Integritate

Profil electoral: Dumitru Țîra, candidatul PPEM la Primăria Chișinău

Foto: publika.md
Autor: Julieta Savițchi
03/10/2019 7263

Dumitru Țîra, jurnalist și membru al Consiliului de Integritate al Autorității de Integritate din Moldova, candidează la funcția de șef al Primăriei Capitalei din partea Partidului Popular European din Moldova. Țîra este cunoscut pentru imperiul media pe care l-a dezvoltat, dar și pentru conexiunile cu Vlad Plahotniuc, căruia i-a vândut televiziunea Publika TV pe care a fondat-o.

Dumitru Țîra este conducătorul grupului de presă Realitatea, iar din 2009 până în 2019, a constituit și lansat două televiziuni, 14 portaluri media și două posturi de radio. Potrivit CV-ului său, din 2017 Ţîra este membru al Consiliului de Integritate al Autorității de Integritate din Moldova, iar în perioada 2016-2018 a fost membru al Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Dumitru Țîra a fost timp de șase ani (2003-2009) un diplomat de carieră activ în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fiind responsabil de colaborarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei, cooperarea UE - Moldova, director politic pentru cooperarea regională în Europa Centrală și de Sud-Est, precum și în regiunea Mării Negre și organizația regională GUAM.

Averea și imperiul media

În declarația de avere pentru 2016 a lui Dumitru Țîra, sunt indicate venituri în mărime de 1.051.841 de lei de la HB Media SRL. Candidatul a mai raportat atunci un automobil de marcă Audi Q7, achiziționat ăn 2011 cu peste 842 de mii de lei, precum și un apartament de 118,4 metri pătrați procurat în 2013. Valoarea cadastrală a locuinței se cifrează la peste un milion de lei. La bancă Țîra păstra circa 170 de mii de lei. Dumitru Țîra a mai trecut în actul prezentat la ANI calitatea de fondator în mai multe SRL-uri: DND Media SRL, MDT Business SRL, Tiranika SRL și I.M. Newsmedia Group SRL, unde avea 95% din capitalul social. Compania MDT Business SRL, fondată de Țîra, este fondatoarea altor câteva firme - Serapis Group SRL, Bright Communication SRL și MMDT SRL, care la rândul său a fondat compania HB Media SRL.

În declarația de avere pentru 2017, Țîra a raportat aceleași proprietăți, dar venituri de două ori mai mici, de doar 571 de mii de lei. Veniturile candidatului PPEM au scăzut și mai mult în 2018, și s-au cifrat la 155 de mii de lei și 200 de dolari. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la CEC, Dumitru Țîra nu a trecut calitatea sa de fondator în două SRL-uri: Tiranika SRL și I.M. Newsmedia SRL.

Conexiunea cu Vladimir Plahotniuc

Presa de investigație a scris anterior despre conexiunile lui Dumitru Țîra cu persoanele afiliate Partidului Democrat. Candidatul a fost fondatorul postului de televiziune Publika TV, pe care l-a vândut lui Vladimir Plahotniuc. În anii 2009-2013, perioadă în care director al holdingului Publika era Dumitru Ţîra, vicedirector era Gheorghe Saghin. Asociația Presei Independente scria anterior că Gheorghe Saghin este directorul firmei DND Media, deţinută în proporţie de 100% de Ţîra. Saghin a fost și unul din consilierii lui Andrian Candu când acesta deținea funcția de președinte al Parlamentului. Saghin l-a consiliat pe Candu şi în perioada în care acesta a ocupat funcția de ministru al Economiei, fiind angajat la minister pe 14 iulie 2014.

La 26 octombrie 2009, Saghin a înregistrat o asociație cu denumirea „ERA” care în septembrie 2010 a fost redenumită „Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare” (ADC Moldova). Țîra era membru al Adunării generale a asociaţiei conduse de Saghin. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în 2014 organizaţia a obținut un grant în valoare de aproape 1,2 milioane de lei de la Fondul Ecologic Naţional pentru desfăşurarea proiectului „Investim în mediu împreună”.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii