Economic

SwissLeaks: Afacerist moldovean stabilit în Rusia cu 20,9 milioane de dolari ascunși într-o bancă din Elveția

HSBC Private Bank (Elveția) din Geneva. Foto: Laurent Guiraud / Tamedia
Autor: Anticoruptie.md
11/03/2015 4510

RISE Moldova publică documentele bancare pe numele a opt cetățeni născuți în Republica Modova care au deținut conturi secrete în valoare de zeci de milioane de dolari în filiala băncii HSBC din Elveția. În aceeași bancă, peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări au ascuns conturi și au făcut transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari.

Din documentele bancare analizate de RISE, șapte din persoanele care au deținut conturi secrete la HSBC s-au născut în Republica Moldova, iar alta, de naționalitate franceză, deține și cetățenia Republicii Moldova. În total, aceștia au ascuns în conturile secrete din Elveția 22,8 milioane USD. Contul cu cei mai mulți bani, în sumă de 20,9 milioane USD, deschis în aprilie 2006, îi aparține controversatului om de afaceri Marc Alexandrovich Ghelfand, născut în 1950, originar din or. Bender (Tighina).

 

În registrele filialei băncii HSBC din Elveția, contul bancar deschis pe numele lui Ghelfand este conectat la două persoane născute la Tiraspol – Janna și Regina Gelfand, dar și la companiile offshore Newington Limited şi Willard Limited din Gibraltar, în care același personaj figurează în calitate de director.

Afacerile lui Ghelfand

Reporterii RISE Moldova l-au localizat pe Marc Ghelfand în Federația Rusă. Pe adresa indicată de acesta în registrele bancare ale HSBC – „Prechistenska, 13/7 8th Floor, Moscow 119034 Russian Federation” – figurează mai multe companii care au conexiuni cu omul de afaceri. Documentele obținute de la Registrul Comercial din Rusia (EGRUL) arată că la această adresă este înregistrată firma International Investment Financing Company Ltd (Detalii, AICI), care îl are în calitate de administrator chiar pe Marc Ghelfand. Compania prestează servicii de intermedieri financiare, consultanţă şi leasing financiar, afaceri imobiliare şi comerţ. Ghelfand deţine în această companie o cotă de 10%, restul de 90% din capitalul social aparțin firmei New Century Securities Management Anstalt din Liechtenstein. Detalii, AICI

Implicat în contrabandă cu petrol

Potivit ziarului rusesc Komersant, Marc Ghelfand a fost implicat în afaceri cu produse petroliere în Federația Rusă. Cea mai celebră afacere a fost schema prin care în anii 1993-1995, circa cinci milioane de tone de petrol din Rusia au fost livrate prin contrabandă în state din CSI, Europa de Est, UE şi SUA. Prejudiciul calculat de autorităţile din Rusia, în acest caz, a fost estimat la circa 200 de milioane USD. În schemă figura compania Tomsknefti, care în acea perioadă era condusă de Victor Kaliujnâi, ulterior ministru al combustibilului în anii 1999-2000, în perioada când Vladimir Putin a devenit premier.

Mai multe detalii citiți pe rise.md.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii