Concurs netransparent la Spitalul Clinic Republican pentru alegerea directorului

Un grup de angajați ai SCR
06/07/2020

Concursul pentru funcția de director al IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost demarat la 1 iunie 2020 în baza ordinului 79-P/2. Comisia de evaluare a candidaților activează în baza Hotărârii de Guvern nr. 1016 din 01.09. 2016.

Procedura contine patru etape: 1.Evaluarea dosarelor depuse în termen. 2.Testarea la Școala de Management în Sanatate Publică, care a avut loc pe 01.07.2020. În urma testării un candidat, un vicedirector al spitalului a obținut punctajul de 90% din 100 posibile, iar alt candidat, actualul director interimar, desemnat politic recent, a obținut 75,57%. Condiția de trecere la următoarea etapă este de 50+0,01%. În așa mod ambii au trecut la următoarea etapă 3. Evaluarea Proiectului managerial pentru următorii cinci ani va avea loc pe 07.07.2020, marți la ora 10.00 în sediul Ministerului Sănătății, etajul 2, Sala de conferințe principală 4.Tot acolo, după prezentarea proiectului va avea loc interviul cu candidații. Punctele 3 si 4 sunt publice, dar nu se fac înscrieri audio/video centralizat de către Minister. Motivul invocat - lipsa infrastructurii și echipamentelor pentru asta.

În același timp, există posibilitatea de participare a observatorilor. Acești observatori au dreptul de a înscrie tot procesul și de a-l face public la necesitate. Conform punctului 19 si 20 observatorii se pot implica în toate activitățile Comisiei cu excepția etapei de evaluare a candidaților, care este închisă pentru public.

Colectivul spitalului TRAGE UN SEMNEAL DE ALARMĂ CU PRIVIRE LA LIPSA DE TRANSPARENȚĂ IN ACEST PROCES. A fost limitat accesul la unele acte interne, invocându-se faptul că aceste acte sunt necesare comisiilor de lucru. E posibil să nu fi fost făcut intenționat, dar în același timp, aceste acte nu se regăsesc pe site-ul Spitalului, cu toate ca ar trebui să fie publice. Rezultatul testului de la Școala de Management de 90% este un record din toate timpurile de testare a Școlii, precedentul fiind de 80%. În plus, diferența de 15% este cea mai mare înregistrată vreodată pentru candidații care au ieșit la final. Cu toate că, Comisia poate interpreta rezultatele testării ca unele doar permisive, din experiența anilor trecuti toți care au ieșit câștigători la test au luat și funcția de manager. Adică testul ăsta ceva înseamnă. În prezent factorul politic intervine în activitatea Comisiei.

Cerem în continuare ca și procesul de evaluare a candidaților sa fie deschis, transparent și echidistant. La moment legislația nu permite acest lucru, dar luând în considerație faptul că vorbim despre cea mai mare instituție medicală din RM, rolul și poziția acestei instituții în cadrul sistemului de servicii medicale, importanța ei strategică în lupta cu COVID-19, credem că instituțiile de stat nu au nici un motiv să ascunda precedura de evaluare și desemneare a câștigătorului.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Un grup de angajați ai SCR
06/07/2020

Comentarii