Social

Averile şi afacerile liderilor cu aspiraţii politice ai Platformei DA

Foto: facebook.com
Autor: Anticoruptie.md
04/12/2015 10420

Acum două săptămâni, într-o conferinţă de presă, mai mulţi reprezentanţi ai Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” (DA) au anunţat despre edificarea unei noi forţe politice. Anunţul a fost făcut de Andrei Năstase, aşa-numitul preşedinte al Consiliului Marii Adunări Naţionale, ales în cadrul protestelor din ultimele luni. Alături de Năstase, de organizarea viitorului partid ar urma să se ocupe alţi şase reprezentanţi ai Platformei DA: Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Alexandru Cozer, Inga Grigoriu, Liviu Vovc şi Dinu Plângău. O investigație a Ziarului de Gardă, semnată de Victor Moșneag și Anatolie Eșanu, scoate la iveală averea şi afacerile pe care le au unii dintre activiști, alături de alţi membri ai familiei. Mai mulţi reprezentanţi ai Platformei deţin, direct sau prin intermediul rudelor, firme cu activităţi în diverse domenii.

Andrei Năstase, liderul Platformei „Dreptate şi Adevăr”, locuieşte într-o casă de milioane din or. Codru, mun. Chişinău, înregistrată pe numele mamei sale, pensionară. „Chiar acum eu mă aflu într-un proces de judecată privind încălcarea onoarei şi demnităţii şi nu aş vrea să mă trezesc cu vreun sechestru pe casă, într-o ţară în care justiţia este controlată. Nu am ascuns niciodată că imobilul e înscris pe mama mea”, declară viitorul politician.

CV-ul şi casa lui Andrei Năstase

Casa lui Andrei Năstase din orășelul Codru, Foto: zdg.md

Andrei Năstase, liderul acestui grup, are 40 de ani. Este de profesie jurist. Din 2002, este avocat. Înainte de a deveni avocat, în 1997, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la scurt timp a fost angajat în funcţia de ajutor interimar al procurorului, iar peste un an a devenit ajutor al procurorului de Transport. A fost procuror până în aprilie 2000, când este numit vicedirector al Air Moldova, companie de stat care, în 2000, este reorganizată. În urma unui contract cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile, o companie înregistrată în Germania, Unistar Ventures Gmbh, a preluat 49% din AIR Moldova contra sumei de 2,3 milioane USD. Celelalte 51% erau deţinute de Guvern. Compania nou-creată a fost declarată succesoare de drept a Air Moldova. Năstase a lucrat la Air Moldova până în august 2002, când instanţele de judecată au decis desfiinţarea întreprinderii moldo-germane AIR Moldova. Între părţi, respectiv firma din Germania şi Guvernul R. Moldova, a urmat un proces. Punctul final l-a pus CEDO, care, în decembrie 2008, a decis despăgubirea firmei fondate în Germania cu 6,7 milioane de euro. În faţa magistraţilor de la Strasbourg, Unistar Ventures Gmbh a fost reprezentată de avocaţii Vitalie Nagacevschi şi Andrei Năstase, cel care, din noiembrie 2002, deţine licenţă de avocat. Năstase este şi astăzi avocat, fiind cunoscut ca apărătorul lui Viorel şi Victor Ţopa (proprietarul postului Jurnal TV), condamnaţi de justiţia din R. Moldova la închisoare. Victor Ţopa este şi naşul lui Andrei Năstase. Acesta, de altfel, a fost avocat şi în alte dosare de rezonanţă, dezvăluind de-a lungul timpului mai multe scheme dubioase din justiţie.

Viitorul politician locuieşte într-o casă de lux din or. Codru, mun. Chişinău, care a fost, oficial, dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Anna, de 76 de ani. Pensionara stă însă în satul ei de baştină, Mândreşti, Teleneşti, şi nu în casa din or. Codru. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m. p., deşi pare mult mai spaţios. Preţul de piaţă al casei este şi el mai mare decât valoarea sa cadastrală. Mama lui Năstase a intrat în posesia terenului în 2012. În 2007, o parte din acesta îi mai aparţinea lui Gheorghe Mustea, un văr al fraţilor Andrei şi Vasile Năstase. Din 2010, Andrei, împreună cu soţia sa, Angela, mai deţin oîncăpere de 31 m. p. pe str. Grădescu, iar până în 2012, când l-a vândut, Andrei Năstase a avut un apartament de 51 m. p. pe str. Hristo Botev, Chişinău.

„Am făcut asta pentru a evita eventuale probleme”

Solicitat de ZdG, Andrei Năstase a admis că locuieşte în imobilul înregistrat pe numele mamei sale, pensionară. „Nicicând nu am ascuns că am casă. Imobilul a fost dată în exploatare în 2014, dar a fost construit mai devreme. Cred că, la vârsta mea, pot spune că sunt realizat, inclusiv financiar, după 13 ani de activitate în calitate de avocat şi consultant, la zeci şi sute de persoane din ţară şi din străinătate. Am acumulat surse financiare necesare pentru a-mi cumpăra terenul şi a-mi construi o casă. Am trecut în ea acum patru ani, când încă nu era gata, după mai mulţi ani de trai într-un cămin, împreună cu familia şi doi copii. Dacă am fi avut o justiţie corectă, cred că aş fi reuşit să am mai multe. De ce casa nu e înscrisă pe mine? Chiar acum sunt într-un proces de judecată privind încălcarea onoarei şi demnităţii şi nu aş vrea să mă trezesc cu vreun sechestru pe casă, într-o ţară în care justiţia este controlată. Nu am ascuns nicicând că imobilul e înscris pe mama mea. Am făcut asta pentru a evita eventuale probleme”, spune Andrei Năstase. El susţine că nu deţine casă în Germania, aşa cum, recent, s-a vehiculat în presă. „Am casa din s. Mândreşti, lăsată ca moştenire, unde trăieşte mama mea. Pe str. Grădescu, apartamentul cu o cameră, e de fapt al socrilor. Acolo trăiesc ei. Tot timpul a fost casa lor, deşi ne-au donat-o”, precizează Năstase. Acesta admite că este finul lui Victor Ţopa, proprietarul postului Jurnal TV, tot el, condamnat la 7 ani de închisoare pentru şantaj şi estorcare a acţiunilor deţinute de o persoană la Victoriabank.

„Da, sunt finul lui Victor Ţopa. L-am cunoscut în 1998, iar în 1999 mi-a devenit naş de cununie. De atunci, suntem într-o relaţie foarte bună. Nu sunt însă dependent de el sau de altcineva. Mă ghidez de propriile principii. Victor Ţopa şi Viorel Ţopa sunt însă doar victime ale regimului şi nu sunt nici pe departe oamenii pe care-i prezintă o parte din presă”, susţine Andrei Năstase.

Continuarea articolului o puteți citi aici.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii