Social

Copii puși față în față cu agresorul pentru că nu mai au 14 ani

Autor: Elena Moldoveanu, Natalia Porubin
13/06/2016 7872

Copiii care au fost bătuți sau violați nu mai beneficiază de audiere în condiții prietenoase după ce ating vârsta de 14 ani, deși legea conține o prevedere în acest sens. De multe ori ei sunt puși față în față cu abuzatorul, fiind nevoiți să povestească în detalii calvarul prin care au trecut.  „Este o experiență care îi poate traumatiza pe viață”, spun psihologii. De cealaltă parte, procurorii cred că adolescenții ar putea fi audiați în camere special amenajate cel mult până la 16 ani, făcând trimitere la experiența altor țări.

„Toți se uitau la mine și așteptau să le povestesc...”

poză-simbol    Autor: Natalia Porubin

Psihologii afirmă că  un copil, victima sau martor la cazuri de violență, retrăieşte clipele de coşmar atunci când este pus să relateze episoadele de abuz în faţa oamenilor legii. Mărturiile copiilor arată că de multe ori presiunea psihologică se dublează atunci când cazurile lor ajung în instanța de judecată. Un adolescent de 16 ani, care a trecut prin experiența traficului de persoane povestește în culegerea ”Dosar Informal”, lansată de Centrul Internațional ”La strada” că experiența din sala de judecată a fost una extrem de traumatizantă pentru el.

„Când am venit la judecată aveam 13 sau 14 ani. Știam de ce am venit, dar îmi era greu să le spun ce mi s-a întâmplat. Cel mai greu a fost să le spun oamenilor necunoscuți ce mi s-a întâmplat. Simțeam că nu vreau ca cineva din acești oameni să știe prin ce am trecut. Acești oameni îmi erau străini. Dar toți se uitau la mine și așteptau să le povestesc”, își amintește adolescentul.  

Cum arată o sală de audiere pentru copii

Camera de audiere a minorilor de la Procuratura din Anenii Noi

Prin situații similare au trecut toți copiii bătuți sau abuzați sexual, sau care au fost martori ai unor infracțiuni, în dosarele examinate până în anul 2014, când țara noastră a făcut primii pași în audierea copiilor în condiții speciale. Atunci au fost făcute modificări la Codul de Procedură Penală, care  impunea instituirea unor  camere de audiere prietenoase, astfel încât copiii victime sau martori într-un proces penal să nu fie expuși și să evite contactul cu abuzatorul.  În anii următori, în mai multe judecătorii și procuraturi din țară au fost deschise încăperi unde copiii pot depune mărturii în condiţii de maximă securitate şi confort psihologic. 

La procuratura din Anenii Noi o cameră de acest fel există deja de doi ani. Aceasta reprezintă de fapt două încăperi, care se află chiar la parterul  clădirii. În una se află copilul împreună cu intervievatorul – care de regulă este un psiholog, iar peste perete  este camera de vizualizare pentru participanții la proces, inclusiv inculpatul. Cele două încăperi sunt legate între ele printr-un sistem audio și video de circuit închis, astfel încât participanţii la audiere să observe şi să asculte în timp real declaraţiile copilului. Aici sunt instalate câte 4 camere video, ceea ce permite persoanelor  din încăperea de vizualizare să vadă imaginea din 4 unghiuri diferite. În același timp, copilul este scutit de confruntări față în față cu abuzatorul.

VIDEO// Procurorul Viorel Gaina despre camera de audiere a minorilor din cadrul procuraturii de la Anenii Noi

Procurorul decide cum va fi audiată victima trecută de 14 ani

Anul trecut în camera specială au fost audiați 15 copii nu doar din Anenii Noi, dar și din municipiul Chișinău și câteva raioane învecinate.  Cel mai mic dintre aceștia avea  doar 8 ani. De condiții prietenoase de audiere beneficiază, de regulă, doar copiii până la 14 ani și doar cu unele excepții cei de vârste mai mari, ne spune Viorel Gaina, procuror la procuratura din Anenii Noi. Chiar dacă recunoaște beneficiile acestui gen ed audiere, procurorul afirmă că limitarea accesului pentru copiii mai mari de 14 ani este o normalitate.

„Camera ajută atât martorul, cât și victima-copil care este traumatizată. Fiind efectuată audierea față în față cu învinuitul sau inculpatul, copilul iarăși va suporta toate consecințele psihologice. Persoana care este audiată în condiții prietenoase trece mai ușor peste această traumă”, afirmă Viorel Gaina.

Pentru ca și copiii mai mari să fie audiați în condiții prietenoase, procurorul trebuie să înainteze un demers către judecătorul de instrucție. „Audierea în condiții speciale se efectuează numai dacă există riscul ca un copil să fie traumatizat. Acest lucru se face la libera discreție a organului de urmărire penală”, precizează procurorul.

Viorel Gaina consideră că audiera minorilor în condiții speciale ar trebui să se facă până la 16 ani, dar nu până la 18. „În unele țări europene persoanele de la 16 ani au drepturi depline, de aceea legiuitorul a și fixat vârsta de 14 ani. Copilul nu este traumat, de la 14-16 ani persoana deja are dreptul de exercițiu. Așa putem spune că și persoanele de 40 de ani sunt traumate”, susține procurorul.

VIDEO// Interviu cu procurorul Viorel Gaina de la procuratura din Anenii Noi

Experții în drepturile copilului: „Nu trebuie să existe nicio limită de vârstă”

În timp ce procurorii susțin că adolescenții mai mari de 14 ani pot fi audiați direct în sala de judecată, experții în domeniul drepturilor copilului afirmă că această abordare nu este corectă. Avocata Natalia Bairam, care a prezentat în instanțe interesele a zeci de copii trecuți prin experiența nefastă a unui abuz sexual, susține că sistemul trebuie să lucreze în interesul copilului. „În loc ca sistemul să acționeze în interesul copilului, în realitate se întâmplă altceva – copilul este în serviciul sistemului fiind pus în situația să probeze că el a fost abuzat”, spune experta.

Natalia Bairam afirmă  că deși legea a fost formulată în așa fel ca să permită și condiții prietenoase și la audierea copiilor cu vârste mai mari de 14 ani,  în realitate astfel de demersuri nu prea sunt acceptate de oamenii legii. Avocata menționează că problema ar putea fi soluționată dacă statul ar oferi copiilor un avocat din oficiu, specializat în domeniu,  care să pledeze pentru respectarea drepturilor lor în instanțe. În prezent de asistență juridică specializată beneficiază numai copiii care ajung în vizorul unor ONG-uri specializate în protecția drepturilor copilului.

La rândul său, Daniela Misail-Nichitin, director de proiecte la Centrul Internațional ”La strada”, susține că situația e mai gravă în cazul copiilor  mai mari de 16 ani. „În instanță ei sunt tratați de parcă ar fi maturi, deși ei sunt copii. La vârsta pe care o au, nu  putem vorbi despre o maturitate în gândire și responsabilitate  în sensul de a putea estima anumite riscuri așa cum face un adult. Aici și procurorul are o atitudine mult mai steriotipizată- de genul că victima unui caz de abuz sexual a provocat, că-i vinovată”, susține experta.

 „Și maturii, victime ale violenței, ar trebui audiați în condiții speciale”

Un alt expert în protecția copilului, Rodica Corețchi-Mocanu, coordonator programe asistenţă psihosocială, Centrul "AMICUL", este de părere că de „condiții prietenoase” ar trebui să beneficieze toți copiii până la vârsta de 18 ani care sunt victime sau martori ai infracțiunilor. Totodată, ea crede că și victimele mature ale violenței ar trebui audiate în săli speciale, pentru că sunt o categorie vulnerabilă. 

„Legea nu exclude audierea copiilor și mai mari de 14 ani, doar că trebuie să se facă o solicitare în acest sens, să se aducă argumente. Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. În practica noastră am întâlnit cazuri când copiii, dacă au trecut de vârsta de 14 ani, nimeni nu-și mai pune problema că poate ar trebui să fie solicitată audierea acestuia în condiții seciale. Asta ar trebui să ceară fie procurorul, fie avocatul, fie reprezentantul legal”.

Experta afirmă că în practica Centrului Național de Pprevenire a Abuzului față de Copii  (CNPAC) nu au fost refuzuri de audiere a copiilor trecuți de 14 ani, atunci când s-a făcut un demers. „Dar atunci când nu se implică nimeni din afară, atunci specialiștii o iau așa – dacă e mai mic de 14 ani să fie audiat  în condiții speciale, iar dacă e mai mare, atunci în condiții obișnuite. Cred că trebuie modificată legea și se lucrează la asta – nu doar pe domeniul copiilor victime, ci și a persoanele mature care sunt victime”, subliniază Rodica Corețchi-Mocanu.

Nu avem destui specialiști care să interogheze copiii

poză-simbol Autor: Natalia Porubin

O altă problemă ține de pregătirea specialiștilor antrenați în audierea copiilor. Deși ONG-urile specializate au organizat mai multe instruiri, dificultățile apar din cauza fluctuației mari de cadre, în special în rândul psihologilor.  Într-o analiză a Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova  se constată că „este incorect să fie atrase în procesul  penal în calitate de intervievatori specialiștii care nu corespund prevederii legale[a1] ”. Potrivit legii, în calitate de intervievator „sunt implicate persoane cu studii juridice sau în domeniul psihologiei, special instruite pentru această sarcină”.

Într-un alt studiu, realizat de CNPAC, se spune că este necesară instruirea continuă a intervievatorului. „Uneori, din cauza nivelului insuficient de pregătire, întrebările adresate copilului nu sunt reformulate de către intervievator, fapt ce poate compromite rezultatele audierii”, se arată în cercetare. În plus, activitatea acestora nu este remunerată, ceea ce duce la tergiversarea audierii. Autorii studiului recomandă elaborarea și aprobarea unui cadru normativ și a standardelor cu privire la rolul persoanei care audiază copii.

VIDEO//CNPAC Vera Toma, judecătoare, membru al CSM: cum sunt pregătiți copiii pentru audierea în condiții speciale

Camere de audiere cu probleme

CNPAC mai propune elaborarea unor norme pentru amenajarea cu mobilier adecvat și materiale necesare desfășurării unei audieri în condiții speciale.  În studiul  făcut la comanda organizației se mai arată că unele camere de audiere din Moldova au carențe semnificative. În unele spaţii, câteva camere video nu sunt amplasate reușit, filmând audierea dintr-un singur unghi, altele au probleme la capitolul izolării fonice și celei tehnice. Există și situații în care,  contrar recomandărilor internaționale, în camerele de audiere sunt  expuse la vedere jucării și păpuși anatomice.  

Ambele studii relevă că nu există nici specialiști responsabili de echipament, așa că în situații de risc nu are cine să înlăture defecțiunile tehnice.

VIDEO//CNPAC Mariana Gornea, șef interimar al Secției minori și drepturile copilului, Procuratura Generală: cum trebuie să arate o cameră de audiere pentru a fi prietenoasă copilului?

Unele victime și acum dau ochii cu agresorul

 „De fiecare dată ne străduim ca copilul să nu dea ochii cu abuzatorul, de asta și s-au creat aceste camere speciale, dar uneori acest lucru nu este posibil pentru că abuzatorul de multe ori este unul dintre părinții (cel mai des tatăl) și evident că aceștia vrei nu vrei se văd acasă”, povestește un procuror care a participat la realizarea cercetării CNPAC. În context, un judecător din Călărași a spus că nu-i place să meargă în camera de audiere din cadrul procuraturii „pentru că acolo nu poți să eviți contactul că este primul etaj, și primul birou, copilul intră în biroul cela, și după care trece abuzatorul tot pe coridorul acesta; și copilul oricum aude că el trece, că va veni. În instanța de judecată avem posibilitatea să nu contacteze nicidecum copilul cu abuzatorul și schimbarea camerei e foarte bună.”

Iar cel mai grav este că mai sunt cazuri în care copiii nu sunt audiați în condiții prietenoase, așa cum prevede legea. Un ofițer de urmărire penală intervievat în cadrul aceluiaș studiu a recunoscut că:„Minorul poate fi audiat și în birou la noi, pentru darea anumitor declarații. Iar dacă este cazul, mai departe el este audiat la ședința de judecată, în camera de audiere”.

VIDEO//CNPAC Bert Groen, expert în investigare penală din Olanda: cum trebuie să fie primul contact al poliţiei cu copilul victimă/martor a infracţiunilor?

Fiecare al doilea copil, audiat în condiții specile

Potrivit unui studiu al Procuraturii Generale, în anul 2015, organele de urmărire penală au pornit 574 cauze penale pe violuri, violență în familie și trafic în care au fost implicați copii, fiind solicitată audierea, în condiţii speciale, a 311 copii în vârstă de până la 14 ani.

Copiii audiaţi în condiţii speciale:

87 de copii au fost victime ale violenţei în familie,

171 copii - victime ale abuzului sexual,

53 de copii au fost audiaţi în calitate de martori ai acestor infracţiuni.

VIDEO//CNPAC Nigel Stewart King, expert în investigarea penală de abuz asupra copiilor (Marea Britanie): de ce este important ca copiii să fie audiaţi în condiţii speciale

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Advocacy for Child Rights” desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate pe acest site aparţin autorilor şi editorilor şi nu reflectă neapărat politicile sau viziunile UNICEF.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii