Justiţie

Luxul procuroarei Neaga

Foto: ok.ru
Autor: Cornelia Cozonac
27/02/2014 6111

Procurorul adjunct din sectorul Buiucani al capitalei, Elena Neaga, şi-a etalat zilele trecute, pe o reţea de socializare, luxul şi bogăţia în care trăieşte. Cu un venit anual de 82 mii de lei, omul legii reuşeşte să trăiască regeşte. Dânsa şi-a construit  în 2012 o locuinţă cu trei nivele, cu o suprafaţă de peste 270 de metri pătraţi, imobilul fiind unul dintre cele mai luxoase şi se află în centrul oraşului Străşeni.

Decorată  “Pentru Merit” 

Omul legii a primit şi titlul de Crucea “Pentru Merit” în legătură cu aniversarea a XXII-a de la formarea Procuraturii R. Moldova.

Pozele procuroarei, descoperite de Jurnal TV, au fost preluate de mai multe medii de informare. La solicitările jurnaliştilor,  preşedintelui Consiliului Superior al Pocurorilor, Mircea Roşioru, a declarat că procurorul Neaga a fost singura persoană care a candidat pentru această distincţie, iar Consiliul a aprobat-o. “Candidatura procurorului, analizată de Comisia de alegeri, s-a evidenţiat prin faptul că în 2012 Procuratura sec. Buiucani s-a remarcat  prin indicatori de performanţă de calitate pe segementul de urmăriri penale şi juridice, iar în 2013 au obţinut locul al 2-lea pe acest segment. Deci, vorbim despre munca calitativă a Procuraturii, în general, şi a procurorului Elena Neaga, în particular“, a spus Roşioru.

Vedeţi aici Declaraţia pe avere pentru 2012 a procurorului Elena Neaga.

Potrivit declaratţiei pe avere pentru anul 2012, procurorul a agonist în acest an 82.400 mii de lei din salariul de procuror şi 780 de lei din activitatea de formator. Soţul său a agonisit în anul respectiv din alocaţii şi compensaţii modesta sumă de 1400 lei. Imobilul deţinut de familia Neaga ar fi evaluat la suma de 1,1 mln lei, iar automobilul Opel Astra – la 45.000 lei. În acelaşi timp, procurorul declară că are datorii la bănci pentru patru credite. Acestea se cifrau la începutul anului 2013 astfel: 120.500 lei, 20.0000 lei, 847 dolari SUA şi circa 20 mii Euro.

Elena Neaga a declarat pentru Jurnal că a făcut avere pe vremea când activa ca educatoare şi directoare la o gradiniţă din raionul Străşeni. Periodic ea ar mai fi lucrat la Moscova, în timp ce soţul ar fi câştigat bani în Spania şi Kazahstan.

Întrebat dacă cunoaşte despre noua locuinţă a procurorului şi dacă ştie că, de fapt, valoarea averii Elenei Neaga este incompatibilă cu salariul, Roşioru ne-a explicat că nu doreşte să vorbească despre acest subiect. „Este foarte greu să mă expun pe acest subiect, deoarece nu pot să afirm că este sau nu vinovată doamna procuror. Cazul trebuie cercetat, avem nevoie de reacţiile oficiale“, a mai spus Mircea Roşioru.

Avocata Violeta Gaşiţoi consideră că  gestul procurorului este un derapaj care poate avea consecinţe directe asupra activităţii profesionale. „Pozele au spus totul în privinţa demnităţii. Dacă are un dosar penal cu nişte infractori care i-au văzut pozele în lenjerie, la ce se gândeşte acel inculpat în timpul interogatoriului? Vorbim despre viaţa ei privată, pe care şi-a transformat-o într-una publică, postând aceste poze care nu corespund statutului de procuror. Casa este construită de vreo doi-trei ani. Deja există o bănuială rezonabilă că acest caz trebuie investigat“, a declarat presei Violeta Găşiţoi.

Va fi sau nu penalizată disciplinar? 

Gestul procurorului Elena Neaga a stârnit reacţii categorice printre colegii ei de breaslă. „E vorba despre o încălcare disciplinară. Vom examina comportamentul dânsei şi vom avea o poziţie de îndată ce avem rezultatele“, a spus şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru. „Dacă informaţia se adevereşte, riscă mai multe sancţiuni, inclusiv concedierea. La o primă vedere, postările dânsei nu sunt în concordanţă cu niciun act de reglementare a statutului procurorilor. Nu suntem nici apărătorul, dar nici acuzatorul ei. Trebuie să vedem dacă nu este ceva trucat“, a declarat şi preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru.

Fotografiile postate de procuroarea Elena Neaga despre luxul în care trăieşte:

Foto: ok.ru
Foto: ok.ru
Foto: ok.ru
Foto: ok.ru
Foto: ok.ru
Foto: ok.ru

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii