Integritate

Politică de cadre // Soțul fără studii al șefei de Cabinet al premierului Filip, funcție importantă într-o instituție de stat

Violeta Iepureanu, Augustin Liviu Văsa și Ana Bradu // Sursa foto: Facebook.com
Autor: Mariana Rață
18/05/2016 6888

Soțul consilierului principal al premierului Pavel Filip a fost angajat șef de secție într-o întreprindere de stat, fără a avea studii superioare. Întreprinderea de stat MoldData, specializată în elaborarea sistemelor informatice pentru administraţie şi business, a devenit, în ultimii ani, refugiu de vis pentru apropiații actualei șefe a Cabinetului premierului Pavel Filip, Violeta Văsa. Astăzi, instituția este condusă de o fostă jurnalistă, prietenă bună a acesteia încă de când conduceau Departamentul Actualități de la Moldova 1 pe timpul comuniștilor, iar soțul Violetei, Augustin Liviu Văsa, activează de doi ani și jumătate în calitate de șef al Secției logistică a ÎS MoldData.

Văsa a fost angajat la întreprinderea aflată în subordonarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) în perioada în care soția sa deținea funcția de șefă a Cabinetului ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, chiar dacă nu deține studii superioare, nu este cetățean al R. Moldova, iar anterior, potrivit unor informații, a lucrat șofer de curse lungi. Augustin Liviu Văsa primește un salariu de invidiat.

Promovări suspecte

Înainte de a fi numit șef al secției responsabile de achiziții în cadrul „MoldData”, Augustin Liviu Văsa, cetățean al României, care locuiește pe teritoriul Republicii Moldova în baza unui permis de ședere provizorie pentru cetățeni străini, emis pentru perioada 27 martie 2013 – 20 aprilie 2017, a activat timp de patru luni (iunie-septembrie 2013 – n.r.) în cadrul ÎS CRIS Registru. Angajarea acestuia în instituția responsabilă de documentarea cetățenilor Republicii Moldova a coincis cu momentul în care soția lui, Violeta Văsa, a fost numită șefă a Cabinetului ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, instituție fondatoare a ÎS CRIS Registru și în care Violeta Văsa era membră a Consiliului de administrare. Nu am reușit să aflăm ce funcție a deținut Liviu Văsa aici, cert este că deja pe 1 octombrie 2013, în baza unui ordin de transfer, soțul șefei de Cabinet a lui Pavel Filip a ajuns în funcția de șef al serviciului administrativ, actualmente Secția logistică a MoldData.

Bugetar cu un salariu de 18.400 de lei

Potrivit declarației de avere, Liviu August Văsa a obținut, în primul an de lucru la MoldData, un salariu anual de 221.000 de lei, sau câte18.400 de lei pe lună. Salariul acestuia a fost de aproape două ori mai mare decât cel al soției sale, care a fost remunerată cu 115.000 de lei pentru funcția publică pe care o deținea. Alte aproape 170.000 de lei, Violeta Văsa le-a primit în 2014 pentru participarea în calitate de membru al consiliilor de administrare la Moldtelecom, ÎS CRIS Registru și ÎS CNFR. De altfel, potrivit informațiilor apărute în presă, noul director al Moldtelecom, Dan Mitriuc, despre care Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că este ginerele fostului director financiar al mai multor afaceri ale lui Vlad Plahotniuc, a fost desemnat câștigător al concursului organizat de compania de stat de telecomunicații grație votului Violetei Văsa, care, deși a devenit între timp șefă a Cabinetului premierului Pavel Filip, continuă să figureze în calitate de membră a Consiliului de administrare a Moldtelecom.

Angajat cu diplomă de liceu

Într-un răspuns oficial primit de la MoldData, instituția ne informează că Văsa nu deține studii superioare și a fost angajat în cadrul instituției în baza Diplomei de absolvire a Liceului industrial nr. 7 din Cluj-Napoca, România. Surse din cadrul MoldData ne-au comunicat că, până a fi angajat în întreprinderile de stat de la noi, Liviu Văsa ar fi lucrat șofer de curse lungi. Am încercat să-l contactăm pe acesta pentru a comenta informațiile, dar Liviu Văsa s-a eschivat să ne răspundă. Precizăm că, în toate anunțurile de angajare publicate pe site-ul MoldData, inclusiv pentru simpli specialiști cu un salariu lunar de 4.500 de lei, drept condiție obligatorie este indicată deținerea diplomei de studii superioare. Mai mult ca atât, în primăvara anului trecut, Curtea Supremă de Justiție a examinat o cauză care vizează un alt concurs de angajare desfășurat de MoldData în aceeași perioadă. O fostă angajată a instituției a atacat în judecată decizia prin care MoldData a angajat un nou șef al secției de resurse umane, mimând un concurs și desemnând drept învingătoare o candidată fără experiență de muncă în domeniu. Deși instanța de fond i-a dat câștig de cauză reclamantei, CSJ a considerat că acest concurs a fost legal.

Șefa MoldData, prietenă a consilierului principal al lui Filip

Astăzi, ÎS MoldData, care prestează servicii de acces Internet și înregistrare de domenii „.md”, este condusă de Ana Bradu, o fostă colegă a Violetei Văsa și o bună prietenă de familie a acesteia. Ana Bradu de asemenea este jurnalistă și a activat timp de mai mulți ani împreună cu Violeta Văsa la postul public de televiziune, Moldova 1. Violeta Văsa, pe atunci Epureanu, a mai ocupat, până în 2010, funcția de director al Departamentului Actualități de la postul Moldova 1.

Cele două, împreună cu o altă prietenă a lor, Stela Nistor, șefă a Serviciului de presă a MTIC, au plecat împreună de la postul public de televiziune după ce au intrat în conflict cu noua conducere a instituției, aleasă la începutul anului 2010. La doar o săptămână după învestirea Guvernului Filip, Nistor a fost numită în funcţia de consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul comunicării. Un timp, Ana Bradu a condus ÎS „Pentru exploatarea clădirilor”, care gestionează imobilele MTIC. De aici, la sfârșitul lui martie 2014, Bradu a fost propulsată, printr-un ordin al ministrului Filip, în funcția de viceadministrator al MoldData, iar de anul trecut este șefă a întreprinderii. Salariul administratorului MoldData este de circa 384.000 de lei pe an sau de peste 32.000 de lei pe lună, inclusiv sporuri și premii. Nistor a fost angajată la MTIC la scurt timp după ce acolo a ajuns Violeta Văsa.

„Prietenia e mai veche”

Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, Ana Bradu a negat că numirea sa sau a lui Liviu Văsa la MoldData s-ar datora Violetei Văsa. "Nu pentru toate posturile de la MoldData sunt necesare studii superioare. Totuși, domnul Văsa conduce secția logistică, nu cea de IT", a încercat Bradu să justifice angajarea lui Văsa la instituție. Întrebată ce alte angajări s-au făcut fără a se solicita de la candidat deținerea unei diplome de studii superioare, administratoarea MoldData ne-a întrebat ce alte întrebări avem. Cât privește angajarea sa, Bradu susține că a fost aleasă urmare a unui concurs, iar prietenia dintre ea și Violeta Văsa este mai veche decât funcția publică pe care o deține ultima. Violeta Văsa nu a răspuns la telefon pentru a comenta cazul.

Articol preluat de la Ziarul Naţional

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii