Integritate

Cum s-a pricopsit un secretar de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii cu un bloc de locuit

Blocul ridicat de Vitalie Iurcu pe strada Independenței. Foto: CIJM
Autor: Mariana Colun
06/06/2018 22591

Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a ridicat un complex locativ pe terenul unui Club sportiv, privatizat printr-o decizie dubioasă a Consiliului Municipal Chișinău. Proiectul imobiliar a fost realizat în baza unui contract de societate civilă cu o companie de construcții și a fost dat în exploatare anul trecut. Oficialul afirmă că singura investiție făcută de el e suma de 400.000 de lei, cu care a procurat terenul. Cu toate acestea, fiecare al treilea apartament din blocul de locuit a fost înregistrat pe numele lui Vitalie Iurcu și al soției acestuia, iar în prezent locuințele sunt scoase la vânzare.

Un preot sfințește fundațiile complexului locativ ridicat de Vitalie Iurcu și compania Vasigur Grup SRL.
Foto: vasigur-imobil.md

Complexul locativ Siguranţa, situat pe strada Independenței din sectorul Botanica al Capitalei, a fost dat în exploatare la începutul anului 2017. Acesta a fost construit de compania Vasigur Grup SRL în baza unui contract de societate civilă - acord prin care două sau mai multe persoane, fie asociaţi sau participanţi, se obligă reciproc să urmărească în comun scopuri economice ori de alt gen, fără a constitui o persoană juridică, împărţind între ele foloasele şi pierderile. Contractul a fost încheiat la 27 martie 2014 între Vasigur Grup şi Vitalie Iurcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, şi soţia sa, care sunt co-proprietarii bunului imobil.

Istoricul terenurilor din strada Independenței

Blocul de locuințe ridicat de Vitalie Iurcu și Vasigur Grup SRL a fost înălțat pe două terenuri alăturate, care au aparținut anterior statului, unul dintre care a fost privatizat în mod dubios, iar altul - luat în arendă. Totul a început în 2013, când Igor Malac, conducătorul Asociației Obștești Clubul sportiv Toligma, s-a adresat la Consiliul Municipal Chișinău (CMC) cu o cerere prin care solicita privatizarea terenului aferent stadionului de pe strada Independenței 4/6, aflat în proprietatea clubului sportiv. La ședința din 5 septembrie 2013, la care au fost adoptate mai multe decizii scandaloase de dare în locațiune și privatizare a unor terenuri și încăperi, consilierii municipali au dat curs cererii lui Igor Malac. Solicitat de reporterii Anticorupție.md, Radu Blaj, fost şef adjunct al Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chișinău, raportor pe acest caz, a declarat că nu își amintește detalii despre privatizarea terenului din strada Independenței.

Datele de la Cadastru arată că pe 11 octombrie 2013, în urma unui contract de vânzare-cumpărare, Clubul Toligma a devenit proprietarul terenului aferent stadionului care îi aparținea. Centrul de Investigații Jurnalistice a intrat în posesia deciziei CMC din 5 septembrie 2013. Potrivit actului, Asociația Obștească Clubul sportiv Toligma a cumpărat un teren de 16 ari aferent complexului sportiv cu 260.850 de lei cu scopul utilizării în procesul tehnologic și fără dreptul de a schimba destinația terenului. Cel de-al doilea teren, de patru ari, a fost luat în arendă pentru cinci ani, pentru amenajare complexă, provizoriu, fără drept de construcție și privatizare.

O lună mai târziu, pe 14 noiembrie 2013, terenul de 16 ari și construcția sunt cumpărate de soții Natalia și Teodor Dulghier, pentru ca peste alte două luni și jumătate să intre în proprietatea lui Vitalie Iurcu și a soției sale, Angela Iurcu. La scurt timp, Iurcu a încheiat un contract de societate civilă cu Vasigur Grup SRL și au început lucrările de construcție. Chiar dacă în decizia CMC din 5 septembrie scrie clar că pe lotul de patru ari sunt interzise construcțiile, blocul de locuit intersectează terenul respectiv. Acesta până în prezent este dat în arendă clubului sportiv Toligma, iar contractul expiră pe 4 octombrie 2018.

Urmăriți cum s-a schimbat terenul de pe strada Independenței 4/6 în ultimii ani în imaginea interactivă de mai jos. Glisați pentru a vedea modificările.

Explicațiile intermediarilor

L-am contactat pe Igor Malac, conducătorul Clubului Toligma, pentru a afla în ce circumstanțe a reușit să privatizeze terenul aferent stadionului și de ce l-a vândut. Acesta ne-a declarat că nu-și mai amintește detalii, dat fiind faptul că au trecut aproape cinci ani din acel moment. „Dar care e problema? E ilegal?”, ne-a întrebat Malac. Acesta nu a putut să ne răspundă cu cât a vândut terenul. „Ce contează?”, ne-a tăiat-o scurt bărbatul când l-am întrebat unde a fost reamplasat terenul de sport și dacă aceasta a fost una dintre condițiile tranzacției.

Am încercat să luăm legătura și cu soții Dulghier, pentru a afla poziția lor. Teodor Dulghier activează în cadrul Agenției Servicii Publice. Anterior acesta a candidat din partea Partidului Liberal la funcţia de consilier în Consiliul Raional Orhei la alegerile locale din 2015. În 2016 el a fost directorul filialei Orhei a ÎS „Gările şi Staţiile Auto”. Natalia Dulghier, care este angajată a companiei Moldtelecom, al cărei director până în 2015 a fost Vitalie Iurcu, nu a răspuns la mesajul nostru. Nici soțul său nu a putut să ofere prea multe detalii. Acesta ne-a spus că a aflat despre terenul din strada Independenței dintr-un anunț de pe o platformă de publicitate, iar faptul că soția sa a fost subalterna lui Iurcu în momentul în care au avut loc tranzacțiile cu terenul respectiv este o simplă coincidență. „Acesta nu este unicul teren pe care l-am avut în proprietate și pe care l-am vândut ulterior. Nu-mi dau seama acum despre ce sume este vorba. Moldtelecom este în topul întreprinderilor cu cei mai mulți angajați pe țară. Ce legătură are una cu alta? Credeți că domnul Iurcu își cunoștea fiecare angajat în parte?”, a întrebat retoric Teodor Dulghier. „În mod logic sunt un intermediar, pentru că am cumpărat după care am vândut un teren. Atât”, a punctat acesta.

Vitalie Iurcu. Foto: CIJM

Iurcu, proprietar la o treime din imobile

Într-un răspuns remis în adresa Centrului de Investigații Jurnalistice, Vitalie Iurcu ne-a declarat că a procurat terenul de 16 ari cu 400.000 de lei. Asta chiar dacă, potrivit anunțurilor imobiliare, prețul de piață al unui teren cu această suprafață amplasat în sectorul Botanica al Capitalei se ridică la peste două milioane de lei. În același timp, oficialul ne-a spus că nu a făcut alte investiții în blocul de locuințe. „Nu am avut niciun aport financiar, am participat doar cu terenul, drept aport în contractul de societate civilă încheiat”, a menționat Vitalie Iurcu.

Cu toate acestea, în urma încheierii unor contracte de recepție semnate la mijlocul lunii martie 2017, fiecare al treilea imobil din blocul respectiv a fost înregistrat pe numele secretarului de stat. Astfel, pe parcursul anului trecut acesta, împreună cu soția sa, el a devenit proprietarul a 27 de apartamente, cu suprafața cuprinsă între 38,8 și 85,1 metri pătrați, opt debarale, a șase garaje și un spațiu comercial de 166 de metri pătrați, evaluat cadastral la 1,2 milioane de lei. Pe parcursul anului trecut și al primelor cinci luni din 2018, soții Iurcu au vândut nouă apartamente și două debarale. Potrivit site-ului companiei Vasigur Grup, costul unui metru pătrat în blocul respectiv variază între 700 și 730 de euro.

A „uitat” să declare două apartamente

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 a lui Vitalie Iurcu, acesta a raportat terenul și apartamentele aflate în proprietatea sa, precum și sumele de bani încasate din vânzarea unor imobile din complexul respectiv. Astfel, Iurcu a trecut pe hârtie șase milioane de lei, încasate din comercializarea unei debarale și a șase apartamente și o altă sumă, de 1,1 milioane de lei, pe care a obținut-o de la compania Vasigur Grup. Deși spune că a raportat în declarația de avere pentru 2017 toate imobilele și tranzacțiile cu acestea, datele de la Cadastru arată că Iurcu a „uitat” să treacă pe hârtie o debara de 3,4 metri pătrați și două apartamente, de 85,1, respectiv 61,2 metri pătrați. Imobilele respective au fost vândute în ianuarie 2018, dar nu figurează nici la capitolul Clădiri și construcții, nici la capitolul Venituri obținute din înstrăinarea sau deținerea valorilor mobiliare. În declarațiile de avere anterioare oficialul a evitat să menționeze despre blocul de locuințe din sectorul Botanica. „La momentul depunerii Declarației de avere și interese pentru 2017, cele două apartamente și debaraua nu aveau cum să figureze în declarație, întrucât, la data depunerii acesteia (30 martie 2018), bunurile nu figurau în Registrul bunurilor cadastrale, pentru că au fost vândute în ianuarie 2018. Aceste venituri vor fi indicate în Declarația pentru anul 2018”, a ținut să precizeze Vitalie Iurcu.

Într-o anchetă din septembrie 2015 a Centrului de Investigații Jurnalistice reporterii scriau că Vitalie Iurcu nu a raportat toate proprietățile sale. „La sfârșit de 2014, declaraţia cu privire la venituri și proprietăți a ex-directorului Moldtelecom a fost verificată de Comisia Națională de Integritate (CNI), în urma unei scrisori anonime, în care se spunea că Iurcu ar fi cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei care comercializează materiale de construcţie, Zikkurat, condusă de Mukhmad Galaev. CNI a verificat declaraţia, dar pentru că nu ar fi depistat abateri, a clasat cauza. În actul de constatare al CNI am depistat că, deşi pe site-ul instituției există o declaraţie de avere depusă de Iurcu pe 28 martie 2014, membrii Comisiei nu au verificat-o, oprindu-se la altă declaraţie, depusă de ex-directorul Moldtelecom în perioada în care acesta era verificat, deci, în decembrie 2014. Ulterior, membrii CNI au verificat noua declaraţie a lui Iurcu, în care acesta arăta proprietăți care nu erau indicate în declaraţia iniţială, tot pentru anul 2013. În noua declaraţie, fostul şef de la  Moldtelecom a indicat că mai are un bun imobil, o construcţie sportivă de 635 de metri pătrați, dobândită în 2014, și câteva terenuri. Totodată, în noua declaraţie, Iurcu a dat o altă valoare cadastrală terenurilor deţinute”, se arată în investigație.

În declarațiile de avere pentru următorii ani, 2015 și 2016, secretarul de stat raportează, la fel, construcția sportivă de peste 600 de metri pătrați, chiar dacă aceasta a fost demolată încă în 2016, conform certificatului de demolare din 9 septembrie 2016, fără a pomeni ceva despre blocul de locuințe.

Blocul de locuit a fost dat în exploatare în data de 20 aprilie 2017, respectiv nu putea să figureze în declarația de avere pentru 2016, iar construcția sportivă a fost reflectată în acea declarație, luând în considerație că în acel moment nu era radiată din registrul bunurilor imobile. Precizez că radierea a avut loc în data de 26 aprilie 2017”, ne-a explicat Vitalie Iurcu. În același răspuns, secretarul de stat a subliniat că nu are nicio implicare la privatizarea terenului și nu o cunoaște pe Natalia Dulghier, fosta sa subalternă și co-proprietara anterioară a lotului de pământ. „Nu am avut nicio implicare sau tangență în procesul de privatizare a terenului respectiv. Nu are nicio legătură faptul că Natalia Dulghier, co-proprietar al terenului menționat, era angajată la compania pe care o conduceam și la care lucrau aproximativ 4,5 mii de angajați, cu încheierea tranzacției de vânzare-cumpărare a terenului”, a declarat Vitalie Iurcu.

Blocul ridicat de Vitalie Iurcu pe strada Independenței. Foto: CIJM

Partenerii lui Iurcu, cu dosar penal

Partenerii lui Vitalie Iurcu în afacerea cu blocul de locuit sunt frații Igor și Vasile Ceban, fondatorii companiei Vasigur Grup SRL. La mijlocul lunii mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu Inspectoratul Național de Investigații (INI) a efectuat percheziții la firma respectivă de construcții. Potrivit unui comunicat emis presei, factorii de decizie din cadrul întreprinderii sunt suspectați de evaziune fiscală. Conducerea companiei ar fi cauzat bugetului public un prejudiciu de circa opt milioane de lei.

Totodată,  procurorii PCCOCS, în colaborare cu ofițerii INI, au stabilit că factorii de decizie ai întreprinderii au inclus date denaturate cu privire la venituri și cheltuieli în declarațiile cu privire la impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător pentru perioada anilor 2016 – 2017, declarațiile cu privire la TVA pentru perioada 2016 până în prezent, alte dări de seamă privind achitarea impozitelor din salariu angajaţilor întreprinderilor. De asemenea, suspecții ofereau angajaților și salariu „în plic”, eschivându-se astfel de la plata impozitelor. La 14 mai curent, au fost efectuate mai multe percheziții la domiciliile și oficiile fraților Ceban, fiind depistate și ridicate înscrisuri de ciornă cu privire la salariile angajaților, banii primiți de la cumpărătorii apartamentelor și cheltuielile de facto pentru construcție.

Potrivit Anișoarei Botez, ofițer de presă la PCCOCS, în prezent au fost numite expertize și controale fiscale, iar Igor și Vasile Ceban se află în arest la domiciliu.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii