Economic

Sponsorii partidelor

Cum și-au adunat banii 9 partide parlamentare și din opoziție, în 2016

Infografic: CIJM
Autor: Victoria Dodon, Mariana Colun
14/12/2017 17015

Mii de persoane – de la șomeri și activiști de partid, până la prosperi oameni de afaceri – se numără printre sponsorii partidelor politice din Moldova. În timp ce unii au donat doar 20 de lei, alții s-au despărțit de sume de ordinul sutelor de mii ca să își susțină formațiunea pe care o simpatizează. Deși Comisia Electorală Centrală (CEC) ține în secret toate informațiile despre cei care finanțează partidele, disponibile fiind doar numele și prenumele acestora, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au depistat cine sunt cei mai generoși sponsori ai politicii moldovenești.

Jurnaliștii au analizat cine au fost donatorii a zece partide din Moldova: Partidul Democrat (PD), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniștilor (PCRM), Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Popular European din Moldova (PPEM), Partidul Politic „Partidul Nostru” (PPPN), Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Partidul Politic „Șor” și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În total, cele zece partide ale căror rapoarte financiare le-am examinat au adunat din donații, în 2016, puțin peste 48 de milioane de lei. Cea mai mare parte din acești bani - 42 de milioane de lei, îi revine partidului condus de Vladimir Plahotniuc. Numărul finanțatorilor PDM e de două ori mai mare decât cel al celorlalte partide luate la un loc. Despre donatorii Partidului Democrat, citiți în Milioanele democraților (I) și Milioanele democraților (II).

Membrii de partid, principalii finanțatori ai comuniștilor

Oleg Voronin, cel mai generos sponsor PCRM. Foto: adevarul.md

Donațiile financiare care au ajuns anul trecut în conturile PCRM provin, în cea mai mare parte, de la membri de partid. În unele zile, câte 10-20 de persoane au făcut transferuri de bani, în total formațiunea adunând suma de 745.400 de lei. Cel mai generos sponsor al comuniștilor a fost fiul liderului Vladimir Voronin, omul de afaceri Oleg Voronin. El a turnat în haznaua formațiunii 100.000 de lei. Un alt sponsor generos este un oarecare Victor Josanu, despre care nu sunt disponibile date publice. Acesta a contribuit cu 60.000 de lei. Ion Filimon, fost președinte al fracțiunii PCRM în Consiliul raional Ungheni, a donat 30.000 de lei, iar Maria Boico, trezoriera partidului - 21.000 de lei.

Donații de mii de lei au făcut și majoritatea deputaților care se regăsesc pe listele fracțiunii PCRM din Parlament: Inna Șupac - 10.000 de lei, Oleg Reidman - 5.000 de lei, Elena Bodnarenco - 15.000 de lei, Maria Postoico - 5.000 de lei. Alina Palii, șefa cabinetului fracțiunii PCRM din Parlament, a „dăruit” partidului 15.000 de lei, iar colegii ei, consilierii Diana Caraman și Vladimir Telnov - câte 5.000 de lei. Denis Iachimovschi, prim-secretarul Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova a contribuit cu 7.000 de lei.

Elena Crusianova, fondatoarea și directoarea a două firme ce prestează servicii de expediere și transport al mărfurilor - Moldexprespoșta SRL și Meridianexprespoșta SRL - a donat și ea 10.000 de lei, în timp ce Valerii Diozu, fost consilier al lui Vladimir Voronin și ex-consilier în CMC din partea comuniștilor, a donat 15.000 de lei. Anterior, el a deținut  un restaurant în centrul Chișinăului, „Hidalgo”, pe care l-a închis între timp. Printre donatorii partidului se numără și câteva zeci de pensionari, donațiile cărora, luate la un loc, constituie câteva zeci de mii de lei.  

Sponsorii PAS: activiști, profesori și firmele ex-vicepreședintei PPDA

Pe listele donatorilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) condus de ex-ministra Educației, Maia Sandu, se numără aproape 700 de persoane care au donat în 2016 în jur de un milion și jumătate de lei. Circa 426.000 de lei au venit de la membri de partid, iar aproximativ un milion - de la susținători. Printre finanțatorii formațiunii s-au numărat oameni de rând, activiști civici și promotori ai drepturilor omului, profesori, funcționari și oameni de afaceri. În timp ce unii au donat câte 20 de lei, alții au pus pe contul partidului sume de 70.000 de lei. Despre o parte din donațiile respective reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris la sfârșitul lunii noiembrie 2016, după încheierea campaniei electorale pentru alegerea președintelui Republicii Moldova.

Maia Sandu, vorbind la cel de-al II-lea Congres extraordinar al PAS. Foto: unpaspentru.md

Cea mai mare donație, de 70.000 de lei, a fost făcută de Artur Gurău, fondator al agenției interactive Granat. Colega lui, Iulia Buludova, a oferit 19.830 de lei. Alte 65.000 de lei au venit de la Dumitru Butnaru, director general al rețelei Aridon. El ne-a confirmat că a făcut donația deși nu este membru al formațiunii, oferind banii „din speranța spre bine”. Patru membri ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au donat în total 33.000 de lei. Este vorba despre Nadejda Hriptievschi (13.000 de lei), Ion Guzun (11.000 de lei), Vladislav Gribincea, directorul ONG-ului (8.500 de lei), și Sorina Macrinici (500 de lei). Lucia Aprodu, expert în comunicare și fost producător TV, a contribuit cu 27.550 de lei, în timp ce antreprenorul Vitalie Eșanu, fondatorul Privesc.eu, a donat 10.240 de lei.

Printre susținători se mai numără psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie, membră de partid, care a contribuit cu 9.900 de lei. Angela Cutasevici, profesoară la un liceu din Capitală, la fel membră PAS, a făcut o donație de 10.000 de lei. Cu aceeași sumă a  contribuit și soțul ei, Igor Condrea, angajat la Editura Gunivas. O sumă similară a venit din partea lui Cezar Gavriliuc, expert în protecția drepturilor copilului. Alte 8.000 de lei au venit de la Vladimir Bolea, antreprenor și președinte al Organizației Teritoriale Chișinău a PAS. Tot cu 8.000 de lei „a ajutat” partidul și Valeriu Margine, director de vânzări într-o companie internațională de asigurări. O sumă de 6.000 de lei constituie contribuția lui Vitalie Branişte, şef de departament în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, care este și membru PAS.

Donații simbolice au venit pe conturile formațiunii din partea conducerii PAS și a unor membri ai Biroului permanent. Maia Sandu a donat 1.455 de lei, secretarul general al formațiunii, Igor Grosu, - 3.681 de lei, vicepreședinții Dan Perciun - 4.500 de lei, Mihai Popșoi - 1.000 de lei, Liliana Nicolaescu-Onofrei - 1.500 de lei; Roman Cojuhari - 5.000 de lei, juristul Sergiu Litvinenco - 965 de lei, Nicolae Roșca - 2.500 de lei, Petru Frunze - 500 de lei, Radu Marian - 250 de lei, Marcela Adam - 380 de lei, Artur Mija - 5.000 de lei, Doina Gherman - 3.000 de lei.

Partidul Maiei Sandu a fost susținut în 2016 și de opt agenți economici. Sumele cu care au contribuit firmele variază între 100 de lei și 100.000 de lei. Două cele mai mari contribuții, a câte 100.000 de lei fiecare, au fost făcute de Întreprinderea Mixtă Moldavian Airlines SRL și firma KA-Grup SRL. Prima companie este specializată în transporturi aeriene și are un capital social subscris de șapte milioane de lei, iar în 2012 raporta venituri din vânzări în valoare de peste 39 de milioane de lei. Compania este administrată de Nicolae Petrov și Anatolie Bzovîi. Primul este și fondator al întreprinderii, alături de mai multe persoane și firme din Elveția, precum și alături de compania Carpatair din România, pe care a fondat-o împreună cu Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA. Anatolie Bzovîi este în prezent administratorul MGH Ground Handling care prestează servicii de deservire la sol a aeronavelor. Compania Moldavian Airlines SRL a câștigat, între 2011 și 2014, licitații pentru servicii de transport aerian în valoare de 6,7 milioane de lei.

Aliona Mandatii. Foto: facebook.com

Cealaltă companie generoasă cu partidul, KA-Grup SRL, este fondată și administrată de Cătălin Mandatii, fiul Alionei Mandatii, ex-vicepreședinta Partidului Platforma Demnitate și Adevăr condus de Andrei Năstase. La rândul ei, Aliona Mandatii a mai donat 50.000 de lei prin intermediul firmei Edit-Prom SRL. Anterior, compania era reprezentanta Limagrain Moldova, firmă condusă de Andrei Sangheli, fost premier, și Vitalie Gorincioi, fost ministru al Agriculturii, scria Ziarul de Gardă într-o anchetă din 2006. Femeia de afaceri a făcut și o donație în calitate de persoană fizică, în mărime de 5.000 de lei.

Familia Mandatii mai are alte câteva companii specializate în agricultură. Unele dintre acestea au beneficiat pe parcursul ultimilor ani de subvenții de milioane de lei de la stat. Întrebată de ce a făcut donații pentru PAS, fiind vicepreședintă a PPDA, Aliona Mandatii ne-a declarat: „La PAS am făcut donație din simplul motiv că am mers ambele partide cu un candidat comun la alegerile prezidențiale și era necesară susținerea financiară”, a spus femeia de afaceri. Acum o lună, Aliona Mandatii s-a retras din partidul condus de Andrei Năstase.

Un alt agent economic care a contribuit la formarea bugetului PAS în 2016 este Electrounia Genurilor Energetice, fondată de Maria Apărece. Compania specializată în producerea, transportul și distribuția energiei electrice a făcut o donație de 30.000 de lei. Alte 15.000 de lei au venit de la Societatea pe Acțiuni Art-Vest, condusă de femeia de afaceri Valentina Harti. Sume simbolice de două mii, o mie, respectiv 500 de lei au intrat în conturile PAS de la Prodcomert-S SRL, Întreprinderea Individuală Carp Vitalie și de la Pro L Contabil SRL.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, sponsorizat de fosta vicepreședintă acestuia

Bugetul pentru 2016 al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) a constituit 486.000 de lei și a fost format cu ajutorul a 13 persoane fizice și două juridice. Mai bine de jumătate din această sumă a venit de la doi agenți economici în spatele cărora stau Aliona Mandatii, ex-vicepreședinta PPDA, și fiul ei, Cătălin – Domulterra SRL și Edit Prom SRL. Firmele au transferat pe conturile PPDA 215.000 și, respectiv 48.000 de lei. În același timp, la fel cum a procedat și în cazul Partidului Acțiune și Solidaritate, Aliona Mandatii a făcut o donație și în calitate de persoană fizică, de această dată de 28.000 de lei. Și fiul acesteia, Cătălin Mandatii, a donat 5.000 de lei. Dintre persoanele fizice, cel mai generos cu partidul condus de Andrei Năstase a fost Alexandru Machedon, directorul companiei de telecomunicații Starnet, care a făcut donații în sumă de 150.000 de lei. Alte zece persoane care au vărsat sume între 10.000 și 1.000 de lei în haznaua PPDA sunt, în marea lor majoritate, membri ai partidului. Și unii exponenți din conducerea formațiunii politice au contribuit la formarea bugetului acesteia în 2016. Este vorba despre Chiril Moțpan, secretarul general al PPDA, contribuția căruia se ridică la 10.000 de lei, Stanislav Pavlovschii și Alexandru Slusari, vicepreședinții partidului, care au donat  1.000 și respectiv 5.000 de lei.

Sponsorii socialiștilor: deputați, consilieri, asistenți și primari

Congresul Socialiştilor din Republica Moldova organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la
fondarea PSRM. Foto: socialistii.md

În anul 2016, PSRM a adunat peste jumătate de milion de lei din donații. Aproape toți sponsorii partidului au contribuit cu sume de câteva mii de lei, cea mai mare donație fiind de 14.600 de lei. Printre donatori se numără deputați socialiști, consilieri raionali și locali.

La formarea bugetului partidului au pus umărul 17 din cei 24 de deputați socialiști. Au făcut excepție Zinaida Greceanîi, Fiodor Gagauz, Petru Corduneanu, Groza Sergiu, Adrian Lebedinschi, Alexandr Nesterovschi și Oleg Cuciuc.

De partea cealaltă, toți parlamentarii socialiști care au făcut donații, au scos din buzunare sume simbolice de câte 5.000 de lei. Curios este faptul că toți au depus banii în aceeași zi, pe 25 februarie 2016. Împreună cu ei, tot câte 5.000 de lei au donat și președintele Igor Dodon, pe atunci lider al partidului, Alexandru Dodon, fratele acestuia, dar și ex-deputatul Victor Sorocean, numit în mai 2017 în funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Belarus și Reprezentant Permanent și Plenipotențiar al Republicii Moldova pe lângă organele statuare și alte organe ale CSI, precum și fostul parlamentar Andrei Neguța, numit Ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Bani în bugetul PSRM au intrat și de la consilierii locali și raionali ai partidului. Cu toate acestea, deși au fost generoși cu Igor Dodon în campania lui electorală, pentru nevoile partidului un singur consilier municipal de la Chișinău din partea PSRM a făcut o donație. Este vorba despre Valeriu Botea, care a scos din buzunar 3.550 de lei.

Și Alla Pilipețcaia, consilier din partea PSRM în Consiliul orășenesc Soroca, a donat 5.000 de lei. În campania electorală pentru fotoliul de președinte, ea a fost mai generoasă, alocând 50.000 de lei. Pilipețcaia este fondatoarea și administratoarea companiei Debut-Sor SRL, specializată în agricultură. În ultimii trei ani, inclusiv de când Pilipețcaia este consilier, firma a câștigat opt licitații în raionul Soroca în valoare totală de aproape 664.000 de lei.

Tot cu 5.000 de lei au contribuit și Victor Barcari, consilier local în satul Olișcani, Șoldănești; Serghei Gorila, consilier local în comuna Alcedar, Șoldănești; Natalia Guranda, consilier local în satul Vărvăreuca, Florești; Pavel Rusu, ales al poporului în satul Cașunca, Florești; Vadim Raimon și Valerii Russ, consilieri în comuna Corestăuți, raionul Ocnița; Alla Bordianu și Liudmila Vitcovschi, consiliere orășenești la Soroca; Georgeta Movila, consilier orășenesc la Florești; Tatiana Luca, consilier orășenesc la Sângerei, și Petru Cebotarean, ales al poporului în comuna Vasilcău, raionul Soroca.

Vasile Cojocari și Igor Matei, consilieri raionali la Soroca au scos din buzunare tot câte 5.000 de lei pentru nevoile partidului. De la Soroca au venit și alte 5.000 de lei donate de viceprimarul Mihail Grabciuc, în timp ce de la Briceni aceeași sumă a fost vărsată în bugetul PSRM de secretarul organizației teritoriale, Dorin Pavaloi. 4.100 de lei au fost donați de Vladislav Onofrei, consilier orășenesc la Vulcănești, 4.000 de lei - de Vitalii Gorodinschii, primarul orașului Briceni, iar 2.500 de lei - de Iurii Zagorcea, consilier raional de la Edineț. 5.000 de lei a scos din buzunar Tudor Țapu, iar Alexandru Patapi, de două ori mai puțin. Ambii sunt consilieri orășenești la Edineț.

Roman Tiutin (centru) alături de Igor Dodon. Foto: facebook.com

Roman Tiutin, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, a contribuit cu 7.100 de lei la bugetul PSRM, în timp ce pentru Igor Dodon, în campania electorală din toamna trecută, el a donat de opt ori mai mult - 57.400 de lei. Alte aproape 14.000 de lei au venit tot din Găgăuzia, de la conducătorului Organizaţiei teritoriale a PSRM, Alexandru Suhodolski, viceprimarul orașului Comrat, care, în ianuarie 2017, a devenit vice-preşedinte al Adunării Populare a Găgăuziei. Ruslan Garbalî, și el deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, a depus la PSRM 6.600 de lei.

5.000 de lei au ajuns în conturile PSRM și de la Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor. Acesta a aspirat la funcția de deputat în circumscripția nr. 3 din Comrat.

Grigore Melnic, primarul satului Glinjeni, Șoldănești, a scos din buzunar 5.000 de lei, la fel ca Filip Vizitiu, consilier local în satul Alexeevca din raionul Florești, și Pantelei Mîța, primarul aceleiași localități. Cu o sumă de trei ori mai mare, de 14.500 de lei, cel din urmă a contribuit în favoarea lui Dodon în campania pentru prezidențiale. Anterior, el a fost vizat într-un articol al portalului Moldova Curată, după ce nu a soluționat un conflict de interese în care a fost implicat.

Rita Manole, membră PSRM și asistent de deputat, a donat pentru partidul condus de Zinaida Greceanîi 5.000 de lei. Tot în 2016, doar că în campania electorală a lui Dodon, Manole a făcut o donație de 62.800 de lei, asta chiar dacă, potrivit declarației pe avere din 2015, a adunat, împreună cu soțul, venituri de până la 90.000 de lei. Soțul acesteia, Dorin Manole, la parlamentarele din 2014, a vărsat în haznaua Partidului Socialiștilor 60.000 de lei.

Carmena Lupei, ex-purtătoarea de cuvânt a PSRM, a făcut și ea o donație de 5.000 de lei. Tot 5.000 de lei a scos din buzunar și Olga Rață, trezorierul partidului. 14.600 de lei, una dintre cele mai mari sume care au fost virate în bugetul socialiștilor în 2016, a venit de la Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ştefan”. Cu 3.500 de lei a contribuit și Ana-Liza Basso, membra aripei de tineret a PSRM, „Garda Tânără”.

Deși au fost sponsori generoși cu partidul în campaniile electorale anterioare, nu a făcut donații în 2016 aproape niciunul din socialiștii vizați în investigația „Banii lui Dodon din Bahamas”, semnată de RISE Moldova. Excepție fac deputații Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea, care au făcut donații simbolice de câte 5.000 de lei. Reporterii de la RISE au arătat cum mai mulți demnitari PSRM-iști au împrumutat sume între 300 și 500 de mii de lei de la compania Exclusiv Media SRL, care deține postul de televiziune NTV. La rândul său, această companie a primit un împrumut de 30 de milioane de lei de la firma Westerby Limited, un off-shore din Bahamas cu legături în Federația Rusă. 

Sponsorii PL - deputații milionari

Spre deosebire de anul 2015, când bugetul anual al Partidului Liberal a constituit peste cinci milioane de lei, în 2016 acesta a fost de zece ori mai mic, abia ridicându-se la aproape jumătate de milion de lei. Această sumă e de nouă ori mai mică decât cea adunată de Mihai Ghimpu, liderul PL, în campania electorală din 2016, când a intrat în cursa pentru funcția de președinte al țării. Întreg bugetul partidului pentru anul trecut a fost format din donațiile a cinci persoane – deputați milionari și funcționari liberali.

Întâlnirea lui Mihai Ghimpu și a lui Valeriu Munteanu cu locuitorii satului Colonița, mun. Chișinău.
Foto: facebook.com

Aproape jumătate din bugetul liberalilor pentru anul trecut, 213.000 de lei, a fost donat de președintele formațiunii, Mihai Ghimpu. Deputatul liberal și-a finanțat și propria campanie electorală din 2016 cu 456.000 de lei. Alte 669.000 de lei au fost achitate de Ghimpu pentru a-și sponsoriza activitatea politică. Luate la un loc, aceste sume constituie mai mult de jumătate din veniturile obținute de deputat în 2015, adică 1,1 milioane de lei, și aproape tot bugetul familiei Ghimpu pentru 2016, când a declarat venituri totale de circa 753.000 de lei. Mihai Ghimpu a fost unul dintre principalii sponsori ai tuturor campaniilor electorale la care au participat liberalii (alegerile din 2009 – 755.750 de lei, parlamentarele din 2014 – 554.000 de lei, localele din 2015 – 515.000 de lei).

Pe locul doi după mărimea donațiilor făcute pentru liberali este deputatul Iurie Dîrda, care, anul trecut, a suplinit bugetul formațiunii cu 173.000 de lei. Tot în 2016 parlamentarul a fost darnic și cu șeful său de partid, donând jumătate de milion de lei pentru campania electorală a acestuia. Prin urmare, suma totală a donațiilor făcute de Iurie Dîrda se ridică la 673.000 de lei. În declarația pentru 2014, parlamentarul raporta venituri de peste 17,4 milioane de lei, în timp ce în 2016 - de 11,7 milioane de lei. Cea mai mare pondere din această sumă o constituie dividendele de la firmele pe care le-a fondat – SRL Darsimid și SRL Dansicons. Ultima a ridicat câteva complexe rezidenţiale în cadrul unor proiecte investiţionale realizate în parteneriat cu statul. Printre cele mai mari afaceri a fost cea cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” și cu Universitatea Tehnică din Moldova.

Politicianul a figurat anterior în mai multe anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM). Unul din articole arată că Svetlana Dîrda, soția deputatuli, este fondatoarea firmei Egostil SRL, care deține o spălătorie auto în incinta complexului locativ de pe strada Nicolae Testemițanu din Chişinău, construit de Dansicons. Firma este administrată de Ion Țînțar, care a donat pentru Mihai Ghimpu 100.000 de lei în campania pentru alegerile prezidențiale și 60.000 de lei la alegerile parlamentare din 2014. 

Iurie Dîrda este naşul de cununie al fiului lui Ion Dragomir, fostul primar al comunei Stăuceni din componența municipiului Chişinău. Prin intermediul primarului, firma lui Dîrda a beneficiat de contracte de zeci de milioane de lei de la Primăria Stăuceni, iar firma fiului acestuia a ridicat patru blocuri de locuit în localitate.

Iurie Dîrda și Ion Ababii, la inaugurarea complexului sportiv în campusul universitar
din regiunea Malina Mică a Capitalei. Foto: usmf.md

De asemenea, firma D&D Companie ar fi afiliată deputatului liberal. Firma lucrează la construcția unui spațios centru comercial, în preajma Spitalului Republican, în pofida unei hotărâri a Judecătoriei sectorului Centru din 30 mai 2016, prin care construcția a fost declarată ilegală. O parte din terenul pe care este ridicată clădirea a fost transmis în locațiune firmei de către Consiliul Municipal Chișinău, pentru „amenajarea complexă și deservirea obiectivului preconizat”, ulterior însă a fost schimbată destinația terenului, pentru ca firma să poată construi parcarea supraetajată. În luna septembrie, Iurie Dîrda a anunţat că se retrage din fracţiunea Partidului Liberal din Parlament şi că îşi va continua activitatea în calitate de deputat independent. Demnitarul susţinea că a luat decizia în urma unei campanii intensive de denigrare, „cu implicarea directă și indirectă” a unor persoane din anturajul său.

Un alt deputat care i-a sprijinit financiar pe liberali este Valerian Bejan, fost vicepreședinte al raionului Telenești. Acesta a donat puțin peste 58.000 de lei, de șase ori mai puțin decât în campania electorală a lui Mihai Ghimpu, când a scos din buzunar 300.000 de lei. La începutul lui 2016, parlamentarul liberal a fost implicat într-un scandal legat de intrarea în insolvabilitate a SA Noroc, care era specializată în producerea strugurilor, prelucrarea şi comercializarea produselor vinicole. Mai mulţi localnici din raionul Telenești îl acuzau pe Bejan că ar fi falimentat fabrica de vinuri din localitate şi ar fi preluat ilegal pachetul de acţiuni pe când era director general al întreprinderii. Deputatul a respins însă acuzaţiile.

Aproape 15.000 de lei au intrat în bugetul PL de la deputatul Ștefan Vlas. Acesta a declarat 135.000 de lei în 2015 și circa 215.000 de lei în 2016. Donații au venit și din partea unui șef de întreprindere de stat, numit în funcție de PL. Este vorba despre Ion Cebanu, care a sponsorizat partidul din care face parte cu 25.000 de lei, ceea ce reprezintă a cincea parte din veniturile sale totale pentru 2015 și pentru 2016, de circa 140.000 de lei fiecare.

PLDM, finanțat de deputați și persoane temporar neangajate

Deputatul Iurie Țap la ședința Consiliului politic național al PLDM. Foto: facebook.com

267.000 de lei - atât a adunat din donații în 2016 Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Toți cei 61 de donatori, în mare parte membri PLDM, au contribuit la formarea bugetului formațiunii cu sume de până la 5.000 de lei. Toți deputații PLDM, Tudor Deliu, Iurie Țap, Maria Ciobanu, Vadim Pistrinciuc și Grigore Cobzac, au vărsat în bugetul partidului câte 5.000 de lei. La fel au făcut și deputații care și-au depus mandatul în 2017 – Chiril Lucinschi și Victor Roșca.

Anterior, parlamentarii liberal-democrați au fost mult mai generoși cu partidul din care fac parte. Astfel, la alegerile parlamentare din 2014, Iurie Țap și Tudor Deliu au donat în campania electorală a PLDM câte 100.000 de lei, în timp ce Victor Roșca a contribuit cu un milion de lei. În campania electorală pentru alegerile locale Iurie Țap a mai donat 50.000 de lei, iar Vadim Pistrinciuc – 30.000 de lei. Alte cinci persoane care activează în cadrul Parlamentului, între care asistenți de deputați și consultanți, au participat la formarea bugetului PLDM cu sume între 4.000 de lei și 5.000 de lei. Curios este faptul că din numărul total de donatori ai partidului condus de Viorel Cibotaru, 17 persoane, care au făcut donații între 3.500 și 5.000 de lei, s-au declarat temporar neangajate, iar altele două sunt pensionare.

Ilona Șor, la inaugurarea unui centru de plasament pentru animale.
Captură: realitatea.md

Firmele lui Șor i-au sponsorizat partidul

Anul trecut, partidul politic condus de Ilan Șor, primarul orașului Orhei, a fost susținut financiar, cu aproape un milion de lei, de trei agenți economici. Cea mai mare sumă, de 345.000 de lei, a fost donată de firma DFI SRL, fondată în anul 2012 de compania Dufremol SRL, care deține mai multe magazine duty-free pe teritoriul Republicii Moldova și este proprietatea femeii de afaceri Ilona Șor. Și Dufremol SRL a donat în bugetul partidului 22.913 lei. Ambele firme au adresa juridică pe str. Tighina 12 din Capitală. Alte 117.890 de lei au ajuns la Partidul „Șor” de la compania Avantage SRL, înregistrată la aceeași adresă juridică. Și această firmă este administrată de Ilona Șor, avându-i printre fondatori pe Ilan Șor și firma Dufremol SRL.

Toate trei firme, controlate de Ilan și Ilona Șor, au susținut și campania Innei Popenco, candidata Partidului Ravnopravie (ulterior, Partidul Șor) la funcția de președinte al Republicii Moldova. Suma s-a cifrat la 2,8 milioane de lei. Ele au fost vizate în raportul companiei Kroll, contractată de autorități pentru a investiga frauda bancară în urma căreia Banca de Economii, Banca Socială și Unibank s-au „prăbușit” la sfârșitul anului 2014 și care a dus la dispariția a circa unui miliard de dolari din sistemul bancar. Documentul arăta legătura între companiile necunoscute, conduse de anonimi, care au obținut credite de peste 13,5 miliarde de lei, de la cele trei bănci falimentare. Autorii raportului au demonstrat legătura între aceste firme și grupul Șor. Potrivit lor, firmele au fost conectate la internet banking la Banca Socială pe str. Tighina 12, acolo unde se află sediul mai multor companii ale lui Șor.

Donatorii PPEM, angajați ai IPRE sau ai Ministerului de Externe

Sediul PPEM și sediul IPRE, unde activează mai mulți sponsori ai partidului condus de Iurie Leancă
se află pe aceeași adresă. Foto: CIJM

Partidul lui Iurie Leancă a fost susținut financiar anul trecut de 25 de persoane care au suplinit bugetul formațiunii cu 112.200 de lei. Contribuțiile variază între 50 de lei și 17.600 de lei, cea mai mare sumă fiind donată de Valeriu Chiveri, membru PPEM, fost ambasador și viceministru de Externe, în prezent membru al Institutului pentru Politici Publice și Reforme Europene (IPRE). În listă se regăsesc și alți membri de partid, o bună parte dintre ei muncesc la IPRE sau sunt foști angajați ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Deputatul Eugen Carpov, vicepreședintele PPEM, a contribuit cu 7.000 de lei, Mihai Căpățână, fost secretar al ministerului, a virat 20.000 de lei, antreprenorul Artur Bînzaru a donat 10.000 de lei, Iulian Groza, directorul executiv IPRE - 5.000 de lei, iar Dorin Rotaru, medic și expert asociat al ONG-ului - 2.000 de lei.

Printre cei care au donat câte 5.000 de lei se numără două consiliere locale de la Cimișlia, orașul de baștină al lui Iurie Leancă, ex-președintele raionului Cimișlia, Tudor Căpățână și fostul său adjunct, Gheorghe Netedu.

Un avocat milionar, printre donatorii „Partidului Nostru”

Susținătorii „Partidului Nostru”, la unul dintre mitingurile din Capitală. Foto: moldova24.net

„Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi, a fost susținut financiar în 2016 cu suma de 507.000 de lei, bani donați de un număr de 13 persoane. Cel mai generos sponsor este Igor Pohilă, despre care se știe că este avocatul lui Renato Usatîi și care „s-a remarcat” financiar și în campania electorală a lui Dumitru Ciubașenco, candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale de anul trecut.

Pentru partid, el a donat 400.000 de lei, iar anterior, în 2014, el a sponsorizat Partidul Patria, cu care primarul de Bălți participa la alegerile parlamentare, cu 1,3 milioane de lei. Atunci, Pohilă însuși candida la funcția de deputat pe listele acelui partid, regăsindu-se pe poziția a 32-a. În 2015, la alegerile locale, juristul a donat nu mai puțin de 900.000 de lei „Partidului Nostru”. Alte zece persoane au donat fiecare câte 9.500 de lei, toate depunând banii în aceeași zi, pe 11 octombrie 2016, numele lor nefiind însă cunoscute în spațiul public.

Elena Prohnițchi, expert al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”:

„Ascunderea informațiilor privind domeniul de activitate al donatorilor limitează nivelul de transparență financiară a partidelor și reduce posibilitatea de supraveghere a corectitudinii acesteia de către jurnaliștii de investigație și societatea civilă. Continuarea restrângerii accesului la informație, în paralel cu menținerea plafoanelor generoase pentru donații și a capacității reduse a CEC de verificare a corectitudinii finanțării partidelor politice doar va favoriza și mai mult utilizarea unor mecanisme mai puțin transparente de finanțare a partidelor. Iar aceasta reprezintă un risc serios în adresa echității și integrității viitoarelor procese electorale.”

CEC ține în secret datele despre finanțatorii partidelor 

În anul 2016 Comisia Electorală Centrală  a decis ca datele despre locul de muncă, data nașterii și alte informații despre dnatorii partidelor să nu mai fie accesibilă pentru publicul larg. Motivul invocat de CEC ținea de protecția datelor cu caracter personal.

Captură foto cu raportul financiar al PAS pentru 2016, de pe site-ul CEC, iulie 2017

Astfel, pe site-ul comisiei, mai multe dintre informații sunt blurate: IDNP-ul, adresa, data nașterii, locul de muncă, astfel încât este dificil să îți dai seama cine sunt adevărații sponsori ai formațiunilor politice. Cu toate acestea, în cazul a două partide, PLDM și PAS, informația despre locul de muncă al donatorilor nu era blurată anterior (printscreen făcut de pe site-ul CEC în iulie 2017, n.r.). La întrebarea de ce nu toți donatorii sunt puși în situații egale, Alina Russu, președinta CEC, a replicat că nu ar fi știut despre faptul că anumite date din rapoartele unor partide nu sunt blurate. Ulterior, informația despre locurile de muncă ale persoanelor care au contribuit la formarea bugetelor PLDM și PAS a fost blurată pe site-ul CEC.

La prezidențialele de anul trecut, CIJM a cerut acces la rapoartele financiare ale tuturor candidaților la funcția de șef al statului, cu indicarea locurilor de muncă ale donatorilor. În replică, reprezentanții serviciului de presă al Comisiei au declarat că aceste date nu pot fi prezentate sub nicio formă, asta pentru că s-au înăsprit regulile de protecție a datelor cu caracter personal, pentru prevenirea intimidării donatorilor. CIJM a inițiat un proces de judecată pe care l-a câștigat în instanța de fond. Instanţa a constatat că îngrădirea accesului la informaţia de interes public solicitată - listele de subscripţie şi rapoartele financiare ale concurenţilor electorali - a fost nejustificată. Totuși, CEC ezită în continuare să ofere acces la aceste date. „Dacă este interesul societăţii vizavi de acest aspect, cred că este o etapă nouă şi trebuie să discutăm, inclusiv prin prisma experienţei altor state. Să venim cu o abordare vizavi de necesitatea schimbării legislaţiei, aşa încât aceste date să fie considerate date publice şi să nu fie protejate prin prisma Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal”, a propus ulterior preşedinta CEC, Alina Russu, în cadrul unui Club al Jurnaliștilor de Investigație

Investigația a fost realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, implementat de Asociația Promo-LEX. Opiniile și concluziile exprimate în investigație aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Asociației Promo-LEX. 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii