Justiţie

Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoţului în lege Makena

Poză simbol
Autor: Julieta Savițchi
30/05/2019 46995

Două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv câștigă de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena. Companiile, deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, interceptări abuzive și alte fapte grave, au mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege. Investigarea acestui caz a pornit de la o sesizare pe Harta Corupției, în care un cetățean se întreba: „Cât de imparțială este judecata dacă inculpatul, în uniformă de la Bercut, este cel care îi întâmpină zilnic pe magistrați?”.

Până în 2016, companiile private de pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. După căderea guvernării comuniste, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a promovat ideea ca întreprinderilor particulare să le fie acordat dreptul de a păzi instituțiile de stat, dar nu a fost susținut de către fostul premier, Vlad Filat, și ministrul de Interne din perioada respectivă, Dorin Recean.  

După arestarea lui Vlad Filat în toamna anului 2015, președintele de atunci al Comisiei securitate națională, Veaceslav Untilă, a readus pe ordinea de zi a Parlamentului problema modificărilor la legislația ce ține de activitatea companiilor private de detectiv și pază. La 10 decembrie 2015, Parlamentul a operat modificări la legislație astfel că firmele private au obţint dreptul să păzească orice obiectiv de stat, cu excepţia Băncii Naționale a Moldovei, precum și a depozitelor de arme și muniții sau substanțe radioactive, toxice și periculoase. La 17 iunie 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a abrogat lista obiectivelor a căror pază nu poate fi efectuată de organizațiile particulare de pază.

Firma lui Plahotniuc și contractele de milioane cu statul

Începând cu 2015, cele mai avantajoase contracte cu statul le-a obținut SRL Argus-S, o întreprindere cu capital străin, a cărei fondatoare este firma din off-shore OTIV PRIME SERVICES B.V.care face parte dintr-un holding off-shore din Olanda, OTIV Prime Holding B.V. Din holding mai fac parte alte firme despre care presa a scris că sunt controlate de liderul PDM Vlad Plahotniuc: OTIV Prime Real Estate B.V., OTIV Prime Hospitality B.V., OTIV Prime Media și OTIV Prime Financial B.V. Timp de mai mulți ani holdingul olandez a fost reprezentat de către fostul speaker moldovean, Andrian Candu, finul de cununie al liderului PDM.

OTIV Prime Services B.V. a fondat de-a lungul anilor mai multe companii, toate apropiate liderului PDM, între care Top Galeria SRL, Axa Broker SRL, Argus-Teh SRL și Argus-S SRL. Pe parcurs, unele dintre ele și-au schimbat fondatorii și s-au distanțat de OTIV Prime, însă doar în acte.

Argus-s SRL și filarea convorbirilor telefonice 

Compania Argus-S a fost implicată prin 2013 în scandalul cu filarea și interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor demnitari. Atunci compania a ajuns în atenția Serviciului de Securitate al Procuraturii, care anunțase că pornise un dosar penal. În afară de încălcarea dreptului la viață privată, procurorii investigau compania și pentru contrabandă și crearea sau conducerea unei grupări criminale. Atunci firma era condusă de finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir, iar administrator era fostul director al CCCEC (acum CNA), Valentin Mejinschi.

Compania de pază are adresa juridică într-un edificiu de pe str. Mazililor 21 din sectorul Botanica al Capitalei.

Edificiul de pe strada Mazililor al SRL Argus-S. Foto: CIJM

În 2010, terenul și imobilul au ajuns în proprietartea întreprinderii cu capital străin Finpar-invest SRL, o altă firmă care îşi trage rădăcinile din holdingul olandez al lui Vlad Plahotniuc.

În iulie 2017, proprietar al imobilului a devenit Serghei Plahotniuc, fratele mai mare al liderului PDM. Tranzacția se face în baza unui contract de vânzare-cumpărare, semnat cu Finpar-Invest.

Valentin Zubic. Foto: sports.md

Din martie 2016, Argus-S este administrată de Valentin Zubic, ex-viceministru de Interne pe timpul guvernării comuniste, învinuit, dar scos de sub urmărire penală  în dosarul „7 aprilie 2009”. În perioada iulie 2015-martie 2016, Zubic a condus compania Finpar-invest.  

Întreprinderea de pază Argus-S are contracte cu mai mulți clienți, cum ar fi operatorul național de telefonie Moldtelecom, Poșta Moldovei, Moldova-Gaz, rețelele de benzinării Petrom-Moldova, Bemol și Lukoil Moldova.

De mai mulți ani compania Argus-S câștigă pe bandă rulantă licitații de milioane pentru asigurarea pazei pentru unele instituții ale statului, cum ar fi Agenția Servicii Publice sau Inspectoratul Principal Fiscal de Stat.

Datele din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice arată că, în 2017, firma de pază „Argus-S” a semnat nu mai puțin de 11 contracte cu instituțiile statului, cu o valoare totală de peste 6,6 milioane de lei.

Cel mai bănos contract, în valoare de peste 2 milioane de lei, compania l-a semnat pe 27 decembrie 2017 cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, pentru livrarea de echipament pentru sistemul de supraveghere video.

Tot în 2017 în conturile companiei au intrat peste două milioane de lei din contracte pentru paza fizică și tehnică a oficiilor de stare civilă. Un alt contract – de 1,3 milioane de lei – a fost semnat cu Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă.

În 2018, valoarea contractelor încheiate de Argus-S cu instituțiile statului s-a dublat, ajungând la peste 12 milioane de lei. Partea leului a fost asigurată de Agenția Servicii Publice, care a achitat companiei peste 7.14 milioane de lei.

Și anul 2019 pare să fie unul prosper pentru compania Argus-S. Numai în perioada 21 ianuarie–15 martie 2019 întreprinderea a câștigat patru contracte de achiziție în valoare totală de  9 milioane 24 mii de lei.

Cel mai avantajos contract, în valoare de 7,2 milioane de lei, a fost semnat cu Agenția Servicii Publice, pentru servicii de pază fizică. Licitația respectivă s-a desfășurat cu un singur partcipant.

În 2018, Argus-S aproape că a atins volumul achizițiilor câștigate de către Întreprinderea Servicii de Pază a MAI, singura înreprindere de stat de acest gen din Republica Moldova, care se află pe piață de mai bine de 60 de ani.

Vitalie Șeremet, director operațional la SRL Argus-S, a declarat că succesul la licitații se datorează corectitudinii întocmirii documentelor și prețurilor pe care le oferă compania. „Noi ne conducem de legislație, facem ca totul să fie corect. Participăm la licitații și câștigăm”.

Întrebat dacă succesele la licitații s-ar datora și afilierii cu liderul PDM, Vitalie Șeremet a răspuns prompt: „Nu cunosc astfel de informații”.

Infografic: CIJM

Omul lui Makena și securitatea Curții Constituționale

O altă companie de pază și securitate SRL Bercut-Grup a reușit să câştige în ultimii trei ani mai multe licitații ce țin de paza instituțiilor statului.

Agenția a fost înființată în 1999, iar pe moment a ajuns una dintre cele mai mari din țară. Bercut deservește peste 12.000 de clienți, printre care bănci, întreprinderi cu capital străin, precum și instituții ale statului. Administrația se laudă cu dotare modernă, personal antrenat, arme de foc, mașini.

Vladimir Aga (al doilea din dreapta) și discipolii săi de la clubul de lupte Bercut.
Foto: Facebook.com

Singurul fondator și administrator al Agenției de pază și protecție Bercut este fostul polițist Veaceslav Murzacov.

El a stat mai mulți ani în închisoare pentru crime de rezonanță și este un apropiat al hoțului în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Mai mult, Murzacov l-a făcut șef al clubului sportiv de lupte al „Bercut” pe complicele său, Vladimir Aga, alias Bezumnîi (nebunul – n.r.) fost supraveghetor din partea lui Makena la Penitenciarul nr. 15 din Cricova.

Aceste date se regăsesc în dosarul intentat pe numele lui Moscalciuc și ale complicilor săi pentru șantajarea deținuților.

Firmele lui Murzacov își au adresa juridică într-un apartament de pe strada Botanica Veche, în timp ce sediul Agenției Bercut se află într-un imobil de aproape 800 de metri pătrați de pe strada Costiujeni 8/3 din orășelul Codru, suburbie a municipiului Chișinău. Imobilul a fost procurat de SRL Saturn Grup, una dintre firmele lui Murzacov în 2014.

Societatea Bercut Grup este administrată în prezent de Vitalie Crăciun. Printre fondatori figurează SRL Bercut Grup tehnic, înregistrată în anul 2005 de către Veaceslav Murzacov, pe când acesta se afla în detenție.

Veaceslav Murzacov este singurul  fondator și administrator al unei alte întreprinderi care prestează servicii de protecție și pază, Saturn Grup SRL, înregistrată în 2006. Până în iulie 2016, în calitate de fondator și administrator al întreprinderii Saturn Grup SRL, a figurat Tatiana Paladi, despre care nu se cunosc prea multe detalii.

În 2010, când încă se afla în închisoare, Murzacov a fondat organizația obștească Uniunea Persoanelor Juridice Bercut şi Co în scopul „îmbunătăţirii serviciilor în domeniul activităţii de pază particulară, reprezentarea drepturilor şi intereselor membrilor asociaţie”, iar în calitate de președinte a fost desemnat același Murzacov.

Foto: Cerificat din dosarul penal al lui Murzacov

Veaceslav Murzacov a activat, la finele anilor 90, în calitate de șef adjunct al poliției criminale din sectorul Botanica al Capitalei. În dosarul care i-a fost intentat pentru tentativă de omor, Murzacov a fost acuzat că ar fi prestat servicii ilegale de protecție a agenților economici. În 1999, fiind în exercițiul funcțiunii, Murzacov a fondat firma de protecție și pază Bercut.

Tentativa de asasinat de la SRL Cvin

În 2001, Murzacov și Aga au fost implicați într-o tentativă de asasinat. Proprietara unei rețele de restaurante și magazine Cvin, Serafima Botezat și soțul ei, Ion Manoli, au supraviețuit ca prin minune în urma exploziei unei grenade agățată de automobilul personal.

Femeia a suportat mai multe intervenții chirurgicale și cure de reabilitare. Poliția a stabilit mai târziu că cei care au plasat grenada se numesc Timofei Șutac și Vladimir Aga, iar comanditarul asasinatului a fost polițistul Murzacov. Răfuiala ar fi pornit de la faptul că SRL Cvin nu a vrut să „contracteze” servicii de „protecție”.

Polițistul a fost arestat la 1 noiembrie 2004, iar la 20 februarie 2006, magistratul Iurie Bejenaru, pe atunci președinte al Judecătoriei Buiucani, l-a condamnat pe Murzacov la 15 ani de închisoare „pentru omor premeditat comis în interes acaparator, dobândirea prin șantaj a avutului proprietarului și exces de putere”.

La 17 mai 2010, Curtea Supremă de Justiție l-a achitat pe Murzacov pe partea legată de omor și i-a redus pedeapsa la 7 ani de închisoare, acesta fiind găsit vinovat de însușirea bunurilor prin șantaj și exces de putere. Timofei Șutac și Vladimir Aga au fost condamnați la câte 14 ani de închisoare.

Veaceslav Murzacov și-a ispășit pedeapsa în penitenciarele din Lipcani și Pruncul. În timp ce se afla la Pruncul, Murzacov a stat într-o celulă cu hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, și a făcut parte din gruparea criminală condusă de acesta.

În mai 2011, cu câteva luni înainte de eliberare, Murzacov a fost pus sub învinuire în dosarul Makena, intentat pentru estorcarea banilor de la deținuți.

Un document care apare într-o investigație RISE Moldova arată că Murzacov ar fi plătit bani grei ca să scape de dosarul Makena.

Ce spune legea

Articolul 22 din Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază din 4 iulie 2003 stipulează că „pot fi conducători ai organizaţiilor particulare de pază cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în ţară care au împlinit vârsta de 21 de ani, care posedă studii superioare, certificat de absolvire a cursurilor de calificare organizate de Ministerul Afacerilor Interne, nu se află în evidenţa medicului narcolog sau psihiatru, nu încalcă sistematic ordinea publică şi nu au fost condamnaţi pentru infracţiune săvârşită cu intenţie”. 

Autorizațiile de funcționare a întreprinderilor care prestează servicii de protecție și pază sunt eliberate de către poliție, iar una din condiții prevede ca angajații să nu aibă sancționări pentru contravenţii ce atentează la ordinea publică şi la securitatea publică și să nu aibă cazier cu condamnări penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie.

SRL Bercut și achizițiile pe bandă rulantă

SRL Saturn Grup dispune de licența A MMII - 051849, valabilă până la 24 august 2021, eliberată de către fosta Cameră de Licențiere de Stat.

În baza de date a Camerei de licențiere nu se regăsește licența eliberată pentru SRL Bercut Grup. 

Poliția a eliberat autorizații de funcționare atât pentru SRL Saturn Grup, cât și pentru SRL Bercut Grup.

În perioada 2015–2017 SRL Bercut-Grup a câștigat 1,63 milioane de lei din prestarea serviciilor de pază la Spitalul Republican de Psihiatrie, Direcția Generală Transport și Căi de Comunicare a Primăriei Chișinău, dar și la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. 

La 23 ianuarie 2018, SRL Bercut-grup a semnat un contract de achiziții cu Curtea Constituțională, în valoare de 250.000 de lei, pentru prestarea serviciilor de pază pentru 2018.

La 18 decembrie 2018, întreprinderea a mai semnat un contract similar cu instanța constituțională, pentru prestarea serviciilor de pază în  2019. Precizăm că SRL Bercut-grup a fost singurul participant la ambele tendere.

În 2018, SRL Bercut-grup a mai câștigat 220.000 de lei din prestarea serviciilor de pază pentru Direcția Generală Transport și Căi de Comunicare a Primăriei Chișinău.

Anul 2019 pare a fi unul și mai bun pentru întreprindere la capitolul achiziții publice. În afară de cele 250.000 pe care le va incasa pentru paza Curții Constituționale, conturile Bercut-grup se vor suplini cu încă 710,8 mii de lei în urma contractului încheiat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Alte 564,5 mii de lei vor veni în conturile firmei pentru contracte de pază a Curții de Apel Chișinău, 22.000 de lei de la Direcția Generală Transport și Căi de Comunicare a Primăriei Chișinău.

Infografic: CIJM

Întâmplător sau nu, adesea la poarta casei președintelui Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, de pe strada Pictor Ion Jumati din Chișinău, este văzută o mașină cu inscripția Agenției de pază Bercut.  

Bercut: tortură, procese de judecată și scandaluri   

Precizăm că pe parcursul anilor, angajații de la Bercut au fost implicați în mai multe scandaluri. În vara anului 2011, agenția Bercut s-a remarcat în scandalul de la Franzeluţa, când Eugen Baleca a fost demis din funcţia de director general.

În aceeaşi zi, în baza unei decizii judecătoreşti, el a revenit în funcţie. Atunci angajaţii firmei private Bercut au început să asigure paza combinatului, ceea ce în perioada respectivă contravenea legii.

Poliţia nu a avut acces în sediul Franzeluţa timp de o jumătate de oră, deşi la întreprindere era anunţată o alertă cu bombă.

Drept rezultat, Ministerul de Interne a cerut Camerei de Licenţiere să verifice firma privată de pază pentru o eventuală retragere a licenţei. În cele din urmă, cazul a fost mușamalizat.

În 2014, un angajat al firmei de pază Bercut a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru comiterea torturii şi vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale.

În decembrie 2011, în urma unui semnal de alarmă parvenit de la o sală de jocuri de noroc din or. Sângera, mun. Chișinău, angajatul Bercut s-a deplasat la faţa locului, unde un bărbat a spart un geam şi refuza să achite prejudiciul cauzat. Agentul de pază, care avea misiunea doar de a calma spiritele şi de a chema poliţia, a lovit bărbatul de mai multe ori, cauzându-i leziuni corporale grave. În cadrul şedinţei de judecată, procurorii au solicitat instanţei condamnarea acestuia la șapte ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul autorităţilor publice şi organizaţiilor de pază pe un termen de patru ani.

Casa lui Ion Pleșca. Foto: CIJM

Instanţa de judecată însă i-a aplicat inculpatului o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de cinci ani şi cu privarea de dreptul de a exercita funcţii sau activităţi ce ţin de paza bunurilor sau persoanelor pe un termen de 4 ani.

În atenția procurorilor a ajuns și cazul unui polițist care, în afara orelor de serviciu, ar fi fost torturat de către angajații de la Bercut.

În august 2017, procurorii au anunțat că au trimis în judecată dosarul penal intentat pe numele a patru angajați de la Bercut. Aceștia au fost învinuiți de oamenii legii că în 2016 au aplicat împotriva unui șofer spray lacrimogen, l-au lovit cu picioarele și bastoanele, provocându-i dureri fizice şi suferinţe psihice puternice.

În urma acţiunilor violente ale agenţilor, bărbatul s-a ales cu traumă cranio-cerebrală închisă, fracturi ale coastelor şi ale oaselor nazale, excoriații la nivelul brațului drept, precum şi alte traumatisme. Potrivit procurorilor, victima nu a opus rezistenţă şi nici nu a încălcat  legea.

În 2015, agenții de la Bercut au fost surprinși aplicând violența într-o discotecă din Orhei.  

Ce spun beneficiarii celor două firme

Oxana Bătrânu, consultant principal în direcția finanțe și logistică a Curții Constituționale, a declarat că nu au avut de ales și au semnat contractul de achiziții cu Bercut grup. „Prima dată au participat la licitație mai multe firme, dar au propus prețuri mult mai mari decât cei de la Bercut. Pe urmă a participat la licitație doar Bercut-grup. Nu știm care este cauza”, ne-a comunicat funcționara.

Mariana Magla, șefa Secției achiziții publice din cadrul Agenției Servicii Publice, a fost mai concisă în răspuns: „Licitațiile sunt transparente, iar evaluările se fac în baza Legii nr. 131 cu privire la licitațiile publice”.

Reprezentanți ai companiilor de pază: „Participăm la licitații, dar nu câștigăm”

Întreprinderea de protecție și pază Media Security SRL a reușit să câștige anul trecut câteva licitații publice ce țin de livrarea echipamentului pentru traduceri și sonorizare instituțiilor statului. Juristul întreprinderii a declarat că firma a participat la licitațiile anunțate de instituțiile statului privind achiziționarea serviciilor de pază, dar nu a reușit să câștige niciuna. „Nu știu de ce nu câștigăm, probabil că nu le place prețul propus de noi”, a opinat Ursu.

Întreprinderea Justar SRL, fondată în 1992, este una dintre primele apariții pe piața serviciilor de pază și securitate. Firma nu are contracte cu statul, deşi a participat la mai multe tendere. „Am participat la mai multe licitații, dar nu am câștigat. Probabil că nu le-a convenit prețul nostru. Dar noi ținem la angajații noștri, vrem ca ei să primească salarii decente, să-și poată întreține familiile. Nu putem diminua prețurile la serviciile noastre în defavoarea angajaților. În ultimul timp, nici nu mai participăm la licitații anunțate de instituțiile statului”, a declarat Ivan Suhodol, directorul SRL Justar.

Expert: „Acțiunile concertate de monopolizare a pieții trebuie evitate”

Stela Pavlov, expertă în cadrul organizației „Juriștii pentru drepturile omului”, consideră că în acest caz ar putea fi vorba de o schemă de monopolizare a pieței. „De regulă, autoritatea contractantă atribuie contractul de achiziţii publice ofertantului care a depus oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, aplicând criteriul "preţul cel mai scăzuts" au "cel mai bun raport calitate-preţ””.

Criteriul „preţul cel mai scăzut” este de fapt cel mai utilizat în achiziții, fiind și cel mai contestat de participanți. Acesta nu asigură întotdeauna calitatea bunurilor, serviciilor și lucrărilor și nici achiziționarea celor mai calitative bunuri, servicii și lucrări.

„Deseori sunt întâlnite scheme de coliziune în cadrul achizițiilor publice, ca exemplu, „împărțirea pieței”. Companii ce „cooperează” împart piața sau livrările de anumite produse/servicii/lucrări și se înțeleg să nu intre în domeniul partenerului sau, dacă participă la tender, să depună oferta anterior agreată cu partenerul „prioritar” de domeniu. Agenții economici cunosc despre existența și ”buna funcționare” a acestei scheme, însă în urma presiunilor sau înțelegerii nu confirmă oficial acest fapt”, menţionează experta.

Potrivit ei, o atenție sporită urmează a fi acordată acordurilor adiționale, care sunt mai puțin controlate comparativ cu oferta inițială și procesul de atribuire a contractului. Astfel, în urma unor înțelegeri preventive cu reprezentanții autorității contractante, operatorul economic participant la tender depune oferta cu un preț mic pentru a câștiga concursul, fiind sigur că ulterior, după atribuirea contractului, se va semna un acord adițional la contract, prin care se va majora valoarea inițială a contractului. „Desigur, nu toate acordurile de majorare sunt urmare a unor înțelegeri frauduloase, dar conform practicilor internaționale o parte semnificativă din ele se întocmesc în mod abuziv”, a mai spus experta.

În ultimii ani, Agenția Achizițiilor Publice a efectuat un șir de măsuri pentru îmbunătățirea cadrului legal și normativ privind achizițiile și a sporit măsurile de monitorizare a autorităților contractante privind respectarea procedurilor. „Totuși, în calitate de instituție publică responsabilă de monitorizare a procesului de achiziții publice, aceasta ar trebui să-și consolideze eforturile întru evitarea monopolizării proceselor și mimării transparenței achizițiilor publice prin acțiuni concertate, cu influențe tot mai mari din partea unor grupuri de interese”, a declarat Stela Pavlov.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii