19.09.2022 – 25.09.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
25/09/2022
Colaj CIJM

A fost săptămâna în care, din numele țării, președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, femeia-monarh care a făcut epocă.

Tot în această săptămână, șefa statului a cerut retragerea necondiționată a militarilor ruși din regiunea transnistreană, într-un mesaj tranșant de la tribuna ONU.

În Republica Moldova, procurorii au expediat în instanța de judecată un nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”, în care sunt vizați ex-guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, şi doi dintre adjuncții săi. Judecătoria Chişinău a redus, luni, cu 10 zile perioada de aflare în arest la domiciliu pentru fostul președinte Igor Dodon, iar Guvernul a prezentat Curții Europene a Drepturilor Omului observațiile sale cu privire la admisibilitatea și fondul cererilor în dosarul Stoianoglo vs Republica Moldova.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

19.09.2022

VIDEO// Măsură de restricţie mai blândă pentru Igor Dodon. Instanţa i-a redus perioada de aflare în arest la domiciliu

Judecătoria Chişinău a redus, luni, cu 10 zile perioada de aflare în arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Pentru prima dată, Igor Dodon nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, fiind prezenţi doar avocatul Ion Vâzdoagă şi procurorul Petru Iarmaliuc.

Magistratul Roman Mazureţ a admis parţial demersul procurorilor anticorupţie privind prelungirea cu încă 30 de zile a arestului la domiciliu pentru Dodon şi a eliberat mandat pentru 20 de zile.

Atât procurororul, cât şi avocatul, sunt decişi să atace în instanţa ierarhic superioară decizia pronunţată de magistratul Mazureţ.

Pentru prima dată, şedinţa de judecată în cazul Ddon a trecut fără protestele socialiştilor în faţa sediului instanţei. La fel, Procuratura Anticorupţie nu a anunţat că va avea loc şedinţa de judecată.

Detalii, aici

20.09.2022

VIDEO/DOC // Interpreta Diamanta Paterău: „Mi-au furat bani de pe card, dar banca nu vrea să investigheze cazul”

Interpreta de muzică populară Diamanta Paterău a sesizat portalul Anticoruptie.md despre faptul că de pe cardul ei salarial, la Moldinconbank, a fost sustrasă în mod abuziv o sumă de bani. Ea a sesizat cazul pe Harta Corupției, menționând că banca nu a dat curs plângerii ei ca să investigheze cazul, ci i-a recomandat să-și țină în siguranță cardul bancar. Interpreta bănuiește că în cazul dat ar fi o schemă infracțională prin care sunt sustrași banii de pe cardurile cetățenilor și consideră că banca ar trebui să fie interesată să deconspire și să contracareze astfel de scheme. Interpreta a făcut și o declarație video privind  cazul de sustragere ilegală de bani de pe cardul său bancar de la Moldinconbank. 

Detalii, aici

21.09.2022

VIDEO// Şedinţă de judecată în dosarul Stoianoglo: procurorul pe caz, obligat să răspundă la întrebările avocaţilor

Procurorul anticorupţie Victor Furtună, care l-a reţinut toamna trecută pe Alexandr Stoianoglo, a fost obligat să răspundă la întrebările părţii apărării în dosarul în care procurorul general suspendat şi fosta şefă de la resurse umane, Maria Cobzari, sunt învinuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Este vorba despre epizodul privind acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem.

Detalii, aici

22.09.2022

Mesaj tranșant la ONU. Președintele țării a cerut retragerea necondiționată a trupelor ruse din regiunea transnistreană

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, într-un discurs adresat plenului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. De la tribuna ONU, șefa statului a menționat că, desi se confruntă cu mari provocări, Republica Moldova va continua să avanseze pe agenda de reforme.

„Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace. Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a menționat Maia Sandu.

Detalii, aici

23.09.2022

Fugarii Platon și Cavcaliuc își pierd averile!? Marea Britanie îi va ajuta pe procurorii moldoveni să recupereze bunurile infracționale

Recuperarea bunurilor infracționale, aflate în jurisdicții de peste hotare, a fost subiectul discuțiilor dintre directorul CNA, Iulian Rusu, și o delegație de experți din Marea Britanie. Cele două părți au discutat modalitățile prin care bunurile care se află pe teritoriul englez și care aparțin unor persoane care se ascund de justiția din Republica Moldova să poată fi reîntoarse statului.  

”Ne interesează identificarea bunurilor acestora, precum și companiilor fantome înregistrate pe teritoriul Insulelor Britanice, unde, la fel, sunt ascunse produsele crimelor. Întregul proces ne ia foarte mult timp. Recent, Parlamentul ne-a oferit un instrument nou prin adoptarea legii privind judecarea cauzelor penale în lipsa persoanei și noi îl vom folosi. Dar avem nevoie de suport pentru a elimina unele bariere birocratice. Vrem o comunicare mai strânsă cu toți cei care ne pot oferi suport”, a menționat Iulian Rusu.

Detalii, aici

24.09.2022

Deja vu pentru Igor Dodon în scandalurile mediatice cu Renato Usatîi. Curtea Supremă de Justiție îi refuză a doua cerere

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au declarat inadmisibil recursul înaintat de fostul președinte Igor Dodon privind constatarea caracterului fals și defăimător al unor declarații făcute de către Renato Usatîi, la adresa sa.

Încheierea a fost pronunțată miercuri, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența judecătorilor – Dumitru Mardari, Galina Stratulat și Victor Burduh.

„Se respinge recursul declarat de Dodon Igor, reprezentat de avocatul Balan Petru. Se menţine încheierea Curţii de Apel Bălți din 30 iunie 2022”, se arată în încheiere.

La 10 iunie 2020, fostul președinte Igor Dodon a depus cerere de chemare în judecată împotriva lui Usatîi Renato pentru defăimare, iar unui post de televiziune i-a cerut dezmințirea informației.  

Usatâi a declarat în cadrul unei emisiuni în direct că Igor Dodon ar fi cheltuit sume impunătoare pentru așa-numiții „candidați spoileri" în alegerile prezidențiale.

Acțiunea depusă de Igor Dodon a fost respinsă prin hotărârea Judecătoriei Bălți, sediul Central, pe 11 februarie 2022, așa că apărătorul a solicitat admiterea apelului. La începutul lunii iunie, nici Curtea de Apel Bălți  nu a dat curs cererii.

Detalii, aici

25.09.2022

Domnica Manole câștigă irevocabil disputa cu Autoritatea Națională de Integritate. Ce conține decizia

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Autorității Naționale de Integritate și a menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău, prin care constatarea inspectorilor de integritate a fost anulată. Astfel, se încheie un lung proces în instanță pe care l-a parcurs președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, pentru a demonstra că a respectat legea în luarea deciziilor.

Încheierea irevocabilă a fost pronunțată în data de 21 septembrie curent, de un complet din care au făcut parte judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Nina Vascan și Aliona Miron.

„În cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Manole Domnica împotriva Autorității Naționale de Integritate cu privire la contestarea actului administrativ, împotriva hotărârii din 30 mai 2022 a Curții de Apel Chișinău, recursul depus de Autoritatea Națională de Integritate se declară inadmisibil”, se arată în hotărâre.

Detalii, aici

Anticoruptie.md
25/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii