Integritate

Jurnal TV: Palatele şefului de la Cadastru

Foto: jurnaltv.md
Autor: Olga Ceaglei, Cătălina Roşca
26/05/2014 6112

Locuieşte într-o casă impunătoare, cu două nivele, într-un cartier de elită din oraşul Codru, pe care însă nu a indicat-o în declaraţia sa de avere. Mai deţine şi o casă luxoasă de vacanţă pe malul Nistrului, amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 16 ari. Este vorba de Anatolie Ghilaş, şefului Întreprinderii de Stat „Cadastru”, cunoscut şi pentru că l-ar fi cununat pe controversatul om de afaceri, condamnat pentru omor, Adrian Nichifor, dar şi pe actualul preşedinte al Partidului Liberal Democrat, ex-premierul Vlad Filat. Ghilaş este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi la stat, făcându-şi avere, mai cu seamă, de când se învârte în cercurile puterii. Doar într-un an, firma sa, Lusmecon, şi-a majorat profitul de peste două ori, datorită unor contracte cu statul câştigate prin licitaţii. 

Şeful Întreprinderii de Stat Cadastru este un om înstărit. Casa în care locuieşte este amplasată pe un teren de 11 ari şi are o suprafaţă de 177 de metri pătraţi. Garajul, mare cât un apartament, în care îşi ţine cele două BMW-uri, are o suprafaţă de 40 metri pătraţi, iar beciul măsoară alţi 28 de metri. Întreagă proprietate are o valoare cadastrală de aproape un milion şi jumătate de lei. Pe piaţă, însă, o astfel de proprietate s-ar vinde cu peste 7 milioane, potrivit experţilor imobiliari. Impunătoarea gospodărie nu este indicată în declaraţia de avere a funcţionarului, deşi de la soacra acestuia, care stă pe aceeaşi stradă, chiar vis-a-vis, aflăm că funcţionarul locuieşte în această vilă de lux de circa 10 ani. „Am făcut-o cadou fiicei mele. Acum 10 ani”, susţine soacra funcţionarului, Elena Roşca.

Pentru că vila era înregistrată pe numele unei rude, funcţionarul nu a găsit de cuviinţă să-şi declare proprietatea. Abia anul trecut Ghilaş a indicat numele său la Cadastru, astfel încât, imobilul ar putea să se regăsească deja în declaraţia pentru 2013, care nu a fost făcută publică, deocamdată. Funcţionarul neagă că şi-a tăinut averea. „oate casele din oraşul Codru sunt declarate în declaraţie la CNI. Toate sunt la evidenţă, nu vă bateţi capul”, spune Anatolie Ghilaş.

Un mister este şi gospodăria de vis-a-vis, în care locuiesc soacra şi fiica lui Anatolie Ghilaş. Este vorba despre două case care nu sunt înregistrate la oficiul cadastral, de parcă nu ar exista. În baza de date terenul şi construcţiile sunt marcate cu linii roşii. Potrivit experţilor, acest lucru indică următoarele situaţii: ori proprietarul a intrat în posesia terenului abuziv, construcţiile fiind neautorizate, ori proprietarul vrea să-şi tăinuiască averea pentru a se eschiva de la plata impozitelor.

„Liniile roşii reprezintă, dacă ne referim la Baza de date de la Cadastru, sunt liniile care marchează hotarul neautorizat sau care nu este înregistrat în ziua de azi la Cadastru. Sunt două momente: sau proprietarul are actele la mână, dar nu le-a depus la înregistrare la oficiul cadastral. sau, al doilea caz, sunt terenuri ocupate abuziv şi construcţii neautorizate. În ziua de azi nu există o normă care ar reglementa clar termenele de înregistrare a unui bun şi de fapt, asta crează fenomenul când mulţi proprietari cu actele la mână nu înregistrează bunurile pentru a ascunde, fug de impozitare, fug de alte momente. Deci poate fi considerat că ei intenţionat ascund proprietăţile”, explică Nicolae Crăciun, şeful Direcţiei funciare din cadrul primăriei mun. Chişinău.

Şeful de la Cadastru insistă că şi-a înregistrat proprietatea la oficiul cadastral şi spune că în casa de vis-a-vis locuieşte fiica lui. „ Totul este înregistrat. Înainte de a face o tranzacţie sau altceva eu mă gândesc s-o fac corect juridic. Eu nu am dreptul la greşeli”, susţine Ghilaş.

Proprietăţi impunătoare şi-a construit Anatolie Ghilaş şi pe malul râului Nistru. În satul Mălăieşti, la doar câţiva kilometri de Vadul lui Vodă, are o vilă de vacanţă, pe care a ridicat-o cu aproximativ cinci ani în urmă. Aceasta poate fi identificată uşor, datorită iniţialelor sale care se rotesc pompos pe faţadă, ca şi în cazul casei din oraşul Codru. Chiar în faţa vilei, la intrarea dinspre râul Nistru, Anatolie Ghilaş şi-a construit un debarcader. În lipsa funcţionarului, vila este păzită de dulăi şi îngrijită de un bărbat, cel mai probabil localnic, care a refuzat să vorbească în faţa camerelor de luat vederi.
Potrivit datelor cadastrale, casa de vacanţă a funcţionarului are o suprafaţă de 108 metri pătraţi. Atât indică el şi în declaraţia sa de avere. Totuşi, şeful de la Cadastru a uitat să declare o construcţie accesorie, la fel de mare cât şi vila, cu o suprafaţă de 103 metri pătraţi, un garaj cât o garsonieră, cu o suprafaţă de 28 de metri pătraţi, şi alte 3 construcţii accesorii care măsoară în total, alţi 128 de metri pătraţi.

Potrivit datelor de la Cadastru, tot aici, Ghilaş a mai cumpărat în septembrie 2011, o altă casă de vacanţă de la ministrul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, pe care însă a vândut-o în februarie 2012 familiei Şlopac. Precizăm că Eugen Şlopac, originar din satul Mălăieşti, a fost până în 2013 directorul Companiei de Asigurări ASITO, iar în 1999 a fost ministru al Economiei şi Reformelor, funcţia din care şi-a dat demisia în martie 2000. Soţia lui, Vera Şlopac, a deţinut funcţia de Şef de direcţie în cadrul Ministerului Finanţelor. Aceasta a dat semne de nervozitate în prezenţa jurnaliştilor şi a negat faptul că a cumpărat casa de vacanţă cu o suprafaţă de 104 metri pătraţi de la Anatolie Ghilaş.

Locuitorii satului cunosc cine sunt proprietarii caselor de vacanţă apărute în ultimii ani pe malul Nistrului. „Diacov, Ghilaş… Sunt alţii care mor de foame, iar ei construiesc aşa de multe case. Eu am 4 copii acasă şi nimeni nu-mi dă niciun ajutor”, ne spune Victor, un locuitor al satului Mălăieşti.

Pentru orăşenii cu vile de vacanţă s-a construit şi singurul drum asfaltat din sat. Localnicii se plâng că sunt nevoiţi să-l ocolească. Bogătaşii cu vile nu le dau voie să treacă cu animalele pe acest drum, ca să nu-l murdărească.

Printre vecinii lui Ghilaş în vilele luxoase de pe malul Nistrului este şi fiica colegului său de partid, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat.

Tot aici îşi construieşte o vilă imensă, de aproape 300 de metri pătraţi, Nicolae Cazimir, membru al consiliului de administrare al societăţii pe acţiuni Lusmecon, controlată de familia Ghilaş. Compania este condusă de fiul lui Anatolie Ghilaş, Alexandru, iar pachetul majoritar, de peste 75%, este înregistrat pe numele soţiei sale, Galina, care este şi sora Sandei Filat, fosta nevastă a ex-premierului Vlad Filat.

Despre Lusmecon se ştie că a obţinut mai multe contracte de milioane cu statul. Printre cele mai bănoase au fost cele semnate cu Administraţia de Stat a Drumurilor, pentru mai multe porţiuni cum ar fi traseul Orhei-Rezina. Cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a semnat numai în 2010 acorduri în valoare de 30 milioane de lei. Firma a fost implicată şi în procesul de lichidare a consecinţelor inundaţiilor catastrofale din vara anului 2010.
Lusmecon este, de fapt, una dintre cele mai mari companii de construcţii din ţară. Aceasta deţine trei baze tehnice de producţie şi o uzină de beton asfaltic. Este condusă de fiul lui Anatolie Ghilaş, Alexandru.

Potrivit raportului financiar, anul trecut Lusmecon şi-a majorat de aproape trei ori profitul până la 13 milioane de lei. În declaraţia sa de avere funcţionarul nu a indicat, însă, veniturile familiei obţinute din activitatea firmei, menţionându-le doar pe cele salariale.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii