Justiţie

Sala de nunţi de la Orheiul Vechi, la 5 ani de la o investigaţie jurnalistică // Standarde duble în justiţie şi scheme perfecționate

Autor: Julieta Saviţchi
02/02/2021 17854

O sală de nunţi şi cumetrii activează ilegal de ani buni chiar sub coasta sălii de expoziţii a Complexului muzeal Orheiul Vechi, construită din donaţia oferită de Ambasada SUA la Chişinău. Sala de festivităţi aparţine Liliei Colţa, vice-directoare a rezervaţiei, care a reuşit să obţină titlu de proprietate asupra unui teren de 11 ari chiar pe teritoriul Complexului aflat sub protecţia specială a statului. În 2016, Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat o anchetă despre afacerea cu nunţi şi cumetrii de la Orheiul Vechi, iar autorităţile statului nu au mișcat un deget pentru a curma ilegalitatea. În acest răstimp, Lilia Colţa a fost achitată în dosarul intentat pentru escrocherie, a extins construcţiile şi a perfecţionat schema pentru a-şi proteja pretinsa proprietate.

Din investigaţia anterioară

În anul 2002 Ambasada SUA la Chişinău a oferit Ministerului Culturii un grant de 15.000 de dolari pentru construcţia unei săli de expoziţii pe teritoriul Complexului muzeal Orheiul Vechi. Potrivit Liliei Colţa, arheologul Gheorghe Postică, anterior viceministru al Culturii, i-a sugerat că ar fi fost bine ca alături de sala de expoziţii să construiască un han pentru turişti şi să caute un antreprenor. Persoana identificată a fost Boris Suvac, care pe atunci deţinea funcţia de şef al Penitenciarului din satul Brăneşti, iar fiul lui tocmai fondase SRL Pasana. La 1 aprilie 2002, Consiliul local din Trebujeni, raionul Orhei, a decis darea în arendă a unui teren de 0,30 hectare pe teritoriul satului Butuceni pentru construcţia unei săli de expoziţii, a unui han şi a unei parcări auto. Peste câţiva ani, în 2005, construcţiile au fost finisate, iar întreprinderea Pasana s-a reorganizat. Pavel Suvac i-a cedat tatălui său, Boris Suvac, 50% din acţiunile întreprinderii, iar alte 50% le vinde Liliei Colţa şi fiicei sale. În anul 2009 Boris Suvac şi Lilia Colţa decid să demoleze garajul şi depozitul din spatele hanului şi al sălii de expoziţii, şi să construiască o sală de festivităţi.Construcţia sălii de nunţi a început în ianuarie 2010 şi a durat cinci luni. Între timp, directoarea Lilia Colţa, licenţiată în istorie, este angajată în calitate de contabil-şef la SRL Pasana. La 13 august 2010 Consiliul local Trebujeni, raionul Orhei, eliberează la cererea SRL Pasana o autorizaţie prin care legalizează demolarea încăperilor auxiliare şi construcţia pe locul respectiv a unei săli de festivităţi. Ulterior, Colţa şi Suvac se ceartă, iar femeia devine singura proprietară a sălii de festivităţi de lângă muzeu.

 
Sala de festivităţi a Liliei Colţa

Donaţia care nu a existat

În mai 2013, Lilia Colţa devine proprietară cu acte în regulă a unui teren de 0,1106 hectare, destinat construcţiilor, care se mărgineşte direct cu sala de expoziţii. Acesta este singurul teren destinat construcţiilor, aflat în proprietatea unei persoane fizice, în rezervaţia Orheiul Vechi de la Butuceni. Lilia Colţa, pe atunci directoare a Complexului muzeal Orheiul Vechi, a fost ajutată de către inginerul cadastral de la Primăria Trebujeni, Serghei Popescu. În baza documentelor prezentate de acesta, Lilia Colţa ar fi primit terenul în dar de la mama-soacră, Liuba Colţa, căreia Consiliul local din Trebujeni i-ar fi repartizat terenul respectiv la 13 aprilie 1993. În documentul din data respectivă însă nu se găseşte numele Liubei Colţa printre beneficiarii de terenuri pentru construcţii.

Mai mult, într-un document semnat în 2017 de directorul Agenţiei Servicii Publice, Anatolie Ghilaş, se arată că terenul pe care se află sala de nunţi şi cumetrii a fost înregistrat în anul 1996, cu destinaţia păşune şi că nu există niciun document că ar fi fost în proprietatea Liubei Colţa.

În 2009, când a fost eliberat Certificatul de urbanism pentru construcţia sălii de festivităţi, terenul care ar aparține Liliei Colţa nici nu era inclus în registrul cadastral ca proprietate a sa. Funcţionarii de la Primăria Trebujeni au recurs şi de această dată la un fals şi au indicat în document că viitoarea construcţie de la Orheiul Vechi va fi amplasată pe terenul cu nr. cadastral 6472113.081. În realitate, sub acest număr cadastral este înregistrată o grădină din satul Morovaia, acelaşi raion, care are mai mulţi proprietari.

Colţa, achitată, Popescu, uns director

„Binefacerea” lui Serghei Popescu a costat-o pe Lilia Colţa funcţia de director al Complexului Orheiul Vechi. În martie 2016, Serghei Popescu, rămas fără funcţie, este numit de către Ministerul Culturii în funcţia de director al Complexului muzeal Orheiul Vechi, iar Lilia Colţa devine subalterna acestuia. Cedarea funcţiei a avut loc la doi ani după ce Poliţia a intentat trei dosare penale în cazul acaparării terenului public pe care a fost construită sala de nunţi şi cumetrii. În calitate de învinuiţi figurau Lilia Colţa, Serghei Popescu şi Nina Gusina, fosta secretară a Primăriei comunei Trebujeni.

Prima pe banca acuzaţilor a ajuns Lilia Colţa, aceasta fiind învinuită de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Prima sentinţă, de achitare, a fost pronunţată la 27 noiembrie 2015, iar la 14 februarie 2017 a fost achitată definitiv de către Curtea Supremă de Justiţie.

Nina Gusina a fost învinuită de abuz în serviciu, dar instanţa a considerat că fapta incriminată nu se încadrează în Codul Penal, ci în cel Contravenţional. Nina Gusina însă a scăpat de orice pedeapsă, deoarece expirase termenul de prescripţie pentru a fi trasă la răspundere contravenţională.

Singurul care a fost declarat vinovat în această istorie este Serghei Popescu. Dar şi acesta a scăpat de pedeapsă. Procesul a început la 24 iulie 2015 la Judecătoria Orhei şi s-a finalizat la 20 noiembrie 2019. Pentru că au trecut mai bine de șapte ani de la comiterea infracţiunii şi expirase termenul de prescripţie, Serghei Popescu nu a mai putut fi condamnat pentru fals în acte publice.

Schema Liliei Colţa, mai sofisticată

După declanşarea scandalului cu sala de nunţi, Lilia Colţa a luat măsuri pentru e evita o posibilă desproprietărire de terenul pe care pretinde că i l-a dăruit soacra. La 14 noiembrie 2016, Colţa a semnat un contract de vânzare-cumpărare pentru terenul de sub pereţii muzeului cu nepoata sa, Veronica Turuta. În document se precizează că suma tranzacţiei este de doar 5 mii de lei. Patru zile mai târziu, Lilia Colţa şi nepoata sa semnează un contract de locaţiune prin care ultima îi dă în arendă terenul fostei proprietare pe un termen de 60 de ani.

La 13 iulie 2017, Lilia Colţa a dat în exploatare clădirea cu suprafaţa de 441,7 metri pătraţi. Astfel a fost pus punctul în procesul de „legalizare” a afacerii Liliei Colţa.

„Am primit terenul de la kolhozul Pobeda”

Lilia Colţa

Lilia Colţa susţine că totul este legal, nu există nicio schemă, iar terenul i-a fost repartizat încă pe timpul când exista kolhozul în Trebujeni. „Erau vii şi livezi acolo. Prin 1990, kolhozul Pobeda a repartizat terenuri la oameni. Pentru că lucram de mulţi ani la muzeu, mi-au propus şi mie un lot şi am acceptat. Dar pe urmă m-au chemat la cârmuire şi mi-au spus că eu nu am dreptul la acest teren pentru că nu lucrez în kolhoz. Aşa că am convenit să înregistrăm terenul pe numele soacrei, iar ea mi l-a donat mie, căci era al meu”, ne-a explicat femeia.

Întrebată de ce a vândut terenul Veronicăi Turuta, Lilia Colţa ne-a spus că aceasta este nepoata Liubei Colţa şi că „bunica a dorit să treacă terenul pe numele nepoatei când a auzit că sunt probleme”.

Patroana sălii de fesivităţi a avut o explicaţie şi pentru sentinţa dictată lui Serghei Popescu: „Nu este omul vinovat. Eu am reuşit cu probele şi m-au achitat. Dosarul a fost fabricat de Viorel Morari, Nicolae Chitoroagă şi Vladislav Bobrov la comanda lui Boris Suvac. El a vrut să-mi ia afacerea, eu cu soţul meu am muncit şi am făcut această sală de nunţi. Aici este munca noastră de o viaţă”.

Am întrebat-o pe Colţa de ce a dat imobilul în exploatare abia peste șapte ani după ce a fost finisat, cum a desfăşurat activitate comercială în lipsa unui document de proprietate şi dacă Ministerul Culturii nu are pretenţii că nunţile, cumetriile şi mesele de pomenire au loc peste peretele muzeului. „Am construit o perioadă îndelungată. A fost greu şi cu perfectarea actelor, ştiţi cum sunt funcţionarii. Nu au prea fost nunţi acolo. Iar Ministerul nu are nimic împotrivă”, ne-a răspuns Lilia Colţa.

Autorităţile nu se grăbesc să recupereze bunul public

Nicio instituţie a statului nu a făcut cât de puţin pentru a recupera terenul de lângă muzeul din Rezervaţia Orheiul Vechi. După ce Serghei Popescu a fost recunoscut vinovat de falsificarea actelor prin care terenul cu bucluc a fost trecut în proprietatea Liliei Colţa, Boris Suvac a depus un demers privind revizuirea deciziei judecătoreşti prin care Colța a fost achitată. El a cerut iniţierea procesului de recuperare a bunului public. „Colţa, beneficiara terenului, a fost achitată, iar apoi Popescu a fost recunoscut vinovat în acelaşi dosar. Nu este normal să existe decizii diferite în acelaşi caz. Acum ne dorim cel puţin ca terenul acaparat ilegal, prin fals de documente, să revină în proprietate publică”, a precizat Suvac.

Procurorii din Orhei au respins însă demersurile, invocând că Lilia Colţa a fost achitată definitiv şi nu există temei pentru a reveni la caz. Solicitat să comenteze situaţia, Serghei Borodin, şeful Procuraturii raionului Orhei, ne-a declarat că nu cunoaşte despre sentinţa în privinţa lui Serghei Popescu şi problema terenului de la Orheiul Vechi. „Dacă faceţi investigaţie, mă voi autosesiza şi după ce mă voi documenta am să iau o decizie”, ne-a asigurat omul legii.

Ion Ciobanu, directorul Complexului muzeal Orheiul Vechi, spune că este deranjat de activitatea comercială a Liliei Colţa, însă nu ştie care ar fi soluţia. „Îmi dau seama că este ilegal, dar am câteva luni de când sunt în funcţia respectivă şi încă nu m-am clarificat cu toate subtilităţile. Mai urmează să angajez un jurist care să iniţieze procedura de recuperare a terenului. A făcut nunţi şi mese de pomenire şi pe timp de pandemie. Am mai constatat că atunci când este sezonul la nunţi şi cumetrii, creşte brusc consumul de apă şi energie electrică a muzeului. Dar nu pot s-o concediez pe dna Colţa, i-au mai rămas câteva luni până la pensie”, ne-a comunicat Ion Ciobanu.

Directorul Rezervaţiei s-a mai plâns şi pe faptul că Lilia Colţa şi-a mai construit nişte acareturi pe lângă sala de ceremonii, extinse peste hotarele terenului care i-ar aparţine. Din această cauză, apa de ploaie se scurge peste cazangerie şi peretele muzeului. „Iată, din cauza umedităţii, avem mucegai în sala de expoziţii. Dar aici se păstrează exponate unice”, ne-a demonstrat directorul.

Ion Ciobanu a făcut referinţă şi la hotelul şi barul de alături, care aparţine SRL Pasana: „Edificiul se află pe teritoriul Complexului muzeal, iar venitul provine din fluxul de turişti. Statul însă nu are nimic din asta. Ar trebui să existe un parteneriat public privat”.


 

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA. 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii