Social

REPORTAJ VIDEO// Necesitatea imunizării la copii pe timp de pandemie

CIJM
Autor: Cornelia Cozonac
28/04/2021 10697

Bolile infecțioase nu cunosc frontiere. Pandemia de Convid-19 a reconfirmat acest adevăr.  Dreptul la o sănătate protejată pentru mulți copii este asigurat de imunizarea contra unor boli grave, care începe chiar din primele luni după naștere. În Republica Moldova, toți copiii sunt asigurați de stat cu vaccinuri de calitate, verificate de UNICEF, prin Programul național de imunizare, iar medicii dau asigurări părinților indeciși, că chiar și pe timp de pandemie, imunizarea se face în condiții de siguranță.

„Imunizarea este un proces foarte important în creșterea sănătoasă a generației tinere și a copilașilor din motivul că protejează de o multitudine de boli, care pot agrava calitatea vieții în viitor al copilașilor și totodată formează o comunitate imunitară ca să fie o siguranță de frecventare a copiilor în colectivități, în mediile sociale. Astfel limităm maladiile grave și în special decesele la copilași”, a precizat Veronica Pascari, manager al Centrului Consultativ Diagnostic de la AMT Rîșcani, Chișinău.

Am mers la Asociația Medicală Teritorială din sectorul Râșcani din Chișinău într-o zi de joi, una din cele două zile din săptămână stabilite pentru vaccinarea copiilor. Mămicile cu copilași intrau rând pe rând în cabinetul de vaccinare, pregătite să înfrunte cu micuții lor seringa cu vaccin.

Mămica unei fetițe de aproape trei ani spune că are trei copii și i-a vaccinat pe toți, așa cum i-a recomandat medicul de familie. Ea spune că are emoții când merge cu copilul la vaccinare, dar consideră că așa îl protejează de boli grave, care i-ar putea afecta sănătatea și chiar pune în pericol viața.

Vaccinurile sunt păstrate în condiții de siguranță, iar în instituție sunt impuse restricții și reguli sanitare, astfel încât  riscurile de infectare să fie cât se poate de minimalizate. Copiii mici sunt vaccinați în zilele de marți și joi, iar cei mari – miercuri. Programările sunt făcute în așa fel încât copilul să ajungă în aceeași zi la medicul de familie, la un specialist, la analize și la cabinetul de vaccinare. Pentru aceasta se respectă un anumit interval între imunizări.

„Toate vaccinele se administrează copilașilor conform programului național de Imunizări în funcție de vârstă. Pentru copilașii care au contraindicații temporare se organizează un calendar particular de vaccinare și se stabilesc date anumite pentru a fi vaccinat ca să avem mai puține reacții adverse și ca să avem o eficacitate mai mare a vacinului administrat”, a spus Veronica Pascari, manager CCD AMT Rîșcani.  

În primele luni de pandemie, în Republica Moldova a fost stopat procesul de vaccinare, din cauza riscului de infectare cu Covid-19. Procesul a fost reluat după două luni, întrucât în fiecare instituție medicală au fost instituite măsuri de protecție.

„La începutul pandemiei am avut limitarea serviciilor medicale, în special au fost sistate imunizările și frecventa pacinților în cadrul instituțiilor medicale era mult mai mică.  Dar începțnd cu luna iulie, în baza unui ordin al ministerului. S-a început cu imunizarea la copii. S-a creat un coridor verde pe unde mergeau numai femeile gravide și mamele cu copilași. Acum suntem întrun process normal de vaccinare al copilașulor cum am avut și până la pandemie”, a mai precizat Veronica Pascari.

Riscuri în caz de amânare a vaccinurilor la copii

Monitorizările UNICEF Moldova arată că stoparea vaccinării chiar și pentru o perioadă scurtă de timp sau nevaccinarea unor copii, din cauza unor reticențe pe care le au părinții, crește considerabil riscul reapariției bolilor infecțioase. Acest lucru este cauzat de pierderea imunității colective care este importantă în stoparea  transmiterii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Un exemplu în acest sens este epidemia de rujeolă din anul 2018, care a fost generată din cauza refuzului multor părinți de a-și vaccina copiii și care în timp s-a soldat cu reapariția unui focar cauzat de această maladie.

Larisa Vicol, medic pediatru la aceeși instituție încurajează părinții să fie responsabili și să respecte calendarul stabilit pentru vaccinarea copiilor, astfel încăt să le asigure protecție împotriva unor boli pentru deocamdată vaccinurile rămân a fi singura cale de protecție.

„E foarte important să știm că este mai bine ca să prevenim o boială decât să o tratăm, de aceia există vaccinarea. Părinții cu copii ar trebui să știe că orice vaccine preîntâmpină boala. Este important ca să avccinăm copiii în termenii prescriși. Copiii se nasc cu o imunitate, dar ea este prezentă până la un un de la naștere. Vaccinarea înseamnă producerea anticorpilor care previn bolile respective. Sigur că după vaccinare pot apărea și unele complicații precum temperature, o roșeață în zona vaccinării, dar sunt niște reacții normale”, a explicat Larisa Vicol, medic pediatru, AMT Rîșcani.

La AMT Rîșcani chiar de la intrare - tuturor li se ia temperatura corpului, oamenii sunt obligați să poarte mască și să-și dezinfectează mâinile. În interior, un responsabil coordonează deplasarea pacienților, iar distanța socială este asigurată, inclusiv prin numărul mic de persoane care se află în incinta instituției. 

Experți UNICEF reamintesc că imunizarea prin vaccinare rămâne a fi cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale. Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.

În perioada 24 aprilie - 30 aprilie în toată statele europene se deșfășoară tradițional Săptămâna Europeană a Imunizării, în cadrul căreia specialiști și experți în domeniu vin să reamintească cetățenilor că este esențial ca programele de imunizare de rutină să continue în timpul acestei crizei pandemice, iar vaccinarea celor mai vulnerabili copii care au ratat în trecut imunizările de rutină trebuie să devină o prioritate. Experții în sănătate publică spun că vaccinarea rămâne a fi  una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii