Integritate

Schemele procurorului Petruşca: Donaţii generoase de la rude şi automobile oferite în arendă la preţuri derizorii

Autor: Julieta Saviţchi
30/03/2021 13646

Procurorul Sergiu Petruşca de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) a achiziţionat în perioada 2019-2020 trei automobile de model Toyota Prius pe care le-a dat în locaţiune unei firme de taxi cu doar 266 de lei pe lună. Venitul pe care îl declară omul legii din contractul de arendă este simbolic, în timp ce firmele de taxi plătesc în jur de 300 de lei pe zi pentru un automobil luat în arendă. Pe de altă parte, Sergiu Petruşca indică donaţii generoase de la rude, iar persoane terţe îi preiau şi îi achită datoriile către instituţiile financiare.

Procurorul PCCOCS, Sergiu Petruşca

Maşinile procurorului Petruşca

Sergiu Petruşca a raportat în Declaraţia de Avere şi Interese Personale, semnată la 26 martie 2021, cinci automobile. Primele două, Toyota Corolla şi VW Passat, le deţine în posesie din anul 2011. În 2019, procurorul PCCOCS a cumpărat cu 7.000 de euro un autoturism Toyota Prius, fabricat în anul 2016. În 2020, Petruşca mai cumpără încă două maşini de model Toyota Prius, fabricate în anii 2013 şi 2014, pentru care a achitat câte 160.000 de lei (cca 7.600 de euro).

Cum şi cui au fost date maşinile în arendă

Sergiu Petruşca declară că a dat în arendă toate cele trei maşini Toyota Prius întreprinderii Optima York, de la care a avut anul trecut venituri de 9.600 de lei. Un simplu calcul ne arată că omul legii ar fi fost remunerat lunar pentru fiecare maşină în medie cu câte 266 de lei.

Întreprinderea Optima York, care are conexiuni cu brandul Yandex Taxi, a fost înfiinţată la 31 martie 2017 de Andrii Fedosov. În 2018, cifra de afaceri a SRL Optima York era de 6.893.300 de lei, iar în 2019 a atins cota de 39.085.500 de lei.

Întreprinderea dispune de licenţă pentru prestarea serviciilor de taximetrie cu nr. 000879. Printre genurile de activitate ale întreprinderii figurează şi angajarea la muncă în afara ţării.

Cu toatea acestea, nu am putut găsi unde este oficiul SRL Optima York. Adresa juridică a întreprinderii este în biroul nr. 307, într-o clădire de pe strada Grădina Botanică 14/3. În biroul respectiv îşi are sediul o firma de consultanţă, Meldava Group SRL. O angajată ne-a comunicat că SRL Optima York a închiriat de la ei adresa juridică. Angajata ne-a dat şi telefonul administratorului întreprinderii, însă numărul indicat este închis. În curtea aferentă clădirii am observat parcate mai multe maşini de model Toyota, cu inscripţia Yandex Taxi.

Pe parcurs au fost schimbaţi mai mulţi administratori ai întreprinderii.

În noiembrie 2019, Andrii Fedosov a înregistrat firma Ecoelectro Group SRL, principala activitate economică fiind prestarea serviciilor de taximetrie. În calitate de administrator apare Stanislav Isaenco, care figurează în calitate de director comercial la Optima York. Adresa juridică a SRL Ecoelectro Group este pe strada Varşoviei nr.3, însă pe portalurile informative apare strada Meşterul Manole 2/3.

Pe site este indicat acelaşi număr de telefon pe care ni l-a dat angajata de la Medalva Group. Aceeaşi adresă apare pe portalurile de informaţii şi pentru Yandex Taxi.

Numele lui Andrii Fedosov apare într-o decizie de judecată privind încasarea datoriei de 22.500 de dolari pe care acesta i-a dat arvună unui afacerist ca să-i aducă de peste hotare câteva maşini de model Toyota Prius.

Am sunat la un număr de telefon publicat într-un anunţ privind angajarea la Yandex Taxi şi am spus că le oferim în chirie un automobil Toyota Prius fabricat în 2015. Un bărbat pe nume Pavel ne-a spus că ne poate oferi 300 de lei pe zi pentru închirierea maşinii.

Amintim că, în mai 2017, PCCOCS a pornit un dosar penal pentru evaziune fiscală de 15 milioane de lei. Procurorii anunţau atunci că firmele de taximetrie care prestau 90 la sută din serviciile de taxi din Chişinău şi Bălţi erau înregistrate pe persoane vulnerabile, iar în realitate erau gestionate de câţiva foşti angajaţi ai Ministerului de Interne. Firmele lucrau după o schemă: șoferii de taxi erau obligați să prezinte zilnic la casieria companiei între 700 și 1.300 de lei. La sfârșitul fiecărei luni, aceștia trebuiau să semneze în registrul contabil că au ridicat salariul, însă fără să fie plătiţi în realitate, de companii.

Un fost angajat al PCCOCS care a solicitat anonimatul ne-au comunicat că impozitele neachitate de 15 milioane de lei au ajuns în bugetul statului, însă dosarul nu s-a finalizat cu condamnări, iar majoritatea firmelor de taxi continuă să lucreze după aceeaşi schemă.

Donaţiile şi datoriile lui Sergiu Petruşca

Pe parcursul ultimilor ani Sergiu Petruşca a declarat donaţii generoase din partea mamei sale. În 2016, a primit de la Elena Petruşca suma de 3.000 de euro, în 2017, de 14.000 de euro, în 2018, de 2.000 de euro, în 2019, iar în 2020, de 4.000 de euro.

În 2017, omul legii a vândut cu 42 de mii de euro apartamentul cu suprafaţa de 68 de metri pătraţi obţinut la preţ preferenţial în blocul destinat procurorilor de pe strada Melestiu controversatului polițist Valentin Samoil, singurul condamnat în dosarul mitei de 1,5 milioane de lei de la Procuratura Ciocana. În 2019, omul legii a trecut cu familia în casă nouă, un apartament de 122 de metri pătraţi, cu valoarea declarată de 799.545 de lei.

Sergiu Petruşca a declarat pentru anul 2017 două credite a câte 5.500 de euro luate fără dobândă de la Basconlux SRL. Ulterior, omul legii ne-a comunicat că datoriile i-au fost preluate de Iurie Salciuc şi Valentin Boghean.

Cine este procurorul Sergiu Petruşca

Procurorul Sergiu Petruşca şi-a început cariera în Anenii Noi, apoi a fost transferat în oficiul Botanica al Procuraturii Chişinău, iar în noiembrie 2017, a fost avansat procuror la PCCOCS.

Sergiu Petruşca a ajuns în atenţia presei după retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la guvernare, în vara anului 2019 pentru că la 30 ianuarie 2019 a emis 20 de ordonanțe privind interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor reprezentanți ai opoziției. Ofițerul de investigație al Direcției a 5-a a Inspectoratului Național de Investigații, Gheorghe Solomon, a întocmit un raport pe numele procurorului Sergiu Petrușca. Ofițerul îl informa pe procuror că Andrei Năstase și alții 15 reprezentanți ai opoziției ar avea tangență cu membrii unui grup din trei persoane, cetățeni ai Federației Ruse, cercetați penal pentru spionaj și organizarea dezordinilor în masă.

„Bănuiala rezonabilă” a polițistului Solomon se baza pe un dosar intentat în noiembrie 2015 de către procurorul Dumitru Raileanu din Procuratura municipiului Chișinău, în care erau învinuiți cetățenii ruși Ruslan Abdulabekov, Alexander Vahtin și Iaroslav Havrolin. Singura „dovadă” a legăturii dintre opoziție și cei trei cetățeni ruși era că ultimii au încercat să blocheze un monitor și au scandat necenzurat la adresa guvernanților, în timp ce se aflau în apropiere de tabăra protestatarilor din Platforma Demnitate și Adevăr.

Sergiu Petruşca „s-a mai remarcat” şi la gestionarea dosarelor companiei Glorinal, în care învinuit principal este fondatorul Vasile Chirică, şi a dosarului reţelei de trafic de droguri din Spania în Federaţia Rusă, învinuit principal fiind Oleg Prutean. După ce a fost făcută vâlvă în presă, situaţia celor două dosare râmâne incertă.

Vara trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat şi a propus şefului statului candidatura lui Sergiu Petruşca pentru funcţia de judecător la Judecătoria Chişinău. În luna noiembrie, preşedintele Igor Dodon aflat la final de mandat, a respins candidatura lui Petruşca.

Sergiu Petruşca: „Cine sunteţi voi ca să-mi verificaţi averea?”

Procurorul Petruşca s-a arătat deranjat când l-am sunat pentru a ne oferi explicaţii despre cele raportate în Declaraţia de Avere şi Interese Personale. „Măcar vă daţi seama ce spuneţi, că verificaţi declaraţiile de avere? Cine sunteţi voi ca să-mi verificaţi averea? Nu aveţi aşa împuterniciri. Ei şi dacă am dat maşinile în chirie? Mă priveşte personal, nu-i treaba voastră. Spor la investigaţii!”, a declarat omul legii şi a închis telefonul fără să ne răspundă la celelalte întrebări.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii