Integritate

Profil electoral: Teodor Cârnaț, candidatul Partidului Voința Poporului pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Foto: curentul.md
Autor: Mariana Colun
01/10/2019 6754

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cârnaț, candidează la funcția de șef al Primăriei Capitalei din partea Partidului Voința Poporului. Acesta s-a remarcat prin adevăratul imperiu imobiliar pe care l-a construit de la zero. În octombrie 2017, Cârnaț a încercat să acceadă în funcția de șef al Autorității Naționale de Integritate, însă nu a reușit, după ce a eșuat testul la poligraf.

Teodor Cârnaț este jurist de profesie. Anterior a deţinut funcţia de director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, a fost avocat şi expert în mai multe proiecte şi ONG-uri. Ulterior, Cârnaţ a fost consilier în cadrul Consiliului Municipal Chişinău. Din decembrie 2013 până în octombrie 2017 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul USM.

Pe parcursul anilor, Teodor Cârnaț a făcut parte din mai multe formațiuni politice. În 2011 a acces în Consiliul Municipal Chișinău pe listele Partidului Liberal. La scurt timp după alegeri, în februarie 2012, a părăsit fracțiunea, declarându-se consilier neafiliat politic. În ianuarie 2014, alături de alți patru aleși locali, a format fracţiunea Partidului Liberal Reformator în cadrul Consiliului Municipal Chişinău. La alegerile parlamentare din februarie 2019, a candidat la funcția de deputat sub numărul 3 în lista partidului Voința Poporului, al cărui lider este fostul deputat liberal, fost vicepreședinte al CEC, Ștefan Urâtu, care este și socrul lui Teodor Cârnaț.

Proprietățile și veniturile din chiria imobilelor

În prima declarație de avere a lui Teodor Cârnaț disponibilă, cea pentru 2013, acesta a indicat venituri de 249 de mii de lei din salariile sale și ale soției, darea în locațiune a spațiului locativ, indemnizații și dobânzi. Cârnaț a mai raportat un automobil de model Nissan, două terenuri agricole, cinci terenuri intravilane, patru case de locuit primite ca donație în 2008, respectiv 2011, o casă cumpărată în 2005 și altele trei blocuri de locuit, aflate în proces de dare în exploatare în 2013.

Casa cumpărată de Teodor Cârnaț în 2016, în care acesta locuiește
cu familia. Foto: Ziarul de Gardă

Conform informaţiilor din declaraţia de avere şi interese pentru 2016, Teodor Cârnaț și-a mai cumpărat în acel an o casă de 239 de metri pătrați, contra sumei de 2,4 milioane de lei, după ce a vândut cu 1,43 de milioane o casă în sectorul Centru, unde a locuit anterior. Pentru cumpărarea noului imobil, Cârnaţ s-a împrumutat cu 300 mii de lei de la o persoană fizică. În 2016, veniturile cumulate ale familiei Cârnaț, din salariu, vânzarea casei vechi, darea în locaţiune a unor încăperi, înstrăinarea unor automobile, s-au cifrat la aproximativ 2,2 milioane de lei.

În 2017, Teodor Cârnaţ le-a declarat jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă că trei blocuri pe care le dă în chirie sunt proprietăţi legal dobândite în urma investiţiilor din bani proprii. „Personal am început să le construiesc din 2003. Ulterior casa care a fost construită lângă mall am dat-o în chirie companiei care a ridicat mall-ul, fiind foarte mulţumit de investiţia pe care am făcut-o acolo. Ulterior, banii pe care i-am luat din locaţiune i-am investit în căminul de pe str. Arhanghelul Mihail. Aceste proprietăţi au fost reflectate de fiecare dată în declaraţia de venit, sunt construite de mine de la zero şi au scopul de a presta servicii persoanelor nevoiaşe, care nu-şi permit să închirieze apartamente, dar îşi permit să închirieze o odaie care are wc şi baie”, a declarat Teodor Cârnaț.

În ultima declarație de avere disponibilă, pentru anii 2017-2018, completată în campania electorală pentru alegerile parlamentare, Teodor Cârnaț a trecut venituri de 330 mii de lei din salariul său și al soției, 14 mii de roni - îndemnizații pentru copii, 63 de mii de lei din vânzarea a două automobile și a manualelor, precum și 710 mii din darea în locațiune a spațiului locativ. La capitolul clădiri și construcții sunt trecute aceleași bunuri imobile raportate și anterior.

Concursul pentru șefia ANI și testul la poligraf eșuat

În octombrie 2017 Teodor Cârnaț a candidat pentru fotoliul de președinte al Autorității Naționale de Integritate. După primele două etape ale concursului Teodor Cârnaț a acumulat 43 de puncte și a fost admis la a treia etapă, testul la poligraf, pe care l-a picat. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Teodor Cârnaț a declarat că modul în care s-a încheiat acest concurs demonstrează că totul a fost o farsă. „Am ascultat declarațiile domnului Candu de la dezbaterile de la Moldova1, apoi și domnul Ostaf a menționat public faptul că cei doi candidați au obținut note slabe la probe. După aceste reacții am ezitat să merg la proba de poligraf. Acum e clar că ultima testare a fost doar o piedică. Am fost verificat timp de șase ore la poligraf. Am întrebat dacă am trecut testul și mi s-a spus că voi afla abia luni. Îmi pare rău că au decis să ne elimine în acest mod din concurs, tocmai la testul de integritate, pentru a crea impresia că nu sunt credibil. Ceea ce s-a întâmplat demonstrează că nu sunt comod guvernării”, a declarat Teodor Cârnaț. Imediat după ce a picat testul la poligraf, Teodor Cârnaț și-a depus demisia de onoare din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, acesta a depus cerere la Consiliul de Integritate al ANI în care solicita să susțină repetat testul la poligraf. În pofida probelor prezentate de Cârnaț, membrii CI au ajuns la concluzia că legea nu prevede testarea repetată a candidaților la funcția de președinte și vicepreședinte al ANI. Nemulțumit de decizie, Cârnaț a anunțat că va ataca în judecată refuzul Consiliului de Integritate. Prin încheierea din 13 septembrie 2018, Judecătoria Chișinău a decis scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată depusă de Cârnaț împotriva Consiliului de Integritate al ANI cu privire la anularea hotărârii privind rezultatele testului la poligraf și obligarea organizării testării repetate la un examinator poligraf independent.

Recent, Teodor Cârnaț a participat la concursurile, organizate de Parlament și CSMpentru funcțiile de judecător la Curtea Constituțională, însă nu a fost selectat.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii