Bani publici

Cum câștigă finanțatorii partidelor licitații pe timp de criză

Foto: ziarulnațional.md
Autor: Mariana Rață
09/11/2015 6350

Firmele de construcții care au finanțat partidele la alegerile locale din acest an se bucură de succes la licitații în perioada în care procesul de achiziții publice este blocat.

În plin sezon de austeritate, după ce Ministerul Finanțelor a anunțat categoric că sistează finanțarea tuturor achizițiilor publice, cu excepția celor de primă necesitate, mai multe instituții ale statului au ignorat interdicția și au cheltuit peste o sută de milioane de lei pentru lucrări de reparație și construcție a drumurilor naționale și locale.

Întâmplător sau nu, câștigătoare ale mai multor astfel de licitații au devenit firme apropiate partidelor de la guvernare sau care au finanțat partidele în ultima campanie electorală.

Restricții de ochii lumii

Un mesaj de pe pagina web a Agenției Achiziții Publice (AAP) informează că, începând din 7 iulie curent, instituția nu va mai recepționa anunțuri de organizare a licitațiilor publice.

„În baza cadrului legal existent, finanțarea de la bugetul de stat se va efectua doar pe cheltuielile cele mai necesare, care asigură funcționalitatea instituțiilor bugetare (cheltuieli de personal, cheltuieli de regie și alte cheltuieli fără care instituția n-ar putea funcționa), în rest, cheltuielile ce țin de procurări, reparații și investiții urmează să fie suspendate atât la componenta de bază, cât și la componentele mijloace speciale și fonduri speciale”, se precizează în anunțul de pe tender.gov.md.

Contrar acestuia, licitațiile au urmat și doar pentru reparația și construcția drumurilor. Din 7 iulie și până în prezent, au fost semnate peste 200 de contracte, în valoare de circa o sută de milioane de lei.

Licitații pentru finanțatori

Două dintre firmele care au câștigat mai multe licitații în perioada de interdicție sunt „Drumuri Edineț” și „Cristranscom” despre care presa a scris recent că ar fi finanțat, prin intermediul fondatorilor și administratorilor lor, ultima campanie electorală a Partidului Democrat (PDM).

La alegerile locale din acest an, trei angajați ai SA „Drumuri Edineț”, printre care directorul întreprinderii, Leonid Corcimari, au contribuit cu o sută de mii de lei la fondul electoral al PDM.

Foto: ziarulnational.md

Generozitatea le-a fost compensată în scurt timp. Deja la 20 iulie, la două săptămâni de la introducerea interdicției de organizare a licitațiilor de achiziții publice, Primăria Trinca din raionul Edineț a angajat compania pentru a-i repara un drum local contra sumei de 449 de mii de lei.

Șapte zile mai târziu, aceeași firmă a semnat un alt contract de reparație a unui drum din satul Târnova, Dondușeni, pentru 698 de mii de lei, iar încă peste o săptămână, și primăria din Bădragii Noi, Edineț, s-a tocmit cu „Drumuri Edineț” pentru a le repara niște drumuri locale la prețul de 300 de mii de lei.

Foto: ziarulnational.md

Toți trei primari din aceste localități sunt membri ai Partidului Democrat.

„Chestia cu partidul e doar o coincidență. Pur și simplu, acești primari au fost mai harnici decât alții și au organizat licitațiile mai devreme. Contractele le-am semnat după data de 7 iulie”, ne explică directorul tehnic al „Drumuri Edineț”, Vitalie Colban. 

5,5 milioane de lei pentru „ai casei”

Serghei Rapcea, fondatorul companiei „Cristranscom”, a donat, în această primăvară, pentru cheltuielile de campanie ale PDM, 90 de mii de lei. Drept urmare, peste doar două luni, firma sa a câștigat nouă licitații publice în valoare totală de circa 5,5 milioane de lei.

Foto: ziarulnational.md

Două dintre aceste licitații au fost organizate de primării din raionul Ștefan Vodă, iar restul, în Anenii Noi, unde Rapcea este în prezent consilier raional din partea Partidului Democrat.

Unul dintre cele mai mari contracte din perioada de „prohibiție”, în valoare de 996 de mii de lei, „Cristranscom” l-a semnat cu primarul democrat din satul Calfa, raionul Anenii Noi. Tot de la democrați este și primarul din Puhăceni, același raion, care a desemnat firma colegului său de partid câștigătoare a licitației pentru reparația unor drumuri din sat, angajându-se să îi plătească 727 de mii de lei.

Am încercat să îl contactăm pe Serghei Rapcea, dar acesta avea telefonul deconectat, iar la numerele de telefon ale companiei nu a răspuns nimeni.

Coincidențe suspecte

Cele mai „grase” câștiguri le-a obținut în ultimele patru luni de la sistarea achizițiilor publice firma „Nouconst”, despre care am scris și anterior că l-ar avea în calitate de angajat pe fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor, Vitalie Panurco.

Foto: ziarulnational.md

 

Compania, fondată și administrată de omul de afaceri Marin Sârbu, a reușit să câștige licitațiile exclusiv în localitățile conduse de primari sau președinți de raioane democrați. Astfel, în raionul Strășeni, compania a câștigat, în august, două licitații de reparație a drumurilor în valoare de opt milioane de lei.

În Edineț, alte două licitații în valoare de peste cinci milioane de lei și în Ștefan Vodă, un contract de două milioane de lei.

Contactat de noi, Sârbu a precizat că nici el, nici firma pe care o conduce nu au nicio treabă cu politica. „Noi, de-a lungul anilor, am semnat contracte cu primării de diferite culori”, a precizat Sârbu.

Tot el afirmă că autoritățile care au semnat contracte în ultimele luni cu „Nouconst” aveau prevăzuți deja bani în buget pentru reparația drumurilor, de aceea interdicțiile introduse de Ministerul Finanțelor nu le vizau.

„Secretul” licitațiilor de la Verejeni

Pe 3 august curent, primăria satului Verejeni, raionul Telenești, a semnat un contract de reparație a unor sectoare de drum din localitate cu firma „Nisip-Si” SRL. Valoarea contractului este de peste 700 de mii de lei. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, fondator și administrator al companiei este Nicolae Străjescu, consilier local din partea Partidului Liberal în această localitate al doilea mandat consecutiv.

Firma a avut succes și la licitația organizată o lună mai târziu în orașul Telenești, câștigând un contract de peste două milioane de lei pentru vânzarea pietrișului necesar pentru reparația unor segmente de drum din oraș.

Din 2013 și până în prezent, firma lui Străjescu a câștigat 30 de licitații publice în raionul Telenești, în valoare de peste 12 milioane de lei. Cele mai multe dintre acestea au fost organizate de Primăria Verejeni.

Am încercat să îl contactăm pe Nicolae Străjescu, dar telefoanele companiei sunt deconectate.

Drumurile din Orhei, reparate de firma fiului lui Lucinschi

Firma „Genesis International”, afiliată de presă lui Sergiu Lucinschi, fratele deputatului PLDM, Chiril Lucinschi, de asemenea a beneficiat în luna august curent de două contracte semnificative. Compania a fost aleasă, prin concurs, de primăria orașului Orhei, pentru reparația capitală a două porțiuni de străzi din localitate. Valoarea contractelor este de cinci milioane de lei.

Precizăm că „Genesis International” a semnat și până la alegeri, în martie curent, un contract cu Primăria Orhei pentru reparația trotuarului din sectoarele Slobozia Doamnei și Bucuria din Orhei. În acest caz, autoritatea locală i-a plătit două milioane de lei.

Explicația AAP, dată peste cap

Directorul adjunct al Agenției Achiziții Publice, Valeriu Secaș, susține că sistarea procesului de achiziții publice se referă doar la proiectele finanțate din bugetul de stat, nu și la cele din resurse locale sau din banii obținuți din proiecte.

„În plus, se permite organizarea licitațiilor în cazuri de achiziții ce nu pot fi amânate. Spre exemplu, marcajul de pe drumuri tot reprezintă lucrări, dar acestea nu pot fi amânate”, ne-a explicat funcționarul.

Totuși, afirmațiile lui nu corespund realităților. Licitații pentru drumuri au fost organizate în ultimele luni și de Administrația de Stat a Drumurilor, lucrările urmând a fi achitate din Fondul Rutier. Tot de acolo sunt luați banii și pentru cele mai multe dintre lucrările de reparație a drumurilor pentru care autoritățile locale au organizat ultimele licitații.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii