Integritate

Afacerea necunoscută de la Orhei a procurorului Ruslan Popov

Autor: Julieta Saviţchi
28/10/2021 24104

Familia procurorului general-adjunct, Ruslan Popov, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită, ar controla, pe lângă livada şi frigiderul din Mileştii Mici, o treime dintr-o afacere în agricultură în satul Brăviceni, raionul Orhei. Această afacere, pe care au identificat-o reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, nu este trecută în acte pe numele procurorului, nu a fost și nu este declarată. Este vorba de o livadă de măr superintensivă, amenajată după cele mai moderne standarde. Cota din afacere a fost înregistrată iniţial pe numele lui Alexandru Popov, fiul mai mare al procurorului, care la acel moment era student şi avea 19 ani. Cu puţin timp înainte ca Ruslan Popov să fie reţinut, în dosarul pentru îmbogățire ilicită, cota parte din afacerea de la Brăviceni a fost înregistrată pe numele unui locuitor din Mileştii Mici, stabilit cu traiul în SUA, cu care procurorul este de mai mulţi ani în relaţii de prietenie.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat anterior o anchetă despre afacerea procurorului din Mileştii Mici, înregistrată pe numele tatălui său, un pensionar trecut de 70 de ani.

Ruslan Popov înainte de a fi escortat în izolator

Livada de milioane

Livada de măr este amplasată în extravilanul satului Brăviceni din raionul Orhei şi se extinde pe o suprafaţă de cca 20 de hectare. Pomii de măr sunt sădiţi la distanţa de cca 80 de cm unul de la altul.

Livada

Pe spalierele înalte, legate cu sârme din inox, care nu sunt afectate de corozie, a fost pregătit suportul pentru amplasarea plaselor antigrindină. Livada este dotată cu sistem de irigare prin picurare.

Sistemul de irigare

Costurile pentru crearea unei livezi superintensive de măr este de 30.000 de euro pentru un hectar. La plantațiile de măr superintensive producția obținută este cuprinsă între 30-60 tone/ha, dar investiția anuală în întreținerea plantației este de 5.000-6.000 de euro/ha. La un calcul simplu, dacă prețul cu care se comercializează aceste fructe este de 0,5 euro/kg, un producător poate obține între 15.000 de euro și 30.000 de euro pe hectar.

Pentru irigare, în mijlocului câmpului, la vre-o 2 km de la livadă, a fost construit, după o tehnologie modernă, în rezervor de apă, cu suprafaţa de cca o mie de metri pătraţi. Apa este pompată prin conducte din iazul de la marginea satului Brăviceni, aflat la câţiva kilometri, iar conductele trec pe sub traseul Chişinau-Bălţi.

Bazinul de acumulare

Lângă rezervor a fost construită o staţie de pompare şi o substaşţie electrică, cablul care face conexiunea cu reţelele de înaltă tensiune, aflate la o distanţă de cca 2 kilometri, fiind îngropat în pământ.

Staţia de pompare
Substaţia electrică

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oamenii din sat susţin că atât rezervorul de apă, cât şi livada, au fost amenajate pe parcursul unui an. Ei mai declară că livada este a deputatului Paciu şi a unui procuror din Chişinău.

Sursa: Facebook.com
Serghei Hersun
Caption

Firmă preluată de la un afacerist certat cu legea şi partenerul socialist

Livada de măr şi rezervorul de acumulare a apei pentru irigare reprezintă activele întreprinderii Odl-Agro SRL. Societatea comercială a fost fondată în iunie 2011 de către soţii Ludmila şi Serghei Hersun din Chişinău, iar în calitate de adresă juridică figurează domiciliul lor de pe strada Memoriei din Chişinău. Numele lui Serghe Hersun a figurat în mai multe dosare ce ţin de nerambursarea datoriilor şi utilizarea creditelor contrat destinaţiei.

La începutul lunii martie a anului 2020, întreprinderea a fost înregstrată, cu cote egale pe numele lui Paciu Mihail, Popa Ştefan şi Popov Alexandru.

Mihail Paciu este originar din satul Brăviceni, deţine o gospodărie ţărănească, iar în perioada respectivă era deputat din partea PSRM. Ştefan Popa este om de afaceri, originar din raionul Ungheni, şcolit la Bucureşti, care de mai mulţi ani se ocupă cu exportul de legume pentru supermarketurile din România. Cel de al treilea co-proprietar a fost Alexandru Popov junior, care a ajuns să deţină o parte din afacere cu puţin timp înainte ca să împinească 20 de ani.

Terenuri sub sechestru sau în proprietatea unor pensionari

Terenurile pe care este amplasată livada este împărţit în cote, cu numere cadastrale diferite. O parte din aceste cote sunt proprietate a întreprinderii Odl – Agro. Unele terenuri au fost anterior sub sechestru.

Alte terenuri care anterior au aparţinut soţilor Hersun sunt înregistrate ca proprietate a SRL Naiada din Cahul, o întreprindere care prestează servicii de frizerie şi închiriere a bunurilor imobile. Partea leului din societatea comercială Naiada, 91,75 la sută, aparţine lui Grigore Condurache, despre care presa a scris că ar fi implicat în diferite scheme şi că ar fi fost preferatul ex-preşedintelui Igor Dodon pentru funcţia de director la Căile Ferate.

Terenurile firmei Naiada din extravilanul satului Brăviceni, pe care este plantată livada superintentsivă, sunt sub sechestru din iulie 2021. Terenurile respective au fost lăsate drept gaj la fosta bancă comercială Investprivatbank de către soţii Hersun pentru un credit de 6.300.000 de lei.

O altă parte din terenuri, cu suprafeţe de la 20 la 30 de ari, sunt înregistrate pe numele unor pensionari din Brăviceni.

Cota lui Alexandru Popov, înstrăinată înainte de arestul tatălui-procuror

Lilian Racoviţă
Caption

Cota lui Alexandru Popov junior a fost înstrăinătă pe numele lui Lilian Racoviţă, la începutul lunii octombrie a anului curent, cu câteva zile înainte de arestarea lui Ruslan Popov şi a şefului său, Alexandr Stoianoglo. Lilian Racoviţă, originar din acelaşi sat cu Ruslan Popov, fost masterand al Academiei de Poliţie din Chişinău, este stabilit de mai mulţi ani cu traiul în SUA. Acesta a făcut anterior parte din anturajul lui Ruslan Popov împreună cu un coleg de al său de la Academie, Eugen Botnariuc, fost poliţist în Ialoveni. Botnariuc este stabilit şi el de câţiva ani cu traiul în SUA, iar numele său apare în Actul de constatare al Autorităţii Naţionale de Integritate că i-a transferat lui Alexandru Popov junior 100 USD cadou.

Numele lui Racoviţă, Botnariuc şi Ruslan Popov au apărut într-un scandal mediatic, în 2017, pe când ultimul era şef la Procuratura sectorului Ciocana al Capitalei. Lui Racoviţă şi Botnariuc li s-au adus învinuiri că ar fi comis lucruri mai puţin legale, la comanda procurorului Popov, acuzaţie respinsă vehement de Racoviţă.

Lilian Racoviţă a revenit în satul de baştină la 11 septembrie 2021, iar peste câteva zile a plecat într-o călătorie prin mai multe ţări europene, de unde a revenit la începutul lunii octombrie.

Sursa: Facebook.com

Lilian Racoviţă ne-a comunicat că a procurat cota din Odl – Agro cu 290.000 de lei, cu condiţia să investească în dezvoltarea afacerii, iar cel cu care a negociat tranzacţia este Alexandru Popov junior.

„Alexandu Popov s-a declarat disponibil să işi vânda cota-parte din acţiunile ce le deţine la SRL Odl-Agro. Se pare că acest lucru a coincis cu ultimele evenimente de la Chişinău. Înţelegerea o avusesem anterior cu administratorul, dl Ştefan Popa, dar perfectarea actelor am reuşit s-o facem la revenirea mea în ţară. Nu mi-am dorit niciodată o afacere în Moldova si dacă ştiam că ajung iarăşi în gura presei, mai ezitam şi cu asta. Ideea e că administratorul, dl Popa, este de mulţi ani în acest domeniu şi este probabil şi cel mai mare exportator de fructe şi legume pe piaţa europeană. Al doilea co-proprietar e un domn cu doctorat în agronomie şi asta mi-a insuflat încredere că afacerea va merge”, ne-a declarat Racoviţă.

Ce spun ceilalţi co-proprietari

Ceilalţi doi co-proprietari ai întreprinderii Odl-Agro au oferit declaraţii contradictorii, încercând să-l apere pe procurorul Popov.

Mihail Paciu

Mihail Paciu ne-a spus că nu se cunoaşte personal cu Ruslan Popov şi nici nu ştie de ce fostul său partener şi-a înstrăinat cota sa. „Eu sunt om de ştiinţă, mi-am apărat doctoratul când aveam doar 27 de ani. Acum produc material săditor, am inventat , prin selecţie, trei soiuri de mere. Propunerea cu afacerea a venit de la Ştefan Popa. Participarea mea în afacere constă ca să asigur cu material săditor şi să implementez cunoştinţele pe care le am în aplicarea tehnologiilor moderne”, ne-a declarat Paciu.

Ştefan Popa

Sursa: Facebook.com                                                                                Sursa: Compact Moldova

Ştefan Popa ne-a spus că a fost nevoit să-şi caute parteneri pentru a investi într-o livadă superintensivă pentru că nu mai avea bani şi nici posibilităţi de a lua credite noi. Antreprenorul a confirmat că a preluat întreprinderea de la soţii Hersun în schimbul unei datorii de 6.000.000 de lei. Atât Paciu, cât şi Popov, urmau să-i achite cotele de câte 270.000 de lei în fondul statutar, însă nu şi-au onorat obligaţiunile.Ştefan Popa susţine că nu a negociat cu procurorul Ruslan Popov, iar pe fiul său l-a adus în afacere Alexandru Popov senior, tatăl pensionar al procurorului, care este proprietarul unui frigider şi a zeci de terenuri de livadă în satul Mileştii Mici. „Am arendat de la Alexandru Popov un loc în frigiderul său pentru nişte legume. În timp ce discutam cu el, i-am spus ca intenţionez să plantez o livadă superintensivă la Orhei. Dumnealui mi-a zis că vrea să se extindă şi în alte localităţi. Astfel, am bătut palma. Doar că mi-a zis să înregistrez cota lui pe numele nepotului care se numeşte tot Alexandru Popov”, a precizat Ştefan Popa.

Precizăm în acest context că, în primăvara anului 2020, frigiderul din Mileştii Mici era încă în construcţie şi este puţin probabil să fi fost funcţional pentru a putea oferi spaţii în chirie.

Frigiderul din Mileştii Mici în primăvara anului 2020

Ştefan Popa a precizat că a suportat singur cheltuielile pentru construcţia rezervorului şi plantarea livezii şi că nu cunoaşte că unele terenuri se mai află sub sechestru: „De perfectarea actelor pentru terenuri este responsabil Paciu. O să mă clarific”.

Am încercat să vorbim cu Serghei Hersun despre cum a vândut întreprinderea celor trei, acesta însă a refuzat să ofere detalii, menţionând că nu vrea nici să-şi amintească despre aceasta.

Unde e frigiderul?

Unii săteni din Brăviceni ne-au spus că afacerea în spatele căreia ar sta Ruslan Popov mai include şi un frigider pentru păstrarea fructelor care s-ar afla în Mălăesti, sat vecin cu satul Brăviceni.

Faptul că printre activele firmei se află un frigider a fost confirmat de Lilian Racoviţă. Aceasta a spus că a văzut atât livada, căt şi frigiderul, dar nu poate să ne spună exact unde se află: „Mi-ar fi mai ușor să vă spun acuma despre un sătuc de pe undeva din Oklahoma, decât despre locația exactă a frigiderului în Moldova”.

Caption

Mihail Paciu ne-a spus că nu ştie nimic despre frigider şi nici nu are în proprietate aşa ceva. 

Ştefan Popa susține că afacerea nu include un frigider pentru păstrarea fructelor, precizând că în frigiderul de la Mălăeşti firma sa închiriază spaţii.

Frigiderul din Mălăeşti

Precizăm că în regiunea respectivă există un singur frigider, în Mălăeşti, la hotar cu satul Brăviceni. Acesta aparţine, conform actelor, lui Adriano Dulghier, pretinsul proprietar al celor 1,6 milioane de euro descoperite în aprilie 2020 la vama Leuşeni. Dulghieru este nepotul unuia din cei mai mari traficanţi de marfă vie şi deţinător de bordeluri în Europa, Gheorghe Vărtosu, originar din Mălăeşti. Vârtosu şi nepotul său au fost cercetaţi penal pentru spălare de bani, dar au ieşit basma curată după ce ar fi mituit procurorii.

În vara anului 2020, Adriano Dulghier a fost scos de sub urmărire penală în dosarul intentat pentru contrabandă. Anunţul a fost făcut de şeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Corupţiei, Ion Caracuian care este cumătru cu Ruslan Popov. Singurul vinovat în dosarul respectiv a fost găsit şoferul tirului care a adus banii, fiind condamnat la trei ani cu suspendare pentru tentativă de contrabandă.

Ce spune familia Popov

Ruslan Popov infirmă că el sau membrii familiei sale au o afacere în raionul Orhei: „Sunt aberaţii”. „Eu am un singur loc de lucru şi acesta este la Procuratură", ne-a declarat Ruslan Popov.

Am încercat să vorbim cu Alexandru Popov senior, tatăl procurorului, proprietarul în documente a afacerii din Mileştii Mici şi cel care ar fi negociat afacerea de la Brăviceni. Imediat cum ne-am prezentat, Alexandru Popov i-a transmis receptorul soţiei. „El taie o găină, e cu mâinile de sânge, nu poate vorbi. Dar eu ştiu totul şi pot să vă răspund. Ruslan n-are nicio atribuţie. Banii i-am adus eu, am muncit mulţi ani în Italia. Ruslan ne-a ajutat doar la clacă. Am făcut clacă cu neamurile la curăţit, la prăşit. Mai mult nu s-a implicat”, ne-a declarat Maria Popov.

Alexandru Popov senior

Femeia însă nu ne-a putut oferi un răspuns atunci când am întrebat-o despre afacerea de la Brăviceni. „Cum? Unde-i asta?”, s-a arătat nedumerită Maria Popov.

L-am contactat din nou pe Alexandru Popov senior. Acesta a spus că nu vrea să vorbească şi că face declaraţii doar în prezenţa avocatului. O poziţie similară a avut-o şi nepotul său, Alexandru Popov junior. Tânărul ne-a transmis prin intermediul avocatului familiei că este supărat pe jurnalişti şi nu vrea să vorbească cu ei.

 

 

Comentariul expertului

Experta anticorupţie, Cristina Ţărnă, ex-directoare a Centrului Naţional Anticorupţie, consideră că chiar dacă partenerii lui Popov susţin că procurorul nu are nicio atrubuţie, există suspiciuni că acesta ar fi beneficiarul cotei din afacere şi că ar fi profitat de poziţia înaltă pe care o are în Procuratură. ,,Din cele relatate de către protagoniștii investigației jurnalistice, adjunctul procurorului general suspendat Ruslan Popov nu ar avea nici o legătură cu afacerea cu livada superintensivă din Brăviceni și frigiderul din Mălăiești. Cu toate acestea, terenurile pe care se află livada sunt parțial puse sub sechestru, iar proprietarul în acte al frigiderului, Adriano Dulghier, a fost cercetat penal pentru contrabanda unei sume impunătoare de bani, de 1,6 milioane de euro, în bancnote mici, aduse cu TIR-ul, fiind ulterior absolvit de răspundere penală. Astfel, în pofida celor declarate, se pare că afacerea dată are totuși conexiuni cu organele procuraturii, în care Ruslan Popov ocupă un loc foarte important.

Dacă fiul său Alexandru, după atingerea majoratului, fiind student, continua să fie întreținut de părinți, acesta urma să fie trecut în declarațiile de averi și interese ale tatălui său, Ruslan Popov, ca și persoană aflată la întreținere, iar declarația urma să indice sursele de venituri din care ar fi achiziționat afacerea, dacă este doar proprietar nominal, urma să indice cine este beneficiarul efectiv.

Astfel, există presupuneri întemeiate pentru a crede că ar putea fi vorba despre fals în declarația de averi și interese personale ale procurorului Ruslan Popov, iar în dependență de sumele investite în afacerea cu livada și frigiderul raportate la veniturile legale ale procurorului – ar putea fi vorba chiar și de îmbogățire ilicită în sens penal sau, după caz, de îmbogățire nejustificată, pasibilă confiscării civile de către ANI prin intermediul instanței de judecată.

Este neobișnuit și faptul înstrăinării recente a cotei lui Alexandru Popov în livada din Brăviceni, unei persoane care pare a fi mai degrabă apropiat a lui Ruslan Popov decât a lui Alexandru Popov (fiul sau tatăl). Această persoană, Lilian Racoviță, confirmă cumpărarea cotei din livada superintensivă și a frigiderului de la Alexandru Popov (fiul), pe când în acte Alexandru Popov este proprietar doar a unei treimi din livadă, iar frigiderul era deținut de către Adriano Dulghier, cel cu probleme rezolvate nesperat de favorabil în procuratură. În acest context, consider că există temei de a revizui încetarea / scoaterea de sub urmărire penală a lui Adriano Dulghier, eventuala implicare a procurorului Popov în soluționarea problemelor penale ale lui Dulghier la PCCOCS, precum și eventuala facilitare de către Popov a actelor de contrabandă în numerar. În general, legăturile dintre Ruslan Popov și Adriano Dulghier urmează a fi analizate, în virtutea relației de dependență care poate exista dintre un procuror aflat foarte sus în ierarhia Procuraturii și o persoană cercetată penal,

În continuare, dacă banii aduși de către Adriano Dulghier provin din activități ilicite și dacă aceștia au fost introduși în construcția frigiderului din Mălăiești – acest fapt urmează a fi cercetat și aspectul eventualelor spălări de bani. Schimbarea proprietarilor nominali fără a se schimba beneficiarul efectiv al livezii din Brăviceni, la fel suscită bănuieli legate de spălări de bani. Iar dacă procurorul Popov a influențat PCCOCS în vederea unui parcurs favorabil al dosarului penal lui Dulgher, atunci, adițional, trebuie verificate dacă nu au fost comise abuzuri, depășiri sau conflicte de interese în sens penal sau contraventional", a declarat experta.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889. Portalul www.anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii