Integritate

Profil electoral: Serghei Diacov, candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al orașului Codru, municipiul Chișinău

Foto: ok.ru
Autor: Anticoruptie.md
05/10/2019 4527

Omul de afaceri Serghei Diacov este candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al orașului Codru. Acesta a ajuns în atenția opiniei publice după ce a perfectat vize de reședință la domiciliul său și în unul din spațiile comerciale pentru soțiile procurorilor Nicolae Geru și Andrei Dulghieru. 

Diacov a deținut consecutiv două mandate de consilier în administrația localității, după ce a candidat pe lista PLDM. După plecarea din PLDM, Serghei Diacov a fost o perioadă în echipa PDM.

Afaceri de milioane

Serghei Diacov este administratorul și singurul fondator al întreprinderii de transport Altrans-Bis SRL. În Declarația de avere și interese pentru 2018, Diacov a raportat dividende din afacere  în sumă de 701 965 lei și salariu de peste 144 mii. Alţi 643 de mii de lei i-a obţinut ca venit de la darea în chirie a unor spații comerciale.

În afară de Altrans-Bis SRL, Serghei Diacov mai deține o afacere în Galați, România, și 50 la sută din capitalul unei firme cu profil juridic din Chișinău. Candidatul mai deține în proprietate trei terenuri în intravilan, o casă de locuit 139,6 metri pătrați, un garaj de 16,8 metri pătrați, trei spații comerciale cu suprafața totală de 875,4 metri pătrați. Acesta mai are in proprietate trei automobile de model Mercedes, ultimul fiind procurat în 2016, nou-nouț, cu 44 de mii 445 de euro. Candidatul are înregistrate pe numele său două conturi bancare în care păstrează economii de 15 mii de euro și o mie de dolari.

În același timp, în perioada anilor 2017-2019 a avut de rambursat un credit de 80 de mii de euro, contactat cu o dobândă anuală de 6 la sută.

Scandalul terenurilor pentru procurori

Casa consilierului Diacov. Foto: ZdG.md

Presa a scris că Serghei Diacov a perfectat vize de reședință la domiciliul său și în unul din spațiile comerciale pentru soțiile procurorilor Nicolae Geru și Andrei Dulghieru. Ulterior, familiile celor doi procurori au primit gratuit terenuri pentru construcție pe teritoriul orașului Codru, deşi aceștia dispuneau de spațiu locativ în Chișinău. Ambii procurori au fost abilitați să investigheze plângerile locuitorilor din Codru privind înstrăinarea ilegală a terenurilor de către administrația locală. Dosarele nu au avut finalitate.

Presa a scris că în luna mai 2008, Serghei Diacov a desfăşurat un protest în faţa Primăriei Chişinău şi a ameninţat că îşi va da foc, dacă primarul general, Dorin Chirtoacă, nu va interveni pentru a soluţiona problema iscată în relaţia cu primarul de Codru, Vitalie Mazur. Diacov a adus atunci la protest şi doi copii ai săi, inclusiv unul de vârstă fragedă. Poliţiştii au reuşit să-i facă pe protestatari să predea sticlele cu combustibil.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii