Integritate

Afacerea familiei Stoianoglo - între lege și ilegalitate

Cum soția procurorului general reușește să nu achite impozite pe venit la stat

Autor: Julieta Saviţchi
13/04/2021 22599

Ţvetana Curdova, soţia procurorului general Alexandr Stoianoglo, deţine în proprietate şi administrează un salon de frumuseţe de lux, fără să achite impozite pe venit la stat. Curdova a profitat de o lacună în legislaţia fiscală, şi anume de dreptul deţinătorilor de patente de întreprinzător de a se asocia, astfel că toţi angajaţii salonului Opium lucrează în bază de patentă. Venitul declarat oficial este de doar 12 mii de lei pe an și este alcătuit din plata pentru arenda localului, pe care ar achita-o deţinătorii de patente care lucrează acolo. Experţi anticorupție consideră că este vorba de o schemă de eschivare de la impozite, aflată la limita legalităţii.

Venituri declarate de doar 12 mii de lei

Salonul de frumuseţe Opium se află pe bulevardul Renașterii Naționale nr. 16 din Chișinău. Imobilul cu suprafața de 60 de metri pătrați a intrat în proprietatea lui Alexandr Stoianoglo și a Țvetanei Curdova, la 4 aprilie 2016, în baza unui contract de investiții semnat în 2013. Alexandr Stoianoglo a raportat imobilul în declaraţia de avere şi interese personale. Şeful Procuraturii Generale a mai declarat că dă imobilul în arendă cu 12 mii de lei pe an, în medie cu 1.000 de lei pe lună.

Foto: CIJM

Pe piaţa din Chişinău arenda frizeriilor este cu mult mai scumpă. De exemplu, pe strada Tighina din Capitală se dă în arendă cu 450 de euro pe lună o frizerie cu suprafaţa de 56 de metri pătraţi, cu trei locuri şi sală de manichiură şi pedichiură.

Unele saloane dau în arendă locul de muncă frizerilor care deţin patentă de întreprinzător. În Chişinău arenda unui loc de muncă pentru un frizer variază de la 100 la 300 de euro pe lună (2000 - 6000 lei). Taxa pentru patentă constituie 200 de lei pe lună.

În salonul Opium sunt trei locuri de muncă pentru frizeri, o sală pentru manichiură şi pedichiură, sală pentru proceduri cosmetice, sală SPA. În plus, acesta mai prestează și servicii de make-up. De asemenea, în Salonul Opium sunt expuse la vânzare produse cosmetice pentru păr, creme pentru îngrijirea tenului şi parfumuri.

Preţuri pipărate

Preţurile pentru serviciile prestate în salonul Opium sunt mai ridicate decât în frizeriile obişnuite şi sunt caracteristice saloanelor de lux. De exemplu, o tunsoare pentru femei, cu aranjarea părului, costă de la 250 la 500 de lei, o tunsoare pentru copii – 100 de lei, o tunsoare pentru bărbaţi – de la 60 până la 180 de lei, vopsirea părului – de la 200 la 500 de lei, uscarea părului – de la 150 la 350 de lei, procedurile pentru păr – de la 230 la 750 de lei. În preţurile afişate nu sunt incluse produsele cosmetice, cum ar fi de exemplu vopseaua pentru păr. Astfel, o femeie care se va tunde, îşi va vopsi şi revitaliza părul în salonul Opium va trebuie să scoată din buzunar, în cel mai bun caz, 680 de lei.

Într-o frizerie obişnuită, unde este folosit aparatul de casă, preţurile sunt de două ori mai mici.

Cu toate acestea, salonul Ţvetanei Curdova pare să nu ducă lipsă de clienţi, printre aceştia fiind şi vedete. O clientă fidelă este interpreta Doiniţa Gherman. Aceasta apare deseori în pozele postate pe pagina de Facebook a salonului Opium şi pe cea a Ţvetanei Curdova.

Ţvetana Curdova şi Doiniţa Gherman în salonul Opium (stânga), 
Interiorul salonului Opium (dreapta)

EXPERIMENT

Pentru a verifica ce costuri se percep pentru tunsori în salonul soției procurorului general am făcut un experiment.

Un adolescent a mers să se tundă  în salonul Opium. Colegii săi care l-au însțit au filmat toată procedura. Pentru tunsoare, procedura care a durat în jur de 15 minute, băiatului i s-a cerut 170 de lei. După ce a dat banii, tânărul a solicitat bonul de casă, motivând că părinţii n-au să-l creadă că a dat atâţia bani pentru o tunsoare. Frizeriţa i-a răspuns că nu se dau bonuri de casă pentru că la ei se lucrează în bază de patentă, dar că poate să vorbească la telefon cu mama băiatului şi să confirme cât s-a achitat.

Ţvetana Curdova, directoare pro-bono?

Pe pagina sa personală de Facebook Ţvetana Curdova se declară directoare a salonului Opium. Numele ei se regăseşte şi pe cărţile de vizită repartizate în salonul Opium.

Pe pagina oficială a salonului este indicat numărul personal al Țvetanei Curdova, la care pot fi făcute programările. Am telefonat într-o zi de vineri la numărul respectiv şi am solicitat o programare. Ne-a răspuns o femeie care s-a prezentat Ţvetana şi a spus să o sunăm mai târziu pentru că nu este în salon şi nu are la ea lista programărilor. Ulterior, femeia a sugerat să o sunăm săptămâna umătoare, căci nu mai sunt locuri libere pentru acea zi.

Ţvetana Curdova, felicitată de angajatele din salon

Am vizitat salonul Opium într-o zi de luni, prezentându-ne drept clienţi. Acolo am găsit-o pe Ţvetana Curdova însoţită de un tânăr, care s-a dovedit a fi ginerele său. Femeia ne-a spus că luni la ei este zi liberă, pentru că se lucrează în weekend. Ne-am interesat de parfumurile şi cremele expuse la vânzare. Curdova ne-a spus că toate produsele sunt de calitate, de brand, iar parfumurile sunt italiene. Am încercat să facem o achiziţie, dar nu am reuşit, pe motiv că nu se poate de achitat cu cardul. Ţvetana Curdova ne-a invitat să venim într-o zi de lucru când va fi cosmetologul care ne va sfătui ce produse să cumpărăm.

Precizăm că în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2020, semnată de procurorul general,  nu este indicat că soţia sa lucrează, are salariu sau alte venituri.

Firma soţiei procurorului general

Țvetana Curdova este fondatoarea şi administratoarea unei societăţi cu răspundere limitată care îi poartă numele, înregistrată la 17 ianuarie 2018. Domeniile de activitate ale întreprinderii sunt comerţul cu amănuntul și ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie, servicii de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, activităţi de întreţinere corporală.

SRL Țvetana Curdova are adresa juridică pe bd. Renașterii Naționale nr. 16, unde se află salonul Opium. În rapoartele financiare pentru anii 2018-2019, Curdova a indicat că nu a avut venituri din vânzări, iar activele firmei, care reprezintă capitalurile proprii, constituie 100 de lei.

La 18 martie 2019, SRL Ţvetana Curdova a primit autorizaţia sanitară nr. P-0516/2019, valabilă până la 15 martie 2024, pentru prestarea serviciilor de frizură în salonul Opium.

Alexandr Stoianoglo a raportat în declaraţia de avere pentru anul 2019 firma soţiei, însă a evitat s-o raporteze în declaraţia pentru anul 2020.

Reprezentanţii breslei despre schemele din domeniu

Ecaterina (a solicitat anonimatul) deţine un salon de înfrumusețare în sectorul Botanica al Capitalei. Salonul are patru locuri pentru frizură, sală pentru manichiură şi pedichiură, precum şi sală pentru servicii de cosmetologie. Preţurile pentru serviciile prestate sunt puţin mai mici decât în salonul Opium, iar clienţii primesc bonuri de casă. „La mine toate angajatele primesc salariu oficial, sunt mai liniştită aşa. Sunt multe controale”, ne-a explicat proprietara salonului.

Ecaterina a început afacerea de la zero cu aproape trei ani în urmă, iar spaţiul îl ia în chirie: „Sunt cheltuieli mari pentru chirie, apă, resurse energetice. Dar sunt bucuroasă că mi-am recuperat investiţia şi avem deja şi venituri pentru familie”.

Cuplul Stoianoglo-Curdova. Foto: Reţele de socializare

Ecaterina ne-a dezvăluit şi unele scheme după care se lucrează în domeniu. „Sunt saloane în care fetele lucrează în bază de patentă. Un loc de muncă într-un salon bine amenajat costă în jur de 300 de euro, dar în contractul de arendă se stipulează o sumă mai mică. Sau se întocmeşte un contract de arendă la un preţ derizoriu, iar fetele primesc în jur de 50-60 % din suma încasată pentru servicii, în funcție de cui aparţin instrumentele şi produsele cosmetice. Restul sumei se duce la proprietarul salonului, care la rândul său achită pentru utilități”, a spus Ecaterina.

Am solicitat şi opinia cunoscutului stilist Victor Micuşa, proprietarul unui salon de frumuseţe din Capitală. „Ştiu că sunt saloane în care toţi angajaţii lucrează în bază de patentă. Eu am subliniat anterior că nu este corect. Consider că în bază de patentă se poate de lucrat în cazul frizeriilor cu un singur loc, cum ar fi în sate sau în anumite cartiere. Dar un salon de lux reprezintă o afacere şi trebuie înregistrată şi gestionată ca atare. Știu că sunt diferite scheme în domeniu”, ne-a declarat stilistul.

Poziţia cuplului Stoianoglo-Curdova

Alexandr Stoianoglo susţine că declaraţia de avere a fost întocmită în strictă conformitate cu legea şi nu a comis nicio greşeală. „Toate veniturile mele și ale soției le-am declarat în strictă conformitate cu legea. Declarația de avere și interese personale a fost completată exact cum scrie legea, iar acest fapt poate fi confirmat din surse oficiale de la autoritățile competente în domeniu”, ne-a răspuns Alexandr Stoianoglo prin intermediul serviciului de presă al Procuraturii Generale.

Am sunat-o pe Ţvetana Curdova pentru a-i oferi dreptul la replică. Mai întâi am întrebat-o dacă este directoare la salonul Opium, iar după ce ne-a răspuns afirmativ, i-am adresat întrebările ce ţin de organizarea activităţii, de această dată prezentându-ne ca jurnalişti. „Draga mea, n-am să vă spun nimic, n-o să fac niciun comentariu şi n-am să vă dau dumneavoastră nicio declaraţie”, ne-a răspuns soţia procurorului general.

Cum comentează Serviciul Fiscal de Stat

Într-un răspuns la o solicitare de informație, Sergiu Puşcuţă, directorul Serviciului Fiscal de Stat, ne-a comunicat că Serviciile de frizerie pot fi prestate în baza patentei de întreprinzător, conform genului de activitate „Servicii de frizerie şi servicii cosmetice”. Totodată, legea prevede că doi sau câţiva titulari de patente se pot asocia în scopul desfăşurării în comun a activităţii de întreprinzător, în baza contractului de activitate în comun.

Şeful de la Fisc ne mai informează că legislaţia în vigoare nu conține reglementări care ar permite unei persoane să gestioneze afaceri bazate pe activitatea persoanelor în bază de patentă de întreprinzător. Cât priveşte comercializarea produselor cosmetice şi de parfumerie în bază de patentă de întreprinzător se permite doar cu condiţia că aceste mărfuri nu sunt supuse accizelor.

Precizăm că în anexa de la Titlul IY al Codului Fiscal este indicat că parfumurile şi apele de toaletă sunt mărfuri supuse accizelor, iar taxa de acciz reprezintă 10 la sută din valoarea mărfii.

Expert: „Este evaziune fiscală în lege”

Expertul în economie, Veaceslav Ioniţă, consideră că organizarea unei afaceri în baza angajaţilor cu patente de întreprinzător reprezintă o breşă în legislaţie. „Patentele de întreprinzător sunt benevenite pentru meşteșugarii şi prestatorii de servicii care activează solitar şi nu au posibilitate să-şi organizeze o întreprindere. De această portiţă au profitat însă unii afacerişti care şi-au organizat afaceri cu angajaţi care activează în bază de patentă. Este o evaziune fiscală în lege sau mai corect să fiu, s-a profitat de acesată portiţă, breşă în legislaţie, pentru optimizarea impozitelor.

Conform art. 18 alineatul 3 din Legea cu privire la patenta de întrprinzător, activitatea titularului de patentă se permite cu condiţia ca veniturile să nu depăşească suma de 300.000 de lei într-un, adică de 25.000 pe lună. Dar este foarte greu de controlat veniturile titularilor de patentă. La sigur că nimeni nu v-a declara că a obţinut venituri mai mari decât 25.000 pe lună. O metodă de control ar fi întroducerea aparatelor de casă pentru deţinătorii de patente. Deja există o practică în acest sens”, ne-a declarat Veaceslav Ioniţă.

În Raportul de experiză al CNA, din februarie 2018, la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.93-XIV din15 iulie 1998 cu privire la patenta de întreprinzător se arată că, „Proiectul promovează interesele persoanelor fizice care practică activitatea de întreprinzător în baza patentei, însă poate periclita interesele publice economice în circumstanțele în care activitatea înbaza patentei este atractivă pentru acte de evaziune fiscală, evitarea raportării fiscale, evitareacontroalelor din partea statului ș.a. La elaborarea proiectului au fost respectate parțial rigorile detransparenţă, lipseşte analiza impactului de reglementare, iar nota informativă nu conţine argumentesuficiente pentru promovarea proiectului.Factorul de risc care rezultă din prevederile proiectului constă în faptul că specificul activității deîntreprinzător în baza patentei prezintă o serie de problematici referitoare la evidența activității, aproduselor și veniturilor etc. În acest context, insuficiența mecanismelor juridice de control șisupraveghere, prezența facilităților fiscale, generează riscul comiterii actelor de corupție și a evaziunii fiscale”.

ANI: „Nu există bănuieli rezonabile pentru verificarea averii procurorului general”

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat în luna mai a anului trecut o anchetă în care se arăta că soţia lui Alexandr Stoianoglo are o afacere, însă omul legii nu a declarat veniturile din această afacere.

La 17 februarie curent, deputata Inga Grigoriu a solicitat Autorităţii Naţionale de Integritate să verifice averea lui Alexandr Stoianoglo şi a membrilor familiei sale. În răspunsul semnat la 19 martie de inspectorul de integritate, Olga Vizitiu, se arată că nu există bănuieli rezonabile pentru a verifica averea procurorului general. „În cadrul verificării prealabile, inspectorul de integritate a validat datele din declaraţiile de avere şi interese personale prin sistemul informaţional e-Integritate, în rezultatul căreia nu a stabilit o eventuală bănuială rezonabilă privind încălcarea regimului juridic al declară averii şi intereselor personale de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei”, şi-a motivat refuzul inspectorul ANI.

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA. 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii