii invizibili” scoate în vileag că în Republica Moldova există copii nedocumentați, fără acte de identitate. Acești copii nu figurează în statistici, nu beneficiază de protecție, asistență medicală și alocații sociale. Lipsiți de drepturi, ei sunt într-un risc uriaș de a fi exploatați, traficați sau vânduți pentru organe. Nimeni n-o să-i caute, pentru că ei oficial nu există. Fără acte de identitate, acești copii vor rămâne pentru tot restul vieții la marginea lumii „oficiale”.

Centrul de Investigații Jurnalistice a constatat că există o discrepantă enormă între numărul copiilor născuți vii și numărul actelor de naștere emise de autorități în ultimii cinci ani. Această diferență este de peste 22 de mii, asta însemnând că atâția copii nu ar avea acte de identitate, pentru că numărul actelor emise în fiecare an este cu câteva mii mai mic decât numărul de copii născuți în Republica Moldova. Ministerele Sănătății și al Muncii și Protecției Sociale nu au reacționat deocamdată ca să explice ce e cu discrepanța enormă dintre numărul copiilor născuți vii și numărul actelor de naștere. 

Detalii, aici

07.06.2022

Veronica Drăgălin va fi noua șefă a Procuraturii Anticorupție. CSP a declarat-o câștigătoarea concursului

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o, marți, pe Veronica Drăgălin drept câștigătoare a concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. 

Veronica Drăgălin a avut o carieră apreciată în SUA acolo unde a ajuns procuroare adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Ea este deţinătoarea a mai multe premii obţinute pe parcursul carierei sale, cum ar fi premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili şi Premiul Directorului FBI. A fost nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.

Detalii, aici

08.06.2022

„România va sprijini eforturile de modernizare a armatei Republicii Moldova”. Bucureștiul își exprimă disponibilitate pentru a întări securitatea Republicii Moldova

România va sprijini Republica Moldova să-și modernizeze armata, a declarat ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu în cadrul unei conferințe de presă ținută miercuri, la București, alături de omologul său de la Chișinău, Anatolie Nosatîi.

„De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistență umanitară consistentă. Consider ca fiind extrem de importantă sprijinirea Republicii Moldova în consolidarea rezilienței. Am evidențiat faptul că parteneriatul nostru strategic necesită o coordonare continuă. România își exprimă ferm disponibilitatea și interesul de a dezvolta cooperarea cu armata națională a Republicii Moldova pentru a sprijini eforturile acestora de modernizare”, a declarat Vasile Dîncu.

Detalii, aici

9.06.2022

„Vor veni ai noștri”. Propagatorul războiului audiat de procurori este un pretins jurnalist

Propagandistul audiat joi dimineață de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate este un pretins jurnalist angajat al publicației Gagauznews, Nikolai Kostîrkin, învinuit de incitare la ură interetnică și dezbinare națională.

Publicația Gagauz a confirmat pe canalul său de Telegram că Nikolai Kostîrkin este angajat în calitate de redactor. Procuratura Generală a refuzat să ofere detalii despre această persoană, invocând caracterul sensibil al cazului.    

Un comunicat la PCCOCS a relatat că au fost efectuate percheziții la domiciliul învinuitului și au fost depistate și ridicate obiecte și alte mijloace de probă relevante în cadrul cauzelor penale.

Kostîrkin este învinuit că, în condițiile stării de urgență instituită, a publicat și răspândit sistematic prin intermediul canalelor sale de Telegram elemente propagandistice care justifică agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Activistul susține într-o discuție telefonică publicată de procurori că activitatea sa propagandistă pe rețele are menirea să schimbe lucrurile la Moscova și să facă eficient războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Detalii, aici

10.06.2022

La trei ani de la decizia CEDO, Biroul Migrație și Azil și-a revizuit deciziile în cazurile profesorilor turci

Biroul Migrație și Azil a anunțat vineri că a revizuit actele emise în cazul cetățenilor turci, profesori în cadrul Liceului ,,Orizont”, în urma Hotărârii CEDO emisă acum trei ani, pe 11 iunie 2019. Biroul Migrație și Azil i-au declarat, în 2018, pe profesorii turci „persoane indezirabile” pe teritoriul Republicii Moldova.

„În urma reexaminării actelor, coroborând circumstanțele de fapt și de drept, deciziile de declarare a străinilor ca persoane indezirabile emise în privința cetățenilor Republicii Turcia au fost anulate”, precizează un comunicat al instituției.

Prin urmare, străinii menționați, subliniază sursa citată, au dreptul să intre și să se afle pe teritoriul Republicii Moldova.

Detalii, aici

11.06.2022

Interziși la „butoiul cu miere”. 38 de agenți economici, în lista neagră pentru achiziții

Zeci de agenți economici, dintre care unul din România, nu vor mai putea participa în următorii ani la procedurile de achiziții publice. Asta, după ce s-a constatat că nu și-au onorat angajamentele din contractul încheiat cu solicitanții de servicii/mărfuri sau au admis falsuri la completarea dosarelor. În șase cazuri, agenții economici au contestat decizia în instanță,  astfel încercând să-și restabilească bunul nume, dar și dreptul de a participa la licitații.

În lista de interdicție întocmită de Agenția Achiziții Publice se regăsesc 38 de agenți economici. În 17 cazuri este vorba despre prezentarea unor date false sau eronate. Majoritatea dintre ei însă, 21 la număr, s-au pomenit în dizgrație după ce autoritățile contractante s-au plâns  pe neexecutarea corespunzătoare a angajamentelor.

Detalii, aici

12.06.2022

Tavria, recucerită de ucraineni. ISW: „Rușii își schimbă tactica”

Militarii ruși vor încerca să atace din două direcții simultan. Este concluzia Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii consideră că, cel mai probabil din cauza că nu-și pot atinge rapid obiectivele, comandanții ruși vor continua să-și ajusteze obiectivele militare, în încercarea de a elimina deficiențele strategice inițiale.

Potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului, trupele ruse vor continua să efectueze ofensive terestre în Severodonețk, dar apărătorii ucraineni păstrează controlul asupra zonei industriale a orașului.

De altă parte, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat despre primele succese repurtate de militarii ucraineni. Aceștia au reușit să recucerească localitatea Tavria, din regiunea Herson.

„Tavria a fost adăugată pe lista localităților returnate statului nostru. Există anumite succese și în regiunea Zaporojya", a spus Zelenski.

Detalii, aici

 

Viorica Mija
12/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii