Justiţie

Pensionarii necunoscuţi din Inspecţia Procurorilor: Cine sunt şi ce venituri au

Foto: CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
29/09/2021 26357

Inspecţia Procurorilor, organul abilitat cu investigarea abaterulor disciplinare comise de oamenii legii, numără cinci membri, numele cărora nu este afişat pentru publicul larg. Toţi cinci sunt foşti procurori care acum se află la pensie. Aceștia, pe lângă salariile de peste 20 de mii de lei pe lună, mai ridică şi pensii grase. Activitatea Inspecţiei Procurorilor nu este transparentă, constatările nu sunt publicate, iar numele inspectorilor, cu excepţia şefului, nu sunt afişate.

Venituri lunare de cel puţin 40.000 de lei

Caption

Şeful Inspecţiei Procurorilor este Victor Ababii. Acesta a raportat pentru anul trecut un salariu de 346. 835 de lei (28.902 de lei pe lună) şi venituri din pensia care este de 24.080 de lei pe lună.

În total, Victor Ababii are un venit de aproape 53 de mii de lei pe lună (peste 2560 de euro). Victor Ababii a fost procuror până în 2016, ultima funcţie deţinută fiind cea de sef al secţiei securitate internă din cadrul Pricuraturii Generale, având un salariu de 14.181 de lei. 

În 2019, familia Ababii a procurat cu 781.456 de lei un apartament cu suprafaţa de 73,8 metri pătraţi. Familia mai deţine în proprietate, din 2012, o casă cu suprafaţa de 112 metri pătraţi pentru care ar fi achitat doar 48.628 de lei.

Tot în 2019, Victor Ababii şi-a procurat un automobil TOYOTA CAMRY pentru care a achitat 8000 USD.

Mihail Căpătici este membru al Inspectiei Procurorilor, începând cu 5 august 2016. Până atunci a lucrat în secţia analitică şi asistenţă metodică a Procuraturii Generale, iar la plecare declara un salariu lunar de 7274 de lei. Acum Mihail Căpătici ridică un salariu lunar de 21.856 de lei şi o pensie de 22.970 de lei. Astfel, venitul lunar al inspectorului constituie 44.826 de lei.

Mihail Căpătici a demisionat din Procuratură după ce secţia în care activa a fost lichidată şi nu a acceptat transferul la o altă funcţie.

Numele procurorului Căpătici a figurat, în 2012, într-un scandal ce ţine de  interceptarea convorbirilor telefonice. Un fost ofiţer de la Serviciul de Informaţii şi Securitate l-a acuzat pe Căpătici că i-a fabricat dosarul şi a ascuns anumite documente pentru a-l scoate basma curată pe fostul director adjunct al SIS, Valentin Dediu.

Leonid Demidov. Captură

Mihail Căpătici este şi unul din procurorii care a investigat dosarul contrabandei cu cele peste 200 de kg de heroină, ascunse în fasole.

Tot în secţia analitică şi asistenţă metodică a Procuraturii Generale a lucrat şi Leonid Demidov, până în 2015, de unde ridica un salariu lunar de puţin sub 10 mii de lei.

Ulterior, a activat o perioadă scurtă în avocatură, iar din august 2016 face parte în Inspecţia Procurorilor. Leonid Demidov ridică un salariu lunar de 21.972 de lei şi pensia de 25.100 de lei. În total, venitul lunar al inspectorului Demidov este de peste 47 de mii de lei lunar.

Nicolae Tricolici activează în Inspecţia Procurorilor din mai 2018.

Nicolae Tricolici. Captură

A lucrat şef-adjunct interimar al Priouraturii Buiucani până la 31 decembrie 2016, iar până ca să ajungă în Inspecţia Procurorilor nu a activat nicăeri. În perioada când Tricolici activa la Buiucani, o femeie s-a plâns pe el că a acuzat-o pe nedrept de ultragiere.

După ce a plecat din Procuratură, Nicolae Tricolici a încercat să se regăsească în avocatură, însă Comisia de licenţiere a Uniunii Avocaţilor din Moldova nu l-a admis pe motiv că la momentul depunerii cererii nu demisionase din funcţia de procuror.

Pentru munca sa în Inspecţia Procurorilor, Tricolici este remunerat lunar cu 24.322 de lei, în acelaşi timp primind şi o pensie lunară de 17.241 de lei. Astfel, pentru Tricolici nu a fost o problemă să-şi cumpere anul trecut un automobil de model Mazda, pentru care a achitat 285.000 lei.

Iniţial lui Tricolici i-a fost stabilită pensia pentru vechimea în muncă în mărime de 80% din salariul mediu lunar. Fostul procuror a acţionat în judecată Casa Naţională a Asigurărilor Sociale şi a câştigat procesul.

Înainte să ajungă în Inspecţia Procurorilor, Natalia Cernous a fost subalterna lui Victor Ababii în secţia securitate internă a Procuraturii Generale, fiind remunerată cu 7276 lei lunar. Procurora a demisionat cu câteva zile înainte ca să fie angajată la Inspecţia Procurorilor.

Din august 2016, Natalia Cernous este inspectoare în Inspecţia Procurorilor, fiind remunerată cu 24.267 de lei pe lună. Spre deosebire de colegii săi din Inspecţie, fosta procuroră primeşte o pensie cu mult mai modestă, de 6.817 pe lună. Din acest considerent, inspectora are un venit lunar de puţin paste 31 de mii de lei, cu mult mai mic faţă de colegii ei.

Abaterile procurorilor, constatate în proporţie de până la 20 la sută

Statisticile portalului magistrat.md arată că în sistem activează 683 de procurori. Victor Ababii ne-a comunicat că anual, Inspecţia Procurorilor investigează în jur de 270 de pretinse abateri comise de către acuzatori, dintre care se adeveresc în proporţie de până la 20 la sută, însă procentul celor care ajung să fie sancţionaşi disciplinar este şi mai mic. „Inspecţia Procurorilor nu aplică sancţiuni, ci doar investighează şi constată abaterea. Sancţiunile sunt aplicate de către Colegiul de Disciplină şi Etică al Consiliului Superior al Procurorilor. Dar deciziile pot fi contestate la Consiliu, iar ulterior, în instanţă”, ne-a comunicat Victor Ababii.

Pe parcursul anilor au fost făcute publice mai multe cazuri când procurorii au fost scoşi basma curată de către Inspecţia Procicurorilor, după ce pretinsele abateri comise de ei au ajuns în atenţia opiniei publice. Unele din aceste cazuri au fost semnalate şi de către portalul Anticorupţie.md, cum ar fi cazul lui Ion Dulghieru, care a parcat maşina pe trotuar şi a lovit un tânăr pentru că i-a făcut observaţie, cazul procurorului Gurev, surprins cum înjură şi încalcă Legea antifumat sau cazul procuririlor de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), surprinşi în timp ce chefuiau la locul de muncă.

Inspectorii, nemulţumiţi de salarii

Victor Ababii a explicat că în Inspecţia Procurorilor lucrează doar pensionari pentru că salariile sunt mici. „Procurorii nu vor să vină la salarii mai mici. Totodată, nu vor să renunţe la statutul de procuror, lucru necesar pentru a deveni membru al Inspecţiei Procurorilor. Şi lucrul în Inspecţie este dificil şi stresant, pentru că trebuie să-ţi investighezi colegii şi uneori chiar să ei decizii în defavoarea lor. Pensionarii din Procuratură care lucrează în Inspecţia Procurorilor au o experienţă mare şi pot să facă faţă volumului mare de lucru şi stresului”, a argumentat Ababii.

Întrebat de ce nu există transparenţă privind componenţa Inspecţiei Procurorilor şi a deciziilor luate de structura respectivă, Victor Ababii ne-a răspuns: „Pentru că suntem ca nişte spioni”.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii