Integritate

Valeriu Beril, candidatul Partidului Popular Românesc la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă: „traseismul” politic și afacerile cu statul

Foto: captură Youtube.com
Autor: Mariana Colun
14/10/2019 3474

Valeriu Beril, consilier raional de la Ștefan Vodă, este candidatul Partidului Popular Românesc la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Beril a schimbat de-a lungul carierei politice mai multe partide, s-a implicat în afaceri cu statul pe bani publici, dar și a folosit resursele administrative în scopuri personale în campaniile electorale.

„Traseismul” politic

Valeriu Beril s-a implicat în politică acum 25 de ani, iar de-a lungul anilor a schimbat de cel puțin cinci ori partidul. În 1994 a candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului Democrat al Muncii din Moldova, pe poziția 41 în lista acestei formațiuni politice. În 2003 el a acces în Consiliul Raional Ștefan-Vodă, fiind înaintat de Partidul Popular Creștin Democrat. În 2005, a candidat din nou la alegerile parlamentare, de pe poziția 25 în lista PPCD. Doi ani mai târziu, pe listele aceleiași formațiuni politice a acces atât în Consiliul Local, cât și în Consiliul Raional. Din 2007 până în 2011 a fost președinte al raionului Ștefan Vodă. Ulterior, după alegerile locale generale din 2011, Beril a ajuns consilier local, dar și raional, pe listele Partidului Liberal. Trei ani mai târziu, la alegerile parlamentare din 2014, candidatul s-a regăsit pe poziția 14 în lista Partidului Liberal Reformator. Peste mai puțin de un an, la scrutinul din iunie 2015, Valeriu Beril a candidat la funcția de consilier din partea unei alte formațiuni – Partidul Popular European din Moldova, care l-a ajutat să acceadă în Consiliul Raional Ștefan Vodă. La alegerile din 20 octombrie, Beril este înaintat la funcția de primar din partea Partidului Popular Românesc, care reprezintă noua denumire a Partidului Liberal Reformator din care a făcut parte Beril anterior.

Veniturile și averea

În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2013, Valeriu Beril a raportat venituri în mărime de 173 de mii de lei din salariul său și al soției, un teren agricol de 35 de ari, obținut în 2010, precum și o cotă-parte de 50% dintr-un apartament de 65,3 metri pătrați, cumpărat în 2004 și evaluat la 30 de mii de euro. De asemenea, candidatul a trecut pe hârtie două automobile, cumpărate în 2008, respectiv 2009 - un Volkswagen Golf și un Mercedes. Valoarea totală a automobilelor se cifrează la 140 de mii de lei. În aceeași declarație, Valeriu Beril a declarat și o datorie de 350 de mii de lei, luată în 2010.

221 de mii de lei a acumulat familia Beril în 2014, conform declarației de avere. În același timp, a dispărut mențiunea despre datoria de 350 de mii de lei. În 2015, Valeriu Beril a declarat venituri de 333 de mii de lei. În plus față de informațiile menționate anterior, în actul prezentat la CNI a apărut un garaj de 23 de metri pătrați.

În declarația de avere pentru 2016, candidatul a indicat venituri în mărime de 185 de mii de lei. Din declarația de avere a dispărut mențiunea despre automobilul de marcă Volkswagen, fără a fi menționate eventuale venituri din vânzarea acestuia. A apărut în schimb o Dacia Duster, condusă din 2015 prin mandat.

78 de mii reprezintă veniturile lui Valeriu Beril în 2017. Din declarația pentru anul respectiv a dispărut mențiunea despre apartament. A fost în schimb trecută valoarea automobilelor lui Beril - 60, respectiv 100 de mii de lei.

Rapoartele financiare prezentate la CEC îl prezintă pe Beril drept un susținător generos al PLR, în perioada în care a făcut parte din această formațiune politică. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, el a făcut o donație în mărime de 100 de mii de lei.

Afacerile cu statul

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din luna mai curent arată că firma înființată de Valeriu Beril a fost printre preferatele Consiliului raional la mai multe concursuri de achiziție. „Compania Bercut SRL, în care Beril deține 85,2% din capitalul social de 344.813 lei, a câștigat tendere pe bandă rulantă. Astfel, începând cu februarie 2011, până în septembrie 2014, firma a fost desemnată învingătoare la nouă concursuri de achiziție în valoare totală de 587 de mii de lei. Toate contractele au fost semnate fie cu Consiliul Raional Ștefan Vodă, unde Beril era membru, fie cu structurile subordonate acestuia. Compania lui Beril s-a angajat să livreze produse alimentare și mărfuri de uz gospodăresc, și chiar să elaboreze rapoarte trimestriale”, se arată în investigație.

Un raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 2011, elaborat de Asociația Promo-LEX, a elucidat că Valeriu Beril, pe atunci președinte al Consiliului Raional Ștefan Vodă, a pus la dispoziție transport de serviciu pentru campaniile candidaților PL la funcții de primar din localitățile Ştefăneşti, Răscăieţi, și Popeasca. În perioada respectivă, Beril era membru al PL.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii