Zece ani fără a putea ieși din propria casă

Georgeta Anușca
08/09/2016

De mai mult de zece ani, o locuitoare a satului Ghidighici se află într-un litigiu straniu cu primăria localității privind posibilitatea de a ieși în drum din propria ogradă. Paradoxal, însă dreptul banal de acces la drumul public, care aparține fiecăruia, este refuzat familiei Gherța datorită unor vecini „cu legături”.

În Republica Moldova, toți s-au obișnuit cu ideea că o persoană „fără legături” poate să își soluționeze problemele doar într-o mică măsură, iar primăriile satelor și orașelor închid ochii cu pregnanță când vine vorba despre construcții ilegale, însă această situație pare a fi deja de domeniul grotescului.

„De aproape zece ani, nu pot obține ieșire la drumul de lângă casa mea, explică una din victimile acestui litigiu, Tatiana Romanova, aceasta însemnând că eu pot intra cu mașina în ogradă doar cu dificultate, iar în cazuri de urgență, nu ar putea să intervină ambulanța sau pompierii. Pot ajunge acasă doar traversând terenul unui vecin, unde se află o clădire părăsită, ceea ce face acest acces, nu doar incomod, dar și periculos. Cu atât mai mult că acest teren este proprietate privată străină, iar mie îmi pot împiedica în orice moment accesul și vor avea dreptate...”

Totul a început în anul 2007, atunci când vecinul Tatianei, medic neurochirurg și fost deputat, Iulian Glavan a decis să obțină în mod ilegal o porțiune de drum public, care nu poate de drept să fie dată în proprietate privată.

Aceasta situație absurdă a fost oficializată rapid de către primăria satului Ghidighici, porțiunea de drum public fiind acordată în proprietate familiei Glavan, absolut gratuit. Ulterior, instanța de judecată a anulat titlul de proprietate acordat, iar printr-o altă hotărâre a obligat familia Glavan să demoleze porțile care blocau accesul la drum.

Cu toate acestea, peste doar două săptămâni după ce executorul judecătoresc a demolat porțile și a încheiat procedura de executare, porțile au fost reinstalate în același loc, iar în fața porții familiei Gherța a fost construit un zid. Ulterior, a ieșit la iveală faptul că primăria Ghidighici a ignorat hotărârea instanței de judecată și a acordat un nou titlu de proprietate familiei Glavan pentru porțiunea de drum în cauză. Al doilea titlu emis ilegal a fost iarăși anulat de instanța de judecată, în timp ce plângerile la procuratură și poliție nu au avut nici rezultat.

„Instanța de judecată nu o singură dată a adoptat hotărâri în favoarea noastră, însă aceasta nu a schimbat situația de facto, precizează avocata familiei Gherța, Georgeta Anușca. Mai mult decât atât, executarea hotărârii, a fost realizată astfel încât să avantajeze oponenții noștri. Noi ne-am adresat cu o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, însă în același timp ne-am adresat în instanța națională pentru atragerea la răspundere a lui Iulian Glavan pentru samavolnicie și obligarea Primăriei Ghidighici să asigure locuitoarei acestui sat accesul la drumul public”.

Care va fi soluția de această dată, va arăta ședința planificată pentru 22 septembrie 2016. Va fi însă păcat dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului se va dovedi a fi iarăși singurul mod de apărare al drepturilor pentru cetățenii acestei țări.

G. Anușca, avocată: „Acest caz arată în mod clar că statul nostru nu își apără propriul cetățean, chiar dacă acesta are dreptatea de partea sa, confirmată de hotărârile instanțelor de judecată. Se creează percepția că persoana în Republica Moldova este de una singură în fața nedreptății, iar societatea noastră este un fel de Vest Sălbatic, unde fiecare este pentru sine și se apără cum poate”.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Georgeta Anușca
08/09/2016

Comentarii