Justiţie

Terenul atribuit colegului l-a costat funcția

Foto: nationalisti.ro
Autor: Viorica Manole
09/02/2013 5434

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Grigore Zubati, în vârstă de 59 de ani, a fost demis săptămâna trecută de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că a pus umărul la împroprietărirea colegului său, Mihai Ciugureanu. Magistratul a obligat Primăria Chișinău să-i vândă acestuia un teren din proprietate publică. În timp ce această decizia l-a constat funcția pe Zubati, Mihai Ciugureanu a scăpat nepedepsit.

Totul a pornit încă în luna septembrie 2001, când Mihail Ciugureanu a depus o cerere la Primărie, cerând, în baza Legii cu privire la statutul judecătorului, să-i fie repartizat un teren pentru a-și contrui o casă. Atunci Ciugureanu s-a mutat la Chişinău de la Soroca. Pentru că Primăria a respins solicitarea, invocând lipsa de fonduri, peste 7 ani, la 9 iunie 2008, magistratul a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău, adică în instanța în care lucrează.

Atunci, dosarul a fost repartizat vicepreședintelui Curții, Gheorghe Crețu. La 26 iunie 2008, acesta i-a dat câștig de cauză subalternului său, chiar dacă în această situație pot fi găsite elemente ale unui conflict de interese, și a obligat Primăria să-i repartizeze un teren lui Mihail Ciugureanu. Hotărârea a fost atacată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC), care a argumentat, între altele, că Legea prevede asigurarea cu locuință, și nu cu teren şi a notat că de fapt, Mihail Ciugureanu ”nu s-a adresat cu o cerere în vederea soluționării problemei ce ține de asigurarea dlui cu spațiu locativ”. Curtea Supremă a respins însă recursul, iar Primăria Chișinău, pentru a executa hotărârea, a pregătit un proiect de decizie ”privind atribuirea în proprietate privată a unui lot de pământ cu suprafaţa de 670 mp în cartierul locativ din str. Avicena – str. N. Testimițeanu”.

Ulterior, la 23 mai 2012, magistratul a depus la Curtea de Apel Chișinău o altă cerere prin care a solicitat schimbarea ordinii de executare a hotărârii judecătorești. Mihail Ciugureanu a argumentat că Primăria tărăgănează aprobarea proiectului care prevede repartizarea terenului, de aceea vrea emiterea unei încheieri prin care rezolva totul: cerea atribuirea lotului fără a mai aştepta decizia Primăriei, înregistrarea dreptului său de proprietate la Agenţia Cadastru şi încasarea din contul său a preţului nominal al terenului, claculat conform legislaţiei.

Textul încheierii emise de Zubati,aproape identic cu cel din cererea lui Ciugureanu

Deşi aceste pretenţii au fost considerate ulterior ilegale, ele au fost satisfăcute integral de către colegul lui Ciugureanu, Grigore Zubati. Peste o săptămână, la 1 iunie 2012, acesta a și emis o încheiere care, în proporție de 80 la sută, conţine acelaşi text ca şi cererea scrisă de Ciugureanu.

Despre această încheiere s-a aflat peste două luni, când ministrul Justiției a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, cerând sancţionarea ambilor magistraţi. Potrivit ministrului, Grigore Zubati s-au aflat în situaţie de conflict de interese şi în plus, s-a substituit ilegal administraţiei publice locale. Mai mult, ministrul a depus atunci şi o sesizare la Procuratura Anticorupţie. La începutul lunii ianuarie Procuratura încă verifica posibilitatea sancţionării celor doi judecători.

A împărţit teren în locul Pimăriei aflându-se în conflict de interese

În 7 decembrie 2012 Colegiul Disciplinar al Judecătorilor a găsit neîntemeiat să-i aplice lui Ciugureanu vreo sancţiune, în schimb, Zubati s-a ales cu un avertisment. În şedinţa Colegiului, Zubati a explicat că face parte, de multe ori, la Curtea de Apel, din acelaşi complet de judecată cu Mihail Ciugureanu, însă nu a considerat necesar să se abţină de la judecarea cauzei acestuia sau să informeze, aşa cum prevede Legea cu privire la conflictul de interese, preşedintele instanţei. Motivul – nu cumva Ciugureanu să spună că el se eschivează de la examinarea unei cauze dificile. Zubati a mai spus că se află cu Ciugureanu în relaţii ostile, că nu vorbesc de vreo 3 ani şi că ultimul nici nu a fost prezent în sala de judecată la examinarea cauzei.

Două sancţiuni disciplinare în mai puţin de un an

Colegiul Disciplinar i-a aplicat cea mai uşoară sancţiune – avertisment, găsindu-l vinovat pe Grigore Zubati de încălcarea principiului de imparţialitate. Colegiul a notat de asemenea, că magistratul a încălcat legislaţia întrucât înstrăinarea terenurilor publice este o prerogativă exclusivă a administraţiei publice locale.

Ministrul Justiţiei a considerat sancţiunea prea blândă şi a atacat-o la Consiliul Superior al Magistraturii, iar acesta l-a demis pe Zubati. În şedinţa de marți, magistratul a declarat că va contesta decizia.

În aprilie 2012 Zubati a mai fost sancţionat de o manieră similară. Tot în urma unei proceduri iniţiate de ministrul Justiţiei, Colegiul Disciplinar i-a aplicat un avertisment, însă CSM a înăsprit sancţiunea, aplicandu-i mustrare. De această dată însă CSM a dictat demisie. După ședința CSM de marți, Zubati nu a putut fi găsut la telefon ca să comenteze demisia, însă în fața membrilor CSM a spus că o va contesta. Colegul său, Mihail Ciugureanu, contactat de Centrul de Investigații Jurnalistice, a refuzat să facă vreun comentariu la acest subiect.

Dacă demisia va rămâne în vigoare, Zubati va pleca din sistem fără să primească cele în jur de 100 de mii de lei indemnizaţie, care se cuvine fiecărui magistrat atunci când îşi dă demisia de onoare (câte un salariu de judecător pentru fiecare an din stagiul de muncă). De asemenea, o astfel de plecare nu îi va permite, în caz că ar vrea, să devină avocat. La fel ca şi în cazul majorităţii judecătorilor, biografia lui Grigore Zubati nu poate fi găsită nicăieri. Se ştie doar că acesta are 56 de ani şi a fost numit judecător în 1984.

Cât despre Mihail Ciugureanu, acesta rămâne nesancţionat. Terenul pentru care acesta se lupta rămâne deocamdată în proprietate municipală, întrucât dosarul se află în prezent la Curtea Supremă de Justiție. Ciugureanu are 57 de ani și este judecător din 1982.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii