27.06.2022 – 03.07.2022 // 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Viorica Mija
03/07/2022
Colaj CIJM

A fost săptămâna în care Alianța Nord-Atlantică a propus un pachet de măsuri de asistenţă şi pentru parteneri, între care și Republica Moldova. Măsurile de sprijin sunt prevăzute în Conceptul Stategic al NATO, adoptat în cadrul Summitului de la Madrid.

În același timp, pe fundalul înrăutățirii indicilor de securitate regională, Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi o măsură de asistență în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. 

Tot în această săptămână, președinta Republicii Moldova a efectuat o vizită oficială în Ucraina, care își apără eroic teritoriile invadate de armata rusă. În context, statele lumii și-au reconfirmat sprijinul pentru apărătorii ucraineni, lansând noi programe de suport, inclusiv livrări de arme și muniții.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

27.06.2022

Maia Sandu, după vizita în oraşele ucrainene distruse de ruşi: „Suntem alături de curajosul popor ucrainean, care luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea Europei”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reiterat poziţia prin care condamnă agresiunea Rusiei şi susţinerea Ucrainei după ce a vizitat localitățile Borodianka, Bucea și Irpin, în timpul vizitei de lucru efectuată luni în ţara vecină, afectată de război.

Detalii, aici

28.06.2022

Socialistul Bogdat Ţîrdea, „spălat” de inspectorii de integritate

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) nu a constatat, după doi ani de verificări, încălcarea regimului juridic de declarare a averii sau diferenţe dintre veniturile şi cheltuielile admise de deputatul socialist, Bogdat Ţîrdea. Concluzia se regăseşte într-un act de constatare al ANI emis marţi de inspectorul de integritate Victor Renţa.

Mai exact, controlul averii și intereselor persoanle a fost efectuat pentru perioada 9 decembrie 2014 (data validării de către Curtea Constituțională a mandatului de deputat a lui Țîrdea) 26 iunie 2020 (data inițierii controlului averii și intereselor personale) în privința subiectului declarării.

Detalii, aici

29.06.2022

Decizie istorică la Summitul de la Madrid. Republica Moldova, inclusă în Conceptul Strategic al NATO

Alianța Nord-Atlantică propune un pachet de măsuri de asistenţă şi pentru parteneri, între care și Republica Moldova. Măsurile de sprijin sunt prevăzute în Conceptul Stategic al NATO, adoptat în cadrul Summitului de la Madrid.

„Având în vedere mediul de securitate care se schimbă în Europa, am decis să adoptăm noi măsuri pentru a intensifica sprijinul politic și practic pentru parteneri, inclusiv pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova. Vom colabora cu aceste țări pentru ca acestea sa-și fortifice integritatea și reziliența și pentru a le susține independența politică”, se arată în documentul aprobat de membrii NATO.

Detalii, aici

30.06.2022

Instrumentul European pentru Pace: Asistență de 40 milioane de euro în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. 

Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.

Detalii, aici

01.07.2022

Atenție! Transportatorii moldoveni pot circula pe teritoriul UE fără autorizații, dar nu și atunci când transportă mărfuri pentru țări non-UE

Transportatorii moldoveni pot circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, după ce miercuri a fost încheiat Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri, însă nu și atunci când efectuează transporturi pentru alte țări care nu sunt state membre ale UE.

Potrivit acordului, sunt scutite de autorizații cursele de transport dintre Republica Moldova și un stat UE, dar și cursele din Republica Moldova către un stat non-UE, dar care necesită tranzitul pe teritoriul comunitar.

Pe de altă parte, în cazul efectuării transportului de mărfuri între două țări terțe non-UE, tranzitul prin teritoriul statelor membre UE nu este liberalizat. Spre exemplu, dacă transportatorul moldovean va transporta marfă din Turcia în Belarus, va avea nevoie, ca și până acum, de o autorizație în acest sens.

Detalii, aici

02.07.2022

Moscova nu crede lacrimilor. Atac asupra Centrului pentru copii din Sergheevca, administrat de Republica Moldova: un mort și cinci răniți

Un mort și cinci răniți. Este bilanțul sumbru al atacului cu rachete aspra Centrului de reabilitare a copiilor din Sergheevca, regiunea Odesa, care se află la 35 de kilometri de granița cu Republica Moldova. Reprezentanții Guvernului RM, care administrează centrul, declară că e vorba  despre unul dintre cele mai cinice atacuri ale armatei ruse. De altă parte, Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunțat  că autoritățile române sunt gata să acorde orice suport este nevoie.

Detalii, aici

03.07.2022

Sistemele HIMARS, asul armatei ucrainene. ISW: „Rușii vor stabili probabil controlul asupra teritoriului rămas din regiunea Lugansk. E o chestie de zile”

Forțele ucrainene vor folosi sistemele de rachete de lansare multiple HIMARS, furnizate de SUA, pentru a distruge rutele de aprovizionare ale invadatorilor ruși. Punctele pe care se concentrează apărătorii vizează sudul regiunii Harkiv, menționează experții Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Detalii, aici

Viorica Mija
03/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii