Integritate

Profil electoral: Valeriu Munteanu, candidatul partidului Uniunea Salvați Basarabia pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Foto: wikipedia.org
Autor: Anticoruptie.md
01/10/2019 6749

Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului în guvernele Streleț și Filip, candidează la funcția de șef al Primăriei Capitalei din partea Partidului Uniunea Salvați Basarabia. Asupra sa au planat suspiciuni de implicare în conflicte de interese după ce jurnaliștii au scris că l-a angajat în calitate de consilier pe finul său de cununie. De asemenea, un raport al Curții de Conturi arată că Munteanu a contribuit la utilizarea ineficientă a banilor publici prin finanțarea unor proiecte considerate nerentabile de unii experți.

Valeriu Munteanu este licențiat în drept. În 2007, a candidat independent şi a fost ales primar al satului Floreni, Anenii Noi, funcţie pe care a deţinut-o până la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009, când a fost ales deputat pe listele Partidului Liberal (PL). Şi-a păstrat mandatul de deputat şi după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 şi din 30 noiembrie 2014.

La 30 iulie 2015 a fost numit ministru al Mediului, funcţie pe care a părăsit-o doi ani mai târziu, pe 29 mai 2017.

Din septembrie 2010 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Partidului Liberal și membru al Biroului Politic al Partidului Liberal. În mai 2018, în cadrul alegerilor locale noi, a fost candidatul liberalilor la primăria Capitalei, reuşind să acumuleze 3,61 % din sufragii.

În decembrie 2018 s-a retras din PL, pentru ca la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, să candideze pe lista Blocului ACUM, în circumscripția uninominală nr. 18 de la Orhei. S-a clasat pe locul 2, cu 20,11% din numărul total de voturi valabil exprimate.

La 21 iulie Valeriu Munteanu a lansat un nou partid politic, cu viziuni unionste, Uniunea Salvaţi Basarabia, obiectivul primordial al căreia ar fi „reunirea Republicii Moldova cu România”. Formațiunea politică a fost constituită în baza fostului partid Mişcarea Acţiunea Europeană, care anterior a fuzionat cu Partidul Liberal. La o lună distanță, Munteanu și-a anunțat participarea în alegerile locale generale.

Averea și suspiciunile de implicare în conflicte de interese

Averea familiei Munteanu nu s-a mărit esențial pe parcursul anilor în care candidatul a deţinut funcții publice. Potrivit portalului avere.md, administrat de echipa Asociaţiei Pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, declaraţiile pentru anii 2009–2011 ale lui Valeriu Munteanu conţin informaţii incomplete despre proprietăţile acumulate până la data depunerii declaraţiei, contrar prevederilor legislaţiei în vigoare. Astfel, până în anul 2012 Valeriu Munteanu nu declarase valoarea casei de locuit situată în satul Floreni, raionul Anenii Noi, indicând doar suprafaţa acesteia. Judecând după faptul că suprafaţa declarată a casei de locuit a crescut între anii 2011 şi 2012, putem presupune că aceasta s-a aflat în proces de construcţie până în anul 2012, iar valoarea lotului pe care este amplasată casa a fost inclusă în valoarea casei, menţionează experţii ADEPT.

Astfel, în 2009, candidatul la șefia Capitalei declara că are în proprietate o casă de 143 de metri pătrați situată în satul Floreni. În declarația pentru 2010, imobilul nu mai este raportat. În același timp, nu sunt raportate nici eventuale venituri din înstrăinarea acestuia. În 2011, casa este din nou trecută în declarația de avere a lui Valeriu Munteanu. În declarația de avere pentru 2012, la capitolul clădiri este trecut un imobil mai mare, de 220 de metri pătrați, evaluat la 146.600 de lei. În 2013 și 2014, informațiile din declarațiile de avere rămân neschimbate. În 2015, în afară de casa de locuit, Munteanu raportează și un automobil de model Volvo XC, fabricat în 2009, pe care l-ar fi cumpărat cu suma de 150.000 de lei. În declarația de avere pentru 2016, Valeriu Munteanu a trecut pentru prima dată pe hârtie un teren intravilan de opt ari, dobândit încă în 2007, precum și două construcții auxiliare de 38,8, respectiv 35,4 metri pătrați, neraportate anterior. Ziarul de gardă a scris că Munteanu a obţinut terenul de la primăria din localitate în octombrie 2007 în baza unui „titlu de autentificare a dreptului deţinătorului de teren”. „Terenul pentru construcţia casei mi-a fost repartizat de consiliul local Floreni la fel ca oricărei familii tinere din Floreni. În ultimii 25 de ani, la Floreni au fost repartizate cel puţin 500 de loturi în acest sens. Casa am construit-o pe parcursul mai multor ani din banii de la nuntă şi din salariul meu şi al soţiei”, le-a declarat Munteanu jurnaliștilor de la ZdG.

În ultima declarație de avere a lui Valeriu Munteanu, pentru 2017-2018, depusă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, candidatul a raportat aceleași bunuri, plus un automobil de marcă Skoda Octavia, fabricat în 2014 și achiziționat în 2017 cu 100 de mii de lei.

Soții Munteanu sunt fondatorii a două companii. În noiembrie 2017, soţia lui Valeriu Munteanu, Victoria, a fondat firma Calimara Fashion SRL, care are sediul juridic în casa familiei de la Floreni. Pe 2 ianuarie 2018, şi Valeriu Munteanu devine fondatorul unei companii – Rebuscons SRL. Firma este administrată de Igor Munteanu.

Potrivit portalului avere.md, la alegerile parlamentare din anul 2010, Munteanu a donat pentru Partidul Liberal suma de 150.000 lei în condiţiile în care venitul său anual a constituit 180.354 lei.

Portalul Moldova Curată a scris că în perioada când s-a aflat în funcţia de ministru al Mediului, Valeriu Munteanu a devenit naşul de cununie al consilierului său, Alexandru Bostan. Solicitat de jurnalişti, Munteanu a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, de vreme ce legea  nu conține noțiunile de „naș” și „fin”. „Eu respect cu strictețe legislația Republicii Moldova, inclusiv cea care stabilește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese”, a răspuns Valeriu Munteanu. Precizăm că legislația interzice conducătorilor instituțiilor publice să aibă în subordine rude apropiate. În cazul în care există asemenea situații, ele trebuie declarate sau soluționate.

Utilizarea ineficientă a banilor publici

În calitate de președinte al Consiliului de Administrare al Fondului Ecologic Național, Valeriu Munteanu a contribuit la utilizarea ineficientă a banilor publici prin finanțarea unor proiecte considerate nerentabile de unii experţi. Un raport al Curții de Conturi din iunie 2018 arată că CA al FEN nu a ținut cont de rezultatele expertizei proiectelor efectuate de experți din domeniu, iar acest lucru a generat cheltuieli ineficiente pentru bugetul de stat.  Specialişti care au expertizat proiectul investițional „Construcția stației de epurare din s. Băcioi” au emis un aviz negativ, argumentând refuzul prin faptul că „investiția solicitată este una ineficientă, la o distanță de cca 5 -10 km existând o stație de epurare funcțională și un operator puternic care gestionează sectorul pentru întreg mun. Chișinău, care poate prelua apele uzate și din s.Băcioi”. În pofida acestui fapt, Consiliul de Administrație, în frunte cu Valeriu Munteanu, a aprobat spre finanțare proiectul respectiv, acesta beneficiind de un milion de lei. O situație asemănătoare se atestă și privitor la proiectul „Construcția sistemului de apeduct în s. Hârbovăț, r-nul Anenii Noi”. În acest caz,  specialistul care a efectuat expertiza şi-a argumentat refuzul prin faptul că apa din sondă nu va fi potabilă. Acesta recomanda utilizarea apei doar după tratare, însă proiectul nu prevedea soluții pentru tratarea apei. Cu toate acestea, primăria Hârbovăț a beneficiat de 1,2 milioane de lei.

În perioada campaniei electorale pentru primăria Capitalei din mai 2018, reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au contestat în instanță folosirea de către Munteanu a simbolurilor de stat. Valeriu Munteanu a  fost obligat de instanța de judecată să scoată toate panourile electorale în care se regăsește tricolorul. „Atunci când am întocmit acest slogan, nu am folosit simbolul de stat al RM și nici al României. Este o formă de reprezentare metaforică a tricolorului, pentru că noi am folosit alte nuanțe cromatice decât cele prevăzute de legislație. Judecătorii s-au făcut a nu vedea argumentele pe care le-a invocat avocatul meu. M-au obligat să dau jos toate panourile care conțin acest slogan”, a spus Munteanu. 

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii