Integritate

Averea, eschivarea colonelului Cavcaliuc şi promisiunile neonorate ale ministrului

Sursa foto: Ziarul de Gardă
Autor: Victor Moșneag, Anatolie Eșanu
28/12/2015 6845

În ultimii trei ani, părinţii lui Gheorghe Cavcaliuc, şeful interimar al IGP, au devenit proprietarii a patru apartamente în Chişinău. Totodată, aşa cum a arătat o investigație anterioară, aceştia deţin sediul unei firme, fondată de soţia lui Cavcaliuc, dar vândută ulterior cumnatului acestuia. 

Articolul realizat de Centrul de Investigații Jurnalistice în parteneriat cu Ziarul de Gardă scotea la iveală că, deşi are un salariu lunar de 10.000 de lei, Gheorghe Cavcaliuc îşi construieşte o vilă de lux la marginea Chişinăului. Totodată, omul legii, cel care în 2009 a cerut, iar peste un an judecătororii au decis să-i dea apartament de la stat, locuieşte într-un apartament cu trei camere în Chişinău, înregistrat pe numele socrilor săi pensionari. În timp ce luptă cu infractorii, Cavcaliuc se implică, discret, și în afaceri, fiind beneficiarul unei firme care produce materiale de construcţii. SRL-ul îşi are sediul într-un imobil construit recent, înregistrat pe numele părinţilor săi. Atunci, deşi am tot încercat să-l contactăm pe Cavcaliuc pentru o reacţie, acesta nu a fost de găsit.

(...) „Cu privire la adevăruri. Îmi este ruşine de faptul că oamenii nu vor să-şi facă treaba până la urmă şi să constate nişte adevăruri sau nişte neadevăruri. Dacă vorbim de vilă de lux, mie îmi este ruşine dacă asta-i vilă de lux. Eu sunt o persoană care am o familie întemeiată deja de o perioadă lungă de timp, am copii, până la moment nu am un loc de trai, da? Şi acesta este un lot de pământ pe care l-am procurat în 2004, da? Pe parcursul mai multor ani, 2005, 6, 7, 8, 9, am cumpărat materiale de construcţie pe care le-am depozitat acolo pe acel lot, da? La moment, acolo se construieşte o casă cu 3 camere şi nu este niciun etaj subteran sau alte chestii, da? Veniturile din care-mi construiesc această casă le-aţi văzut singuri din declaraţia respectivă (cu privire la venituri şi proprietate, n.r.). Am avut o companie pe care am vândut-o cu o sumă destul de serioasă, am declarat în declaraţia de venit. Am avut două maşini pe care le-am vândut şi mi-a rămas o sumă de bani şi am un salariu destul de decent care-mi permite să fac acea casă cu trei odăi. Am un salariu de până-n 10.000 de lei. 9.600-9.800, depinde de premiale şi alte lucruri”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc jurnaliștilor prezenți la un eveniment organizat de MAI.

Omul legii a uitat să precizeze că pentru cele două maşini pe care le-a vândut în 2013 a obţinut 590.000 de lei şi că şi-a cumpărat un alt automobil cu 503.000 de lei. Deci, din această tranzacţie, cel puţin conform declaraţiei despre venituri şi proprietate, i-au rămas mai puţin de 90.000 de lei.

„Cât priveşte faptul că au fost vizaţi părinţii mei în această investigaţie. Cu regret, constat încă o dată că sunt incomod şi au încercat, cumva, iarăşi, să arate o altă parte a lucrurilor. S-a scris de zece ori, sau nu ştiu de câte ori, că pensionarii au asta sau asta. Pensionarii ăştia sunt nişte oameni stimaţi în sat, în societate, în R. Moldova, au avut funcţii importante pe timpul cât munceau în R. Moldova. Au plecat de acasă cu 15 ani în urmă şi taică-meu şi mama mea, atunci când aveam 17 ani, sora mea avea 14 ani. Timp de 15 ani au muncit la greu peste hotare şi toţi banii care i-au câştigat peste hotare i-au adus acasă pentru a-i investi aici, undeva. Au cumpărat un imobil, şi-au făcut alte interese… Îmi pare rău şi îmi cer scuze de la părinţi că, fiind incomod, eu prin funcţia pe care o deţin, cineva încearcă să-i pună, cumva, şi pe ei. Acelaşi lucru se referă şi la soacra mea, care a muncit 15 ani în Italia. Toţi banii pe care i-a câştigat acolo i-a investit undeva. Îmi pare rău că s-a făcut abstracţie şi s-au făcut cumva diferite mişmaşuri. Eu sunt gata… Am fost verificat, cu 2-3 luni în urmă, la cererea unor foşti colegi din IGP, cărora le sunt, la fel, incomod. Am fost verificat de Comisia Naţională de Integritate. Sunt gata să fiu verificat şi acum, pe toate capitolele. Vreau să vă declar că atunci când am văzut că eraţi surprinşi mulţi din voi când am venit aici la eveniment, că aţi crezut că n-o să vin. Nu am de ce să mă ascund. Eu îmi fac cinstit datoria şi constat încă o dată că sunt o persoană incomodă. Cui? Eu intuiesc, văd ce se întâmplă. O să mă documentez, o să vin cu mai multe probe şi o să vin cu o reacţie, o să vedeţi. Credeţi-mă. Sunt ofiţer de investigaţii. Sunt conducător care mă respect pe mine. Am demnitate. Am statutul pe care-l am şi eu o să vin neapărat cu unele reacţii şi cu probe, când va fi cazul”, a precizat, pe un ton ameninţător, colonelul Cavcaliuc.

Cavcaliuc despre firmă: „Am vândut-o fratelui soţiei mele”

Jurnaliştii l-au întrebat pe şeful Poliţiei dacă apartamentul în care acesta locuieşte şi are viză de reşedinţă, care a aparţinut la un moment dat părinţilor săi, este al său sau al socrilor, pe numele cărora este înregistrat. „Apartamentul în care locuiesc este al părinţilor soţiei mele”, a răspuns, scurt, acesta. „Este adevărat că sunteţi beneficiarul companiei de construcţii?”, a întrebat altcineva. „Compania de construcţii a fost vândută, conform declaraţiei de venit şi avere. Iarăşi, aici se încearcă să se pună în situaţii, pe mine, pe persoana care a cumpărat-o. Am vândut-o fratelui soţiei mele… Şi el a fost 5 sau 7 ani peste hotare, în Italia, la muncă, dacă nu greşesc. A venit şi a dorit să dezvolte o afacere. E rău că a venit în ţară cu banii câştigaţi acolo şi a vrut să-i investească? Noi am hotărât s-o vindem şi am vândut-o. De ce trebuie să fie făcută legătură şi totdeauna…”, a continuat Cavcaliuc, fără a-şi duce gândul până la capăt. Precizăm, în context, că firma înregistrată acum pe numele cumnatului său are sediul la Vatra, în imobile ce aparţin părinţilor săi.

În final, Gheorghe Cavcaliuc a vorbit şi despre promovarea apropiaţilor săi în funcţii şi în grade. Doar că nu s-a referit la nume concrete, cerând astfel de nume de la jurnalişti, care însă, neavând la îndemână articolul, nu au putut dezvolta subiectul. „Sora mea este ofiţer de poliţie încă de când Cavcaliuc era inspector, dar nu conducător. Până azi e ofiţer de poliţie. Personal, de când conduc Poliţia naţională, nu am semnat niciun act prin care aş promova sau aş avansa în funcţie pe sora mea, sau în grad. Daţi-mi familie concretă şi eu vă spun. Concret, cine? Dacă-mi daţi nume, vă răspund. Nu este adevărat. Eu nu neg, vă spun clar că nu este adevărat. Nu am semnat niciun ordin prin care am avansat în funcţie careva din persoanele din acea anchetă”, a conchis Cavcaliuc. (...)

Muncind în Italia: Patru apartamamente cumpărate în trei ani

În lumina reproşurilor şefului IGP, precum că articolul ar fi unul incomplet, am constatat că articolul, într-adevăr, are omisiuni, or, averea familiei Cavcaliuc, şef interimar al IGP, este mult mai mare. Astfel, conform informaţiilor de la Cadastru, în ultimii trei ani, 2013-2015, părinţii colonelului, Petru şi Parascovia, au devenit proprietari a patru (!) apartamente în Chişinău. Trei dintre acestea sunt situate pe str. Bucuriei, într-un complex nou. Un apartament are 68 m.p. şi a intrat în posesia soţilor Cavcaliuc pe 29 aprilie 2015, în urma unui contract de vânzare/cumpărare semnat cu firma „Restart Business” SRL, care a edificat blocul. Tot la acea dată, soţii Cavcaliuc procură un alt apartament, de 58 m.p., vecin cu cel de 68 m.p. Un alt apartament, tot acolo, de 107 m.p., părinţii şefului IGP l-au procurat ceva mai devreme, în 2013-2014, în urma unui contract de investiţii semnat cu compania de construcţii. Precizăm că „Restart Business” SRL a dat deja acest bloc în exploatare, iar un metru patrat, pentru eventualii cumpărători, a costat în jur de 600 de euro. Un simplu calcul arată că soţii Petru şi Parascovia Cavcaliuc, despre care Gheorghe Cavcaliuc spunea presei că au muncit 15 ani în Italia, au investit în cele trei apartamente din str. Bucuriei nu mai puţin de 140 mii de euro.

Deşi Gheorghe Cavcaliuc le-a spus jurnaliştilor că nu are o locuinţă proprie, părinţii săi stau foarte bine la acest capitol. În septembrie 2013, Petru Cavcaliuc, tatăl şefului interimar al IGP, a cumpărat, pe str. Ceucari, în apropiere de blocul în care încă mai locuieşte fiul său, tot într-un bloc nou, un apartament de 91 m.p. Şi acest bloc a fost deja dat în exploatare.

Articolul integral îl puteți citi pe site-ul Ziarului de Gardă

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii