Justiţie

VLAD FILAT: Cum și-a scăpat averea de confiscare

Viaţa de după puşcărie a fostului premier

Colaj: CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
18/02/2022 67734

Fostul prim-ministru, Vladimir Filat, şi-a aranjat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar. Acesta locuieşte într-un imobil luxos dintr-un cartier select al Capitalei şi se plimbă cu maşini scumpe, având șofer personal. Cu toate că sentinţa de condamnare prevedea şi confiscarea averii, inclusiv a imobilelor pe care fusese aplicat sechestru, fostul şef de guvern a reuşit, prin diferite scheme, să îşi păstreze cea mai mare parte din bunurile sale. Au fost confiscate doar patru automobile. Mai multe probe pe care le-am obținut în procesul de documentare arată că Filat a organizat şi a dirijat aceste scheme chiar în perioada în care era încarcerat.

O zi obişnuită de februarie, ora 08.45. La poarta unei case din strada Ciocârliei din Chişinău se opreşte un Mitsubishi Outlander negru perlat. Şoferul coboară, deschide uşile, aeriseşte maşina. În timp ce aşteaptă, bărbatul scutură preşurile şi şterge geamurile automobilului şi aşa curat-lună.

La ora 09:20, se deschide poarta şi din ogradă iese fostul premier Vlad Filat şi urcă în automobil alături de şofer. Peste câteva minute din curte iese şi avocata Cristina Bancu ce urcă pe bancheta din spate. Mașina porneşte din loc şi se opreşte peste vreo 30 de minute în faţa sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Între timp, culoarea maşinii devine argintiu din cauza pigmentului cameleon.

Vlad Filat şi Cristina Bancu urcă la etajul patru şi aşteaptă la uşa biroului judecătoarei Djeta Chistol, alături de alţi justiţiabili. Aproape nimeni nu îl recunoaşte în bărbatul cu mască şi chipiu cu cozoroc larg pe fostul premier Vlad Filat.

Vlad Filat

Fostul șef de guvern este surprins când îl luăm la întrebări. Evită să răspundă la întrebările despre averea sa. Ne spune că a fost la tratament peste hotare, de unde a revenit recent, şi că se simte bine. 

Filat şi Bancu în instanţă

În scurt timp, începe ședința de judecată. E a 32-a la număr, în dosarul în care fostul președinte PLDM este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Fostului premier i se incriminează că în 2013 a achitat unei firme de consultanţă din SUA 12.847.902 lei pentru servicii de promovare a imaginii formațiunii în campania electorală din 2014. Se presupune că acești bani ar fi provenit din acţiuni de corupţie prin care a fost devalizată Banca de Economii.

Alături de avocata Cristina Bancu, Filat mai este asistat şi de avocaţii Viorel Berliba şi Tudor Osoianu. La proces lipseşte cel de-al patrulea avocat, Ion Vâzdoagă. Despre aceşti apărători se vorbeşte că sunt unii din cei mai scumpi din Capitală.

La trei ani după ce dosarul a fost pus pe rol, avocaţii ex-premierului au venit cu un demers în care cer să fie precizate acuzaţiile. Şedinţa durează vreo 20 de minute, timp în care procurorul pe caz solicită să fie respins demersul apărătorilor, acuzându-i de tergiversarea examinării cauzei.

Casa în care locuieşte Filat

Vlad Filat şi Cristina Bancu au fost surprinşi de mai multe ori la casa din strada Ciocârliei, aflată în una dintre cele mai scumpe zone rezidenţiale din Chişinău.

Politicianul călătoreşte cu Mitsubishi Outlander, cu şofer personal. Automobilul cu pigment cameleon este de model hibrid, dotat cu motor cu arde internă cu benzină şi cu autonomie electrică. Pe piaţa moldovenească, preţul unui automobil de acest model, fabricat în 2016, este de 19.500 de euro. Cristina Bancu a fost surprinsă la volanul unui Audi Q5 al cărui preţ variază între 20.000 și 50.000 de euro, în funcţie de anul în care a fost produs.

Conform datelor cadastrale, casa din strada Ciocârliei are 125,4 metri pătraţi şi este amplasată pe un teren cu suprafaţa de patru ari. La cadastru, pe adresa respectivă mai este înregistrată şi o construcţie subterană cu suprafaţa de 13,2 metri pătraţi. În gospodăria înconjurată de un gard înalt de doi metri se mai găseşte o construcţie auxiliară, o piscină şi un loc amenajat pentru parcarea automobilelor.

Casa este înregistrată pe numele soţilor Anatolie şi Claudia Bondarevschi, doi pensionari în vârstă de 80 şi 73 de ani. Întâmplător sau nu, aceştia au procurat imobilul la 2 decembrie 2019, cu o zi înainte ca Vlad Filat să fie eliberat din închisoare.

Cei doi pensionari locuiesc într-un imobil de lux din strada Timiş, care le aparţine. În 2017, fiica soţilor Bondarevschi, care dispune de un imobil de lux pe strada Cireşilor, a vândut o casă de 196 de metri pătraţi pe strada Lăpuşnei, în apropiere de casa în care Vlad Filat a locuit cu prima sa soţie, Sanda Filat.

Claudia Bondarevschi ne-a declarat că i-a dat lui Filat casa să o folosească gratuit. „Nu i-am vândut casa şi nici nu iau bani pentru chirie. I-am dat-o să trăiască pe degeaba, căci e bolnav şi a suferit în închisoare. Este prieten cu feciorul meu şi suntem şi neamuri”, ne-a declarat femeia.

Precizăm că preţul unui astfel de imobil în zona respectivă porneşte de la 300.000 de euro, iar chiria unei asemenea case este de 3.000 de euro lunar. Filat a declarat în cadrul unei emisiuni la PRO TV Chişinău că achită lunar pentru gazdă 1.000 de euro.

Casele din Valea Morilor, afiliate fostului premier

Pe strada Gurie Grosu din Chişinău se află o casă cu suprafaţa peste 180 de metri pătraţi. Pe terenul de 13,9 ari se mai găsesc două construcţii auxiliare şi o piscină. Casa a fost dată în exploatare în 2001 şi a fost înregistrată pe numele lui Vasile şi Maria Filat, părinţii lui Vlad Filat. În 2006, imobilul a fost înregistrat pe numele lui Vlad Filat în baza unui contract de donaţie.

După divorţul cu Sanda, în august 2012, Filat îi lasă acesteia casa. Divorţul celor doi a fost pronunţat fără partajarea averii deoarece cei doi nu au solicitat acest lucru.

În aprilie 2015, Sanda Filat s-a recăsătorit cu Daniel Diviricean, fostul consilier al lui Vlad Filat, şi a trecut cu traiul în România. În octombrie 2015, Vlad Filat este arestat pentru corupţie, iar în lista bunurilor supuse sechestrului se regăsesc şi imobilele fostului premier din strada Gurie Grosu.

În 2016, Sanda Diviricean a cerut în instanţă partajarea averii. Chiar dacă a fost depusă peste termen, cererea a fost admisă în martie 2017 de instanţa de fond şi menţinută de Curtea de Apel Chişinău, fiind anulat într-un final sechestrul asupra imobilului. În baza deciziei judecătoreşti, imobilul este înregistrat pe numele Sandei Filat.

Locuitorii din zonă susţin că imobilul este locuit de alte persoane.

Sanda Diviricean avea în perioada respectivă viză de reşedinţă în Chişinău într-un apartament de pe strada Armenească 41 bl.1, care, conform înregistrărilor de la Cadastru, aparţine lui Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

În decembrie 2013, Vlad Filat s-a căsătorit cu jurnalista Angela Gonţa. Cu un an înainte de a fi pronunţat divorţul dintre Sanda şi Vlad Filat, în iunie 2011, părinţii jurnalistei, doi oameni simpli din satul Bardar, raionul Ialoveni, au devenit proprietarii unei case din strada Dâmbului.

Imobilul în care locuieşte ca atare Angela Gonţa şi fiica sa din căsătoria cu Vlad Filat a aparţinut în acte din 2010 până în aprilie 2011 lui Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat şi fiul naşilor de cununie al fostului premier cu jurnalista. Până să ajungă în proprietatea părinţilor Angelei Gonţa, imobilul a fost înregistrat timp de două luni pe numele omului de afaceri Alexandr Iuzvac.

Deşi în momentul căsătoriei Angela Gonţa dispunea de un imobil care valorează pe piaţă în jur de 300.000 de euro, fostul premier nu a dorit să locuiască în această casă.

În iulie 2014, presa scria că cei doi s-au mutat într-o reşedinţă de lux din strada Pirogov. Casa, cu suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătraţi, are trei niveluri şi un subsol, două piscine şi chiar o sală de sport. În această casă, Filat a locuit împreună cu Gonţa până a fost arestat.

Presa scria în 2014 că imobilul a fost procurat de Vlad Filat de la Victor Bostan, proprietarul vinăriei Purcari, cu 1,5 milioane de euro, bani pe care fostul premier s-ar fi obligat să îi restituie în rate. Nimeni nu a dezminţit atunci informaţia.

Datele cadastrale arată că imobilul aparţinea societăţii comerciale Crama Ceptura, o proprietate din România a lui Victor Bostan. Omul de afaceri Victor Bostan locuieşte cu familia de 10 ani în România.

În decembrie 2017, imobilul din strada Pirogov din Chişinău a fost înregistrat pe numele soţilor Aliona şi Victor Bostan. Potrivit documentelor cadastrale, businessmanul a procurat imobilul de la propria întreprindere, cu achitarea în rate. Casa nu este locuită. Vecinii susţin că sunt persoane angajate să aibă grijă de întreţinerea godpodăriei.

Averea care urma să fie confiscată  

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care l-au condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare pe Vlad Filat, au dispus și confiscarea averii fostului premier, dând astfel curs demersului procurorilor anticorupție. În lista bunurilor confiscate au fost incluse patru automobile de lux cu o valoare totală de peste 4,5 milioane de lei, dar și mai multe imobile și terenuri de circa 792 milioane de lei, printre care și casa fostului premier, dar și clădirea IPTEH din centrul Capitalei.

Lista bunurilor confiscate citită la pronunțarea sentinței:

  • Volkswagen Touareg, fabricat în 2013, cu o valoare de 973.828 de lei; 
  • Volkswagen Touareg, fabricat în 2013, cu o valoare de 1.018.124 de lei;
  • Toyota Land Cruiser 200, fabricat în 2013, cu o valoare de 1.246.266 de lei;
  • Porsche Cayenne, fabricat în 2013, cu o valoare de 1.255.976 de lei. 

Instanța a confiscat și bunurile care constituie contravaloarea remunerației ilicite în sumă de 791.298.222 de lei:

  • Cota socială a companiei SC Kapital Invest Company SA, de 49,63% din acțiunile Ipteh SA, în valoare de peste 6,2 milioane de lei;
  • Cota-parte din cadrul unei alte companii de 35,28% din acțiunile companiei Ipteh SA, în valoare de peste 4,4 milioane de lei; 
  • Imobilulul amplasat pe strada Mitropolit Gurie Grosu 27 din municipiul Chișinău, estimat la peste 4,6 milioane de lei (casa fostului premier - n.r.);
  • Cota-parte de 95,3% din compania SC Kapital Invest Company SA, estimată la circa 5,8 milioane de lei;
  • Teren amplasat pe strada Ismail 33/1 din Capitală, cu valoare cadastrală de 1.597.859 de lei;
  • Construcție amplasată pe strada Ismail 33/1 în valoare de aproape șase milioane de lei; 
  • Teren de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65, cu valoare cadastrală de peste 15 milioane de lei;
  • Construcție amplasată pe bulebardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65, cu valoare cadastrală de peste 62 de milioane de lei;
  • Construcție amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65, cu valoare cadastrală de circa 18 milioane de lei;
  • Construcție amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65, cu valoare cadastrală de 1.175.540 de lei;
  • Încăpere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65, cu valoare cadastrală de 337.141 de lei; 
  • Construcție pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65, cu valoare cadastrală de 571.624 de lei;
  • Încăpere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65, cu valoare cadastrală de 316.863 de lei.
 

Vila de pe malul lacului Geneva

În 2012, pe când conducea Guvernul de la Chişinău, Vlad Filat a reuşit să îşi procure şi o vilă de lux la poalele munţilor Alpi, pe malul lacului Geneva. Costul imobilului a fost achitat prin intermediul a două firme offshore.

Din dosarul penal pe numele lui Vlad Filat:

Conform anchetelor penale efectuate de Procuratura Republicii Moldova, s-a constatat că Ion Rusu gestionează direct companiile offshore EARLSFORD FINANCE LTD (manager nominal Alin Dor Ciocoiu) și SUPERKEY GRONIT LLP, în numele și în interesul domnului FIlat Vladimir. De asemenea, ca urmare a analizei cifrelor de afaceri bancare ale companiei Superkey Gronit LLP, s-a constatat că la data de 19.01.2012, compania EARLSFORD FINANCE LTD, a primit în contul bancar nr. LV 17 AIZK 0000 0103 4326 2 deschis la ABLV BANK AS, numerar în sumă de 64.905,50 EUR de la compania canadiană AMAYA GAMING GROUP INC, conturi înregistrate la HSBC BANK CANADA. În timpul examinării dosarului penal, s-a constatat că între nerezidenții EARLSFORD FINANCE LTD (Belize) și SUPERKEY GRONIT LLP (Regatul Unit) a fost încheiat un contract de agent, prin care SUPERKEY GRONIT LLP, se angajează să identifice și să cumpere o proprietate in Europa. Prin urmare, fondurile primite în cont de EARLSFORD FINANCE LTD de la compania AMAYA GAMING GROUP INC, sunt transferate către societatea SUPERKEY GRONIT LLP, contul nr. LV17AIZK0000010343262, reprezentat de Jesse Grant Hester. Astfel, fondurile în valoare de 749 779,5 EUR încasate în contul societății SUPERKEY GRONIT LLP, sunt transferate către asociația notarială din Republica Franceză, SCP BAUD O. ET NEUVECELLE B. NOTARI ES ASSOCIES LE MAJESTIC, conturi deschise grupului financiar CAISSE DES DEPOTS ET CONSIGNATIONS, nr. contul FR6040031000010000176167K65, având ca destinație plata pentru achiziția imobilului. De asemenea, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că imobilul identificat de asociația notarială SCP BAUD O. ET NEUVECELLE B. NOTARI ES ASSOCIES LE MAJESTIC, se află în Republica Franceză, comuna Veigy Foncenex, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat între cetățeanul Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Nehayan Hamdan Mohd ALNEHAYAN, în calitate de vânzător și cetățeanul Republicii Moldova, Ana ROȘCA, anul 03.11.1985 (în prezent Ana BUDILIVSCHI). Astfel, există probe că fondurile transferate în conturile bancare ale SUPERKEY GRONIT LLP și transferate ulterior în scopul cumpărării proprietății fac obiectul unei remunerații ilicite primite de domnul Filat, ex-prim-ministru în Republica Moldova, dovadă este relația dintre Ana ROȘCA, anul 03.11.1985 (în prezent Ana BUDILIVSCHI) în calitate de cumpărător și tatăl ei, Victor ROȘCA, care este secretarul general al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, partid care la momentul achiziției clădirii a avut funcția de prim-ministru și a avut ocazia să influențeze emiterea Hotărârii Guvernului nr. 371 din 24.05.2011, privind crearea Societății pe Acțiuni Loteria Națională a Moldovei.

 

 

 

Vila lui
Vila lui Filat de la poalele munţilor Alpi

Într-o ordonanță emisă în 2016 de către un tribunal din Paris privind aplicarea sechestrului pe un bun imobiliar se arată că există suspiciuni că bunul ar aparține fostului premier moldovean Vlad Filat, încarcerat în 2015 pentru acțiuni de corupție de 250 de milioane de euro. Vila estimată la un 1.337.000 de euro se află în Veigy-Foncenex, o comună situată la poalele Alpilor, în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței, pe malul lacului Geneva.

În ordonanță se precizează că vila este înregistrată pe numele Anei Roșca, nepoata fostei soții a lui Vlad Filat, Sanda Filat, că proprietara este studentă și nu a avut venituri legale pentru a procura un astfel de imobil.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a comunicat că în perioada în care Vlad Filat se afla sub urmărire penală a fost formată o comisie rogatorie pentru stabilirea bunurilor deținute de fostul premier în afara țării.

Autoritățile de la Chișinău au înaintat un demers privind aplicarea sechestrului pe vilă, însă autoritățile franceze au refuzat pe motiv că au inițiat și ele o cauză penală și că imobilul lui Filat urmează să fie supus sechestrului în interesul statului francez.

Fiind în penitenciar, Filat a căutat modalităţi să îşi salveze proprietatea. El i-a transmis fostei soţii mesaje prin intermediul avocaţilor în care i-a cerut să vândă de urgenţă imobilul.

Fostul premier a reuşit să-şi salveze de confiscare, printr-o schemă, şi această proprietate. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut un contract de împrumut, întocmit în septembrie 2019 între Vlad Filat şi naşul său, Ion Rusu, prin care ultimul i-ar fi împrumutat 750.000 de euro pentru procurarea vilei din Franţa.

Contractul a fost expediat de Cristina Bancu prin poşta electornică lui Ion Rusu în seara de 1 septembrie 2019 pentru semnare. A doua zi, Cristina Bancu a plecat în penitenciar la Vlad Filat, care a semnat contractul respectiv.

Ulterior, acest contract a fost prezentat drept argument procurorilor francezi că vila nu a fost procurată din bani proveniţi din infracţiuni de corupţie.

Vladimir Rusu, fiul lui Ion Rusu, ne-a declarat că nu știe despre faptul că tatăl său i-ar fi împrumutat lui Vlad Filat o sumă atât de mare ca să-şi procure vila din Franţa. „Tata nu mi-a vorbit niciodată despre asta”, ne-a declarat Vlad Rusu.

Cumnatul şi naşul lui Filat, Ion Rusu, a decedat în martie 2021, la nici două săptămâni după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar.

Ion Rusu

Ion Rusu, cumnatul şi naşul de cununie al lui Vlad Filat, a fost reținut la 15 iulie 2015, iar la 6 noiembrie același an, după ce și-a recunoscut vina, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul spălării de bani de la Banca de Economii (BEM).

Magistraţii au recunoscut BEM drept parte vătămată şi au admis cererea privind încasarea de la companiile lui Ion Rusu a mijloacelor financiare în valoare de 2.793.229 de euro în beneficiul instituţiei.  Sentinţa a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău, iar Curtea Supremă de Justiție i-a micșorat pedeapsa până la trei ani și patru luni. Ion Rusu a fost eliberat la 14 septembrie 2018, cu două luni înainte de termenul prevăzut în sentinţă.

 

 

IPTEH - mina de aur din centrul Chişinăului

În centrul Capitalei, la intersecţia dintre bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi strada Izmail, se află cea mai mare clădire de oficii din centrul Chișinăului. Imobilul are aproximativ 8.400 de metri pătraţi destinați pentru chirie, iar valoarea oficială cadastrală a întregului imobil este de circa 80 milioane de lei. Clădirea este proprietatea societăţii pe acţiununi IPTEH, ai cărei fondatori sunt societatea pe acţiuni Kapital Invest Company din Iaşi, 49,63 la sută, societatea comercială Worldway LTD din Gibraltar, 35, 29 la sută şi Ion Rusu - 11,79 la sută. Restul acţiunilor sunt deţinute, în cote mici, de către un grup de acţionari.

Clădirea IPTEH

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2020, SA IPTEH a obținut venituri din vânzări de peste 30,61 milioane de lei și 13,13 milioane de lei profit net.

Kapital Invest Company este succesoarea, din 2005, a SA Dosoftei, fondată şi deținută de statul român. Vlad Filad a venit în SA Dosoftei în 1997, cu o cotă de 23,66%. Puţin mai târziu, Filat este ales președinte al Consiliului de administrație al Dosoftei. După o vărsare de capital, Vlad Filat a ajuns să controleze 66,32%. Peste alte două luni, Filat își mărește cota până la 90,46%.

În anul 2005, Dosoftei își schimbă numele în Kapital Invest Company. La acel moment, Filat era acționar majoritar, deținând 95,37% din acțiuni, iar soția sa, Nadejda (Sanda Filat) – 0,4765%.

Worldway LTD este o firmă offshore din Gibraltar, la fel, controlată de Vlad Filat, dar care era înregistrată pe persoane interpuse din Africa de Sud. Faptul că Filat controla Worldway LTD o demonstrează şi faptul că în urma percheziţiilor din toamna anului 2015 în biroul lui Filat de la sediul PLDM a fost descoperită ştampila acestei firme, fapt confirmat şi în sentinţa de condamnare a fostului politician.

Clădirea IPTEH, proprietate a statului, a fost vândută în 1997, în perioada când Vlad Filat era miinistru de stat în Guvernul Sturza, cu 4,9 milione de lei, un preţ de două ori mai mic decât preţul de piaţă din perioada respectivă. S-a întâmplat în timp ce Vlad Filat ocupa funcţia de ministru de stat în Guvernul Sturza. Preluarea clădirii s-a făcut printr-o schemă alambicată, prin intermediul unor firme interpuse, ca în 2001 să ajungă proprietatea Worldway LTD şi Kapital Invest Company.

După ce, în 2015, Vladimir Filat a fost arestat, instanţa de judecată a aplicat sechestru şi pe acţiunile deţinute de fostul premier la Kapital Invest Company.

Fiind în arest, fost premier implementează scheme pentru a păstra clădirea IPTEH. Într-o scrisoare adresată naşei sale, Ala Rusu, Vlad Filat îi cere să-l convingă pe Ion Rusu să nu se opună planurilor sale.

Situaţia este salvată şi de această dată de procesul de partajare a averii, în urma căruia Sanda Diviricean se alege cu 48,445% din acțiunile Kapital Invest Company. Rămânând cu 48,445 la sută în compania din Iaşi, Vlad Filat ajunge beneficiarul a cca 20 la sută din IPTEH.

În aprilie 2017, la o lună după ce Judecătoria Chişinău i-a dat câştig Sandei Diviricean în procesul de partajare a averii cu fostul soţ, Kapital Invest Company a vândut mai multe proprietăţi deţinute de întreprindere în România. În mai 2017, Sanda Filat şi Virgil Păvăleanu, administratorul Kapital Invest Company şi fin de cununie al fostului cuplu Filat, convoacă la Chişinău adunarea acţionarilor IPTEH, la care se decide majorarea capitalului social cu 17.400.000 de lei. În urma acestiei operaţiuni sunt diminuate substanţial cotele deţinute de ceilalţi acţionari la IPTEH.

În 2018, Vladimir Rusu, nepotul lui Filat, a venit cu o declaraţie publică în care a acuzat-o pe Sanda Diviricean că împreună cu cel de al doilea soţ al ei l-au deposedat de avere atât pe unchiul său, cât şi pe familia sa. Acesta a depus o plângere la Procuratura Anticorupţie, însă nu i s-a dat curs.

Vladimir Rusu ne-a declarat că pregăteşte să depună o altă plângere în acest sens şi speră că odată ce s-a schimbat guvernarea speră să i se dea curs. „Nu am pretenţii la unchiul meu. El nu a dorit să se întâmple aşa. Fosta soţie şi cu soţul ei Daniel, care a ajuns pe urmă consilier l-a Plahotniuc, au deposedat familia noastră de acţiunile de la IPTEH. Sunt sigur că au fost ajutaţi de Plahotniuc, astfel nu pot să explic toate ilegalităţile, inclusiv deciziile judecătoreşti. A fost o schemă gândită de altcineva, nu de Sanda. Dar ea s-a implicat”, a decarat nepotul fostului premier.

Vladimir Rusu a mai precizat că proprietar al Worldway LTD a fost tatăl său, iar acum compania a ajuns să fie controlată de soţii Diviricean. „După moartea tatei noi am moştenit o datorie de peste 2.000.000 de euro, prejudiciul din dosarul Caravita, pe care trebuie să-l restituim”, a adăugat tânărul.

Vladimir Rusu

Vladimir Rusu, fondatorul Caravita SRL și nepotul liderului PLDM, a fost reţinut în iulie 2015, cu câteva luni înainte de a fi reţinut unchiul său, şi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Tânărul a fost eliberat din închisoare şi transferat în arest la domiciliu la 20 august 2015.Vladimir Rusu a scăpat de închisoare după ce tatăl său, Ion Rusu, şi-a asumat întreaga vină. Ion Rusu, și-ar fi mărturisit implicarea în alte firme implicate în tranzacții suspecte cu banii de la BEM. Centrul Național Anticorupție spune că firma Caravita și o altă firmă, Business Estate SRL, ar fi prejudiciat Banca de Economii cu peste 52 milioane de lei ,ca urmare a împrumuturilor neperformante. Presa de la Chișinău, dar și mediile internaționale, au scris în perioada respectivă că în spatele schemei de fraudare a Băncii de Economii prin compania Caravita ar sta liderul PLDM ,Vlad Filat.

 

Fostul avocat al lui Filat, Igor Popa, ne-a declarat că relaţia cu clientul său a început să se deterioreze atunci când a refuzat să se implice în procesul de salvare a proprietăţilor care urmau să fie confiscate. „A fost o schemă gândită împreună de Filat şi Daniel Diviricean, protejată de Vladimir Plahotniuc. Filat vorbea cu Plahotniuc la telefon aproape în fiecare zi. Eu nu am vrut să particip, m-am retras şi au urmat supărările care au avut consecinţele pe care le ştiţi. Pe urmă nu mi s-au plătit onorariile. Cristina Bancu care era angajată în baroul meu a primit de la Kapital Invest Company 50 de mii de euro ca să reprezinte interesele lui Filat”, ne-a declarat Igor Popa.

Amintim că Popa a rămas, în 2020, fără licenţă de avocat, după ce a făcut dezvăluiri despre Vlad Filat la o emisiune de la Jurnal TV.

Sanda Diviricean locuieşte în Bali. Fosta soţie nu ne-a răspuns la întrebările trimise în scris.

Ion Popa, avocatul de la Chişinău al Sandei Diviricean, s-a abţinut să ne răspundă la întrebări pe motiv că nu a putut să obţină acordul clientei sale.

Cum comentează fostul premier

I-am trimis lui Vlad Filat mai multe mesaje electronice cu întrebările legate de această anchetă, dar nu ne-a răspuns. Am reuşit să vorbim cu el vinerea trecută, în sediul Judecătoriei Chişinău. Vlad Filat ne-a confirmat în faţa camerei că a văzut întrebările noastre şi ne va răspunde până luni. A venit cu un mesaj miercuri dimineaţă, anunţându-ne că va răspunde peste o zi. Miercuri seara am primit răspuns de la fostul premier. Redăm integral mesajul primit de la Vlad Filat:

„Având în vedere insistența și modalitatea în care ați decis să faceți acest material, reiterez:

1. Casa din strada Ciocârliei, este în locațiune, locuiesc în ea în baza unui Contract de locațiune care este înregistrat la Serviciul Fiscal.

2. Sunt angajat, trăiesc din surse legale.

3. Nu am acțiuni la “IPTEH SA” sau la altă companie.

4. Nu dispun de mijloc de transport.

5. După cum am mai spus, eu nu am avut și nu am vilă la lacul Geneva. În consecință, nu am avut probleme de rezolvat.

Vreau să-mi exprim regretul că așa numita investigație conține multe lucruri neadevărate, manipulatorii, scoase din context, menite să inducă în eroare opinia publică. Îmi rezerv dreptul să demonstrez aceste lucruri în instanța de judecată”, ne-a declarat Vlad Filat.

 

Investigația este realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”,  desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii