Integritate

Eleonora Șaran, candidata PPEM la funcția de primar al orașului Durlești: averea și afacerea ascunsă

Autor: Anticoruptie.md
11/10/2019 11341

Eleonora Șaran, actualul primar al orașului Durlești, va lupta la 20 octombrie pentru un nou mandat de edil. Șaran a ajuns în atenția opiniei publice datorită unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în care reporterii au demonstrat că primarul de Durlești își dă casa în arendă pentru mese de pomenire și petreceri, chiar dacă legea interzice să faci local acasă. Mai mult, funcționara nu pomenea nimic despre acest „business” în declarația sa de avere. 

Eleonora Șaran este primarul orașului Durlești, aleasă în iunie 2015 pe listele Blocului electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă. Tot atunci ea a acces și în Consiliul Local, însă a renunțat la mandat în favoarea celui de edil al orașului. Anterior, începând cu 1 februarie 2012, a fost viceprimar al localității. La 20 octombrie va încerca să obțină un nou mandat, sprijinită de același partid.

Venituri modeste, averi impresionante

Eleonora Șaran indică pe parcursul anilor venituri modeste, oficial, fiind singura care aduce bani în bugetul familiei sale. În declarația cu privire la venituri și proprietate din 2012, Eleonora Șaran indică venituri de 42 de mii de lei, cinci terenuri, trei intravilane, cu suprafața totală de 60 de ari, și două extravilane, cu suprafața totală de 1,6 hectare. Șaran a mai trecut pe hârtie două case de locuit, de 214,9 metri pătrați, respectiv 341 de metri pătrați, obținute în 2011. La capitolul bunuri mobile ea a raportat un Ford, achiziționat în 2011 cu 10.000 de euro.

În declarația pentru 2013, Eleonora Șaran a indicat venituri de 77 de mii de lei. Din declarație a dispărut automobilul, fără a fi indicate eventuale surse din vânzarea acestuia. Celelalte informații au rămas aceleași. Următoarea declarație de avere completată de Eleonora Șaran este cea pentru 2015, în care demnitara a menționat venituri de 73 de mii de lei, precum și un Mercedes cumpărat în 2015 cu 140 de mii de lei. Informațiile despre celelalte bunuri au rămas aceleași.

În declarația de avere pentru 2016, Șaran a raportat venituri de 76 de mii de lei de la Primărie și alte 36 de mii, din darea în arendă a bunului imobil. În același timp, candidata a indicat alte cifre la suprafața caselor de locuit. Potrivit documentului, una ar avea 140,7 metri pătrați fiind evaluată la 590 de mii de lei, iar a doua - 190,8 metri pătrați, și ar valora doar 27 de mii de lei. Informații noi, care nu se regăsesc în declarațiile anterioare au apărut și la capitolul bunuri mobile. Astfel, Eleonora Șaran a trecut pe hârtie, pe lângă Mercedesul raportat un an mai devreme, și un automobil de marcă Mazda, cumpărat în 2014 cu 14.000 de euro.

Veniturile Eleonorei Șaran în 2017 au constituit 99 de mii de lei, alte 350 de mii fiind încasate din vânzarea unui automobil, iar din darea în arendă a bunului imobil, încă 108 mii de lei. În 2017 familia Șaran a intrat în proprietatea unui teren intravilan nou, de opt ari, evaluat la 203 mii de lei. În același an, familia a moștenit o casă de locuit de 93,8 metri pătrați, cu anexă. În actul prezentat la Autoritatea Națională de Integritate în 2017 a fost declarat și un Mercedes, cumpărat în același an cu 400 de mii de lei.

În ultima declarație de avere, cea pentru 2018, candidata la funcția de primar a indicat venituri în mărime de 104 mii de lei, obținute la primărie, la care se adaugă 108 mii de lei din darea în arendă a imobilului. Informațiile despre celelalte bunuri au rămas aceleași.

Afacere ascunsă: cumetrii, nunți și parastase în casă

Locuința Eleonorei Șaran de pe str Calea Unirii, unde sunt organizate nunți, cumetrii sau parastase

Despre omisiunile din declarațiile de avere ale Eleonorei Șaran a scris și portalul Anticoruptie.md. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din aprilie 2016 arată că primarul de la Durlești își dă casa în arendă pentru mese de pomenire și petreceri, și nu pe degeaba, ci pe bani. Funcționara nu pomenea nimic despre acest „business” în declarația sa de avere pentru 2015.  „Eu mă ocup, susțin afacerea să nu se piardă, pentru că în orice moment pot reveni la această afacere”, se justifica Eleonora Șaran. Edilul se lăuda cu un Mercedes pe care l-a cumpărat un an mai devreme, în timp ce era funcționară. Se plimba însă cu un SUV, pe care nu îl arăta în declarație.

„O zi de naștere organizată în una dintre casele primarului din Durlești costă 350 de lei de persoană. Programarea se face din timp. Cel puțin așa spune persoana care răspunde la numărul de telefon afișat pe poarta locuinței din str. Calea Unirii. Numărul de telefon îi aparține primarului Eleonora Șaran. Celălalt număr afișat pe aceeași poartă este al soțului ei”, notau jurnaliștii. Primarul recunoștea că se ocupă personal de afacere. Vecinii de asemenea confirmau că la „casa primăriței” au loc tot felul de ceremonii, dar mai ales parastase, pentru că imobilul se află lângă cimitir.

Reporterii au mai scris că în casa Eleonorei Șaran se pregătea și mâncarea pentru evenimente. „Solicitați de reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice, responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică afirmă că legea nu permite ca într-o casă de locuit să fie amenajate săli unde se servește publicului mâncare sau băutură. Potrivit lor, localurile pot fi organizate doar în încăperi nelocuite, iar pentru funcționarea lor se emit autorizații sanitare și veterinare, precum și avize antiincendiare. Potrivit actelor de la Cadastru, imobilul din str. Calea Unirii este casă de locuit individuală, ceea ce înseamnă că locuința nu poate fi dată în arendă pentru ceremonii”, se mai arată în anchetă.

Eleonora Șaran spunea că de fapt dă imobilul în chirie. „Eu nu am afacere, eu am imobil pe care îl dau în chirie ocazional, acum nu prea am timp să mă ocup de el”, a declarat Șaran. „Ne-a promis că ne va arăta contractele încheiate, precum și avizele sanitare, însă nu ne-a mai contactat. Ea a refuzat să spună cui dă spațiul în chirie și din ce an face acest lucru. Deși recunoaște că are venituri din închirierea casei, acestea nu au fost reflectate în declarațiile de avere completate până în 2016.

Reacția CNI

La o săptămână de la publicarea articolului, Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat și a pornit un control al averei funcționarei.

Trei luni mai târziu însă, cauza a fost clasată. Membrii Comisiei au constatat că în cazul Eleonorei Şaran valoarea proprietăților reale nu o depășeşte pe cea a bunurilor declarate. „Avem informații că anterior a activat în sectorul privat, chiar în afara țării și sumele pe care le-a declarat în momentul intrării în funcția de primar i-au permis să construiască și să aibă anumite bunuri, ceea ce legea nu interzice”, declara Eugeniu Vițu, purtătorul de cuvânt al CNI. Pe de altă parte, Eleonora Șaran a explicat că afacerea pe care o dezvoltă în casa sa a pornit-o în acel an şi, respectiv, o va declara în următoarea declarație.

La alegerile locale generale din 2015, a făcut o donație în mărime de 6.000 de lei către BEPPEM.

Neregularități de milioane, depistate de Curtea de Conturi

Un raport al Curții de Conturi privind auditul rapoartelor financiare ale orașului Durlești, încheiate la 31 decembrie 2017 arată mai multe nereguli grave. Potrivit auditorilor Curții, valoarea mijloacelor fixe a fost denaturată cu suma de 266,1 milioane de lei, determinată de clasificarea și înregistrarea incorectă a mijloacelor fixe, nemajorarea valorii mijloacelor fixe cu valoarea cheltuielilor de reparație capitală, clasificate incorect ca cheltuieli curente, majorarea valorii mașinilor și utilajelor, urmare a înregistrării duble a unor tranzacții, precum și nerecunoașterea și necontabilizarea valorii infrastructurii drumurilor și trotuarelor. Denaturarea semnificativă a raportului financiar a fost determinată și de nerecunoașterea și neevaluarea terenurilor cu suprafața de 687,82 hectare,  estimată de către echipa de audit în valoare de circa 444 de milioane de lei. 

Litigiul pentru un set de mobilă

În anul 2014, Eleonora Șaran a fost chemată în judecată pentru o „datorie” de peste 4 mii de dolari. Firma Poșeta de Lux pretindea că i-a dus acasă un set de mobilă, iar edilul ar fi uitat să-i plătească. Șaran a pierdut procesul în prima instanță, dar a atacat cu apel. În luna februarie 2016, Curtea de Apel i-a admis cererea pe motiv că aceasta nu a fost citată legal, așa că dosarul a făcut cale întoarsă la Judecătoria sect. Buiucani al Capitalei. Eleonora Șaran susține că acțiunea ar fi nefondată, întrucât firma nu i-ar fi adus mobila. Ea spune că a pierdut procesul pentru că nu ar fi știut că este chemată în judecată.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii