Integritate

Parlamentul i-a făcut milionari

Foto: curentul.md
Autor: Victor Moșneag
09/10/2014 6682

Deputăția poate aduce nu doar notorietate, vizibilitate publică, un salariu garantat sau șansa de a schimba situația din țară, prin legile pe care ai posibilitatea să le promovezi. Cel puțin în R. Moldova, „meseria” de deputat te poate ajuta să treci de la o Dacie la JEEP sau BMW X5, sau de la un apartament modest la o casă de milioane. ZdG a verificat și comparat declarațiile deputaților cu privire la venituri și proprietăți din 2009-2010, ani în care veneau în Legislativ, și cele din 2013, când mandatul lor ajungea aproape de final. Iar diferențele, la majoritatea dintre ei, sunt evidente.

Igor Corman

Casa președintelui Corman

Igor Corman, fost ambasador al R. Moldova în Germania, actual președinte al Legislativului, venea în Parlament doar cu un BMW 525 procurat în 2008. În 2010, fiind deja deputat, acesta a cumpărat un lot de pământ în Chișinău, iar conform declarației cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2013, fiind deputat, și-a construit pe acel teren o casă de locuit cu o valoare cadastrală de peste 2 mln. de lei. Imobilul are nu mai puțin de 185 m.p. și se află în sectorul Râșcani al capitalei, într-o zonă cu mai multe case de lux care aparțin diferitor funcționari, de la deputați la judecători și procurori.

Autorizația pentru construcția imobilului a fost obținută de către Galina Corman, soția președintelui Parlamentului, pe data de 29 martie 2011. Anterior, cei doi soți au locuit (sau cel puțin au avut viza de reședință) într-un apartament de pe str. Mitr. Gurie Grosu, înscris pe numele tatălui speakerului, Mihail Corman. În martie 2014 acel apartament, procurat de familia Corman încă în 1999, a fost vândut.

Soții Palihovici cu imobil în Durlești

În 2010, Liliana Palihovici, vicepreședinta Parlamentului, deținea un teren pentru construcții și o construcție nefinisată în or. Durlești, un apartament de 85 m. p. în Chișinău, un Mercedes fabricat în 2003, dar și un credit de aproximativ jumătate de milion de lei, luat de la Moldinconbank. La începutul lui 2014, deputata menționa că deține un teren, o casă de locuit de 300 m. p., construită pe acel teren și evaluată de Cadastru la aproape un milion de lei, un Peugeot cumpărat în 2013 și fabricat în 2012, pe care-l conduce prin mandat, dar și același credit de jumătate de milion din 2010, plus alte două a câte 150 de mii de lei. Doar un credit din cele trei este pe numele deputatei, celelalte două fiind pe numele soțului său.

Soții Palihovici

Conform informațiilor de la Cadastru, casa în care locuiește Liliana Palihovici, care este căsătorită cu Sergiu Palihovici, secretar general adjunct al Guvernului, ex-șef al Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, a fost dată în exploatare în mai 2012. Cu câteva luni înainte, terenul pe care este construit imobilul era pus în gaj la Moldinconbank pentru acel credit de jumătate de milion de lei.

Milioanele lui Dodon și tranzacția cu un coleg

Igor Dodon

Igor Dodon a intrat în Parlament ca deputat PCRM. În perioada parlamentară, l-a părăsit pe Voronin și a preluat Partidul Socialiștilor, fiind acum liderul acestei formațiuni. Perioada în care a fost deputat nu i-a adus lui Dodon doar notorietate, ci și o avere substanțială. În 2009-2010, acesta declara un apartament cu două odăi de 50 m. p. pe str. Calea Orheiului din Chișinău și o mașină, Toyota Land Cruiser.

În 2013, Dodon și-a schimbat apartamentul pe o casă de locuit în Chișinău, cu două niveluri, despre care ZdG scria în august 2013, la câteva săptămâni după ce acesta intra oficial în posesia sa. Imobilul este estimat oficial la 2 mln. de lei, valoarea sa de piață fiind însă mult mai mare. Tot în 2013, deputatul și-a procurat și o mașină, Toyota Rav 4.

Casa lui Igor Dodon, Foto: Victor Moșneag

Anul trecut, Dodon a beneficiat și de un credit de 1,47 mln. USD de la Victoriabank, cu o rată a dobânzii de doar 8%. Conform declarației din 2013, liderul socialiștilor și-a vândut apartamentul de 50 m.p. cu 735 de mii de lei, adică cu aproximativ 40 de mii de euro. Cumpărătorul este colegul său de partid, Corneliu Furculiță, persoana responsabilă de evidenţa contabilă în PSRM. Furculiță se regăsește în lista PSRM pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, fiind pe locul 13.

Deputați în casă nouă

Valeriu Streleţ

În 2012, deputatul Valeriu Streleț s-a mutat într-o casă nouă, estimată de Cadastru la 2 mln. de lei. Casa este în sect. Râșcani, foarte aproape de cea a președintelui Parlamentului, Igor Corman. În același an, 2012, Streleț și-a procurat două mașini, un Audi Q5 și un Volskwagen Touareg, ambele fiind fabricate în 2012. De remarcat, însă, faptul că Streleț deține un SRL, Bioprotect, care i-a adus doar anul trecut venituri de peste 3 mln. de lei.

Petru Ştirbate

În 2013, un alt deputat s-a mutat în casă nouă. Este vorba despre Petru Știrbate, care a declarat că deține un imobil de 173 m.p. Acesta deține, din perioada 2012-2013, și mai multe terenuri, unul dintre ele forestier. În 2011 și 2013, deputatul și-a procurat un Jeep Compas și o barcă și și-a deschis mai multe conturi bancare, în care deține peste 1 mln. de lei. Până a ajunge în Parlament, Știrbate declarase că deține doar două automobile.

Și colegul acestuia, Petru Vlah, devenind deputat, și-a cumpărat casă de locuit, de 400 m. p. În 2012, acesta și-a mai cumpărat, în leasing, un BMW X3.

De la Dacie, la JEEP și BMW

Veronica Abramciucvenea în Parlament, din postura de deputat PCRM, în 2010 cu două terenuri și două apartamente. În 2013, aceasta a declarat că deține 1/3 dintr-un SRL, dar și un teren în pădure, luat în arendă de la Agenția „Moldsilva” în 2010.

Veronica Abramciuc

Conform informațiilor de la „Moldsilva”, terenul,  de 0,25 ha, se află în pădurea de lângă Vadul lui Vodă. Anul trecut, Abramciuc a vândut unul dintre cele două apartamente (cu o cameră), dar, în schimb, și-a umplut conturile. Aceasta deținea, anul trecut, în mai multe conturi bancare deschise în 2012 și 2013 nu mai puțin de 62 mii USD, 11 mii de euro și 54 mii de lei.

Atunci când a venit în Parlament, Anghel Agache declara două apartamente în Chișinău și două mașini, o Dacia Logan și un Volkswagen Passat. După trei ani de deputăție, Agache a devenit, practic, latifundiar, el declarând nu mai puțin de 47 de terenuri agricole și unul forestier.

Anghel Aghachi

Acesta a trecut de la Dacia Logan la mașini mult mai scumpe, declarând în 2013 un Mercedes CLS estimat la 346 mii de lei, un Jeep Grand Cherokee de peste jumătate de milion de lei și un BMW X5. Tot în această perioadă, deputatul și-a deschis și firmă, SRL Tehnodava, specializată în construcții, și tot fiind deputat, s-a căsătorit cu Elena, fiica șefului de la Apă-Canal, Constantin Becciev.

Comunist, arendaș de pădure nedeclarată

Alexandr Bannicov venise în Legislativ fără loc de trai, cel puțin conform declarației cu privire la venituri și proprietăți din 2010, și doar cu un Chevrolet de 200 de mii de lei și o cotă de o pătrime dintr-un SRL, Timetron-Imobil. În 2013, acesta a declarat deja că deține un teren, o casă de locuit evaluată la 1,4 mln. de lei, două apartamente și trei automobile. Toate deținute încă de dinainte de a fi deputat. Doar că, amintim, acestea nu se regăseau în declarația sa depusă în 2010. Fiind deputat, Bannicov și-a mai deschis două firme, SRL Tina și SRL Tina Service. ZdG scria în august 2014 că deputatul comunist este şi arendaş de pădure. Firma SRL „Betalan”, administrată de familia sa, arendează 30 ha în Ocolul Silvic Ghidighici. Nici firma, nici terenul nu se regăsesc, însă, în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi a alesului poporului.

Deputatul Ion Ceban, atunci când a venit în Parlament, nu declarase nici mașină, nici loc de trai. În 2013 acesta a declarat deja două terenuri, un automobil și două conturi bancare, din 2012, în care ține aproape 200 de mii de lei. Deputăția l-a ajutat și pe Iurie Chiorescu să obțină un loc de trai, mai exact, un apartament de 97 m. p., procurat în 2013, cu o valoare cadastrală de peste jumătate de milion de lei. Colegul acestuia, Alexandru Cimbriciuc, avea în 2009-2010 o casă de locuit în Soroca, o clădire și o firmă, SRL Ciuan-Pu, care deține o agenție de pază. În 2013 acesta a declarat, în plus față de anul 2010, două terenuri, un apartament de 107 m. p. cumpărat în 2012, dar și trei mașini, printre care un Range Rover și o Toyota, fabricate în 2013, dar și o Dacie, din 2012. Deputatul a menționat, însă, că niciuna dintre mașini nu îi aparține, ele aflându-se în folosință, iar o alta fiind deținută prin mandat. În 2013, Cimbriciuc a mai declarat o firmă, SRL Turtica.

Aleșii poporului preferă mașini de teren

Și Dumitru Diacov, deși este unul dintre cei mai longevivi deputați, în actualul Parlament și-a sporit averea. În 2013, acesta a intrat în posesia unui Range Rover fabricat în 2012, pe care-l conduce prin mandat, iar în 2010, a devenit posesorul unui Mercedes. Acesta deține și depozite de peste un milion de lei, suplinite inclusiv în perioada deputăției. Fiind deputat, și-a suplinit garajul cu o Honda CRV și Anatolie Dimitriu. Acesta și-a procurat automobilul în anul 2011. În 2013, Dimitriu și-a deschis un cont în care deține peste 55 de mii de lei.

Simion Furdui deținea, înainte de a ajunge în Parlament, o casă de milioane pe str. Aerodromului și mai multe mașini. În 2013, deputatul și-a construit și o casă de vacanță, iar banii, conform declarației cu privire la venituri și proprietăți, provin dintr-un credit.  Probabil că, din salariul de deputat, Miron Găgăuz, fost șef al Căilor Ferate, și-a luat un BMW X5, pe care-l conduce prin comodat din 2011. Mihai Godea conducea, până a fi deputat, o Dacia Logan. Din 2013 acesta conduce o Honda CRV. Fiind deputat, și-a completat garajul și Chiril Lucinschi. Acesta deține trei mașini, procurate după 2010: Hyundai Tucson, Land Rover Freelander și Toyota Land Cruiser, toate dobândite în leasing.

Mașini, case și conturi de deputat

Deputatul Anatolie Gorilă avea, în 2010, doar un apartament cu două odăi. După ce a devenit deputat, lucrurile s-au schimbat. Acesta a intrat în posesia unui teren, a unui alt apartament, dar și a unei vile. În 2012 și 2013, Gorilă și-a procurat și două mașini, BMW 735 și Mitsubishi Pajero. El are și un depozit de 250 de mii de lei.

Și Simion Grișciuc și-a cumpărat, în perioada cât a fost deputat, un apartament de 135 m. p., dar și alte patru construcții, printre care și un garaj. Deputatul deține și trei SRL-uri. În 2009, când intra în Parlament, Stela Jantuan nu deținea nicio proprietate. Fiind deputată, democrata Jantuan și-a procurat o casă de locuit, un Mitsubishi Lancer și o Mazda 2. Ea și-a deschis și trei conturi bancare, în care ține peste 200 de mii de lei.  După ce a devenit deputată, Ala Mironic și-a deschis şi ea două depozite, în care ține nu mai puțin de 360 mii de lei. La fel a procedat și colegul ei de partid, Victor Mândru, care are peste 400 de mii de lei în bănci.

Comuniștii, în opoziție, dar cu achiziții

Alexandr Petkov, chiar în acest an, 2014, și-a îmbunătățit condițiile de trai, procurându-și un apartament de 93 m. p. În 2012, acesta și-a cumpărat și o mașină, Hyunday Matrix. Și colegul său, Grigore Petrenko, fiind deputat, a trecut în casă nouă, el procurându-și un apartament de 137 m. p. anul trecut, cu o valoare cadastrală de aproape 900 de mii de lei. În 2012, acesta și-a cumpărat o mașină de teren, Great Wall Hover, dar a și contractat două credite de peste 2 mln. de lei. Când a venit în actualul Parlament, Grigore Petrenko nu a declarat nicio proprietate. De precizat că Petrenko, după ce a plecat din PCRM, candidează pentru un nou mandat de deputat pe listele partidului Patria, condus de controversatul Renato Usatîi.

Și Constantin Starîș, deputat comunist, și-a procurat, în 2011, un apartament de 104 m. p. La fel a procedat și deputata Maria Postoico, care și-a cumpărat un apartament de 89 m. p. în 2013. Nae Simion Pleșca, fiind deputat, și-a deschis două depozite, în care are nu mai puțin de 20 de mii de euro. Fiind deputată, Galina Balmoș, care până în 2010 nu deținea nici casă, nici mașină, a declarat în 2013 un apartament de 76 m. p., dobândit în 2012, și o Toyota Corolla, pe care o conduce, prin comodat, tot din acel an.

Şi Sergiu Sârbu s-a mutat în casă nouă din postura de deputat. În 2012, acesta și-a procurat un apartament de 68 m. p., iar anul trecut, și-a luat și o mașină, Toyota Rav 4. De precizat însă că Sârbu a câștigat la nunta sa, conform declarației cu privire la venituri și proprietăți nu mai puțin de 34 mii de euro,  15 mii de USD și 130 mii de lei.

Totodată un alt deputat, Oleg Sârbu, după ce a devenit deputat, și-a procurat aproape 250 ha de teren agricol.

Vecinii comuniști din duplexul de milioane

Oxana Domenti, deputată pe listele PCRM, și-a achiziționat, în 2011, un imobil de lux în Chișinău, estimat de Cadastru la 1,6 mln. de lei. În 2012, parlamentara și-a luat și o mașină de teren, un Mitsubishi Outlander. Oxana Domenti este soția lui Victor Domenti, care a fost vicepreședinte la Victoriabank. Conform informațiilor de la Cadastru, cei doi au intrat în posesia imobilului în martie 2011, cumpărându-l de la Iurii Luncașu.

Duplexul în care locuiesc familiile deputaţilor Oxana Domenti şi Oleg Reidman. Foto: Victor Moșneag

Anterior, deputatul PCRM Grigore Petrenko declara că Luncașu ar fi omul de legătură între prim-vicepreședintele PD și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin. Luncașu este, printre altele, și un prosper om de afaceri, cu businessuri în mai multe domenii.

Soții Domenti împart imobilul în care locuiesc, care este un duplex, cu un alt comunist, Oleg Reidman. Casa este înscrisă pe numele celor doi fii ai deputatului, Mihail și Roman, şi a fost cumpărată de familia deputatului în august 2010, pe când Reidman era deja ales al poporului. Vânzătorul a fost același Iurii Luncașu. Ambele case au 125 m. p. și se află pe str. Dâmbului. Recent, familiile Reidman și Domenti au solicitat Consiliului Municipal Chișinău să li se transmită în proprietate privată 581 m. p. de teren aferent celor două case de locuit. În declarații, Oleg Reidman este, însă, sărac. Acesta nu are casă, în schimb, din 2013, folosește prin „uzufruct” un Mitsubishi Outlander.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei “Jurnaliştii pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii