Integritate

Grădiniţă nouă în Măgdăceşti: Licitaţie dubioasă şi interesele familiei primarului

Autor: Julieta Saviţchi
28/06/2021 13550

O grădiniţă pentru copii cu vârsta de la 2 la 4 ani urmează să fie dată în exploatare până la sfârşitul verii în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Grădiniţa a fost reconstruită în baza şcolii vechi a satului, până nu demult aflată în proprietatea familiei primăriţei de Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, care a vândut-o administraţiei publice locale cu 1.600.000 de lei. Familia Cojocaru a procurat imobilul de la Primăria Măgdăceşti cu 300.000 de lei, cu 12 ani în urmă. Şantierul se află chiar alături de gospodăria Liubei Cojocaru, iar în timp ce se desfăşurau lucrările pe şantier, în curtea primăriţei a apărut un foişor construit din materiale identice folosite pentru viitoarea grădiniţă.

Casa familiei Cojocaru şi grădiniţa nouă din Măgdăceşti

Sursa CIJM

Construcţia noii grădiniţe din Măgdăceşti costă aproape 12 milioane lei, dintre care partea leului a fost alocată de căte Consiliul raional Criuleni, unde este consilier şi Victor Cojocaru, soţul Liubei Cojocaru, iar 4.500.000 au fost alocate de către comuna Mioveni din judeţul Argeş, România, înfrăţită cu comuna Măgdăceşti..

Primarii Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru au semnat actul de înfrăţire a comunelor Mioveni şi Mâgdăceşti 
Sursa: epiteşti.ro

Cazul a fost sesizat pe Harta Corupţiei a portalului Anticorupţie.md de către un grup de locuitori ai satului Măgdăceşti. Liuba Cojocaru susţine că denunţul aparţine oponenţilor politici care inventează informaţii false şi corup jurnsliştii ca să o denigreze.

Imobilul care a îmbogăţit primăriţa cu 1.300.000 de lei

Clădirea fostei şcoli care este transformată în grădiniţă are suprafaţa de 761,7 metri pătraţi, iar terenul pe care este amplasată, de 0,2078 ha. Iniţial, terenul avea 40 de ari. Documentele cadastrale arată că Victor Cojocaru a cumpărat imobilul şi terenul aferent la începutul anului 2006, în urma unei licitaţii.

Imobilul a fost cumpărat de la administraţia publică locală cu 24 de mii de dolari, echivalentul a 300 de mii de lei în perioada respectivă. Patru ani mai târziu, în 2010, Victor Cojocaru a lăsat imobilul gaj la banca comercială Moldindconbank pentru un credit de 900.000 lei.

La alegerile locale din 2011, Liuba Cojocaru câştigă primul mandat de primar al comunei Măgdăceşti, ulterior obținând încă două mandate de primar. În toamna anului 2017, familia Cojocaru a scos în vânzare clădirea fostei şcoli din Măgdăceşti şi 20 de ari din teren, cu 75 de mii de euro, echivalentul în perioada respectivă a 1.500.000 de lei.

La finele anului 2017, administraţia publică locală ridică problemă de a se mai construi încă o grădiniţă în sat.

În martie 2018, Primăria Măgdăceşti a semnat un contract cu Agenţia de evaluare Vlasercom, care a stabilit că preţul de piaţă al imobilului deţinut de Victor Cojocaru este de 1.581.200 de lei.

La 10 mai 2018, Consiliul comunal Măgdăceşti a aprobat procurarea imobilului deţinut de Victor Cojocaru cu 1.600.000 de lei. Decizia a fost votată de către 10 din cei 15 consilieri ai comunei Măgdăceşti, toţi membri ai PLDM, formaţiune din care face parte de mai mulţi ani şi Liuba Cojocaru. Trei consilieri au lipsit la şedinţa respectivă, iar doi s-au abţinut de la vot.

La 4 iunie 2018, administraţia publică locală a satului Măgdăceşti, condusă de Liuba Cojocaru a semnat cu Victor Cojocaru contractul de vânzare-cumpărare a imobilului,

Victor Cojocaru        Sursa CIJM          

Primăriţa de Măgdăceşti ne-a dat asigurări că nu este vorba de nicio schemă şi totul a fost întâmplător. „Eu nu eram încă primăriţă când soţul a procurat şcoala veche. Aveam informaţia că vor să o cumpere iehoviştii şi să facă acolo o casă de rugăciuni. Dar noi avem o biserică creştin-ortodoxă. Locuitorii din Măgdăceşti sunt creştini, nu am putut admite ca să vină Martorii lui Iehova. Soţul meu a participat special la licitaţia respectivă ca să ridice preţul şi să nu permită iehoviştilor să pună mâna pe clădire. Ca până la urmă să ajungă el câştigătorul licitaţiei şi să fie nevoit să cumpere imobilul. Când mi-a spus, eu m-am făcut albă ca varul. Am fost nevoiţi să luăm credite ca să acoperim acea sumă”, ne-a declarat Liuba Cojocaru.

Primăriţa a precizat că decizia de a mai construi o grădiniţă nu are nimic comun cu decizia de a vinde imobilul: „Avem peste 7000 de locuitori, iar vârsta medie este de 36 de ani. Sunt mulţi copii, nu ajung locuri în grădiniţă. În fiecare zi vin la mine 3-4 mame cu rugămintea să-şi înscrie copiii la grâdiniţă”.

Liuba Cojocaru a mai spus că nu-i aparţine nici idea de a construi grădiniţa în locul şcolii vechi. „Toate locurile în centru erau vândute. M-au întrebat funcţionarii din Primărie, consilierii, dacă nu vreau să vând eu clădirea şcolii vechi. Totul a fost transparent, s-a făcut evaluarea, iar decizia a fost luată de consiliu. Am fost verificată şi de CNA, dar nu au găsit nimic ilegal. Era proprietatea familiei mele şi am avut dreptul să o vindem la preţul de piaţă”, ne-a declarat şefa administraţiei locale din Măgdăceşti.

Licitaţie cu semne de întrebare

Licitaţia privind reconstructia cladirii existente în grădiniţă de copii a fost anunţată de Liuba Cojocaru la 22 iulie 2019, la mai bine de un an de la tranzacţia dintre soţul ei şi Primărie. Valoarea estimativă a licitaţiei a fost de 13. 046 .690 de lei, fără TVA, iar principalul calificativ la evaluare a ofertelor a fost preţul cel mai mic.

La tender s-au înscris patru agenţi economici, dintre care unul a fost descalificat. Cea mai mică ofertă, de 9.547.853, fără TVA, a fost propusă de către SRL 5AQ INVEST. Primăria Măgdăceşti a desemnat-o câştigătoare pe SRL Galicus, care a propus cu 280.819 de lei mai mult.

Administraţia locală din Măgdăceşti şi-a argumentat decizia prin faptul că SRL Galicus a propus un termen mai mic cu o lună pentru executarea lucrărilor şi un termen de garanţie mai mare.

SRL 5AQ INVEST a contestat decizia, însă cererea a fost respinsă.

La 25 septembrie 2019, Primăria Măgdăceşti şi SRL Galicus au semnat contractul în valoare de 11.794.406 de lei, inclusi TVA, pentru reconstrucţia grădiniţei. Întreprinderea câştigătoare nu a reuşit să se încadreze în termenul de 8 luni de executare a lucrărilor, fapt constatat şi de Inspecţia Financiară.

Constatarea Inspecţiei Financiare

Precizăm că, SRL Galicus, fondată în 2010, a câştigat mai multe licitaţii anunţate de către Consiliul raional Criuleni, unde, începând cu anul 2011, este consilier şi Victor Cojocaru.

Primăriţa de Măgdăceşti are şi aici o justificare. „Nu depinde de mine rezultatul licitaţiei. Este Agenţia Achiziţii Publice. Iată un consilier de al meu, unul foarte bun, s-a supărat că nu a câştigat o licitaţie. Dar i-am explicat cum stau lucrurile. Nu a depins de mine, nu l-am putut ajuta. E foarte strict cu licitaţiile”, a explicat Liuba Cojocaru

 

Foişor cu acoperişul identic cu cel a grădiniţei

În timp ce lucrările de reconstrucţie a grădiniţei erau în toi, vara curentă, în curtea familiei Cojocaru a apărut un foişor, cu acoperişul identic cu cel al noii grădiniţe.

Pe panoul informativ al şantierului viitoarei grădiniţe este arătată o construcţie care se află peste gardul viitoarei instituţii preşcolare, în ograda primăriţei, lucru observat şi de locuitorii din Măgdăceşti.

Oamenii dun sat spun că foişorul din curtea primăriţei a fost construit în câteva zile şi că ar fi fost observaţi muncitorii angajaţi la reconstrucţia grădiniţei.

Am încercat să aflăm acest lucru de la un tânăr pe nume Constantin, despre care muncitorii au spus că este responsabil de şantier. Constantin a infirmat şi a spus că nu cunoaşte cine a construit foişorul, apoi a telefonat imediat cuiva.

Peste câteva minute pe şantier a apărut Victor Cojocaru, care s-a prezentat drept consilier local. Acesta a avut un comportament agresiv, arătându-se deranjat de prezenţa jurnaliştilor, şi l-a ameninţat pe cameraman că îl va lovi cu camera în cap.

Lui Cojocaru i s-a alăturat şi Constantin care a început să strige la jurnalişti să plece de pe teritoriu şi să nu filmeze.

În câteva minute, la faţa locului a venit şi un echipaj de poliţie, condus de Vlad Suvac, şeful sectorului de poliţie din Măgdăceşti.

Liuba Cojocaru ne-a declarat că în cazul foişorului este vorba de o coincidenţă de circumstanţe. „Doamne fereşte ce insinuări! Acoperişul este aşa pentru că e culoarea mea preferată. Am facturi pentru materiale, iar meşterii i-am adus din Paşcani. Vreau să-mi fac şi eu un cuptoraş de 6 tavale, să coc varzare, să-mi primesc copiii. Să am unde face un frigărui. Să am unde ieşi pentru o gură de aer. În proiect sunt preconizate 4 foişoare pentru grădiniţă şi patru vor fi. Numai minciuni spun!”, ne-a declarat indignată şefa administraţiei locale din Măgdăceşti.

Casa de milioane şi conflictele de interese, ignorate de CNA

Alături de viitoarea grădiniţă se înalţă casa de milioane a familiei Cojocaru.

Imobilul are 199,1 metri pătraţi şi este amplasat pe un teren cu suprafaţa de 0.1384 ha. Oamenii din sat susţin că aici se afla cândva un depozit şi o parte din terenul de sport al şcolii vechi. Până în anul 2000, depozitul a găzduit biserica satului.

Datele cadastrale arată că Victor Cojocaru a procurat depozitul şi terenul aferent în anul 2005. Imobilul a fost înregistrat pe SRL Frocvel, o întreprindere al cărei fondator este Liuba Cojocaru, iar administrator, Victor Cojocaru. În 2008, terenul a fost înregistrat pe numele lui Victor Cojocaru, în baza unui contract de vânzare-cumpărare cu întreprinderea.

Casa a fost dată în exploatare în iulie 2016, împreună cu o construcţie accesorie de peste 53 de metri pătraţi.

Deşi a fost dat în exploatare şi înregistrat la Cadastru în 2016, imobilul este raportat pentru prima dată de Liuba Cojocaru în abia în 2018 - în Declaraţia de avere şi interese personale, fiind indicat  preţul de 186.682 de lei.

Casa familiei Cojocaru

O casă mai modestă ca a familiei Cojocaru, cu suprafaţa de 150 metri pătraţi şi un teren de 8 ari, din satul Măgdăceşti se vinde cu 160.000 de euro, echivalentul a 3.442.384 de lei. Un alt imobil, cu suprafaţa de 98 de metri pătraţi, şi terenul de 7 ari, situat în aceeași localitate, se vinde cu 62 500 de euro, echivalentul a 1 344 682.

Până în august 2919, Liuba Cojocaru a deţinut în proprietate, alături de casa în care locuieşte, un teren cu suprafaţa de 0.1171 metri pătraţi, pe care sunt amplasate două construcţii comerciale de 195 şi 88 de metri pătraţi. În ele îşi desfăşura activitatea o măcelărie şi un magazin alimentar, afaceri ale familiei Cojocaru. Imobilele au fost vândute unei firme din Chişinău, odată cu cele două întreprinderi ale familiei, Frocvel şi Cojocaru V.V.

În urma tranzacţiei, familia primăriţei s-a ales cu încă 800 000 de lei.

În Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2020, Liuba Cojocaru a raportat 7 terenuri în intravilan, 5 terenuri cu destinaţie agricolă şi încă o casă de locuit.

„Terenurile şi cealaltă casă le-am moştenit de la părinţi. Eu nu am luat nimic, niciun metru. Nu demult am scăpat de credite. Toată viaţa am muncit şi am investit în copiii mei. Am trei fete, toate au făcut studii superioare, una este în Chişinău, una în Germania, una în Olanda. Mai am un copil minor şi mă strădui să-i dau educaţia necesară. Ce ţine de afaceri, am vândut tot, nu mai am nimica. Am o casă şi o maşină (Toyota Prado, fabricată în 2006, n.r.), ca toată lumea. Ne-a mai rămas câte ceva ca să avem un trai normal. Soţul este şeful pazei la o firmă. Eu am salariu de la primărie”, ne-a declarat Liuba Cojocaru.

Precizăm că una din fiicele primăriţei, Lidia Golubaş, a deţinut până nu demult funcţia de şefă a Centrului de sănătate din Măgdăceşti, aflat în vecinătate cu imobilele familiei Cojocaru.

La 24 martie 2021, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privinţa controlului averii Liubei Cojocaru pentru perioada de 1 ianuarie 2012 – 2021 august 2020. În document se menţionează că între averea dobândită de către Liuba Cojocaru, soțul acesteia, precum și copilul minor, pe parcursul exercitării mandatului de primar al satului Măgdăcești, şi veniturile obținute în aceeași perioadă nu există o diferență substanțială. La fel, ANI nu a constatat existența unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației fiscale.

În actul de constatare al ANI se precizează că familia Cojocaru a avut în perioada supusă verificărilor venituri de 3.261.751 de lei, în timp ce averea acumulată şi cheltuielile însumează 744. 978 lei. În document nu se face nicio referinţă la imobilul luxos în care locuieşte familia Cojocaru.

Totodată, Liuba Cojocaru a fost obligată să rectifice declaraţiile de avere și interese personale pentru anii 2016 – 2019 în termen de 30 de zile, după ce inspectorii de integritate au constatat că primăriţa de Măgdăceşti nu a declarat bunurile imobile înregistrate pe numele soţului.

Liuba Cojocaru: „Tot ce se scrie rău despre mine sunt minciuni”

Primăriţa comunei Măgdăceşti s-a arătat indignată că jurnaliştii se interesează de averea sa şi a declarat că sunt plătiţi de oponenţii politici ca să o critice. „Eu am făcut multe lucruri frumoase pentru localitate, am o echipă puternică şi nu-mi este frică să merg prin sat. Tot ce se scrie rău despre mine sunt minciuni. Am fost verificată de ANI, de Procuratură, de Inspecţia Financiară şi nu au găsit nimic. Cei care au efectuat controalele au rămas surprinşi de câtă ordine este la noi. Dar ei tot scriu denunţuri pe mine. Au râs şi procurorii, că aşa am ajuns să fiu cunoscută. Cred că trebuie să-i dau în judecată, să răspundă penal cei care scriu şi din cauza lor se pornesc atâtea controale. Să achite din contul lor resursele statului pentru efectuarea controalelor în urma cărora nu s-a constatat nimic. Casa mea a fost filmată de vre-o 50 de ori. Oamenilor din sat le este greaţă de atâta minciună cât se scrie despre mine”, ne-a declarat Liuba Cojocaru.

***

Pe parcursul realizării investigaţiei am fost somaţi de două ori de persoane din anturajul familiei Cojocaru ca să renunţăm la anchetă.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii