Integritate

Valeriu Poiata, candidat independent la funcția de primar al orașului Sângera: „traseismul” politic, averea și conflictele de interese

Autor: Mariana Colun
15/10/2019 7459

Actualul primar al orașului Sângera, Valeriu Poiata, candidează independent pentru a obține un nou mandat de edil al localității. Poiata s-a remarcat prin schimbarea în mai multe rânduri a preferințelor politice, prin conflictele de interese în care a fost implicat, dar și prin afacerile pe bani publici.

„Traseismul” politic

Pe parcursul ultimilor 12 ani, Poiata s-a perindat pe la mai multe partide. Astfel, în 2007 acesta a acces în Consiliul Orășenesc Sângera pe listele Partidului Umanist din Moldova. Și-a păstrat mandatul și după scrutinul din 2011, de această dată candidând la funcția de ales local din partea Partidului Liberal Democrat. În cadrul acelorași alegeri a câștigat, în turul II, și mandatul de primar al orașului Sângera, pe listele PLDM.

Patru ani mai târziu accede din nou în Consiliul Orășenesc Sângera, tot din partea PLDM. A participat şi la alegerile pentru funcția de primar al localității. În primul tur de scrutin s-a clasat pe locul 2. A fost învins însă în turul II de exponentul Partidului Liberal, Mihail Lari. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2017, a participat la alegerile locale noi, organizate după decesul lui Lari. De această dată a candidat din partea Partidului Democrat și a câștigat alegerile. La scrutinul din 20 octombrie va lupta pentru un nou mandat, de această data, independent.

Averea și veniturile

În declarația de avere pentru 2012, Valeriu Poiata a raportat un salariu de 52 de mii de lei. El a mai indicat că a primit cu titlu de donație o cotă-parte dintr-un imobil în valoare de 381 de mii de lei și că deține un teren în valoare de 17 mii de lei. Deși a trecut dividende în mărime de 12 milioane de lei, în declarația pentru 2012 Poiată nu menționează despre calitatea de fondator în vreun SRL. Lipsesc și informațiile despre locuințe sau mijloace de transport pe care le-ar deţine.

În actul prezentat la CNI un an mai târziu, Poiata a raportat un salariu de 83 de mii de lei, la care se adaugă aproape 2.000 de lei din vânzarea cotei-părți din capitalul social al unei companii. De această dată, candidatul a indicat patru terenuri pentru construcții, cu suprafețele de patru, cinci, șase, respectiv șapte ari și o valoare totală de 215 mii de lei. Demnitarul a mai trecut pe hârtie trei case de locuit, de 89,1, 107,4 și 118,9 metri pătrați, două apartamente de 58,6, respectiv 114 metri pătrați și un garaj de 41,8 metri pătrați. Valoarea totală a imobilelor respective se cifrează la peste 2,5 milioane de lei. Poiata a mai raportat în declarația respectivă și cotele-părți în companiile pe care le-a fondat.

În 2014, veniturile lui Valeriu Poiata se ridică la 88 de mii de lei. El a mai raportat un automobil nou-nouț, în valoare de 1,3 milioane de lei, pe care îl conduce prin contract de comodat. De asemenea, în 2014 Poiata a luat un împrumut de 1,1 milioane pe care trebuia să-l întoarcă timp de un an. Asta chiar dacă singurele venituri oficial înregistrate se rezumau la salariul de edil.

În declarația de avere și interese personale pentru 2016, Valeriu Poiata nu a raportat niciun venit oficial. El a trecut pe hârtie doar trei dintre cele patru terenuri declarate anterior, doar două case de locuit și un apartament, precum și calitatea de fondator în cadrul a trei companii specializate în comerț - FVI Traian-Invest SRL, Alvim Auto SRL și Autobuz Service SRL.

În actul despre avere pentru 2017, Poiata a trecut venituri de 75 de mii de lei din salariu, precum și alte 316 mii din vânzarea unui bun, fără a menționa despre ce fel de bun este vorba. De asemenea, pentru prima dată, Poiata a indicat un teren agricol de opt ari pe care-l are în proprietate din 2001. Informațiile despre celelalte bunuri au rămas aceleași.

109 mii de lei reprezintă veniturile oficial acumulate de Valeriu Poiata în 2018. Din această declarație de avere și interese personale au dispărut mențiunile despre un teren intravilan și o casă de locuit, fără să fie raportate venituri din eventuala vânzare a acestor bunuri.

Conflictele de interese și afacerile cu statul

Una dintre companiile co-fondate de Poiata, Alvim Auto SRL, a făcut afaceri cu statul. Potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice, în 2013, compania a livrat un autovehicul în valoare de 277 de mii de lei Primăriei Băcioi.

Valeriu Poiata a fost vizat într-o anchetă din martie 2017 a Centrului de Investigații Jurnalistice despre gestionarea deșeurilor în municipiul Chișinău. „Orașul  Sângera nu și-a rezolvat problema legată de deșeurile menajere, deși a beneficiat încă acum trei ani de un grant în valoare de 2,7 milioane de lei de la Fondul Ecologic Național (FEN). Cu acești bani, autoritățile s-au angajat să lichideze toate gunoiștile neautorizate, să amenajeze câteva zeci de platforme pentru colectarea deșeurilor, să cumpere containere speciale, dar și o autospecială care să transporteze deșeurile din orașul Sângera și satele Revaca și Dobrogea, aflate în componența acestei primării. În argumentarea la proiect, prezentată Ministerului Mediului, fosta conducere a primăriei Sângera menționa că pe teritoriul celor trei localități s-au format peste 20 de gunoiști neautorizate și că oamenii se îmbolnăvesc des din cauza că substanțele chimice ajung în apă, aer și sol. Contractul cu Ministerul Mediului a fost semnat în februarie 2014 de fostul primar al comunei Sângera, Valeriu Poiata, și fostul ministru al Mediului, Gheorghe Șalaru. Proiectul urma să fie finalizat până la 31 decembrie 2014, termenul a fost însă prelungit ulterior cu cinci luni”, se arată în anchetă.

Potrivit autorilor anchetei, la distanța de aproape trei ani de la finalizarea proiectului, localitatea încă nu are un mecanism de gestionare a gunoiului, iar investițiile făcute din sursele Fondului Ecologic fac obiectul unei anchete penale. „Platformele de colectare a deșeurilor nu sunt utilizate, autospeciala e defectată, iar containerele pentru care s-a plătit peste un milion de lei zac uitate în preajma unui depozit din centrul localității. Mai mult, imediat după finalizarea proiectului, localitatea a fost protagonista mai multor scandaluri legate de depozitarea necontrolată a gunoiului, astfel încât autoritățile au decis să renunțe la platformele de acumulare construite pe bani publici”, se arată în anchetă.

Infografic: openmoney.md

În ancheta CIJM se mai arată că, pentru implementarea proiectului, în anul 2014 fosta conducere a primăriei a organizat două  proceduri de achiziții publice. Licitația pentru procurarea autospecialei și a celor 112 containere metalice s-a desfășurat în luna mai 2014. La concurs au participat trei agenți economici: Eximotor S.A., Uzina mecanică ARTMET și firma Cons-Unic SRL. După examinarea tuturor ofertelor, câștigatoare a licitației a fost desemnată Cons-Unic SRL. Valoarea totală a acestui contract se ridică la 1.867.626 lei. Peste doi ani, în aprilie 2016, cazul a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că fostul edil era în conflict de interese atunci când a semnat contractul cu Cons-Unic SRL, el controlând afacerea printr-un lanț de firme. Potrivit datelor din registrele oficiale, Valeriu Poiată  este fondator al societății F. V. I. Traian-Invest SRL, care la rându-i este fondatoare a companiei Agrofin-BA SRL - fondatoarea firmei Cons-Unic SRL. Mai mult, administratoarea celei din urmă este Rodica Marciuc, în timp ce Valeriu Marciuc, pe atunci viceprimar, a prezidat concursul pentru achiziția tomberoanelor și a autospecialei. 

Poiată a mai fost în vizorul membrilor CNI și în 2014, după ce Comisia a fost sesizată de Inspecția Financiară. Potrivit actului de constatare din octombrie 2014, în calitate de primar al orașului Sîngera, funcționarul a încheiat cu doi operatori economici cinci contracte de achiziții dintre care patru contracte în valoare de peste 7.263.000 lei cu Agrofin-BA SRL și un contract în valoare de 149.000 de lei cu Autoconcord SRL. Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Valeriu Poiată spune că a declarat conflictul de interese în care se afla atunci când Cons-Unic SRL a ieșit câștigătoare a licitației.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii