Economic

Audit cu interese? Cui aparțin firmele selectate de Ministerul Finanțelor să efectueze controale financiare la întreprinderile de stat

Foto: CIJM
Autor: Anastasia Nani
28/12/2015 19840

Guvernul a aprobat recent o listă de 37 de companii de audit, întocmită de Ministerul Finanțelor, care vor audita situațiile financiare la întreprinderile de stat sau la societățile unde cota statului depășește 50 la sută din capitalul social. Printre firmele aprobate să facă verificări pentru 2015 este și cea a lui Ion Prisăcaru, șeful Fiscului, dar și alte companii afiliate unor foști angajați de la Finanțe. Centrul Național Anticorupție a efectuat o expertiză privind nivelul de coruptibilitate a proiectului hotărârii de Guvern încă în luna martie și a atenționat despre situațiile privind conflictele de interese. CNA a mai atras atenția și la faptul că aceste firme ar putea fi avantajate în raport cu celelalte întreprinderi. Comisia Națională de Integritate a demarat propriile verificări și a constatat că oficialii nu au încălcat nicio lege. 

Anual, Ministerul Finanțelor înaintează Guvernului spre aprobare o listă a companiilor de audit care ar putea face verificări la întreprinderile de stat sau la societățile unde cota statului depășește 50% din capitalul social. Aceste servicii ar trebui să ofere autorităților garanția că situațiile financiare sunt întocmite conform legii. Firmele care își doresc să ajungă în listă trebuie să corespundă câtorva criterii. Bunăoară, să aibă cel puțin doi auditori certificați, iar unul dintre aceștia să fie cu o experiență de cel puțin cinci ani în domeniu. O altă condiție este ca firma să nu aibă sancțiuni în ultimii doi ani de activitate. Din lista aprobată de autorități, întreprinderile aleg o companie pe care tot ele o plătesc.

Ce firme au ajuns în lista Ministerului Finanțelor

La începutul anului, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern cu o listă cu 39 de companii, din 120 de societăți câte sunt licențiate în domeniu (cifră din registrul de stat la 7 decembrie 2015 – n.r.). În luna martie angajații Centrului Național Anticorupție au stabilit în cadrul unei expertize că mai multe firme aparțin unor actuali sau foști funcționari publici sau sunt apropiate rudelor acestora. La fel ca în 2014, și în acest an, în lista aprobată inițial a ajuns Grant Thornton Audit, unde Olesea Bride, soția lui Stephane Cristophe Bride, viceprim-ministru și ministru al Economiei, deține 49% din capitalul social sau Ecofin-Audit-Service pe care a fondat-o Ion Prisăcaru, șeful Fiscului (97,97 la sută din capitalul social – n.r.), instituție subordonată Ministerului Finanțelor. CNA a sesizat probleme și în cazul altor cinci companii: Valaudit, Contserv Audit (sancționată la 10 noiembrie pentru nerespectarea calității lucrărilor de audit), BDO Audit&Consulting, Consulting Modern și Audit-Sedan.

De exemplu, firma Valaudit aparține soțului (25% din capitalul social – n.r.) și soacrei în vârstă de 80 de ani (75%) Lidiei Foalea, șefa Direcției reglementare a contabilității și auditului în sectorul corportiv din cadrul Ministerului Finanțelor, subdiviziune care a elaborat proiectul. De altfel, potrivit CNA, funcționara a fost fondator al companiei până în 2008.

“Celorlalte patru întreprinderi le sunt afiliate foști angajați ai Ministerului Finanțelor. Unii au mai puțin de un an de când s-au eliberat din funcție”, ne-a explicat Cristina Chistol, inspector al Direcției legislație și expertiză anticorupție din cadrul CNA, care a supus proiectul unei analize.

Autoarea documentului a sesizat mai multe situații de conflicte de interese. “Circumstanţele reflectate pot submina egalitatea subiecţilor şi determina disfuncţionalitatea procedurii de selectare a companiei de audit şi desfăşurarea acesteia în condiţiile unui învingător stabilit în prealabil, prejudiciind astfel interesele altor participanţi. (...) Totodată, există riscul antrenării în cadrul procesului în cauză doar a societăţilor de audit evidenţiate, datorită relaţiilor de rudenie cu unii funcţionari ce exercită funcţii de conducere în cadrul autorităţilor publice care exercită dreptul de administrare a întreprinderilor pasibile de audit”, se arată în expertiza CNA.

Ping-pong între CNI și CNA

Viorel Chetaru, directorul Centrului, a sesizat Comisia Națională de Integritate (CNI) printr-o scrisoare în cazul firmelor Grant Thornton Audit, Ecofin-Audit-Service și Valaudit. Membrii CNI au demarat controale doar în cazul ministrului Stephane Cristophe Bride și Lidiei Foalea, nu și în cazul lui Ion Prisăcaru care pe parcursul anilor și-ar fi declarat conștiincios averea și interesele.

“Prin prisma funcției deținute de viceprim-ministru, ministru al Economiei, nu am participat la niciun grup de lucru, consiliu, serviciu sau în oricare alt mod la perfectarea prezentului proiect. Totodată menționez că, grupul de lucru care a elaborat proiectul nominalizat nu este în subordinea mea, iar eu nu am raporturi directe - instituționale cu aceste persoane responsabile”, a explicat, între altele, Stephane Cristophe Bride membrilor CNI.

Comisia nu a depistat vreo încălcare nici în cazul ministrului, nici în cazul funcționarei de la Finanțe. În august 2015, șefii de la CNA au expediat însă o altă scrisoare în care constatau că Ministerul Finanțelor, ca instituție, a admis un conflict de interese atunci când a semnat și a trimis spre avizare proiectul. “Interesul urmărit de minister este să promoveze în lista societăților de audit firme controlabile prin intermediul subalternilor săi direcți, astfel încât activitatea de gestionare a întreprinderilor de stat și a societăților în care cota statului depășește 50% din capitalul social să fie tratată în rapoartele de audit cât mai benefică și pozitivă”, i-a scris Cristina Țărnă, director adjunct al CNA, lui Anatolie Donciu, președintele CNI.  

“Nu înțeleg la ce trebuie să răspundem. Nu există încă o hotărâre de Guvern, este doar un proiect”, a declarat Donciu în ședința Comisiei de la 3 septembrie. “Probabil că CNA dorește să ne antreneze în ceva. Ei au responsabilitatea de a aviza proiectele de legi, hotărâri ale Guvernului și să analizeze riscurile. Să fie sănătoși să o facă”, a spus și Dumitru Prijmireanu, un alt membru al CNI.

Moldtelecom, Termocom, Tutun-CTC: clienții cu care se laudă firma șefului de la Fisc

La ultima ședință a Guvernului condus de Valeriu Streleț, pe 28 octombrie, Anatol Arapu, ministrul Finanțelor a prezentat lista finală cu 37 de companii. Reprezentanții Valaudit și Grant Thornton Audit au cerut ca firmele să fie excluse din listă. Potrivit notei informative ce însoțea proiectul hotărârii de Guvern, celelalte companii, menționate de CNA în expertiză, au rămas pentru că CNI nu s-a putut expune asupra conflictului de interese. “La rândul său, Ministerul Finanțelor nu are temei juridic să le excludă”, se arată în nota semnată de Anatol Arapu.

Deși Ecofin-Audit-Service apare în hotărârea de Guvern, Ion Prisăcaru susține că firma sa a fost scoasă din listă pentru că nu deține categoria necesară pentru a exercita controale la companiile de stat. “Când o administram eu, deţinea toate categoriile. Acum însă nu”, ne-a explicat șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Printre clienții cu care se laudă Ecofin-Audit-Service sunt societățile pe acțiuni Moldtelecom, Termocom, Tutun-CTC, întreprinderile de stat Fiscservinform, Fintehinform, Centrul de Telecomunicații Speciale etc.

Expert: “Integritatea mai presupune să nu mergi peste bunul simț”

Experta Mariana Kalughin de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției este de părere că includerea în listă a unor firme ce au legături cu actuali sau foști funcționari nu este soluția cea ma potrivită. “Se simte masiv afilierea dintre companii şi unii funcţionari sau chiar ex-funcţionari ai ministerului care este cel mai aproape de domeniul vizat, cel financiar. Chiar dacă nu există nişte prevederi legale exprese care ar interzice acest lucru, această relaţie de afiliere va trezi anumite semne de întrebare referitor la cât de imparţial, obiectiv, corect a fost efectuat auditul, or asta nu este deloc în interesul publicului. Interesul nostru este ca orice audit să fie efectuat de o companie independentă, care nu are nicio afliere cu niciun organ de stat, iar rezultatele lui să fie credibile. Integritatea presupune mai mult decât urmărirea exactă a prevederilor legii. Integritatea mai înseamnă să nu mergi peste bunul simţ care nu este prevăzut în documente, dar ar trebui respectat”, a comentat Mariana Kalughin.

Potrivit datelor Agenției Proprietății Publice, în Republica Moldova sunt înregistrate 244 de întreprinderi de stat și 73 de societăți pe acțiuni unde cota statului depășește 50 % din capitalul social. 

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii