Integritate

Profil electoral: Vitalie Marinuța, candidatul Partidului Verde Ecologist pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Foto: tribuna.md
Autor: Anticoruptie.md
01/10/2019 7319

Vitalie Marinuța, fostul ministru al Apărării în guvernele Filat 1, Filat 2 și Leancă, candidează la funcția de șef al Primăriei Capitalei din partea Partidului Verde Ecologist. Inițial, el a fost exponent al Partidului Liberal, după care, în urma unui conflict cu Mihai Ghimpu, a pierdut susținerea formațiunii politice conduse de acesta și s-a alăturat Partidului Liberal Reformator, pentru ca mai apoi să adere la Partidul Democrat. Chiar dacă, după alegerile din 2014, a dispărut din spațiul public, cinci ani mai târziu, actualul ministru al Apărării, Pavel Voicu, l-a acuzat de mai multe ilegalități care ar fi avut loc la minister pe durata mandatului lui Marinuța. Acuzațiile au fost însă respinse de fostul șef de la Apărare.

Vitalie Marinuța are studii militare făcute în Republica Moldova, SUA și Federația Rusă și un stagiu în armata SUA. În perioada iulie 1992 - ianuarie 1999, a fost ofițer al Batalionului cu Destinație Specială a Ministerului Apărării din Republica Moldova (comandant de pluton, comandant de companie, șef stat major, locțiitor comandant batalion). Din octombrie 2000 și până în decembrie 2002, este comandantul Batalionului 22 de menținere a păcii din cadrul Ministerului Apărării. Marinuța a activat în cadrul Comandamentul Central al SUA dislocat în statul Florida, unde a condus un grup de experți pe subiectul terorismului prin sinucidere.

A fost Ministru al Apărării Republicii Moldova în perioada 2009-2014, în Guvernele Filat și Leancă. A făcut parte din Partidul Liberal. La alegerile parlamentare din 2010 a fost inclus cu numărul 23 în lista PL pentru funcția de deputat. În aprilie 2013, de rând cu alți 30 de membri ai PL, a anunțat că s-au reunit în Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL), cerând alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea PL-ului, în locul lui Mihai Ghimpu. Drept urmare, Partidul Liberal și-a retras susținerea politică pentru Marinuța ca ministru al Apărării. Ulterior el și-a anunțat demisia și a devenit membru al noii formațiuni politice, Partidul Liberal Reformator. În vara anului 2014, Marinuța a fost exclus din PLR după ce a venit cu mai multe acuzații la adresa liderilor partidului. În noiembrie 2014, Marinuța a aderat la Partidul Democrat. În prezent Vitalie Marinuța este secretarul general al Partidului Verde Ecologist din R. Moldova și deține funcția de director la SRL Mari Grup, afacere pe care a fondat-o în 2007. La alegerile parlamentare din 24 februarie curent a candidat la funcția de deputat în circumscripția nr 19, Ivancea, însă a obținut doar 1,69% din numărul total de voturi valabil exprimate, clasându-se pe penultimul loc.

Averea și donațiile generoase către Partidul Liberal

Declarațiile de avere ale lui Vitalie Marinuța pentru anii 2009 – 2011 nu sunt disponibile. În 2012, fostul ministru al Apărării a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate) pentru că nu a completat la timp declarațiile de avere și de interese personale, după ce a fost învestit în Guvernul Leancă. Pentru că Marinuța nu a despus declarațiile în decurs de 20 de zile de la data învestirii, CNI a întocmit un proces-verbal, iar ministrul a achitat o amendă. În declarația de avere pentru anul 2012, Marinuța indică o casă de locuit în satul Holercani din raionul Dubăsari construită în anul 2003, cu o valoare cadastrală de peste 27 de mii de lei, un automobil de model Kia Sorento fabricat în 2006, procurat în 2011 cu 120 de mii de lei, precum și două firme – SRL Mari Grup, specializată în comerțul cu amănuntul, și SRL Faintur care desfășoară activități legate de turism. Familia Marinuța mai trecea pe hârtie un împrumut de 70 de mii de dolari de la o persoană fizică.

În declarația pentru 2013, pe lângă proprietățile raportate anterior, Marinuța a mai trecut un apartament de 131 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de peste 442 de mii de lei, procurat în urma unui contract de investiții din 2008. Potrivit actului prezentat la CNI un an mai târziu, în 2014 Vitalie Marinuța a vândut cu 120 de mii de lei automobilul de model KIA și a achiziționat în schimb un alt autoturism, de marcă Honda CRV, contra sumei de 150 de mii de lei. De asemenea, au dispărut datele despre datoria în mărime de 70 de mii de dolari, dar a fost trecută în schimb o altă datorie, de 100 de mii de euro, scadentă în 2015 (!).

În ultima declarație de avere și interese personale, pentru 2017-2018, depusă la CEC în preajma alegerilor parlamentare din 2019, a indicat venituri de 323 de mii de lei din salariul său și al soției, vânzarea unei case de locuit, precum și din pensia de militar. Marinuța a mai trecut pe hârtie o donație de cinci mii de euro, două terenuri intravilane, două case de locuit și un automobil de model Toyota Prius, luat în leasing în 2017. La capitolul datorii, Marinuța a indicat același credit în mărime de 70 de mii de dolari luat în 2007, scadent în 2022 cu o rată a dobânzii de 7%, un alt credit luat în 2015, de 900 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2023 cu o rată a dobânzii de 11%. Anul trecut Marinuța s-a mai împrumutat cu 50 de mii de lei, bani pe care trebuie să-i restituie până în 2020 cu o rată a dobânzii de 15%.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că, în Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2010, Vitalie Marinuța a făcut o donație în mărime de 150 de mii de lei către Partidul Liberal.

Acuzațiile privind vânzarea armamentului, armele făcute cadou și gradele militare acordate ilegal

La mijlocul lunii august curent, ministrul Apărării, Pavel Voicu, a făcut publice, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe ilegalități care ar fi avut loc la minister pe timpul guvernărilor anterior, inclusiv pe durata mandatului lui Vitalie Marinuța. Printre altele, Voicu a menționat că Marinuța și-ar fi făcut cadou sie și altor demnitari mai multe arme, dar și ar fi acordat ilegal grade militare. În același timp, potrivit ministrului, Marinuță ar fi coordonat o schemă prin intermediul Aeroportului Internațional Mărculești. „Peste 40 de tone de muniții au fost vândute prin Aeroportul Mărculești. Muniția era transmisă în dotare la aeroport, ca mai apoi să se vândă. Bine că s-a implicat SIS, dar erau pregătite încă 100 de tone spre vânzare. S-a stabilit că munițiile au ajuns în Armenia”, a precizat oficialul.

Vitalie Marinuța a respins acuzațiile lansate de Pavel Voicu. Referindu-se la acuzațiile privind armele primite drept cadou, Marinuța a precizat că deține un pistol TT, cu numele său inscripționat, ca recunoștință din partea Armatei Naționale pentru eforturile sale aduse modernizării Armatei Naționale. Această armă, a precizat fostul ministrul, a fost inclusă în declarația sa de avere. În cazul acordării gradelor militare, generalul de brigadă a precizat că a acordat în perioada mandatului său până la 500 de avansări, dar susține că le-a oferit legal. Referitor la acuzațiile că ar fi vândut ilegal armament, Marinuța a subliniat că oamenii legii ar fi verificat tranzacțiile și nu ar fi depistat încălcări. „Tehnica militară vândută era pusă în lista de comercializare de Parlamentul R. Moldova. Procuratura Generală a cercetat de două ori cauza și a decis că totul a fost legal”, a precizat Marinuța.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii