Social

BAȘCANIADA

ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze

Colaj CIJM
Autor: Tatiana Gherța
05/04/2023 20972

La un an de la invazia Ucrainei, locuitorilor autonomiei găgăuze, deși se pronunță clar împotriva oricărei agresiuni, le vine greu să recunoască faptul că agresorul este însăși Federația Rusă. „Lumea rusă” a avut și are încă o influență puternică în regiune, iar majoritatea liderilor de opinie și politici nu-și ascund „legăturile periculoase” cu administrația de la Kremlin. Rusia apare ca un garant al binelui social și al viitorului sigur și în retorica aspiranților la fotoliul de bașcan. Opt la număr și aparent cu viziuni diferite, aceștia sunt pe aceeași undă atunci când e vorba despre relațiile autonomiei cu Federația Rusă. Și sloganurile cu care s-au lansat în campanie Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Victor Petrov, Mihail Formuzal, Dmitrii Croitor, Serghei Cimpoeș, Serghei Cernev și Evghenia Guțul reflectă cu fidelitate frăția găgăuzo-rusă de nedezdruncinat.


Găgăuzii, în așteptarea „unui prieten al Rusiei”

Interesele locuitorilor din UTA Găgăuzia sunt concentrate mai puțin spre proiectul de țară anunțat de guvernare, și anume integrarea în Uniunea Europeană, ci mai degrabă spre calea care-i apropie de Rusia. Tonul este dat de liderii politici din regiune, care la diferite etape au fost destul de vocali în a promova interesele Federației Ruse. Este vorba și despre referendumurile, fără vreun efect juridic de altfel, care au arătat că peste 98% din votanți își doresc aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. La distanță de 8 ani de la organizarea așa-zisului plebiscit, găgăuzii nu pare să-și fi schimbat opțiunea. Și acest lucru devine tot mai accentuat în plină campanie pentru funcția de bașcan al regiunii. Deși a început numărătoarea inversă, iar până la scrutin au mai rămas săptămâni numărate, agitația electorală este deocamdată în stare de amorțire, la fel ca și bustul lui Lenin din centrul orașului Comrat, încremenit între două lumi. 

Am ajuns în sudul țării în perioada în care unii candidați, fiind deja înscriși în cursa electorală, erau implicați activ în campanie, iar alții - la etapa colectării de semnături. Primele însemne care indică asupra alegerilor le-am identificat chiar la intrarea în Comrat, acolo unde am fost întâmpinați de bilboarduri cu doi dintre candidații înscriși în competiția electorală. Tot ele ne-au luat privirile și în centrul orașului. Atât.

 

Nu mai este deja o surpriză ca la fiecare scrutin organizat în unitatea teritorial administrativă Găgăuz-Yeri, candidații să lanseze în spațiul public mesaje pro-est. În acest fel, puterea de convingere este mai mare. Chiar dacă guvernatorul are împuterniciri limitate pentru a lua anumite decizii în vederea stabilirii vectorului de dezvoltare, candidații nu se opresc la discuții legate de măsurile pe care le pregătesc pentru creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții a băștinașilor, dar își asumă fără probleme prerogativele autorităților centrale.

I-am întrebat pe băștinași ce așteptări au de la noul guvernator al UTA Găgăuz-Yeri. O bună parte dintre locuitorii din regiune ne-au spus că nu sunt interesați de politică, că nu mai au încredere în nimeni sau că nu vor merge la vot. În schimb, așteptările altor vorbitori sunt trase la indigo cu mesajele pro-Kremlin promovate de unii candidați. Oamenii își doresc prețuri mai mici pentru serviciile comunale, atenție sporită față de bătrâni și dezvoltare economică a Găgăuziei, deziderate pe care, potrivit lor, le pot atinge doar cu ajutorul Rusiei.

Nicolai Dudoglo: „Pentru Găgăuzia românizarea este o cale inacceptabilă”

Fostul deputat democrat, Nicolai Dudoglo, își încearcă pentru a 4-a oară norocul de a obține fotoliul de bașcan al UTA Găgăuz-Yeri. La primele 2 scrutine la care s-a înscris pentru obținerea acestei funcții a ajuns în turul 2 de scrutin, obținând în ambele cazuri peste 40% din sufragii, dar așa și nu a reușit să-l devanseze pe concurentul său electoral. La ultimul scrutin a scăzut în preferințele alegătorilor, acumulând puțin peste 19% din voturi.bLa fel ca și dățile trecute, veteranul scrutinelor electorale candidează și de această dată independent. Nu a renunțat nici la simbol, a optat și de această dată pentru calul negru, simbol al Găgăuziei și Comratului. „Găgăuzia așteaptă schimbări” - consideră Dudoglu. Este mesajul principal de campanie, pe care-l regăsim și pe panourile publicitare răspândite prin Comrat. 

 

Promisiuni electorale și acuzații față de autoritățile centrale

„Promit că, în momentul în care voi deveni Bașcan, toți locuitorii din Găgăuzia vor trăi în căldură, vor fi sătui, încălțați și angajați în câmpul muncii, astfel încât să nu le fie frică de viitorul familiilor lor”, este una dintre promisiunile lansate de Nicolai Dudoglo potențialilor alegători.

În această campanie, Nicolai Dudoglo nu se limitează doar la întâlniri electorale, dar organizează și mitinguri. Unul dintre acestea a avut loc pe 18 martie. Câteva zeci de oameni s-au adunat în fața casei de cultură din Comrat. În cadrul acestuia, candidatul independent și-a exprimat poziția față de situația politică din țară. A vorbit și despre războiul din Ucraina, acuzând autoritățile centrale pentru pozițiile exprimate, în special în ceea ce privește decizia Tribunalului de la Haga de a elibera mandat  pe numele lui Vladimir Putin. „Nu putem accepta faptul că președintele Republicii Moldova susține ca președintele rus trebuie să fie judecat de Curtea internațională de la Haga” , a menționat Dudoglo.

Sursa: facebook.com/Николай Дудогло

Dudoglo le promite alegătorilor că va face tot posibilul să nu fie război în țara noastră. De asemenea, promovează deschis fake-uri legate de soldații ucraineni care au format un scut lângă granița cu regiunea transnistreană separatistă, iar după Cahul „sunt deja poziționate forțele NATO”. 

Candidatul independent, Nicolai Dudoglo și-a exprimat intenția de salva autonomia prin opunerea rezistenței față de inițiativele autorităților centrale și anume față de: legea cu privire la separatism, schimbarea limbii din moldovenească în română, intenția de ieșire din CSI, apropierea de NATO și prevederile de comercializare a terenurilor, în cazul investitorilor străini.

„Vedem că tot ce se întâmplă acum ne apropie pas cu pas de România. Inițial au adoptat legea cu privire la separatism. Această lege este împotriva Transnistriei, dar și împotriva Găgăuziei. Dacă ne transmitem mesaje negative împotriva țării, atunci suntem pasibili de răspundere, suntem învinuiți de separatism și deschise dosare penale. Găgăuzia este parte componentă a Republicii Moldova, dar astăzi este adoptat un proiect împotriva noastră. Un alt pas a fost făcut recent. Nu mai există limba moldovenească. Locuim în Republica Moldova, dar nu mai avem limbă, limba noastră este deja româna. Este decizie luată de moldoveni care renunță la propria limbă. Noi suntem turci, dar găgăuzii nu spun că limba lor este turcă. O altă inițiativă promovată este ieșirea din CSI. Cine a spus că nu mai avem nevoie de est? Suntem vorbitori de limbă rusă, viitorul nostru îl construim doar alături de prietenii noștri din Rusia și țările CSI.”, a punctat Dudoglo în fața mulțimii.   

sursa: laf.md

Dudoglo consideră că orice decizie luată de Chișinău trebuie să fie consultată cu autoritățile din Găgăuzia, iar cel mai important „pentru Găgăuzia – românizarea este o cale inacceptabilă”, susține Dudoglo.

Nicolai Dudoglo este pedagog de profesie și antrenor emerit al Republicii Moldova. Antrenează rezerva olimpică a Republicii Moldova la lupte libere. Pe lângă funcția de deputat în Adunarea Populară pe care o deține acum, Nicolai Dudoglo mai gestionează activitatea a 4 organizații: Clubul Sportiv «БОЗ КУРТ»,  Fondul de binefacere „Victoria”, Asociația Obștească Uniunea Populară-Patriotică "DEVLET" și Mișcarea Obștească „Noua Găgăuzie”/ Eni Gagauziya .

Activitatea politică a lui Nicolae Dudoglo a început în 2004, odată cu obținerea mandatului de primar al mun. Comrat. A reușit să obțină 3 mandate consecutive. Funcția de primar i-a deschis drumul spre politica mare. În 2012 acesta a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), iar în 2014 a fost ales deputat pe listele acestei formațiuni.

Pa Rusia, pa Dudoglo

Idila dintre Nicolae Dudoglo cu PDM s-a încheiat în mai 2018, atunci când a renunțat la mandatul de deputat. Tot în acea perioadă fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, era asaltat de dosarele deschise pe numele lui în Federația Rusă. „Toate aceste dosare sunt fantezii și încercări de a implica numele meu în niște dosare care nu au absolut nici o legătură cu mine”, spunea atunci Plahotniuc. De aici putem concluziona că motivul adevărat al renunțării la mandatul de deputat a fost disputa dintre Plahotniuc și Moscova, dar nu implicarea activă a lui Dudoglo în asociaţia obştească „Noua Găgăuzie”.

Mişcarea Obştească „Noua Găgăuzia” a fost fondată în 2010. În același an, aceasta a încercat să inițieze un referendum privind declararea limbii ruse drept a doua limbă de stat în R. Moldova. Comisia Electorala Centrală însă nu a înregistrat cererea grupului „Noua Gagauzie” pentru organizarea unui referendum pe tema limbii ruse.

Dudoglo a susținut însă organizarea referendumurilor din 2014 în autonomia găgăuză: „referendumul legislativ pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză”; „referendumul consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova”. Experții menționau atunci că acele plebiscite au fost anticonstituționale, deoarece articolul 1 al Constituției Republicii Moldova stabilește că „Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.  De asemenea, Legea privind statutul juridic special al  Găgăuziei stabilește în articolul 12, al.(3) lit.e) că „în competența Adunării Populare a Găgăuziei intră doar efectuarea referendumurilor locale în probleme ce țin de competența autonomiei găgăuze”. 

Avere

Din declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală din Găgăuzia, aflăm că pe parcursul anului 2022, Nicolai Dudoglo a încasat venituri în sumă de de 105940.00 lei, cu 13 500 lei mai mult față de anul 2021. În această declarație nu este indicată sursa salariului. Aflăm asta însă dintr-o altă declarație depusă la Autorității Naționale de Integritate (ANI) 2022. A încasat salariu de la Federația de lupte libere din Republica Moldova. Și veniturile soției s-au majorat în 2022 cu aproape 37 mii lei. Cei aproape 300 mii lei i-a obținut de pe urma activității în cadrul Universității de Stat din Comrat și liceul sportiv internat din Comrat. Din declarația depusă reiese că greul financiar al familiei Dudoglo este dus de soție. Tot soția este cea care a făcut 3 împrumuturi bancare. În 2019 a împrumutat 300 mii lei, al doilea în sumă de 400 mii lei a fost contractat în 2020, iar al treilea și ultimul împrumut a fost făcut în 2021, iar suma contractată a fost de 350 mii lei.

Pe parcursul anului trecut, Dudoglo a încasat 55000 lei de pe urma vânzării unui imobil de locuit. Candidatul declară că deține în proprietate împreună cu soția sa 6 terenuri. Ultimul, cu o valoare de piață de 5700.00 lei, a fost cumpărat anul trecut. Tot anul trecut lista proprietăților s-a mărit cu încă un imobil de 14,3 m2 cu o valoare de 46767.00 lei. De altfel, lista bunurilor imobile mai este completată cu 2 apartamente, unul, de 39,2 m2, achiziționat în 2013, iar al 2-lea, de 77,3 m2, privatizat în 1999, a fost primit în dar. Un alt apartament de 66 m2, achiziționat în 2016 figurează în declarația de avere depusă la ANI, dar nu se regăsește și în cea prezentată la comisia electorală. Dudoglo mai declară o casă de locuit cu o suprafață de 197,6 m2 pentru care a obținut dreptul de proprietate în 2020 și un garaj de 24,1 m2, în 2022. Candidatul mai declară 2 automobile: Toyota Rav 4 (2010) și Skoda Superb (2015). Beneficiarul efectiv al primului automobil este soția, iar al celui de-al doilea este Nicolai Dudoglo.

 

Grigorii Uzunindependent pe jumătate

Grigorii Uzun are 36 de ani și după experiența în calitate de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și în Parlamentul Republciii Modova, în ambele cazuri susținut și înaintat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, își încearcă pentru prima dată puterile în scrutinul electoral pentru alegerea guvernatorului Găgăuziei. S-a născut și locuiește în orașul Vulcănești, UTA Găgăuz-Yeri, iar la scrutinul curent candidează independent, dar sub aripa Partidului Socialiștilor (PSRM). Concluzia se desprinde din simbolul pe care îl va avea în buletinul de vot, și anume  steaua roșie. La începutul campaniei electorale, Grigorii Uzun a menționat că are așteptări de la formațiunea socialiștilor, că-l va susține în campania electorală, ulterior cu un mesaj asemănător a venit și fost președinte al socialiștilor, Igor Dodon. Cel din urmă a menționat că PSRM va veni cu o confirmare oficială, ceea ce s-a și întâmplat. Anunțul a fost făcut la o săptămână distanță de la începutul cursei de colectare a semnăturilor de către secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

„Împreună am realizat foarte multe proiecte, atât în Republica Moldova, cât și implicit în autonomia Găgăuză. Îi îndemn pe toți să consulte programul electoral al lui Grigorii Uzun, să aibă încredere în el și în echipa lui. În această campanie PSRM îl va susține anume pe domnul Uzun din simplul motiv că el a demonstrat că este un membru responsabil al echipei pentru care lucrul făcut este prioritar. El îndeplinește toate promisiunile, este omul cuvântului, iar noi îl vom susține. Suntem sigur că Grigorii Uzun va fi un bun bașcan al Găgăuziei. ”, a menționat Batrîncea.

Grigorii Uzun este un membru activ al socialiștilor în Găgăuzia. Acesta se implică în toate acțiunile organizate de formațiune în regiune. O dovadă în plus a parteneriatului sunt și numeroasele fotografii pe care le are Uzun alături de fostul președinte de stat, Igor Dodon. Mai mult, Grigorii Uzun a fost persoană de încredere a concurentului electoral Igor Dodon, la alegerile prezidențiale din 2016. Mesajul de campanie al candidatului independent, Grigorii Uzun este: „Găgăuzia decide singură”. 

„Sunt sigur că peste câteva luni nu va învăța limba română”

De această dată Dodon este cel care pune umărul la susținerea lui Grigori Uzun. Acesta a fost prezent și la evenimentul de lansare a candidatului independent în campania electorală pentru ocuparea funcției de bașcan al Găgăuziei. Evenimentul a avut loc pe 12 martie în incinta casei de cultură din Comrat.

„De ce Grigorii Uzun? Eu voi răspunde foarte clar, mă veți înțelege. Sunt sigur că peste câteva luni nu se va apuca să învețe limba română și nu o va numi limba română, așa cum face actualul bașcan. Sunt sigur că e patriot și susține că limba noastră este limba moldovenească, iar istoria e a Moldovei, nicicum altfel. Sunt sigur că nu va spune că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.”, a menționat Igor Dodon, adunând aplauze frenetice din sală. Staff-ul greu format din membrii PSRM nu și-a limitat prezența în Găgăuzia doar în ziua de lansare, dar a continuat să participe activ la discuțiile dintre candidatul lor „independent” cu alegătorii.

Ecoul scandalurilor din trecut

De altfel, Uzun este recunoscut în spațiul public mai mult pentru caracterul violent pe care l-ar fi demonstrat de mai multe ori. La finele anului trecut, Grigorii Uzun împreună cu un alt deputat socialist din Adunarea Populară a Găgăuziei, Leonid Chiosea, l-ar fi snopit în bătaie pe un locuitor al orașului Vulcănești. Totul s-ar fi întâmplat la o stație PECO din oraș, urmare a unui conflict apărut între ei. Aceasta nu este prima abatere. Acum 3 ani, chiar în ziua de Bobotează, tradiționalul scufundat în apă s-a încheiat cu o bătaie zdravănă în care ar fi fost implicat și Grigorii Uzun. Cel din urmă a declarat că el a fost de fapt victimă în acel conflict și că nu se face vinovat de cele întâmplate. Deși a fost pornit un dosar pe numele lui Grigorii Uzun, acesta a fost scos de sub învinuire

Avere

Grigorii Uzun este inginer în sfera petrolieră de profesie, dar niciodată nu a lucrat pe specialitate. S-a specializat în schimb în domeniul serviciilor de transport. Deține o afacere în acest domeniu în Federația Rusă. În declarația publicată pe site-ul CECG, aflăm că pe parcursul anului trecut a încasat de la Parlamentul RM un salariu lunar de peste 9 mii de lei, mai exact un total de 108791.47 lei, iar soția sa a primit de la CNAS 11124,67 de lei indemnizație pentru îngrijirea copilului. Tot de la Parlament Uzun s-a ales și cu diverse compensații, care au adunat un total de peste 105 mii lei.

În declarația încărcată la CEC, Uzun declară că deține două automobile de marca „Toyota”, primul a fost procurat în anul 2015, iar al doilea în 2017, anul producerii, pentru circa un milion și jumătate de lei. Lista este completată și de șase camioane de marca „Kamaz”. Cinci dintre acestea au fost procurate în anul 2016, pentru peste 14 milioane de ruble rusești. Ultimul a fost cumpărat în anul 2017, pentru circa șapte milioane de ruble rusești.

Grigorii Uzun declară că deține în Federația Rusă un apartament de 77,7 metri pătrați, care a fost procurat în anul 2009 cu 1,75 milioane de ruble rusești. 

La capitolul cheltuieli pentru campania electorală, candidatul indică suma de 185 mii lei, dintre care 135 de mii sunt donații, iar 50 de mii contribuție proprie. Dacă în prima săptămână de campanie Uzun a declarat 0 cheltuiei, în cea de-a 2-a au fost epuizate aproape 74 de mii de lei. Cele mai multe resurse (64 825 lei) s-au dus pentru promovare. 

 

 Victor Petrov - cel mai înstăr(IT) candidat 

Pe aceeași scenă, numai că două zilei mai devreme, a avut loc prezentarea unui alt candidat la funcția de bașcan. Este vorba de Victor Petrov, candidat independent, doar că, la fel ca și oponentul său de mai sus, și el cu o umbră de susținere din partea PSRM. În susținerea lui Petrov a venit doar deputatul socialist, Vasile Bolea. Decizia acestuia a fost ca o lovitură pentru partid, care a fost manifestată rapid printr-un comunicat de presă.

„Comitetul Executiv al PSRM a decis să acorde susținere politică candidatului independent Grigore Uzun la funcția de Bașcan al UTA Gagauzia. Decizia Comitetului Executiv a fost aprobată de majoritatea membrilor Consiliului Republican. Susținerea unui alt candidat decît Uzun este decizia unui singur deputat Vasile Bolea, care nu este aprobată de echipă. În aceste condiții, conducerea PSRM îi solicită dl. Vasile Bolea să respecte hotărîrea colegilor. De asemenea, Comitetul Executiv va lua decizii în raport cu deputatul Vasile Bolea în conformitate cu statutul Partidului”, a fost declarația prezentată de PSRM pe 10 martie 2023.

Reacția dură din partea PSRM nu l-a făcut pe Bolea să facă cale întoarsă. Mai mult, acesta a participat alături de Petrov la evenimentul de lansare în campania electorală, dar și la întâlnirile pe care le organizează cu locuitorii din autonomie. 

Discuții cu „alegătorii” din Tatarstan

„Intenția de a participa la scrutinul electoral pentru funcția de bașcan a apărut odată cu solicitările venite din partea comunității”, a spus Petrov. Odată înscris în cursa electorală, Victor Petrov nu s-a reținut la Comrat și nici nu a avut vreo întâlnire cu potențialii alegători din regiune. În schimb a efectuat o vizită fulger în Tatarstan. În textul publicat se evidențiază faptul că vizita a fost efectuată în calitate de membru al Adunării Populare a Găgăuziei, și nu de candidat. Petrov s-a întâlnit cu președintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnikhanov. Cei doi au discutat despre continuarea cooperării strategice dintre Tatarstan și Găgăuzia.

Minnikhanov, la cheremul lui Putin 

Rustam Minnikhanov este președinte al Tatarstanului din 2010. Pe 26 ianuarie curent, Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni împotriva lui și a soției sale. În comunicatul emis de autoritățile SUA se menționează faptul că „SUA l-a sancționat pe Rustam Nurgaliyevich Minnikhanov (Minnikhanov), cetățean rus și președinte al consiliului de administrație al companiei Tupolev Public Joint Stock, care produce bombardiere strategice pentru forțele armate ale Rusiei. Minnikhanov este și șeful longeviv al Tatarstanului, un subiect federal al Federației Ruse. Minnikhanov este vizat, în conformitate cu E.O. 14024 pentru că este sau a fost lider, oficial, ofițer executiv superior sau membru al consiliului de administrație al Guvernului Rusiei și pentru ca activează sau a activat în sectoarele de apărare sau conexe, precum și aerospațiale ale economiei Federației”.

Aceeași sursă notează că, o bună parte din proprietățile lui Minnikhanov sunt înregistrate oficial pe numele soției, Gulsina Akhatovna Minnikhanova. Principala sursă de venit a soției vine de la gestionarea complexului hotelier și de spa „Luciano” din orașul Kazan. În 2016, o organizației non-guvernamentală din Rusia a lansat un șir de acuzații în adresa familiei Minnikhanov că acceptă mită sub formă de investiții în complexul „Luciano”. Aceeași sursă a estimat că familia conducătorului Tatarstanului deține proprietăți în valoare de aproape 50 de milioane de dolari, răspândite în Rusia, Franța și Emiratele Arabe Unite. Respectiv, sub incidența sancțiunilor a fost inclusă și soția lui Rustam Minnikhanov. 

Cu 3 zile înainte ca SUA să anunțe noile sancțiuni, Minnikhanov a avut o întrevedere personală cu președinte rus, Vladimir Putin. Acesta l-a informat despre sprijinul Tatarstanului pentru așa-numita operațiune militară specială. În același context, a raportat că Republica Tatarstan a alocat aproape 2,5 milioane de ruble în acest scop. Inclusiv, s-a referit și la cele două batalioane de luptă din Tatarstan trimise în zonele fierbinți. 

Șeful republicii s-a lăudat liderului de la Kremlin cu lansarea celui mai mare parc IT, de 50.000 m.p., construit în centrul orașului Kazan. Facilitățile construite în interiorul acestuia aduc un profit de aproximativ 515 miliarde de ruble. 

E de menționat faptul că, vizita lui Petrov în Kazan pare a fi culeasă din registrul diplomatic, doar că, în actualul context electoral, pare mai mult un artificiu de imagine pentru a atragere cât mai mulți alegători. Dovada se regăsește chiar în ziarele electorale care ajung la locuitorii din autonomie în timpul întâlnirilor electorale. Pe a treia pagină găsim informații detaliate despre vizita lui Petrov în Tatarstan. 

Este adevărat, dezvoltarea sectorului IT a tot prins avânt în ultimii ani, dar subiectul pare a fi de interes pur personal pentru Victor Petrov. Concluzia se desprinde din declarația de avere și interese pesonale, detalii le găsiți mai jos. Am solicitat un comentariu de la CECG în acest sens. Președinta CECG, Iana Covalenco, ne-a comunicat că, „dacă candidatul a menționat că acea vizită a fost făcută în calitate de deputat și nu au fost înaintate anumite pângeri privind aceste deplasări în Federația Rusă pentru a fi luate măsuri, atunci CECG nu poate interveni, nu avem pârghii pentru a acționa”. 

Donații sau pomeni electorale?

Potrivit surselor din regiune, Petrov este încă o figură nouă pe arena politică din regiune, respectiv, nu ar avea foarte multe șanse să obțină încrederea și votul unei majorități. În schimb, Petrov este recunoscut ca un om de afaceri în domeniul turismului și IT. Totodată, odată cu pandemia COVID-19, în martie 2020, Victor Petrov a fondat organizația de voluntariat - «Народный антикризисный штаб (НАШ)», respectiv, este recunscut în regiune ca un filantrop veritabil. Se pare că organizația îi întinde o mână de ajutor generoasă în campania electorală, întrucât aproape la fiecare acțiune de voluntariat participă și fondatorul, adică Victor Petrov.

sursa: facebook.com/VictorPetrov

Sediul organizației este amplasat la doar câteva minute distanță de centrul orașului. Voluntarii își desfășoară activitatea într-un bloc nou, modern, care iese în evidență în raport cu aspectul trist al construcțiilor din vecinătate.

Organizația este o resursă activă folosită de Petrov, mai ales că sediul de campanie al candidatului independent este găzduit aici. Simbolul organizației se va regăsi și în buletinul de vot. Când am ajuns noi acolo, am fost întâmpinați de un voluntar și de un ziar electoral rătăcit pe o masă.

Victor Petrov părăsise cu câteva minute în urmă sediul, așa că nu am reușit să-l întrebăm pe îndelete care sunt schimbările pe care se pregătește să le aducă în autonomie. Am reușit totuși să le desprindem din cele câteva imagini de campanie atașate pe pereții din interiorul oficiului. Așadar, Petrov se va concentra pe susținerea tinerilor, atragerea investițiilor și susținerea afacerilor. 

Avere

În ultima declarație de avere și interese personale depusă de Petrov la ANI în 2022 menționa că, pe parcursul anului 2021 ar fi încasat de la agenția de turism Tez Tour SRL un salariu de 378851.18 MDL, respectiv, peste 31 de mii de lei lunar. În declarația depusă la CECG, Petrov declară că pe parcursul anului trecut a încasat un salariu de 2578,67 lei.

Dacă pe parcursul anului 2021, soția lui Petrov, a fost remunerată de pe urma activității în cadrul unei companii IT - Telecomservis SRL - cu un salariu lunar de aproape 150 mii lei (venitul total pentru anul declarat fiind de - 1.780.000 lei), în 2022 veniturile acesteia au crescut considerabil. Venitul soției candidatului a ajuns la 3477765,90 lei, aproape 300 de mii de lei lunar.

Având în vedere activele financiare generoase care ajung în bugetul familiei Petrov, este de înțeles interesul pentru dezvoltarea sectorului IT în Găgăuzia pe care-l manifestă activ Victor Petrov în cadrul campaniei electorale. Tot în proprietatea soției sunt 2 case de locuit. Una dintre care, cu o suprafață de 124 m², a fost achiziționată în 2021 cu 128 440 lei, iar o alta cu o suprafață de 112 m² achiziționată cu 2.155.000 lei în 2019. Și cele 3 autoturisme ale familiei, un Porsche Carerra 911, fabricat în 2017 și achiziționat în 2019, cu un cost de piață de 80 mii euro, un Porsche Cayenne, în aceeași sumă, doar că achiziționat în 2022 și o Skoda Superb de 806 mii lei, care a ajuns în familia Petrov în 2022, la fel sunt înregistrate pe numele soției.

A dispărut din declarație un Range Rover cu anul de fabricație 2018, de 35 mii euro, care se regăsea în declarația depusă de Victor Petrov la ANI pentru 2021. La capitolul afaceri, soția lui Petrov deține 50% din activele companiei de transport Toligma Lux SRL și 45% din activele companiei Lanius Trai înregistrată în Germania. Lista este completată și cu informații despre cele 50% din activele pe care le deține Victor Petrov în agenția de turism Damla Tur SRL. Familia Petrov nu are conturi bancare și nici datorii.

 

Mihail Formuzal: în rând, după al treilea mandat

După ultimul său mesaj postat în 2014 pe o rețea de socializare, care suna așa: Prieteni! Am decis să părăsesc rețeaua. Succes tuturor!, Mihail Formuzal s-a săturat să stea în umbră și a decis să revină. Mihail Formuzal are la activ 2 mandate de bașcan al Găgăuziei, iar acum râvnește pentru al 3-lea. La fel ca și în scrutinele anterioare la care s-a înscris (3 în total), candidează independent, iar simbolul este reprezentat de un trandafir. Mihail Formuzal a obținut în trecut 2 mandate de bașcan al Găgăuziei, primul în 2006, al doilea în 2010. După o pauză de 7 ani a anunțat că revine, întrucât, spune el, „necesitatea de a face ordine în casa noastră a rămas neschimbată”.  

„7 ani în urmă eu mi-am încheiat activitatea politică, considerând că, patru mandate de încredere din partea alegătorilor (2006-2015) e suficient. În acești 7 ani eu nu am candidat nicăieri, nu m-am implicat în procese politice, rareori mi-am permis să mă expun pe rețelele de socializare. Familia mea a avut nevoie de susținerea mea în acești șapte ani și cea mai mare parte a timpului am petrecut-o cu oamenii dragi. În acești ani s-au schimbat multe în țară, precum și în Găgăuzia. Neschimbate au rămas doar cuvintele despre necesitatea de a face ordine în casa noastră”, a declarat Mihail Formuzal.

În cadrul primei ședințe a grupului de inițiativă, candidatul independent Mihail Formuzat și-a arătat indignarea față de degradarea la care a ajuns regiunea găgăuză în ultimii ani și depopularea acesteia. În acest context, a îndemnat locuitorii regiunii să participe la vot, iar dacă nu au nici un candidat favorit să strice buletinul de vot, dar musai să se prezinte la alegeri.

„Vom avea o campanie corectă, nu vom lupta cu nimeni, avem oameni competenți în echipă care vor munci echilibrat. Dar vă rog atât pe voi, cât și pe concurenți să vorbiți cu oamenii și să-i convingeți să meargă la vot. Este dreptul fiecăruia să aleagă, dacă nu-ți place nici un candidat, mergi și strică buletinul de vot. Este autonomia ta și votul tău decide cine va conduce autonomia.”, a punctat Formuzal.

Formuzal a mai spus că numărul de telefon al bașcanului trebuie să fie făcut public, oricine să aibă acces la el și să facă un apel dacă e cazul. Totodată, Formuzal spune că bașcanul trebuie să fie la locul de muncă în fiecare sâmbătă. Proiectul Alternativa, despre care anunțase Formuzal încă în septembrie anul trecut, se rezumă doar la o platformă online. Ar putea fi numit pe bună dreptate un site de campanie, întrucât, odată cu începutul campaniei electorale, site-ul este încărcat cu informații legate de acțiunile candidatului independent, Mihail Formuzat. De asemenea, apar și comentarii, cu semnătura de final Аналитический отдел Объединения "Альтернатива"/ Departamentul de analiză al Asociației „Alternativa” în care sunt discreditați contracandidații lui Formuzal înscriși în cursa electorală. Așadar, o portavoce digitală pe care Formuzal o folosește ca instrument de promovare. Mihail Formuzat a susținut în 2014, perioadă în care era în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. organizarea referendumului privind orientarea politică externă. Referendumul a fost declarat ilegal de autoritățile centrale.

Avere

Veniturile obținute de Formuzal pe parcursul anului trecut se rezumă la dividende în sumă de 18041 lei. De asemenea, tot anul trecut a încasat lunar peste 9 mii de lei din pensie + venituri de pe urma unui bun pe care-l oferă în chirie. Formuzal mai indică că deține în proprietate un teren de peste 6 ha, pe care l-a achiziționat în 2016, dar nu indică prețul acestuia. Prețul este o enigmă și în cazul unui autoturism fabricat în 2019 și procurat în același an, nici măcar marca nu este indicată. Candidatul mai are adunate pe un card bancar 16 mii de lei. Totodată, Formuzal declară că deține o parte din acțiunile a două organizații: AO ATB 24 și AO Centrul Tehnic. Acesta mai este fondatorul Fondului de cercetare strategică Găgăuzia și a Asociației Alternativa. În declarație nu este indicat vreun bun imobil și nici veniturile soției.

 

Dmitri Croitor –  va face tot pentru a avea susținerea statului

Dmitri Croitor, actualmente ambasador al Republicii Moldova în Turcia, candidează independent pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. „Îmi place funcția mea, dar vreau să fiu util poporului meu, iar campania electorală pentru funcția de bașcan al Găgăuziei va începe în curând în Găgăuzia. Intenționez să candidez pentru funcția de bașcan al Găgăuziei”, a declarat Dumitru Croitor în cadrul emisiunii de la postul regional de televiziune GRT. Dmitri Croitor deține funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Turcia, Liban, Egipt și Iordania. Croitor a candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, fiind votat de peste 6% din electorat. El a deținut funcția de bașcan al Găgăuziei în perioada 1999-2002. A demisionat din funcția de șef al autonomiei la propria cerere. Dmitri Croitor este candidatul puterii, a declarat sus și tare președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, la începutul campaniei electorale. „Candidatul susținut de putere, va fi candidatul susținut și de actualul bașcan al Găgăuziei, veți vedea mai târziu despre cine este vorba.”, a declarat Dodon. Am cuplat declarațiile făcute de Dodon, cu câteva fotografii publicate în acea perioadă de bașcanul în funcție al Găgăuziei, Irina Vlah, pe o rețea de socializare. La un eveniment dedicat premierii profesorilor din regiune, Vlah a venit însoțită de candidatul independent la funcția de bașcan, Dmitri Croitor.

Sursa:facebook.com/IrinaVlah

Unele surse din regiune au declarat pentru anticoruptie.md că unitatea dintre Vlah și Croitor seamănă cu un schimb de funcții. În regiune deja bântuie un zvon că în viitorul apropiat Irina Vlah ar putea fi numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Croitor spune că va face tot „pentru dezvoltarea Găgăuziei, pentru ca oamenii în etate să se simtă protejați în autonomie, tinerii să vadă perspective și să nu fie tentați să plece din regiune”.

Avere

În declarația de avere, Croitor declară că pe parcursul anului trecut a acumulat venituri din salariul de ambasador în sumă de 470.273 lei. Totodată, a mai ridicat o indemnizație de aproape 66 mii de euro de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La capitolul bunuri imobile acesta declară două apartamente. Primul are o suprafață de 72 m.p și a fost achiziționat în 2003 cu 346.483 lei, iar al doilea, de 54 m.p. a fost achiziționat în 2017 cu 301.718 lei. Croitor mai are și o casă de locuit de 165 m2 achiziționată în 2018 pentru care a scos din buzunar 150.141 lei, și un garaj achiziționat în același an. Toate bunurile imobile sunt înregistrate pe numele soției.bCroitor mai declară și un automobil de model MAZDA, care a fost fabricat și achiziționat în 2008 cu suma de 12.500 dolari americani. O altă informație este prezentată în declarația prezentată la Consiliul Electoral din regiune, acolo unde indică un Nissan X-TRAIL dobândit în 2019.  

 

Serghei Cimpoeș – soluții căutate în Rusia

Deputatul Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Serghei Cimpoeș s-a înregistrat pentru a 2-a oară în cursa pentru obținerea funcției de bașcan al Găgăuziei. Prima încercare a fost la scrutinul electoral din 2019, atunci a acumulat 7,2%. Cimpoeș și-a înaintat candidatura în calitate de candidat independent. Altfel se văd lucrurile din retorica pro-rusă pe care o promovează activ. Respectiv, unii reprezentanți ai societății civile l-au numit candidatul Moscovei. Prietenia pe care o are Cimpoeș cu Federația Rusă este evidențiată și prin faptul că, chiar în perioada în care erau adunate semnături pentru susținerea sa, acesta a efectuat o vizită fulger la Moscova. Acolo, deputatul APG a avut întrevederi cu vicepereședintele dumei de stat a Federației Ruse, Piotr Tolstoi, dar și cu alți reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare din Rusia.

sursa: http://duma.gov.ru/

„Păcatele” autorităților centrale nu sunt acceptate în Găgăuzia

Cimpoeș s-a plâns în fața celor care aplaudă frenetic acțiunile criminale efectuate la comanda președintelui rus, Vladimir Putin, în Ucraina. S-a plâns pe acțiunile autorităților centrale de la Chișinău, care i-au decizii care, potrivit lui, „merg împotriva intereselor Găgăuziei”.

„Le-am spus, de exemplu, despre faptul că parlamentul a adoptat în 2019 legea cu privire la nediscriminare, în acest fel a fost legalizată organizarea paradelor minorităților sexuale. Noi, deputații APG am adoptat o altă lege prin care am interzis organizarea acestui păcat pe teritoriul Găgăuziei.” , a menționat Cimpoeș. De altfel, acesta a cerut deputaților ruși să susțină politic autonomia, în special în legătură cu prețul la gaz, cu soluții tehnice în vederea creării unui ecosistem de irigare și să acorde susținere tinerilor din regiune.

Se pare că vizita la Moscova l-a împiedicat pe Cimpoeș să se concentreze pe scrutinul de alegere a bașcanului în care s-a angajat. Întrucât, deși a adunat numărul necesar de semnături și le-a prezentat Comisiei Electorale Centrală din Găgăuzia (CECG) din regiune, înscrierea în cursa electorală i-a fost refuzată.

Potrivit notei explicative eliberate de autoritatea electorală din regiune „Din totalul celor 1864 de semnături adunate în susținerea candidatului Serghei Cimpoeș, 5 semnături au fost anulate, întrucât aceiași oameni și-ar fi exprimat susținerea și pentru candidatul Mihail Formuzal. Pretenții există și asupra altor 1000 de semnături adunate, întrucât, lipsește adresa exactă a semnatarului.”, e explicat CECG.

Cimpoeș spune că decizia de a nu fi acceptat în cursă este una politică și nu exclude că în spatele acesteia ar sta autoritățile centrale. Acesta intenționează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea deciziei CE din regiune.  

La câteva zile după scandal, CECG din regiune a înregistrat repetat grupul de inițiativă de colectare a semnăturilor în susținerea candidatului independent, Serghei Cimpoeș. Acesta a avut 5 zile la dispoziție pentru adunarea semnăturilor. După a doua încercare a fost înscris în cursa electorală.

Avere

Afacerea de familie, Basarabia Agroexport SRL asigură principalul venit al soților Cimpoeș. Pe parcursul anului trecut Serghei Cimpoeș s-a ales cu un salariu lunar de 12.800 lei de la această companie (153.600 lei). Tot de aici a venit și salariul soției de 126.000 lei. Salariul este unul modest pe lângă dividendele încasate de la companie. Mai exact, societatea comercială i-a umplut pușculița cu aproape 3 milioane de lei. Serghei Cimpoeș mai declară 8 terenuri, dintre care 5 agricole. Dintre cele 3 bunuri imobile, Cimpoeș declară că deține proprietate doar asupra unui apartament de 96 m.p, achiziționat în 2016 cu 7 mln de ruble. În 2016 familia Cimpoeș a achiziționat un apartament de 65 m.p, cu 128.901 lei. Casa de locuit care se regăsește în declarație este proprietatea soției. Aceasta are 140 m.p. și fost achiziționată în 2003, însă nu este indicată suma. Cimpoeș nu are niciun automobil la dispoziție și nici carduri, credite sau împrumuturi bancare.

 

Serghei Cernev: „Un bașcan adevărat trebuie să fie gata să moară pentru Găgăuzia”

Serghei Cernev este fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și fost președinte al raionului Vulcănești. După 2 ani de pauză a decis să revină în vizorul public, de această dată în calitate de candidat independent la funcția de guvernator al autonomiei. Cernev a mai candidat pentru funcția de bașcan la scrutinul din 2015, atunci a fost susținut de 122 alegători (0,2%). Deși a declarat în repetate rânduri să scrutinul electoral de alegere a bașcanului va fi anulat, convingerile nu l-au împiedicat să candideze personal pentru această funcție. „Având în vedere că, în prezent statutul autonomiei este atacat, sunt adoptate legi care pun în pericol regiunea și identitatea noastră. Faptul că Găgăuzia se îneacă în corupție, sărăcie, fărădelegi, m-au făcut să candidez pentru funcția de bașcan al Găgăuzie”, a motivat Cernev. Pe lângă asta, Cernev spune programul electoral său electoral va fi unul popular și va fi creat de oameni. În funcție de localitățile pe care le va vizita, va culege de acolo doleanțele cetățenilor și le va include în program.

Se declară un centrist convins, care va iniția relații de cooperare atât cu statele europene, cât și cu Rusia sau Ucraine, țări în care își desfășoară activitatea o bună parte din locuitorii regiunii și care, „odată ce vom crea condiții optime în regiune, aceștia vor reveni și vor aplica toate cunoștințele aici în Găgăuzia”, consideră Cernev.

Cernev a mai punctat în cadrul unei emisiuni televizate că, „dacă investițiile făcute de UE în ultimii ani în Găgăuzia, ar fi ajuns cu adevărat la oameni, atunci Găgăuzia ar fi intrat prima în componența statelor europene”. Acest lucru nu s-a întâmplat și nici economia regiunii nu a crescut, pentru că „au fost furate granturile oferite de europeni”.

Candidatul pumnului în masă (față)

Poziția democratică și curată prezentată în scurtinul curent se bate cap în cap cu faima de certăreț și bătăuș pe care o are în spate. Cernev a fost implicat în nenumărate scandaluri.

În februarie 2012, perioadă în care exercita funcția de deputat în APG l-a lovit pe bașcanul de atunci, Mihail Formuzal.

Doi ani mai târziu tot Formuzal a fost pus la pământ după ce Cernev a urcat pe masă și l-a lovit cu piciorul în față. În acea încăierare a avut de suferit și președintele de atunci a Adunării Naționale, Dmitrii Constantinov. Acesta s-a ales cu un cot în față din partea lui Cernev.

Cernev nu s-a oprit aici, dar a mai găurit și roțile a două mașini de serviciu.

 

Avere

Pe parcursul anului trecut, Serghei Cernev s-a ales de la Agenția Servicii Publice cu un salariu de 51 mii lei, puțin peste 4 mii de lei lunar. Un salariu mai generos, de peste 33 mii lei lunar (400 mii lei) l-a primit soția lui Cernev, tot de la Agenția Servicii Publice. Pentru aceeași perioadă, soția s-a ales și cu salariul de 36 mii lei de la Biblioteca Publică Centrală. Cernev declară că are o casă de locuit de 179 m.p care a costat la momentul dobândirii 0 lei. Lista de bunuri este completată de 2 autoturisme, o Scoda Octavia fabricată în 2014 și cumpărată în 2019 cu 90.000 lei, și un Geep Grand Cherokee, achiziționat în 2014 cu 30.000 lei. Pentru alte două remorci și două camioane pe care le are în posesie nu este notat prețul.

 

Evghenia Guțul – jurista care vrea să facă dreptate găgăuzilor

Evghenia Guțul este unica femeie înregistrată în cursa electorală pentru ocuparea funcției de guvernator al regiunii autonome și, totodată, unica înaintată de un partid politic. Este candidata Partidului „Șor”. Din comunicatul formațiunii, publicat în ziua în care a fost înregistrat la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei  (CECG) din regiune grupul de inițiativă, aflăm că Evghenia Guțul este jurist de profesie și este originară din comuna Etulia, din regiunea autonomă. Evghenia Guțul a fost însoțită, la CECG, de către lideri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR”, printre care deputatul Marina Tauber, consilierul din Consiliul Municipal Chișinău, Serghei Burgudji și alți reprezentanți ai formațiunii. Aceștia susțin că îi vor acorda tot sprijinul necesar Evgheniei Guțul.

Partidul „ȘOR” consideră că Găgăuzia merită o viață mai bună. Regiunea are toate posibilitățile pentru asta - potențial uman, relații internaționale, dorința de a munci. Găgăuzii au fost întotdeauna un popor unit și puternic. Ne propunem să reînviem aceste calități împreună cu Partidul „ȘOR”, care are o echipă competentă și puternică. De asemenea, reprezentanții formațiunii dau asigurări că vor transforma Găgăuzia într-un loc de vis!

Sursa: partidulsor.md

Avere

Evghenia Guțul declară că pe parcursul anului trecut a încasat un venit de 4243,94 lei, fără a indica și sursa acestuia. Soțul candidatei a obținut profit în sumă de 120 000 de lei și salariu de 20 de mii de lei de pe urma activității companiei private pe care o gestionează, specizată pe furnizare de veselă și inventar pentru restaurante. Evghenia Guțul mai declară că în 2022 a primit în dar 20 de mii de euro. Ea a mai primit și indemnizație pentru creșterea copilului în sumă de 15.300 lei, iar copilul său un cadou de 5 mii de euro. În lista bunurilor imobile este inclus un apartament cu o suprafață de 47 m.p., achiziționat în 2019 cu 300 mii lei. Candidata are la scară și două automobile, un Mercedes Vito din 2010, achiziționat în 2022, înregistrat pe numele soțului, și un VW Jetta, cumpărat în 2021.

Atribuțile bașcanului

Precizăm că, pentru campania electorală candidaţii au dreptul să cheltuie câte 40 de lei per alegător. Fiecare candidat înscris este obligat să prezinte în fiecare săptămână rapoartele financiare. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. El emite hotărâri şi dispoziţii care sunt executorii pe tot teritoriul Găgăuziei şi intră în vigoare la data publicării. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani. Potrivit legislației electorale, pentru ca alegerile să aibă loc prezența la vot trebuie să fie de minimum 50%+1. Este de menționat faptul că, mai mulți candidați înscriși în cursă solicită ca pragul electoral să fie redus, întrucât rata de participare este foarte scăzută, iar locuitori sunt puțini.

Președinta Comisiei Electorale din UTA Găgăuz-Yeri, Iana Covalenco, a declarat pentru Anticoruptie.md că instituția nu are pârghii bine definite pentru a interveni în cazul în care sunt depistate anumite încălcări, întrucât codul electoral al autonomiei nu a mai fost actualizat din 2015.

Respectiv, avertizarea sau sancționarea unui candidat electoral este făcută de CECG doar în baza sesizărilor. Deocamdată, CECG nu a recepționat niciuna.

Precizăm că, alegerile bașcanului UTA Găgăuzia este programată pentru 30 aprilie. În cadrul aceluiași scrutin vor fi aleși și deputații în Adunarea Populară a Găgăuziei din circumscripţiile Vulcăneşti şi Cioc-Maidan. Actualul bașcan Irina Vlah a deținut această funcție timp de două mandate consecutiv și, în consecință, nu mai poate candida la această funcție.

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnaliștii de investigație împotriva propagandei și dezinformării” desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul International Media Support din Danemarca. 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii