Integritate

Veronica Herţa, candidată PL pe circumscripţia naţională: averi nedeclarate şi utilizarea resursei administrative în interes de partid

Foto: newsmaker.md
Autor: Anticoruptie.md
15/02/2019 7382

Fosta şefă de la Apă-Canal Chişinău, Veronica Herţa, candidează pe listele PL pentru un mandat de deputat la alegerile din 24 februarie. Curtea Supremă de Justiţie a stabilit, în 2016, că funcționara nu a indicat mai multe terenuri, bunuri imobile, conturi și un salariu de la o întreprindere agricolă.

Veronica Herța este vicepreședintă a PL din septembrie 2014. Între februarie 2010 şi august 2017 a fost șefă a Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinău, iar ulterior, directoare generală a SA Apă-Canal Chişinău (între septembrie 2016 şi mai 2018)

Timp de aproape un an a cumulat cele două funcții, fiind detașată din primul post pentru a gestiona întreprinderea municipală. A demisionat de la Apa Canal, lăsând să se înțeleagă că a fost forțată de plece din motive politice.

Din decembrie 2014 până în februarie 2015 a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Liberal. La acele alegeri parlamentare a figurat pe lista de candidați a liberalilor pe poziția a 9-a. A mai candidat la alegerile anticipate din 29 iulie 2009, pe lista aceleiași formațiuni, sub nr. 35. De asemenea, a participat la scrutinele locale din Chișinău în 2011 și 2015, în echipa lui Dorin Chirtoacă, concurând pentru un post de consilier municipal. În ambele cazuri a fost aleasă, dar a renunțat la mandat.

Până a intra în politică a lucrat, între 2002 și 2003, inspector la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (actualmente CNA) și contabil la câteva întreprinderi. În 2009-2010 a mai fost şef-adjunct la Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a mun. Chişinău și contabil-şef la Direcţia Construcţii Capitale.

Potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC, la alegerile din 2011 Veronica Herţa a donat partidului 90 mii lei, aproximativ cât a câștigat în total în anul 2012. (Cea mai veche declarație de venit păstrată pe portalul ANI, potrivit căreia a acumulat în 2012 în jur de 104 mii lei).

Caption

În campania electorală din 2015 a donat partidului 40 mii lei. Pentru anul 2014 a declarat venituri totale de peste 215 mii lei, inclusiv cei aproape 100 de mii de lei îndemnizație de creștere a copilului

Acuzată că nu şi-a declarat toate proprietăţile

Autoritatea responsabilă de integritate ANI (anterior CNI) a stabilit în 2015 că fosta șefă a Direcției generale finanțe Chișinău nu și-a declarat toate veniturile și proprietățile pentru 2013. Vicepreședinta PL nu a fost de acord cu constatarea emisă și a atacat-o în instanță, dar a pierdut procesul. În hotărârea Curții Supreme de Justiție, din 21 decembrie 2016, se menționa că funcționara nu a indicat mai multe terenuri, bunuri imobile, conturi și un salariu de la o întreprindere agricolă. Herța a spus că acest dosar ar fi fost inițiat pe motive politice.

De-a lungul anilor, Veronica Herța a declarat două case (una la Ialoveni și alta în Valea Perjei, Taraclia), zece loturi de teren, marea majoritate agricole, aflate la Valea Perjei și pe care spune că le-a moștenit, un automobil Hyundai din 2001 cumpărat în 2008. În 2015 a trecut în declarații că a vândut o mașină, fără a preciza detalii.

De rând cu alţi colegi, a utilizat resursa administrativă în campania electorală

Comisia Electorală Centrală a constatat că la alegerile generale locale din 2015 reprezentanții Partidul Liberal, inclusiv candidata la funcția de consilier municipal Veronica Herța, au utilizat resursele administrative.

Într-o anchetă jurnalistică RISE Moldova se spunea municipalitatea a atribuit un contrat de reparație a drumurilor nu tocmai legal, fiind emise cambii, și că Herța a participat la licitație și legalizarea tranzacției.

În 2016 Curtea de Conturi a menționat în raportul de audit pentru anii 2014-2015 referitor la activitatea primăriei capitalei „rolul pasiv al Direcției generale finanțe” în ce privește multiplele nereguli legate de administrarea și înstrăinarea proprietății publice municipale, precum și carențe în ce privește „managementului financiar-contabil, raportarea neveridică a informațiilor privind numărul întreprinderilor municipale fondate”. Auditorii au mai constatat că respectiva direcție este responsabilă de exercitarea controalelor asupra reflectări corecte a evidenței operațiunilor contabile la instituțiile publice finanțate din bugetul municipiului, iar neregulile consemnate în rapoartele anterioare persistau și chiar s-au înmulțit.

La Apă-Canal, Herța a afirmat că a scos întreprinderea din faliment și că a deblocat un proiect de modernizare realizat cu bani europeni. Portalul Agora a scris că vicepreședinta PL a adus la Apă-Canal colegi de partid.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii