Integritate

VIDEO Consilierul-vânător cu afacere pe terenul statului

Foto: CIJM
Autor: Elena Moldoveanu
19/01/2016 10504

A îngrădit cu plasă metalică și cu fire electrice o fâșie din pădurea de salcâmi a satului Ruseștii Noi, Ialoveni și a adus acolo... mistreți. Localnicii vin ca la Zoo să facă poze cu animalele ținute în captivitate, în timp ce autoritățile locale se gândesc cum să își ia terenul înapoi. O comisie a Primăriei a stabilit că pământul a fost acaparat de consilierul raional Victor Gandrabur. Acesta nici nu a bănuit că va ajunge ținta unui scandal, fiind convins că va primi terenul odată ce majoritatea aleșilor locali  îi sunt colegi de partid. La început, Gandrabur a negat că ferma îi aparține, apoi a recunoscut că a cumpărat porcii ca să-i vâneze pe propriul teren, având o pasiune pentru vânătoare. Despre acest caz am fost sesizaţi pe Harta Corupţiei.

A ocupat ilegal „Fondul forestier”al Primăriei

Victor Gandrabur este un prosper om de afaceri la  Ruseştii Noi - are o firmă de taxi în sat şi o întreprindere ţărănească. Se laudă şi cu al doilea mandat de consilier raional în laloveni - inițial a candidat din partea liberalilor, iar apoi s-a dus cu democrații.

Terenul îngrădit FOTO: CIJM

Totul a mers bine până luna trecută, când planul său a fost dat peste cap de o comisie constituită de Consiliul local, care a mers să vadă cât de mult s-a extins Gandrabur pe propietatea publică. Ajunși la fața locului, membrii comisiei au depistat că „terenul public  gestionat de primăria Ruseștii Noi, cu destinația „Fondul forestier” al primăriei, a fost îngrădit cu piloni din beton și plasă metalică de către cet. Gandrabur Victor, ce gestionează în vecinătate un teren cu titlul „Arendă” al primăriei Ruseștii Noi”.

Viceprimarul: Este clar că-i încălcare, în rusă se spune „samovolinîi zahvat”

Viceprimarul Ivan Cîrlan, care a fost Preşedintele acestei comisii, spune că Gandrabur şi-a extins ferma de mistreţi pe proprietatea publică, el având în arendă numai 36 de ari. „Cu siguranţă a îngrădit mult mai mult decât are în arendă. Nu ştiam ce s-a făcut acolo până la şedinţa Consiliului din 10 decembrie. Atunci el a depus o cerere ca să ia în arendă ceea ce a îngrădit. Şi îi clar că au început dezbateri dure: Cine i-a dat voie?! Consilierii au propus  să mergem repede la faţa locului şi să vedem ce a făcut şi la următoarea şedinţă să raportăm. Am fost pe 23 decembrie”, precizează Ivan Cîrlan.

Ajunşi la faţa locului, membrii comisiei au văzut că vreo trei hectare sunt acaparate din proprietatea publică, dar nu au indicat cifra în procesul-verbal, considerând că măsurările exacte trebuie să fie făcute de un specialist de la Cadastru. „Este clar că-i încălcare, în rusă  se spune «samovolinîi zahvat»”,  conchide viceprimarul.

Fermă de mistreţi, în locul fermei de iepuri

Teren îngrădit cu fire electrice FOTO: CIJM

Când a înțeles că nu vrea să crească iepuri, ci mistreți, Gandrabur a mers la primar să-i ceară sfatul. Aşa spune edilul de la Ruseștii Noi,  Pavel Codreanu. „Prin luna martie anul trecut, am format o comisie la Primărie ca să facem o politică pentru a le da voie oamenilor de  afaceri să se dezvolte, să-şi deschidă întreprinderi sau ferme în sat.  Astfel, Gandrabur Victor, tânăr, energic, cu studii şi totodată consilier raion, ca să îşi hrănească şi familia, s-a gândit să îşi facă  o crescătorie de iepuri. Între timp, cred că a mai găsit investitori, surse şi a hotărât să  facă  altă fermă, una de porci sălbatici. El mi s-a adresat personal. Eu i-am spus: «Victor, poftim, întrebări nu-s, dar tu ştii procedura! Nu-i vremea ceea când băteai cu pumnul în masă şi mutai gardul!» Eu nu i-am dat niciun document”, susţine Codreanu.

Primarul i-a promis sprijin

Primarul nu neagă faptul că i-a promis susţinere, mai ales că arenda ar fi adus venituri în bugetul local: „El avea siguranţa că va primi terenul pentru că a vorbit cu consilierii. Si eu personal, nici nu mă dau într-o parte că nu i-am spus că o să-l susţin”. Primarul afirmă că prin lunile octombrie-noiembrie a aflat despre terenul acaparat și l-ar fi avertizat pe Gandrabur: „I-am spus «Victor, trebuie să iei măsuri, chiar şi parii să îi arunci de acolo că nu se poate!» El nu a depus cerere până la ședința din 10 decembrie, ci după aceea, atunci consilierii au discutat subiectul pentru că eu le-am spus despre acest caz. În luna februarie, la următoarea ședință a Consiliului, comisia urmează să vină cu un raport și vor fi luate măsuri.”

Primarul spune una, consilierii alta

În timp ce primarul susține că la ședința din 10 decembrie nu s-a discutat  cererea lui Gandrabur, întrucât acesta ar fi depus-o mai târziu, consilierii afirmă contrariul. Președinta ședintei, Sabina Cotorobai, declară că cererea lui Gandrabur nu a fost acceptată de consilieri pe motiv că terenul era deja îngrădit ilegal, așa că s-a decis crearea unei comisii care să examineze cazul. Potrivit ei, Gandrabur a lipsit de la ședință, în schimb a fost prezent partenerul său în afacerea cu mistreții, Sergiu Trohin. După ce dezbaterile s-au încins, primarul ar fi părăsit sala, spune Cotorobai, iar Trohin ar fi reproșat: „Noi nu am făcut de capul nostru, primarul ne-a ajutat și ne-a dat voie.” Primarul respinge acuzația.

Aviz negativ de la Comisia funciară

Președinta Comisiei funciare a Consiliului de la Ruseștii Noi, Margarita Tonu, afirmă că Gandrabur a depus o cerere din partea gospodăriei țărănești ce-i aparține, înainte de 10 decembrie, pentru a i se atribui în arendă terenul îngrădit ca să crească mistreți. Cererea a fost discutată la ședința comisiei, înainte să ajungă în Consiliu, însă a fost respinsă după ce s-a aflat că „Gandrabur a ocupat samovolnic aproape patru hectare din terenul public”.

Gandrabur a negat la început totul

Solicitat la telefon marți, 12 ianuarie, de reporterii site-ului Anticorupție al Centrului de Investigații Jurnalistice, Victor Gandrabur a spus că ferma de mistreți nu-i aparține, iar el nu a

Ferma de mistreți FOTO: CIJM

depus nicio cerere la Primărie. „Eu am acolo teren de 36 de ari pentru care plătesc 1050 de lei pe an, pe care fac niște foișoare.  Nu am extins nimic și nu am depus absolut nicio cerere. A fost o comisie la fața locului pentru că o persoană a scris o cerere ca să facă acolo o fermă de mistreți, a îngrădit...nu știu. Nu este partener cu mine. Terenul meu nu e îngrădit. Cine a îngrădit acolo a intrat pe terenul meu și am vorbit cu el, când se face timpul bun să dea gardul mai încolo. A intrat un oarecare Trohin Sergiu, e din Ruseștii Noi. El crește mistreții, nu sunt ai mei. Haideți la fața locului să vă arăt care e terenul meu și care nu”, ne-a spus Gandrabur.  Am stabilit să mergem la fața locului vineri, 15 ianuarie.

Nu este al meu, nu știu nimic...

Ne-am întâlnit la ferma de mistreți. Noi am venit mai devreme. Nici zare de porc... La câteva minute a ajuns și Gandrabur, mistreții l-au simțit și au venit mai mulți la poartă, de parcă așteptau să le dea ceva de mâncare. „L-au cunoscut”, m-am gândit. Consilierul a negat din nou că ferma îi aparține. În schimb, a spus că totuși a depus o cerere cu o lună înainte de ședința scandaloasă a Consiliului, ca să ia terenul ce urma să fie îngrădit, dar nu ar fi reușit pentru că altcineva i-ar fi luat-o înainte. „Nu am pus un leu aici, niciun porc nu-mi aparține, nicio bucată de lemn. Nu am luat eu, de atâta și am pus cerere ca să nu ia alții. De unde a luat comisia că eu am îngrădit?”. După ce a văzut că cererea sa nu a trecut în Consiliu, Gandrabur a înaintat o altă solicitare pe 3 ianuarie, în care refuză să mai ia terenul: „Când am văzut tot tămbălăul ista, că vorbea tot satul, am scris să îmi retrag cererea, că mă dezic de tot. M-am dus la primar și i-am zis: Dle primar, vezi cererea? Nu-mi mai trebuie nimic!”

Totuși pe finalul interviului, după ce a înțeles că am discutat cu mai mulți consilieri și cu primarul care ne-au spus adevărul, consilierul și-a schimbat toată povestea.

„Nu am făcut de capul meu”

Victor Gandrabur susține că ar fi luat terenul cu acordul primarului. „Eu nu am făcut absolut nimic de capul meu. Am fost la primar și el mi-a spus: «Măi băieți, faceți să nu facă alții

Victor Gandrabur, consilier raional Ialoveni FOTO: CIJM

înaintea voastră!». L-am întrebat cât să îngrădim, iar el ne-a spus să îngrădim cât ne trebuie, că Slavic (n.r. Veaceslav Panfil, inginerul cadastral din Ruseștii Noi) o să vină să ne măsoare, dar «Victoraș, fără plata arendei nu o să scapi!» I-am zis că nu mă eschivez să plătesc arenda. Am întrebat dacă se poată să îngrădim mai înainte și el a zis să facem, ca să nu ningă și o să fie totul normal”, afirmă Gandrabur.

El mai spune că s-a grăbit să ia terenul pentru că cel de la care a cumpărat mistreții voia să-și închidă ferma. „I-am spus primarului «Uitați-vă care este situația: omul de la care am luat porcii aceștia vrea să închidă ferma și ne cheamă să îi luăm, că altfel îi împușcă pe toți. I-am zis să rabde o săptămână, două–trei, dar a trecut o lună, că nu erau oameni care să îngrădească. S-a făcut ce s-a făcut. Și? Primarul ne-a asigurat că totul o să fie bine, iar acum... Prostia mea a fost că am mers după vorba lui și tot ei mă bagă în combinația asta”, se justifică Gandrabur.

„E un hobby al meu, sunt vânător”

Ferma de mistreți FOTO: CIJM

Gandrabur spune că a cumpărat 12 mistreți de la un crescător din satul Bahmut, Călărași. Și-a făcut ferma împreună cu  Sergiu Trohin, care îi este cumetru. „Sergiu a făcut nuntă și eu am venit cu ideea să facem o fermă de mistreți. I-am zis că o să mă ocup eu, sunt inspector în construcții”, afirmă consilierul raional. El mai declară că a deschis crescătoria de mistreți dintr-o pasiune pentru vânătoare. „Credeți că mare afacere o să fac din purceii aceștia? I-am cumpărat pentru că e un hobby al meu, îmi place, eu îs vânător. Și am vrut să cresc, ca la primăvară să-l împușc eu, pe al meu. Asta a fost intenția!”

La final, a scos câteva mâini de porumb din buzunar, le-a aruncat mistreților și a plecat.

Ministerul nu a autorizat nicio fermă de mistreţi

În ţara noastră, fermele de mistreţi pot fi deschise doar cu permisiunea specială a Ministerului Mediului, iar animalele sălbatice pot fi ținute în captivitate numai în gospodărie cinegetică complexă, parc de vânătoare şi volieră de vânătoare. Solicitat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, ministrul în exerciţiu al Mediului, Valeriu Munteanu, spune că până acum ministerul nu a autorizat aşa ceva.

Totuși în Moldova există crescătorii de mistreți. Cel puțin așa reiese din anunțurile publicate pe internet, unde mistreții sunt scoși la vânzare. Un godac poate fi cumpărat cu  peste 2 mii de lei, iar purceii mari se vând cu 50 de lei kilogramul. Animalele pot atinge o greutate de până la 300 de kilograme, ceea ce înseamnă că un crescător dornic să-și deschidă propria fermă ar trebui să investească zeci de mii de lei doar pentru câțiva mistreți.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

 

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii