Integritate

Milionarul Nicolae Gorban, nr. 37 în lista PDM: afacerea cu mașini și „scăpările” din declarațiile de avere

Autor: Mariana Colun
29/01/2019 6059

Nicolae Gorban, președintele raionului Căușeni și nr. 37 în lista de candidați a Partidului Democrat pentru circumscripția națională, se numără printre cei mai bogați reprezentanți ai formațiunii politice. Acesta deține un adevărat parc de mașini și, prin intermediul unei firme pe care o deţine, încasează anual sume de ordinul milioanelor de lei din arenda automobilelor. Politicianul pare să fi omis din declarațiile sale de avere, completate în ultimii ani, mai multe terenuri și mașini. Acesta mai este cunoscut pentru faptul că, deși a raportat venituri modeste în anii precedenți, a reușit să facă donații generoase la partid.

Între 2007 și 2009, Nicolae Gorban a fost jurist la SRL Bias Trans, între 2009 și 2012 – director la Octaspex-Trans SRL, iar din 2012 până în 2017 – director la Testareprim Auto SRL, companie pe care a înființat-o. În 2015, după alegerile locale generale, a acces, în calitate de consilier pe listele Partidului Democrat, atât în Consiliul Orășenesc Căușeni, cât și în Consiliul Raional Căușeni. În prezent, Nicolae Gorban este liderul Organizaţiei raionale a Partidului Democrat și președinte al raionului Căușeni din 10 martie 2017, după ce i-a luat locul fostului șef, liberal-democratului Ion Ciontoloi.

Are un adevărat parc de maşini acasă 

Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI) se regăsesc doar două declarații de avere și interese personale ale lui Nicolae Gorban, pentru 2016 și pentru 2017. În primul act prezentat la ANI oficialul a raportat venituri de 97.000 de lei din salariul său și al soției sale, obținut la compania pe care au înființat-o, Testareprim Auto SRL. Firma, specializată în comerț și în activități de testare și analiză tehnică, a fost întemeiată în 2005, are un capital social subscris de 1,4 milioane de lei, iar în 2012, conform raportului financiar, a înregistrat venituri de 9,1 milioane de lei. Șeful raionului Căușeni a mai declarat cinci terenuri intravilane și unul extravilan, cu suprafața totală de 59 de ari, evaluate la 264.000 de lei, o casă de locuit estimată la aproape 79.000 de lei și un garaj care ar costa de patru ori mai scump – 317.000 de lei. La categoria bunuri mobile Nicolae Gorban a indicat că deține zece mașini – trei Mercedesuri, patru camioane – de model Zil, Ford Transit, Mercedes și DAF, o Lada, un Hyundai Getz și o remorcă Trailer General. Automobilele au fost cumpărate între 2008 și 2016 și au o valoare totală de 1.655.000 de lei.

A încasat milioane din arenda automobilelor

În 2017 veniturile familiei Gorban s-au mărit de peste 20 de ori. Din salariul său (obținut la Consiliul Raional și la firma pe care o deține) și al soției, Gorban a obținut circa 131.000 de lei. Alte 20.000 de lei au venit din vânzarea automobilului Hyundai Getz, evaluat un an mai devreme la 50.000 de lei, 4.500 de lei reprezintă indemnizațiile de consilier orășenesc, respectiv raional. Alte 2,3 milioane de lei, au fost încasate de la Testareprim Auto SRL, din arenda automobilelor. În declarația din 2017 a mai fost raportat un teren intravilan obținut în 2012, înregistrat pe numele soției lui Nicolae Gorban și omis în declarația din 2016. Lotul de pământ are suprafața de opt ari și o valoare de aproape 79.000 de lei. La categoria bunuri mobile au fost trecute pe hârtie aceleași date ca un an mai devreme.

A cumpărat mai ieftin, a vândut mai scump

În ultima declarație de avere și interese personale, pentru ultimii doi ani, depusă de Nicolae Gorban la Comisia Electorală Centrală, democratul indică venituri din salariul său și al soției cu 195.000 de lei mai mari față de cele declarate doar pentru 2017, iar de la firma pe care a fondat-o a mai raportat încasări în mărime de circa 600.000 de lei în 2018. Se pare că tot anul trecut Gorban a vândut alte două Mercedesuri. Unul dintre acestea, prețul de cumpărare al căruia în 2017 figura drept 150.000 de lei, în 2018 a fost vândut cu 168.000 de lei. Din vânzarea celui de-al doilea, șeful raionului Căușeni s-a mai pricopsit cu 250.000 de lei. La categoria bunuri imobile au fost trecute pe hârtie aceleași date ca un an mai devreme, cu excepția unui lot intravilan de șapte ari, obținut încă în 2006, care nu figurează în declarațiile de avere anterioare. Nouă automobile a indicat Gorban și în declarația pentru 2017-2018. Pe lângă cele raportate anterior, au mai fost trecute pe hârtie două autoturisme, ale căror modele sunt blurate. Primul, fabricat în 2017, potrivit documentului, a intrat în proprietatea politicianului în 2018, contra sumei de 800.000 de lei. Cel de-al doilea, cu anul de fabricație 2008, costa 200.000 de lei când a fost cumpărat, în 2012. Acest autovehicul nu se regăsește în declarațiile de avere anterioare completate de Nicolae Gorban.

Generos cu partidul

Deși veniturile oficiale nu i-ar fi permis să facă donații generoase, Nicolae Gorban și-a susținut totuși partidul în 2015 și 2016. Donația făcută pentru PDM în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale se ridică la 50.000 de lei. Suma respectivă este echivalentă cu cea indicată în raportul Partidului Democrat pentru 2015 la capitolul donații. În 2016, Gorban a donat formațiunii politice din care face parte 70 la sută din bugetul oficial al familiei sale pentru un an întreg – 70.000 de lei, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice

Donațiile făcute de Nicolae Gorban în 2016. Foto: captură cec.md

Activ în promovarea proiectelor electorale ale PDM

Nicolae Gorban este implicat activ în promovarea proiectelor electorale ale Partidului Democrat, cum ar fi proiectul „Drumuri bune pentru Moldova” și proiectul „Cu grijă pentru sănătate”, fără a menționa că proiectele respective sunt implementate cu ajutorul resurselor din bugetul public.

În cadrul alegerilor locale noi din mai 2017, asociația Promo-LEX a menționat într-un raport despre prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri ai secției de votare. Astfel, „în localitatea Pervomaisc, din raionul căușeni, Nicolae Gorban, președintele raionului, a venit cu un automobil de model Toyota la secția de votare și a discutat cu observatorul PDM timp de vreo șase minute”.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii