Integritate

Profil electoral: Ivan Diacov, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al municipiului Chișinău

Foto: moldovacurata.md
Autor: Anticoruptie.md
05/10/2019 5948

Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, este candidatul Partidului Nostru la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Cunoscut pentru criticile dure aduse sistemului de justiție din Republica Moldova, Diacov însuși a ajuns în atenția societății după ce a primit „cadouri” de la mai mulți agenți economici care au reparat și mobilat gratuit instituția în care activa.

Ivan Diacov a lucrat mai bine de 35 de ani în organele de drept, în special în Procuratură. Ultima funcție deținută a fost cea de procuror-șef al Capitalei, din care a plecat la 2 decembrie 2015, când i-a expirat mandatul. Timp de trei ani, din 1991 până în 1994, a lucrat ca șef de secție la Ministerul Securității Naționale.

Ivan Diacov s-a născut în regiunea Kurgan din Rusia, într-o familie de deportați basarabeni, originari din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca. Este fratele mai mic al lui Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat. Acest fapt nu l-a împiedicat să critice PDM în perioada cât formaţiunea s-a aflat la guvernare. După plecarea PDM de la putere, Ivan Diacov a lansat critici și în adresa Guvernului condus de Maia Sandu.

Averea și interesele

Casa lui Ivan Diacov. Foto: ziarulnational.md

La momentul plecării din Procuratură, în noiembrie 2015, Ivan Diacov raporta o casă de 315 metri pătraţi, estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. „E frumoasă, am făcut-o cu dragoste. Acum aş vinde-o, dar n-am cui”, a declarat Diacov pentru portalul Anticoruptie.md, dar nu a precizat de unde a luat bani ca s-o înalţe. Oficial, imobilul, cumpărat în 2001, ar aparţine omului legii, soţiei acestuia, Lilia Diacov, şi uneia dintre cele două fiice a cuplului, Alina.

Din declaraţiile de venit prezentate până acum de Diacov, putem deduce că acesta s-ar fi îmbogăţit după ce în 1999 soţia lui s-ar fi implicat în afaceri.

Lilia Diacov este fondatoarea firmei Vazlancom, unde deţine 50% din acţiuni, celelalte 50% fiind împărţite între Alina şi Mariana, cele două fiice ale soţilor Diacov. Până acum câţiva ani, firma avea un magazin de haine pentru femei într-un centru comercial din Chişinău. „Au închis afacerea, pentru că nu te costă pielea cât dubala. Fiind soţie de procuror, Lilia nu putea face contrabandă. Lucra cinstit. Acum firma nu mai are activităţi”, a spus Ivan Diacov. 

Firma are un imobil pe bulevardul Constantin Negruzzi cu o suprafaţă de 391 metri pătraţi. Acesta a fost cumpărat la o lună de la deschiderea afacerii, în februarie 1999. Proprietarii au dat în locaţiune circa 270 de metri pătraţi unei alte firme, care deţine un club de karaoke. Anterior, aici se afla un club de biliard ce aparţinea Vazlancom SRL. Un episod de care lui Ivan Diacov nu-i prea place să-şi amintească constituie perioada în care soţia acestuia a ajuns martor într-un dosar penal legat de spălarea de bani prin intermediul unei firme unde a avut cândva statut de fondator. „A fost de fapt o eroare. Soţia mea a desfăşurat cândva un business cu un frate de-al său, care la un moment dat şi-a vândut cota-parte unor clienţi care făceau afaceri dubioase şi spălări de bani. Pe atunci, nici ea nu mai era fondatoare. Mai târziu lucrurile s-au clarificat”, şi-a amintit procurorul. 

În 2014, după ce în presă au apărut imagini cu casa lui Ivan Diacov, procurorul a ajuns în vizorul membrilor CNI, dar aceştia au ajuns la concluzia că fostul procuror ar fi respectat legea atunci când şi-a declarat averea.

În declarația de avere pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în calitate de candidat electoral, Diacov indică 244 de mii de lei din pensie, 11,5 mii lei din activități didactice şi150 de mii - în urma vânzării unui automobil.

Familia dispune de două automobile, un Hyundai Sonata, produs în 2009, și un Suzuki Virara, produs în 2015 și procurat în 2017. În prezent soții Diacov dețin opt conturi bancare, în care păstrează economii de peste 928 mii lei.

Ivan Diacov a deţinut mandatul de de procuror-şef al municipiului Chişinău începând cu 2 decembrie 2010 până în decembrie 2015. Acesta a făcut parte din sistem aproape 35 de ani. 

Cu două zile înainte de expirarea mandatului de procuror șef al municipiului Chișinău, Diacov a anunțat că pleacă din Procuratură pentru că nu mai poate tolera corupţia din sistem. Acesta a adus mai multe acuzaţii conducerii Procuraturii Generale, recunoscând că instituţia este controlată de PD. Procurorul a anunţat că, în semn de protest, renunţă la toate distincţiile care i-au fost acordate de-a lungul anilor, inclusiv la ordinul „Gloria Muncii”.

Diacov a declarat în repetate rânduri că a sesizat de mai multe ori conducerea Procuraturii Generale privind acţiunile ilegale ale unor procurori şi judecători, implicaţi în protejarea traficanţilor de droguri, însă nu s-a luat nicio atitudine. „Pentru ca cetăţenii să cunoască adevărul am fost nevoit să organizez conferinţe de presă şi să fac declaraţii. Nu am făcut asta pentru că aş fi avut nevoie de spectacol. În consecinţă am ajuns să fiu persecutat de către conducerea Procuraturii Generale, în special de către procurorul general, Corneliu Gurin. Am declarat de mai multe ori că Gurin trebuie să-şi dea demisia. El trebuie să fie cercetat penal cel puţin pentru neglijenţă în serviciu”, a declarat Ivan Diacov.

Ivan Diacov şi-a criticat şi colegii din cadrul Procuraturii Anticorupţie. „În acest stat nu se doreşte să se afle adevărul şi nici să fie găsit miliardul. Nu cred că Adriana Beţişor şi Vitalie Galeru sunt atât de competenţi încât să facă faţă tuturor schemelor complicate. Intentează dosare pentru luarea creditelor. Ei şi ce dacă au fost luate credite, să le restituie! Galeru a fost subaltern de-al meu şi personal am anunţat conducerea Procuraturii Generale despre ilegalităţile comise de acesta. Vor tergiversa ancheta cu miliardul, până când veţi uita de asta, la fel cum aţi uitat despre dosarul evenimentelor din aprilie 2009. Dacă se dorea, se spunea adevărul”, a mai spus omul legii. 

În martie 2014, Ivan Diacov, pe atunci procuror al municipiului Chișinău, i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al democraţilor. „Documentul este redactat într-un singur exemplar, fiind clasificat „strict confidențial”, deși reprezintă doar corespondența privată a unui procuror-șef cu un politician controversat. Autorul i se adresează lui Plahotniuc, într-un registru de subordonare, cu rugăminți personale și justificări politice. Reclamațiile lui Diacov, descrise în document, împotriva unor colegi din Procuratură, scot la iveală jocurile de putere din această instituție”, se arată într-o investigație a RISE Moldova din 2014. Diacov a refuzat atunci să comenteze cazul.

Cadouri de la agenți economici

Pe când era procurorul-şef al Chişinăului, Diacov a renovat şi dotat instituţia cu mobilier nou pe banii unor prieteni de-ai săi care deţineau diverse afaceri. Despre aceasta a scris ziarul Adevărul. Biroul său din procuratură a fost mobilat de un cunoscut creator de mobilă, iar renovarea clădirii a fost făcută de un alt agent economic. Ultimul ulterior s-a regăsit printre sponsorii generoși ai Partidului Democrat. Un prieten de al său i-a făcut o ușă nouă în locul celei de la intrarea în clădire, iar un alt prieten i-a dăruit mese și scaune pentru o terasă acoperită lângă biroul său. „Am primit mai multe scaune de la un prieten din satul meu. A avut un restaurant şi l-a închis. Mi-a dat mie mobilierul”, a explicat Diacov ziariștilor de la Adevărul. El a recunoscut atunci că valoarea reparaţiilor şi a mobilierului primit de instituţie de la prietenii săi era de cel puţin 100 de mii de lei. Unii experți anticorupție au exprimat atunci părerea că practica lui Ivan Diacov este periculoasă şi împotriva muncii pe care o prestează. „Când procurorii primesc bunuri de la oamenii de afaceri, apare o datorie morală faţă de aceştia. Un procuror nu se poate expune obiectiv asupra unui dosar care-l priveşte pe un om de afaceri care i-a făcut diverse favoruri”, a explicat Cristina Cojocaru (Ţărnă) care era expertă la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. „Este vorba despre incompatibilitate, conflict de interese. Aceste relaţii nu pot fi obiective dacă procurorii au datorii morale faţă de oamenii de afaceri”, a precizat jurista.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii