Social

„Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușari

Colaj CIJM
Autor: Viorica Mija
16/03/2023 26581

Peste un miliard de ruble rusești, doar din surse oficiale, sunt cheltuite anual de Federația Rusă pentru activitățile Fundației „Russkii mir”, un veritabil centru de comandă pentru rețeaua de organizații-fiice din toată lumea, inclusiv Republica Moldova. În lista fondatorilor organizației non-profit, susținută din bugetul federal, dar și din donații ținute în secret, se regăsesc personaje dedicate propagandei rusești, dar și funcționari de rang înalt care, la diferite etape, și-au îndeplinit rolul de agenți activi ai intereselor ruse în spațiul moldovenesc. Prin intermediul centrelor de știință și cultură deschise la Comrat, Tiraspol, Bălți, dar și în capitală, „lumea rusă” mimează dialogul cultural, implicându-se în organizarea referendumurilor ilegale, a schimburilor de experiență dubioase și a întrunirilor la care sateliții ideologici ai Moscovei promovează retorica expansionistă a Kremlinului. Mai mult, prin filiera rusă, în zona transnistreană au ajuns susținători ai lui Vladimir Putin, implicați în organizarea așa-numitelor proteste pro-ruse din Serbia și care nu ascund că vor să facă un front comun pentru „recroirea lumii”. La Chișinău se discută tot mai aprins despre necesitatea închiderii acestor centre, urmând exemplul României, care deja a suspendat activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din București tocmai pentru că s-ar fi „transformat într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”. Discuțiile nu au trecut însă și pe platformele oficiale.

Punctul de comandă al „lumii ruse”

Fundația ”Russkii mir”, creată în 2007 de Vladimir Putin, este finanțată din surse guvernamentale și se poziționează ca promotor al culturii, diplomației și mass-media ruse din afara granițelor Federației Ruse. Acest scop nobil poate fi transformat într-un paravan perfect pentru activități de manipulare și dezinformare, iar liderul de la Kemlin nu putea ignora această platformă de influență. Mai mult, în 2021, Putin a majorat cu peste 250 de milioane de ruble alocațiile pentru fundație, care a ajuns să primească anual doar din bugetul public circa un miliard de ruble rusești. Cifra contribuțiilor și donațiilor care ajung pe conturile Fundației nu s-a făcut niciodată publică. Prin decretul președintelui rus, din 12 aprilie 2021, a fost modificată și lista fondatorilor, care cuprinde acum persoane din anturajul apropiat al lui Vladimir Putin, multe dintre ele figurând și în black list-ul de sancțiuni al Uniunii Europene, pentru că au susținut invadarea și anexarea Crimeei, dar și războiul declanșat de Federația Rusă în data de 24 februarie 2022.


Soarta rușilor din afară este coordonată de Dmitri Kozak, al doilea om în Administrația liderului de la Kremlin, arhitect al federalizării eșuate a Republicii Moldova din anul 2003, dar și de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, cunoscut pentru acuzațiile pe care le aduce în mod constant puterii de la Chișinău și pentru amenințările că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a urma calea Ucrainei”.

În Comitetul de observatori al Fundației o regăsim pe Margarita Simonean, redactora-șefă Russia Today (RT), una dintre „trompetele Kremlinului”, care a făcut mai multe declarații scandaloase împotriva Ucrainei, Uniunii Europene şi Occidentului, iar state precum Canada, Marea Britanie și Australia i-au impus sancțiuni pentru propaganda războiului și expansiunii ruse. Totodată, au fost interzise în spațiul comunitar RT și Sputnik, două plaforme media coordonate și supravegheate de Simonean.

Centre de cultură... a propagandei

Fundația ”Russkii Mir” a deschis centre de știință și cultură la Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol, dar sediul din capitală este locația de bază.  Situat pe strada Mihai Eminescu 2, centrul a devenit releul principal al propagandei Kremlinului, iar sub pretextul unui demers cultural și educativ sunt organizate activități în care sunt antrenați promotori ai retoricii Kremlinului. În afară de schimburile culturale pentru studenți, medici, profesori, care sunt selectați să plece în Federația Rusă, la sediu au loc evenimente cu participare largă.

Astfel, Școala de comunicare deschisă pe lângă centru este un proiect coordonat de  jurnalista Elena Pahomova, moderatoarea unei emisiuni la postul NTV, licența căruia a fost suspendată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pentru lipsa unei informări corecte despre evenimentele naționale, dar și războiul din Ucraina. Televiziunea face parte din holdingul media Exclusiv Media care aparține soției deputatului PSRM, Corneliu Furculița, o formațiune care pledează pentru legături strânse cu Federația Rusă.

Un detaliu curios din cariera Elenei Pahomova este că a lucrat la postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” din Tiraspol, în perioada lansării acestuia, după care a „pus pe picioare” TV RTR-Moldova, post rămas de asemenea fără licență pentru mai multe încălcări ale deontologiei profesionale. Elena Pahomova, care a fost și membra consiliului mass-media pe lângă ex-președintele Igor Dodon, omul casei la Kremlin, a fost inclusă în baza de date a platformei „Mirotvoreț”, înființată de Centrul de Cercetare a Crimelor contra Securității Naționale a Ucrainei. Potrivit informațiilor plasate pe site, Pahomova ar fi manipulat informația de interes public, „a batjocorit istoria Ucrainei, a atacat statele care susțin Ucraina, s-a ocupat de propaganda rusească și promovarea separatistmului”.

Elena Pahomova este și un influencer activ pe rețelele de socializare, iar fiecare eveniment major din Republica Moldova nu trece fără comentariile sale. Proiectul prin care clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află o aripă a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, a trezit „interesul” Elenei Pahomova, care a sugerat că bisericii ar trebui retrocedat sediul Guvernului.

„Ceea ce ar trebui să retrocedeze bisericii Guvernul este sediul său. Pe locul acesta a fost eparhia. Și lasă Grosu (președintele Parlamentului, unul dintre autorii inițiativei -n.r.)să înceteze să-și expună chiloții de înot la bazin. E păcat, reiese”.  

În același timp, președinta Maia Sandu a remarcat că „relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens. Un alt lucru important pe care trebuie să-l spunem este că puținele clădiri istorice din Chișinău care au fost reabilitate – au fost restaurate cu sprijinul statului român. Asta nu înseamnă că noi nu vrem să reabilităm aceste clădiri istorice, dar suntem într-o realitate economică de care nu putem face abstracție”, a subliniat șefa statului, adăugând că „autorii acestui proiect de lege vor organiza consultări publice și vor da mai multe detalii. Vom vedea care sunt soluțiile pentru îngrijorările care au fost formulate”.

Interzicerea simbolurilor  Z și V purtate de armata rusă în invazia din Ucraina, dar și panglica Sfântului Gheorghe, a fost prilej de a lega această decizie de tricolorul românesc.

„Un pericol mult mai mare pentru țară este reprezentat de panglica tricolorului românesc. Se prepară încet, dar insistent mințile pentru dispariția Moldovei ca stat. Însă… niciun parlament și niciun guvern nu a avut intenția de a o interzice. Purtați și visați - este dreptul vostru. Și apoi au venit la putere ignoranții agresivi...”, a scris Pahomova pe contul său de socializare.

Comentariul a fost făcut după ce, pe14 aprilie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat în ultima lectură proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z! și Panglica „Sfântul Gheorghe”.Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, spune ca persoanele care nu vor ține cont de această lege vor fi sancționate cu amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

„Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute, ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune, crimă de război și crimă împotriva umanității, precum și a propagandei sau a glorificării acestor acțiuni se vor sancționa cu amendă de la 90 pânp la 180 de unități contravenționale sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, aplicate persoanei fizice și cu o amenda de la 30 la 60 de unități convenționale pentru persoanelor juridice și persoanelor cu funcții publice”, a declarat Lilian Carp.

Înainte ca deputata Olesea Stamate să prezinte proiectul de lege, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna principală a Parlamentului. După ce proiectul a fost prezentat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul în semn de protest. Printre aceștia, și deputatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Constantin Starîș, un alt oaspete frecvent al Centrului rus de cultură din Chișinău. În data de 17 februarie, de exemplu, a fost invitat special al centrului și Elenei Pahomova, la discuțiile cu tema: „Jurnalistica generației libere”.

Starîș este jurnalist de profesie. A activat în televiziune din 1992, fiind prezentator al emisiunii analitice de limbă rusă „Резонанс” (Rezonans), difuzată pe posturile Moldova 1 și NIT. În noiembrie 2009 el a fost demis din funcția de președinte al Telecompaniei „MIR-Moldova”, reprezentanță a Companiei interstatale „Mir”.  A mai prezentat și emisiunea „Третий микрофон” (Microfonul trei) la Accent TV.  

La finalul guvernării comuniste, Starîș a fost autorul filmului electoral „Atac asupra Moldovei” despre violențele din aprilie 2009, în care, după cum a recunoscut chiar el, a montat convorbirile telefonice

Vizitele alesului poporului în Federația Rusă, dar și declarațiile pe care le-a făcut  la mai multe evenimente organizate sub egida administrației de la Kremlin, au scandalizat opinia publică de la Chișinău. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Chiriac, de exemplu, l-a acuzat de trădare și i-a oferit două monede confecționate din folie de aluminiu, după ce Strarîș ar fi adresat o întrebare tendențioasă președintelui rus Vladimir Putin, în cadrul forumului „Valdai”, un club internațional de discuții. La ședința Parlamentului lui Starîș i-au fost înmânați cei „doi arginți”.

„S-a sculat roșu pe față ca un vasal care se uita la stăpân, zâmbea lingușitor și i-a oferit cu satisfacție lui Putin o întrebare tendențioasă, din numele cetățenilor noștri, despre un spațiu unic care să întindă de la Vlasivostok până la Lisabona. Vreau să-l întreb: domnul Starîș, această întrebare părea a fi una tendențioasă, în stilul propagandist rusesc, adică o „zagatovkă” care i-au scris-o cei de la Kremlin și i-au dat-o să o citească cu intonație frumoasă și aș vrea să-l întreb pe domnul Starîș cine i-a dat această întrebare: cetățenii noștri sau propaganda de la Kremlin? De ce nu a avut curajul să-i spună lui Putin că în Ucraina mor oameni nevinovați, că în Ucraina se produc crime de război, că deasupra spațiului Republicii Moldova zboară rachete rusești, că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova condamnă aceste crime de război pe care le comite Federația Rusă?”, a declarat deputatul PAS.

„Noi am urmărit procedura acreditării ambasadorului Republicii Moldova la Moscova și eu nu am auzit ca ambasadorul vostru, în urma răspunsului domnului Putin, măcar ceva să-i spună despre bombardamentele din Ucraina. Dar să-ți lași poporul tău fără gaz, fără lumină asta și se numește trădare. La revedere”, a replicat Starîș.

Starîș a fost văzut deseori în prima linie la protestele organizate de liderul fugar al Paridului Șor, Ilan Șor. Deputatul a susținut și discursuri înflăcărate de pe scena improvizată în fața Președinției. Totodată, împreună cu doi deputați ai Partidului „ȘOR” a mers la Moscova unde s-au întâlnit cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki și cu vicepreședintele Comitetului, Dmitri Novikov.

Lucoarea de la răsărit și sateliții Moscovei la Tiraspol

Centrul rus din Tiraspol a fost deschis în luna septembrie 2009, în cadrul Universității „Taras Şevcenko”. Primii oaspeți au fost liderul separatist la acea vreme, Igor Smirnov, ambasadorul Federaţiei Ruse, Valeri Kuzmin, dar şi reprezentanţi ai administraţiei Fondului „Russkii mir”. Totuși, cea mai mare influență o are Uniunea comunităților ruse din autoproclamata rmn. Președinta acestei uniuni, Viorica Kohtareva, este releul principal între organizațiile rusofile din regiune. În mai 2014, Kohtareva a fost implicată direct în organizarea pseudo-plebiscitului privind anexarea Transnistriei la Federația Rusă, după modelul Crimeei. Astfel, au fost racolați membrii Uniunii, care au mers din casă în casă pentru a colecta semnături. Ulterior, Kohtareva a făcut bilanțul activităților, pe care le-a prezentat ca inițiative din partea societății civile, și s-a plâns pe acțiunile serviciilor speciale de la Chișinău.

„Am muncit două săptămâni și am transmis foile cu semnături și textul adresării vicepremierului Dmitrii Rogozin. Din păcate, avionul guvernamental care urma să transmită setul de acte la Moscova a primit interdicție să survoleze spațiul aerian al Ucrainei și României. Mai multe liste cu semnături au fost confiscate de către angajații  Serviciului de Securitate și Informații de la Chișinău”, declara presei de propaganda din regiune Viorica Kohtareva.

Aceasta nu este prima solicitare de acest fel, expediată Moscovei de administrația de la Tiraspol. În 2006, după un plebiscit organizat în stânga Nistrului, la care 97,2 la sută din participanți s-ar fi pronunțat pentru unirea cu Rusia, Tiraspolul a mai cerut Kremlinului să-i recunoască independența și să accepte Transnistria ca parte componentă a Federației Ruse.

Kohtareva a deschis la Tiraspol și un centru consultativ prin intermediul căruia cetăţenii ruşi din regiune beneficiază de asistenţă juridică. „Cetăţenii ruşi care locuiesc în regiunea transnistreană, inclusiv în Tiraspol, au multe întrebări în legătură cu schimbul domiciliului, dar şi altele, de ordin personal, care trebuie soluţionate”, a declarat aceasta. Tot ea este omul care selectează și organizează deplasarea pedagogilor, studenților și elevilor în Rusia. Unele tabere au un evident caracter propagandistico-militar, la fel ca și cea din 2020, care a fost organizată în Crimeea anexată ilegal de Federația Rusă. 

O voce pro-rusă și mai distinctă în regiune este cea a lui Leonid Manakov, omul Moscovei la Tiraspol, șeful „Fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale Transnistria”, un fel de consulat al regimului separtist din stânga Nistrului, care are sediu chiar în centrul capitalei moscovite. Într-un discurs rostit la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în octombrie 2022, Manakov a îndemnat  comunitatea internațională „să recunoască independența regiunii transnistrene”, retorică condamnată dur de autoritățile legitime ale Republicii Moldova. Acesta a declarat  că Republica Moldova ar încălca drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, iar închiderea frontierei Ucraina – regiunea transnistreană „a permis impunerea unor restricții serioase la importul de bunuri vitale, inclusiv medicamente”.

Leonid Manakov este născut în anul 1945, iar la vârsta sa venerabilă continuă să fie în prima linie a ideologiei ruse. Acesta este un fost angajat al MVD-ului rus și ex-șef al așa-zisei miliții criminale din regiunea separatistă, iar în 2016 a participat la acțiuni militare și, ulterior, de menținere a ordinii în Republica Cecenă. 

Manakov are legături strânse cu sculptorul sârb, Dragan Radenovic, președinte al Fondului de binefacere „Rusi”, pe care l-a primit și la Tiraspol. Radenovic este un artist de talie internațională, profesor la Harvard și membru al Academiei Ruse de Arte. În pofida faimei pe care o are în calitate de artist, Radenovic este criticat pentru viziunile sale pro-Putin. La întâlnirea cu Manakov au fost prezenți și doi funcționari de la Moscova - Andrei Novicov, vicepreședintele Federației Sindicale a Lucrătorilor din domeniul culturii fizice, sportului și turismului și președintele Prezidiului Colegiului avocaților din Moscova, Gheorghii Zubovskii, ambii persoane-cheie în algoritmul transnistrean.

Dragan Radenovic, într-un interviu pentru tsargrad.tv, a declarat că „soldații ruși distrug, punctual, infrastructura militară din Ucraina, creată în ultimii ani cu ajutorul NATO. Se acționează prin intermediul loviturilor precise, dirijate de trupe terestre. E practic o intervenție chirurgicală, menită să salveze viața civilior și a obiectivelor critice din orașe. Rusia nu luptă cu poporul Ucrainei și nu cotropește teritorii. Este vorba despre o operațiune împotriva prezenței NATO, în proximitatea orașelor rusești. Pe noi, NATO ne-a acoperit în anul 1999 cu „covoare de bombe” din aer. Fără compasiune. Pentru exterminare. Eu sunt de acord cu ceea ce spune președintele vostru, Vladimir Putin – liniile roșii au fost încălcate. Pentru a opri agresiunea în adresa Rusiei, toate celelalte mijloace au fost epuizate”. Această opinie este răspândită prin intermediul agenților ruși de propagandă în toată Serbia, iar efectele ei sunt numeroasele proteste stradale organizate de mișcări extremiste pro-Kremlin. 

Pe 14 februarie curent, un grup de potențiali diversionişti din Serbia urma să ajungă la Chișinău în calitate de suporteri ai unei echipe de fotbal.

 „Iniţial, era planificat ca întreaga galerie a echipei sârbe să vină la noi în ţară. Datorită eforturilor făcute de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), cu mult înaintea apariţiei informaţiilor oferite de Zelenski, echipa sârbă va juca cu tribunele goale, pentru că în cadrul acestei galerii se planifica să vină diversionişti", a declarat Andrian Cheptonar, deputat din cadrul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Deschide.md a scris că jumătate din pretinșii suporteri fac parte din gruparea extremistă pro-rusă ”Patrula Populară”, care a organizat proteste în Serbia și a instigat la o lovitură de stat. Unul dintre ei, în speță Vignjevic Dusan, a postat pe pagina sa de Facebook o poză de pe Aeroportul Internațional din Chișinău, la care a scris ”Државни непријатељи Молдавије #1” (dușmanii de stat nr.1 ai Moldovei). Unul dintre prietenii lui a comentat ”И КИШЊЕВ ЋЕ ЈЕДНЕ НОЋИ У ЧЕТНИЧКЕ РУКЕ ДОЋИ!!!” (și Chișinău va cădea într-o noapte în mâinile cetnicilor). 

”Patrula Populară” susține invazia rusă în Ucraina și se ocupă activ cu persecutarea migranților ucraineni în Serbia. Organizatia recunoaște și legăturile sale cu gruparea Wagner a lui Evgheni Prigojin, supranumit ”bucătarul lui Putin”. În luna decembrie 2022, aceasta a vizitat centrul organizației paramilitare din Sankt Petersburg, oferind în dar drapelul Serbiei, care era folosit anterior în cadrul manifestațiilor de la Belgrad în susținerea războiului Rusiei în Ucraina.

Cu o zi înainte, și preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova au fost confirmate de instituţii ale statului şi aveau drept scop schimbarea puterii de la Chişinău. Potrivit Maiei Sandu, planul prevedea implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care urmau să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luări de ostatici.

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive în R.Moldova nu este unul nou. Tentative de destabilizare și încălcare a ordinii publice au avut loc și în toamnă. Ele nu și-au atins scopul întrucât au intervenit prompt instituțiile de securitate. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, un atac asupra unor edificii ale statului, cu luare de ostatici. Prin aceste acțiuni violente, mascate sub așa- numite proteste ale opoziției, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordiniii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a spus Maia Sandu.

Pe 9 februarie curent, Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova a confirmat declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind un presupus plan al serviciilor secrete ruse de ”distrugere” a R.Moldova. ”Atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, a subliniat SIS.

Pe 24 februarie, când s-a împlinit un an de la invazia Ucrainei de către Federația Rusă, Centrul rus de Știință și Cultură din Chișinău a fost vandalizat. Persoane care nu au fost identificate au stropit pereții centrului cu vopsea de culoare roșie, așa cum s-a întâmplat la multe misiuni diplomatice și centre culturale ale Federației Ruse din diferite țări ale lumii. 

Sursa foto: realitatea.md

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnaliștii de investigație împotriva propagandei și dezinformării” desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul International Media Support din Danemarca. 

 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii