Integritate

Vitalie Șalari, candidatul Partidului Liberal pentru funcția de primar al comunei Băcioi: Lupta cu Partidul Democrat și dosarele penale

Autor: Anticoruptie.md
08/10/2019 6653

Vitalie Șalari este pentru a treia oară candidatul Partidului Liberal la funcția de primar al comunei Băcioi, suburbie a municipiului Chișinău. Șalari este unul din puținii primari care a rămas fidel partidului care l-a promovat, deși are mai bine de 10 dosare penale la activ.

Fidel partidului

Vitalie Șalari se află la cârma comunei din 2011. În februarie 2019, Şalari, alături de primarul comunei Băcioi viceprimarul și șapte consilieri locali au anunțat într-o conferință de presă că aderă la Partidul Unității Naționale.

Ulterior, Șalari a revenit la PL. „Am revenit în partidul de unde am început totul încă în 2008. Istoria cu PUN ține de fapt de înfrățirea localităților și obținerea unor proiecte pentru Băcioi. Am făcut acest lucru de dragul comunității”, ne-a declarat Șalari.

Pe parcursul anului 2018, Șalari a ieșit în repetate rânduri în fașa presei, declarând că este șantajat de către reprezentanții PDM și că atât viața sa, cât și viaţa membrilor familiei sale, se află în pericol. În cadrul unei conferințe de presă, edilul a venit cu o solicitare către ambasadele din Republica Moldova pentru ca familia sa să primească azil politic, drept urmare a atacurilor din partea PD și a deputatului Constantin Țuțu.

Fără locuință, dar cu transport

Vitalie Șalari a raportat pentru anul 2018 venituri din salariul de primar în sumă de 117,8 mii de lei. Anul trecut familia Șalari a jucat cumetria mezinului, la care au fost donate 36 de mii de lei, 6500 de euro și 1900 de dolari.

Edilul deține în proprietate două mașini, un Wolksvagen Golf, produs în 2013, procurat în 2014 cu 14200 de euro, și un Wolksvagen T6, produs în 2017 și procurat în același an cu 39 de mii de euro.

Candidatul PL nu a raportat bunuri imobile. „Locuim împreună cu părinții. O perioadă am locuit la socri”, a explicat Șalari pentru CIJM.

Lupta cu Partidul Democrat

În perioada electorală pentru alegerile locale din 2015, Vitalie Șalari și tatăl său au fost atacaţi şi abuzaţi fizic în timpul unei întâlniri electorale. Liberalul l-a denunțat la poliție pe fostul deputat democrat Constantin Țuțu și oamenii din anturajul său. Cazul însă nu a fost elucidat.

Ulterior, Vitalie Șalari a declarat în repetate rânduri, în cadrul unor conferințe de presă, că este amenințat cu răfuiala fizică și șantajat cu dosare penale de către partidul de la guvernare. Edilul de Băcioi i-a mai acuzat pe consilierii democrați și socialiști că ar bloca proiecte importante pentru dezvoltarea comunității.

Consilierii acuzați au organizat în replică o conferință de presă în care l-au învinuit pe Șalari că „fură ziua amiaza mare”, că şi-a promova rudele în funcții publice și că ar deturna ședințele consiliului local.

Record de dosare penale

Pe numele lui Vitalie Șalari au fost intentate în ultimii ani cel puțin 10 dosare penale, dintre care doar unul a fost expediat în instanță. Edilul de Băcioi susține că toate dosarele i-au fost fabricate pentru refuzul de a adera la PDM. „Poate că am comis unele greșeli, ca fiecare om, dar nu din cele pentru care să fie intentate dosarele penale. Nu mă tem, pentru că sunt sigur de mine. Nu am făcut nimic ilegal. Dimpotrivă, am deconspirat scheme ilegale de înstrăinare a terenurilor, care au adus prejudicii de milioane comunității. Dar organele de drept au mușamalizat în mare parte cazul”, ne-a spus Șalari.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii