Social

Video // Afacere ilegală cu nunţi şi cumetrii la complexul muzeal Orheiul Vechi

Sala de expoziţii, perete în perete cu sala de festivităţi Foto: CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
22/06/2016 28033

Pe teritoriul Complexului muzeal Orheiul Vechi, aflat sub protecţia specială a statului, alături de sala unde sunt expuse vestigiile descoperite de arheologi, de mai bine de trei ani se joacă nunţi şi cumetrii. Beneficiarul afacerii este vicedirectoarea Complexului, Lilia Colţa, care până în luna martie 2016 a deţinut funcţia de director. Pe de altă parte, oficialii de la Ministerul Culturii se spală pe mâini şi spun că nu au avut pârghii să intervină. 

Sala unde sunt organizate petrecerile este chiar în aceeaşi clădire şi are uşă comună cu sala de expoziţii, construită din banii donaţi de Ambasada SUA la Chişinău. Mai mult, sala de festivităţi nu este dată oficial în exploatare, iar beneficiara afacerii nu deţine autorizaţie sanitară, autorizaţie de la pompieri şi nu achită impozitele. Lilia Colţa se apără şi spune că sala de nunţi se află pe terenul care i-a fost lăsat moştenire de către mama-soacră şi care, întâmplător sau nu, se mărgineşte cu peretele sălii de expoziţii. Reprezentanţii unei firme, SRL Pasana, pretind că sala le aparţine şi că Lilia Colţa le-ar fi furat afacerea.

Sala de nunţi de la Orheiul Vechi

Cum a fost posibilă construcţia unei săli de festivităţi lângă muzeu

Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi are un statut special şi constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. În anul 2002 Ambasada SUA la Chişinău a oferit Ministerului Culturii un grant de 15.000 de dolari pentru construcţia unei săli de expoziţii pe teritoriul Complexului muzeal Orheiul Vechi. Potrivit Liliei Colţa, arheologul Gheorghe Postică, actualul viceministru al Culturii, i-a sugerat că ar fi fost bine ca alături de sala de expoziţii să construiască un han pentru turişti şi să caute un antreprenor. Persoana identificată a fost Boris Suvac, care pe atunci deţinea funcţia de şef al Penitenciarului din satul Brăneşti, iar fiul lui tocmai fondase SRL Pasana. La 1 aprilie 2002 Consiliul local din Trebujeni, raionul Orhei, a decis darea în arendă a unui teren de 0,30 hectare pe teritoriul satului Butuceni pentru construcţia unei săli de expoziţii, a unui han şi a unei parcări auto.

Lilia Colţa, în sala de expoziţii de la Orheiul Vechi

Sala de expoziţii şi hanul au fost ridicate concomitent. "Direcţia Complexului muzeal a făcut contract cu instituţia penitenciară şi le-am pus la dispoziție forţă de muncă ieftină, deţinuţi care doreau să lucreze, materiale de construcţie mai ieftine, care puteau fi procurate fără adaosuri comerciale direct de la cariera din Brăneşti”, povesteşte Boris Suvac. Peste câţiva ani, în 2005, construcţiile au fost finisate, iar întreprinderea Pasana s-a reorganizat. Pavel Suvac i-a cedat tatălui său, Boris Suvac, 50% din acţiunile întreprinderii, iar alte 50% le vinde Liliei Colţa şi fiicei sale. În anul 2009 Boris Suvac şi Lilia Colţa decid să demoleze garajul şi depozitul din spatele hanului şi al sălii de expoziţii, şi să construiască o sală de festivităţi.

 

"Ideea cu sala de nunţi a fost a mea, iar Lilia Colţa a acceptat. Mi-a spus să o construiesc eu pentru că ea nu dispunea de mijloace financiare. În rest ea urma să-şi bată capul cum să legalizeze construcţia", susţine fostul şef al penitenciarului din Brăneşti.    

Construcţia sălii de nunţi a început în ianuarie 2010 şi a durat cinci luni. Între timp directoarea Lilia Colţa, licenţiată în istorie, este angajată în calitate de contabil-şef la SRL Pasana. La 13 august 2010 Consiliul local Trebujeni, raionul Orhei, eliberează la cererea SRL Pasana o autorizaţie prin care legalizează demolarea construcţiilor auxiliare şi construcţia pe locul respectiv a unei săli de festivităţi.

Dosare penale şi acuzaţii de fals

Boris Suvac, partener de afaceri cu Lilia Colţa

După ce a fost finisată construcţia sălii de nunţi între cei doi parteneri a început un adevărat război. Suvac susţine că a devenit victima unei escrocherii, iar Lilia Colţa, învinuită în cadrul unui dosar penal pornit în urma plângerii partenerului ei de afaceri, spune că sala de nunţi îi aparţine doar ei. Între timp directoarea muzeului a început să organizeze nunţi şi cumetrii în sala proaspăt construită. "Am fost ademenit de către Lilia Colţa în nişte scheme dubioase, m-a determinat să construiesc, iar după aceasta, folosindu-se de relaţiile ei, mi-a furat afacerea. A încercat să mă deposedeze de cota-parte pe care o am la SRL Pasana, instanţa de judecată i-a respins însă cererea. Eu nu pretind la partea ei de venit, dar vreau să fie împărţit proporţional. În calitate de director al firmei, am interzis printr-un ordin ca sala de festivităţi şi hanul să fie folosite, însă Lilia Colţa îl ignoră”, susţine Boris Suvac.

Pe de altă parte, vicedirectoarea de la Orheiul Vechi susţine că sala de nunţi a fost construită de către familia ei. "Suvac nu are nicio atribuţie. Nu a făcut nimic. Aici a lucrat şi soţul meu, am muncit şi eu şi plecam în fiecare seară cu mâinile umflate de muncă. Totul este al meu. Suvac s-a folosit de relaţiile sale, fiindu-mi intentat un dosar penal pentru escrocherie. Instanţa de judecată m-a achitat. Suvac a fost şef de puşcărie şi le-a construit procurorilor case, iar acum îi foloseşte împotriva mea. Din cauza lui eu am stat zece zile în izolator”, ne-a declarat Colţa.

Vladislav Bobrov, procuror la Procuratura Generală, care s-a ocupat de dosarul Liliei Colţa, s-a arătat nedumerit de faptul că femeia a fost achitată. "Existau probe concludente care o incriminau pe învinuită pentru escrocherie. Urmează ca Curtea de Apel Chişinău să elibereze hotărârea motivată şi o vom ataca în instanţa superioară”, ne-a spus Vladislav Bobrov. Omul legii a infirmat acuzaţiile Liliei Colţa. "Nu am casă şi nici nu lucram atunci când Suvac era şef de penitenciar”, a adăugat el.

Autorităţile publice locale o ajută pe Lilia Colţa

La 27 mai 2013 Primăria comunei Trebujeni a eliberat un document cadastral care demonstrează că Lilia Colţa este proprietara unui teren de 0,1106 hectare destinat construcţiilor. Întâmplător sau nu, hotarele terenului respectiv mărginesc cu peretele sălii de expoziţii construite pe banii Ambasadei SUA la Chişinău şi cu hanul "Orheiul Vechi”, unde se află sala de nunţi. Potrivit actului, terenul l-ar fi moştenit de la mama sa, Liuba Colţa, căreia Consiliul local din Trebujeni i-ar fi repartizat terenul respectiv la 13 aprilie 1993. Documentele cadastrale arată că terenurile pe care se află construcţiile au avut destinaţia de păşuni, se află în sectorul extravilan al comunei şi nicio altă persoană fizică nu mai deţine terenuri în apropiere.

Documentul ar fi fost semnat de către primarul comunei Trebujeni, Tudor Morari, şi de către inginerul cadastral de atunci, Serghei Popescu. Conform procesului-verbal al şedinţei Consiliului local Trebujeni din 13 aprilie 1993, descoperit în arhiva raionului Orhei, Liubei Colţa nu i-a fost repartizat niciun lot de pământ. Documentul este semnat de către Tudor Morari, care la timpul respectiv se afla la primul său mandat de primar al comunei Trebujeni.

Imagini cu drona

În ianuarie 2014 Poliţia din Orhei intentează pe acest caz un dosar penal pentru fals în acte publice, care în prezent se află pe rol la Judecătoria raionului Orhei. În calitate de bănuit este recunoscut Serghei Popescu. În urma alegerilor locale din vara anului 2015 Serghei Popescu este ales consilier local în Trebujeni pe lista PLDM. După arestarea lui Vlad Filat, Popescu părăseşte PLDM şi aderă la PD. În martie 2016, Serghei Popescu este numit de către Ministerul Culturii în funcţia de director al Complexului muzeal Orheiul Vechi, iar Lilia Colţa devine subalterna acestuia. "Instanţa de judecată va decide dacă sunt vinovat sau nu. Am fost legitim numit în funcţia de director. Nu înţeleg ce fel de întrebări sunt acestea, de ce vă interesează cum am ajuns eu director”, ne-a tăiat-o scurt Popescu.

Deşi a semnat împreună cu Serghei Popescu actul de proprietate asupra terenului pentru Lilia Colţa, primarul Tudor Morari figurează în dosar în calitate de martor. Întâmplător sau nu, feciorul edilului, Sergiu Morari, este procuror în Procuratura Anticorupţie. "Este vorba de fapt despre un litigiu economic dintre doi parteneri. Unul avea bani şi materiale de construcţie, celălalt pârghii de influenţă, dar până la urmă nu s-au înţeles. Cert este că doamna Colţa deţine documente confirmative că este proprietară a lotului pe care este amplasată sala de nunţi. Judecata va decide cine are dreptate. La fel şi în privinţa vinovăţiei lui Popescu. Da, procurorul Sergiu Morari este fiul meu, dar el nu are nimic cu acest caz”, a declarat Tudor Morari.

Vladimir Ciobanu, jurist la Agenţia Naţională Relaţii Funciare şi Cadastru, susţine că Primăria Trebujeni a comis o ilegalitate atunci când i-a atribuit în proprietate Liliei Colţa terenul pe care este amplasată sala de nunţi. "Sectorul de teren la care pretinde cu drept de proprietate privată familia Colţa a fost luat împreună cu alte terenuri la evidenţă funciară în anul 1996 ca proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale Trebujeni, cu modul de folosinţă "păşuni pure" şi nu ca terenuri aflate în proprietate privată pentru construcţie locativă. Terenul respectiv nu putea fi utilizat reglementar pentru construcţie locativă, deoarece este amplasat în extravilanul localităţii date şi ar fi apărut necesitate de a modifica destinaţia lui, conform cadrului legal în vigoare", a declarat juristul de la Cadastru.

Poziţia Ministerului Culturii

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, susţine că nu a putut interveni, deoarece este proprietate privată. "Nu am avut pârghii până nu demult. În urma Hotărârii Guvernului din 31 mai 2016 vom fi în drept să restricţionăm unele activităţi economice care ar putea să aducă prejudicii zonei istorice”, a spus oficialul. În ce-l priveşte pe Serghei Popescu, viceminstrul Culturii susţine că n-a ştiut că acesta este cercetat penal şi s-ar afla în conflict de interese. "Ştiu că a absolvit Facultatea de Istorie, dar prima dată aud că are dosar penal pe rol”, a explicat demnitarul.

Oamenii din sat susţin că Gheorghe Postică supraveghează tot ce se întâmplă în zonă. Victor, un tânăr antreprenor din satul Butuceni, comuna Trebujeni, ne-a povestit că a procurat 70 de ari de pământ arabil, pe care a vrut să instaleze o seră pentru roşii, însă viceministrul i-a interzis. "Gheorghe Postică are casă în Butuceni. A observat că eu fac seră şi mi-a interzis, a spus că nu se poate pentru că e zonă specială protejată de stat. Acum nu ştiu ce să fac cu acest teren”, a declarat tânărul.

Gheorghe Postică ne-a confirmat că în regiune sunt restricţionate anumite activităţi economice. "Zona se află sub protecţie specială a statului. În august urmează să vină o comisie specială, care va decide trecerea Complexului muzeal Orheiul Vechi în patrimoniul UNESCO. Voi face tot posibilul ca patrimoniul istoric să fie păstrat intact. Casa despre care oamenii spun că îmi aparţine de fapt am procurat-o pentru Centrul naţional de arheologie, organizaţie neguvernamentală pe care am înfiinţat-o anterior”, ne-a comunicat oficialul.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii