Justiţie

Fuga procurorilor în magistratură

Colaj CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
14/03/2023 8872

Mai mulţi foşti şi actuali procurori, dintre care unii cu probleme de integritate şi chiar cu dosare penale pe rol, s-au înscris la Institutul Naţional de Justiţie (INJ), pentru a obţine mandatul de judecător. Majoritatea acuzatorilor care râvnesc să îmbrace mantia de judecător sunt de la Procuratura Anticorupţie, iar unii din ei au în gestiune dosare de rezonanţă. Numele celor care vor să schimbe mantia de procuror pe cea de judecător se regăsesc într-o listă a INJ pentru testarea psihologică. Şase dintre procurorii care vor să ajungă judecători au fost protagoniştii anchetelor Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova.

În magistratură, cu dosare penale

Ruslan Popov   Foto: CIJM

Cel mai controversat aspirant la mantia de magistrat este fostul şef adjunct al Procuraturii Generale, Ruslan Popov. Fostul acuzator este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi al unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chişinău.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale. Unele dosare se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Reţinut la începutul lui octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

CIJM a publicat mai multe anchete, deconspirând schemele şi averea lui Popov, anchete care au stat la baza pornirii dosarelor penale pe numele fostului şef de la Procuratura Generală.

Groparul dosarului Laundromat

Un nume surpriză pe care l-am găsit în lista INJ este al Mirandolinei Suşiţcaia. Fostă procuroră anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia

Mirandolina Suşiţcaia   Foto CIJM

este cea care a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicaţi în Laundromatul rusesc, şi a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv. Suşiţcaia este cercetată penal pentru îmbogăţire ilicită şi abuz în serviciu.

În toamna anului 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat, în 2021, o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surpins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din RM, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Gata să o părăsească pe Veronica Dragalin

Vasile Plevan   Foto: CIJM

Vasile Plevan este şef adjunct la Procuratura Anticorupţie şi face parte din lista celor 17 procurori care s-au înscris în cursa pentru cele 5 locuri din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), autoritatea de reglementare în domeniul procuraturii.

La începutul anului 2022, Vasile Plevan, a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să investigheze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci, dar s-a abţinut de la examinarea cauzei. CSP a transmis cererea de abţinere conducerii Procuraturii Anticorupţie pentru a lua o decizie. Vasile Plevan este al doilea procuror anticorupţie, după Andrei Balan, care s-a abţinut să investigheze pretinsele ilegalităţi comise de Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci.

Procurorul Plevan şi-a motivat abţinerea prin faptul că soţia sa este grefiera unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău, care examinează dosarul expulzării profesorilor turci în care a fost condamnat de prima instanţă fostul director al SIS, Vasile Botnari.

Vasile Plevan a acceptat să examineze dosarul penal în care procurorul general interimar este învinuit că a făcut publică corespondenţa dintre fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi ambasadorul UE la Chişinău, Peter Mihalko. Investigaţiile au fost finalizate şi dosarul a fost transmis în instanţă.

Cele mai grave acuzaţii în adresa lui Plevan au fost aduse de către avocatul Igor Hlopeţchi, unul din apărătorii fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuit în mai multe dosare de corupţie. Acesta a scris în mai multe instituţii de presă că Vasile Plevan a refuzat în repetate rânduri să deschidă un dosar penal împotriva unui locuitor din Ialoveni, care şi-a violat propria fiică cu handicap timp de câţiva ani. Ulterior, lui Hlopeţchi i s-a alăturat şi activistul Pavel Grigorciuc, cunoscut ca unul din susţinătorii lui Stoianoglo.

Vasile Plevan susţine că este vorba de o campanie murdară din partea lui Hlopeţchi după ce în gestiunea sa a ajuns un dosar intentat pe numele apărătorului pentru denunţ fals şi falsificarea de acte oficiale. „Plângerea cu violul a fost depusă încă înainte ca eu să fiu numit în Procuratura Ialoveni. Din câte cunosc, mama victimei a retras plângerea. Apoi a revint din nou cu o plângere. De această dată, plângerea a ajuns la mine. Dar denunţătoarea şi-a schimbat declaraţiile. A spus că a vrut să se răzbune pe soţ pentru că era violent. Apoi eu am dispus efectuarea unei expertize, care a arătat că victima nu avea discernământ ca să ofere declaraţii. Aşa am emis ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. Apoi denunţătoarea s-a răzgândit şi a contestat ordonanţa în instanţă. Astfel am pornit urmărirea penală pe trei capete de acuzare. Eu am finalizat dosarul şi l-am transmis în instanţă. Dar la judecată a mers un alt procuror pentru că eu am fost transferat la Procuratura Anticorupţie. La sfârşitul anului trecut învinuitul a fost găsit vinovat pe toate cele trei capete de acuzare şi condamnat la 17 ani de închisoare”, ne-a spus Plevan.

Va fi colegă cu inculpatul

Nadejda Busuioc şi-a început cariera în 2013, în Procuratura Anticorupţie, după ce a învins într-un concurs pentru ocuparea

Nadejda Busuioc  Foto: magistrat.md

funcţiei respective. Până atunci a lucrat timp de 6 ani în calitate de ofiţer de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie.

Procurora a fost desemnată anul trecut de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze pretinsele ilegalităţi comise de procurorul general interimar Dumitru Robu, invocate în plângerile semnate fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, şi ex-primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Acuzatoarea a respins plângerile.

Nadejda Busuioc s-a remarcat prin faptul că a condus ancheta şi a finalizat dosarul în privinţa fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuit de îmbogăţire ilicită. Înpreună cu Popov, pe banca acuzaţilor a ajuns soţia sa, procurora Iulia Popov, precum şi părinţii lor, Alexandru Popov şi Pelaghea Oprea. Acuzatoarea a recunoscut că au fost unele presiuni, făcute prin intermediul unor terţe persoane.

Tot Busuioc este cea care l-a adus pentru a doua oară pe banca acuzaţilor, pentru presupusă spălare de bani, pe fostul premier Vlad Filat.

În calitate de procuror PCCOCS, Nadejda Busuioc s-a remarcat prin gestionarea dosarului intentat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari fiului fostului membru al Curţii de Conturi, Gheorghe Trocin.

Amintim că Dumitru Robu a lucrat în Procuratura Anticorupţie, fiind coleg cu Nadejda Busuioc. Procurora susţine că acest lucru nu reprezintă un impediment şi nu se va abţine de la examinarea plângerilor pe numele procurorului general interimar. „Am fost colegi doar în cadrul instituţiei. Nu suntem prieteni, chiar dacă am lucrat în aceeaşi instituţie, nu am comunicat în fiecare zi. Toată comunicarea avută a fost doar în interes de serviciu", ne-a declarat acuzatoarea.

Numele Nadejdei Busuioc s-a regăsit şi în lista procurorilor anticorupţie cercetaţi disciplinar de către Colegiul de Etică şi Disciplină a Consiliului Procurorilor, întocmită în urma reviziei efectuată la Procuratura Anticorupţie la comanda lui Alexandr Stoianoglo. Cercetarea de serviciu a fost ulterior suspendată şi nu a avut finalitate.

Alexandru Cernei este procurorul care a dispus la 18 iulie 2019 neînceperea urmăririi penale pentru punga neagră luată de la Plahotniuc de către Igor Dodon şi finanţarea ilegală a PSRM.

Ulterior, Viorel Morari, revenind în septembrie 2019 la şefia Procuraturii Anticorupție, a anulat ordonanţa semnată de Cernei şi a dispus începerea urmăririi penale, fapt care, potrivit unor experţi, l-a costat pe Morari funcţia şi libertatea.

Unul din argumentele aduse atunci de Morari a fost că procurorul Cernei nu a dispus, cel puțin, investigarea surselor finanțării PSRM pentru perioada 2016–2019.

A renunţat la „kuliokul" lui Dodon

Alexandru Cernei Foto: magistrat.md

Procurorul Alexandru Cernei a fost şi subiectul unei investigaţii jurnalistice a CIJM după ce, în 2021, şi-a procurat  o casă de 133,9 metri pătraţi, pentru care a achitat 1.460.986 de lei. Pentru a intra în posesia locuinţei râvnite, omul legii a contractat un credit de un milion de lei de la o bancă comercială, cu dobânda anuală de 7 %, pe care s-a obligat să-l restituie în termen de cinci ani. Până atunci familia a locuit într-un apartament cu suprafața de peste 80 de metri pătraţi pe care îl deţine în proprietate din 2010.

În 2016, familia Cernei a procurat un automobil de model Skoda Octavia, nou-nouţ, pentru care a plătit 14.250 de euro.

Peste un an, familia mai intră în posesia unui automobil abia adus din uzină, de model Hyundai Tucson. Maşina pentru care s-a plătit aproape 19 mii de euro este înregistrată ca proprietate a întreprinderii Donatella-Tur, fondată şi administrată de soţia procurorului, Lilia Cernei.

Alexandru Cernei este procurorul anticorupţie, care, în 2019, a emis ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale în dosarul "kuliokului" transmis de Plahotniuc lui Igor Dodon, dosar care a ajuns în prezent unul de rezonanţă sporită.

Respinşi, dar merg înainte

Alexandru Găină este procuror Anticorupţie din iulie 2016. Acuzatorul nu este la prima tentativă de a intra în posesia mandatului

Alexandru Găină   Captură

de judecător. În 2019, solicitarea procurorului anticorupție, Alexandru Găina, de a accede în funcția de judecător, a fost respinsă de CSM. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, în urma examinării candidaturilor mai multor pretendenți la fotoliul de magistrat.

Potrivit Consiliului, Alexandru Găina nu a întrunit temeiurile necesare pentru a deveni judecător.

Mariana Boşcanean a fost transferată , la 29 aprilie 2021, de către Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror în Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor societății din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale în funcția de procuror în Procuratura Anticorupție. În 2019, acuzatoarea a încercat, la fel ca şi Găină, să fie admisă în magistrtură, dar nu i-a reuşit.

Tot din Procuratura Anticorupţie este şi Grigore Potoran. Acesta, pe când activa în Procuratura Chişinău, a nimerit într-o situaţie ilară. După ce a observat o persoană suspectă lângă un automobil și a încercat să-și demonstreze spiritul civic. Acesta a sărit să-l rețină pe presupusul infractor, însă l-a apucat de geacă, iar bărbatul s-a dezbrăcat și a fugit de la fața locului.

Omul legii a mai figurat şi într-o anchetă a ZdG despre tergiversarea investigării unui omor, în care l-a învinuit fără probe pe un om al străzii.

Andrei Dulgheru

A construit blocul cu 10 etaje şi vrea să-şi schimbe profesia

În listă se regăseşte şi Andrei Dulgheru de la Procuratura Chişinău. Anterior, acesta împreună cu fratele său Ion, care era tot procuror, au construit un bloc cu 10 etaje în Chişinău, fapt ce a nemulţumit locuitorii din vecinătate. Omul legi mai încercat să ajungă în magistratură în 2019, dar nu i-a reuşit.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii