Integritate

Profil electoral: Ion Cuculescu, candidatul PDM la primăria Şoldăneşti

Autor: Tudor Iaşcenco
06/10/2019 6370

Primarul orașului Șoldănești, Ion Cuculescu, va lupta la 20 octombrie pentru un nou mandat de edil al localității, din partea Partidului Democrat. Cuculescu este cercetat penal într-un dosar deschis pentru abuz de putere, iar în prezent cauza se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

La alegerile generale locale din iunie 2015, Ion Cuculescu a câştigat mandatul de primar al oraşului Şoldăneşti într-o competiţie cu 10 contracandidaţi. Peste un an a fost reţinut pentru 72 de ore de ofiţerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI de comun cu procurorii Anticorupție, fiind învinuit că ar fi cauzat „daune în proporţii considerabile intereselor publice şi drepturilor ocrotite de lege”. Ion Cuculescu pleda nevinovat. Liderul Partidului Nostru din care făcea parte Cuculescu, Renato Usatâi, a declarat pentru presă despre reţinerea primarului de Șoldănești: „Dacă este vinovat, va răspunde”. La rândul său, în mai 2017, Ion Cuculescu se dezice de Partidul Nostru, declarându-se primar independent.

De la comunişti, la Partidul Nostru, apoi pe banca acuzaţilor

Născut în 1972, la Teleneşti, după absolvirea Colegiului de mecanizare și electrificare din Soroca, Ion Cuculescu s-a angajat la Fabrica de Fermentare a Tutunului din Șoldănești. Când fabrica s-a închis, un timp a fost șef-adjunct al unității de pompieri din Șoldănești. În anul 2000 pleacă la muncă peste hotare. Revenind în Șoldănești peste şapte ani, deschide o frizerie și, totodată, se implică în  politică sub drapelul Partidului Comuniştilor (PCRM). La alegerile locale din iunie 2011 este ales consilier orășenesc și raional pe listele PCRM, manifestându-se drept un oponent al primarului de atunci Alexandru Tinica. După patru ani de activitate în tabăra comuniştilor Ion Cuculescu a trecut la partidul lui Renato Usatâi şi, în scurt timp, devine liderul filialei Şoldăneşti a „Partidului nostru”, cu susţinerea căruia ulterior a și câștigat mandatul de primar.

Însă, exact peste un an de la validarea mandatului, primarul de Soldanesti este reținut de către ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI de comun cu procurorii Anticorupție, fiind suspectat că ar fi furat și vândut o parte din lotul de foi de ardezie oferit de autorități pentru sinistrații din oraș care au avut de suferit în urma unor calamități naturale. După 72 de ore, examinând demersul procurorilor privind arestarea acestuia pe un termen de 30 de zile, Judecătoria Buiucani a decis ca Ion Cuculescu va fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. 

Cuculescu a pledat nevinovat, declarând că învinuirea ar fi inventată. Viceprimara Svetlana Zaiţev, alţi membri ai Comisiei locale Situaţii excepţionale au declarat atunci pentru săptămânalul CUVÂNTUL că nu cred în vinovăţia primarului. Ei au spus că procesul de repartizare a materialelor de construcţie a fost verificată şi de specialiştii Departamentului Situaţii Excepţionale din capitală care n-au depistat nimic suspect.

În patru ani justiţia încă nu s-a clarificat

Dosarul intentat împotriva lui Ion Cuculescu totuşi a ajuns în judecată. Instanţa de fond - Judecătoria Orhei cu sediul în Şoldăneşti, i-a aplicat o amendă  în mărime de 30.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani. Totodată, s-a dispus încasarea în beneficiul statului a cheltuielilor judiciare în mărime de 3.630 de lei. Primarul a atacat decizia judecăţii la Curtea de Apel Chişinău, care în noiembrie 2018 a dispus încetarea procesului penal pe numele lui Ion Cuculescu, „din motiv că există circumstanțe care exclud tragerea la răspundere penală”.

Colegiul penal lărgit al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a casat decizia Curții de Apel Chișinău în privința lui Ion Cuculescu, dispunând rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, dar în alt complet de judecată.​ Dosarul rămâne pe rol şi Curtea de Apel Chişinău încă urmează să se pronunţe.

La alegerile din 20 octombrie va concura din partea PDM

La 11 mai 2017 Ion Cuculescu, a declarat că părăseşte rândurile Partidului Nostru și rămâne primar independent. Dânsul şi-a motivat decizia prin faptul că Usatâi a uitat de problemele cetățenilor, iar singura comunicare pe care o are cu el sunt filmulețele postate pe rețelele de socializare.

Amintim că în noiembrie 2016, în preajma hramului or. Şoldăneşti primăria oraşului, alături de alte autorităţi conduse de reprezentanţii Partidului Nostru,  a primit de la formaţiunea lui Renato Usatâi  o donaţie de 150 mii de lei pentru soluționarea problemelor din localitate. „Noi suntem foarte recunoscători pentru ajutorul financiar. Din banii aceștia va fi procurat un tractor, de care orașul are nevoie”, a declarat atunci primarul orașului Șoldănești Ion Cuculescu.

La moment Ion Cuculescu pretinde la un nou mandat de primar de Şoldăneşti. Potrivit acestuia, la alegerile locale din 20 octombrie va concura pentru un nou mandat de primar din partea Partidului Democrat din Moldova. „PDM şi conducerea raionului m-a ajutat să realizez mai multe puncte din platforma mea electorală. Este vorba de iluminarea stradală, reparaţia drumurilor, a grădiniţei de copii ş.a. Şi acum nu ar fi corect să merg în alegeri cu altă formaţiune”, a spus I. Cuculescu.

Venituri şi interese modeste

În declaraţia de venituri depusă la CEC în primăvara lui 2015 Ion Cuculescu arata că în ultimii doi ani a avut un venit de doar 4600 de lei şi nu deţine firme, bunuri sau terenuri. Atunci dânsul a declarat pentru portalul Moldova Curată că a avut un apartament, dar după ce a divorţat de soţia sa, care a plecat peste hotare, l-a vândut şi a trecut să locuiască cu părinţii. Și frizeria este înregistrată pe numele tatălui său, iar acum se întreține pe sine și pe fiul său care este student, din banii câştigați în cei şapte ani de muncă peste hotare şi din cei obținuți din vânzarea apartamentului.

Deja fiind în funcția de primar, Ion Cuculescu declara în a. 2016 venituri de 83909 lei din salariul de primar, 80 mii de lei de la vânzarea unui automobil Dacia-Logan, dar şi un credit bancar în sumă de 70 mii lei cu scadență până în 2021.

În declaraţia pe venituri şi interese pentru a. 2017  indică doar salariul de primar în mărime de peste 72 248 lei şi nici un fel de bunuri mobile sau imobile,  active financiare, careva interese. În declaraţia depusă la ANI pentru a. 2018, în afară de salariul de 100 815 lei, mai apar 5000 de acţiuni cu valoarea de 7 lei/acţiunea pe care Ion Cuculescu le deţine în SA „Baza de transport auto 29 din Şoldăneşti.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii