Achiziţii publice

Produse alimentare alterate, cu eticheta „bio”, la grădinițele din Chișinău: firme, scheme și licitații cu interese

Poză simbol. Sursa: chisinauedu.md
Autor: Mariana Rață
26/11/2016 25892

Câteva fragmente din niște discuții telefonice purtate de angajați ai unor grădinițe, funcționari ai direcțiilor de Educație, Tineret și Sport din Chișinău și câțiva oameni de afaceri au îngrozit opinia publică. Din convorbirile interceptate de instituțiile de drept reiese că micuților de la grădiniță le erau livrate produse alimentare alterate sau de calitate îndoielnică. Numele persoanelor implicate sunt ținute în taină de anchetatori care pretind că se tem pentru siguranța familiilor celor care aduceau pe mesele copiilor pește infectat și carne alterată. Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit însă să îi identifice pe câțiva dintre businessmanii care apar în interceptări și a analizat, de asemenea, care sunt firmele care au câștigat în 2016 licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din Capitală. Cele mai multe dintre aceste companii nu sunt vizate în dosarul licitațiilor trucate în Educație.

Firma lui Ghena, preferata DETS Râșcani

Fragment din stenograma interceptărilor făcută publică de CNA

„Ghena”, unul din protagoniștii scaldalului cu produsele alterate, pare să fie Ghenadie Nicorici, fondatorul și administratorul companiei Crinic Grup, cea care, doar pentru livrarea produselor alimentare în grădinițele din Capitală în anul 2016, a câștigat șapte licitații. Cele mai bănoase trei contracte firma le-a semnat cu Direcția Educație, Tineret și Sport (DETS) a sectorului Râșcani, suma acestora ajungând la de 4.665.890 de lei.

Produsele companiei lui Nicorici i s-au părut potrivite pentru alimentația copiilor și DETS din sectorul Buiucani, care a semnat în 2016 patru contracte de achiziții, în valoare de 472.012 lei. Crinic Grup a fost contractată de asemenea de Internatul Psihoneurologic din Cocieri, Dubăsari, pentru a livra produse alimentare pacienților în valoare de 148.000 de lei. În 2015, compania a distribuit produse alimentare și Primăriei Stăuceni.

Licitații superficiale

De regulă, autoritățile contractante nu erau foarte exigente atunci când stabileau condițiile de participare la licitație. Spre exemplu, potrivit caietului de sarcini de la licitația organizată pe 7 iunie 2016 de DETS Râșcani, concurs de achiziții la care Crinic Grup a câștigat un contract de peste 1.042.094 de lei, de la concurenți se solicita doar să dețină o copie a certificatului de înregistrare a companiei, un certificat că își plătește impozitele, ultimul raport financiar, autorizațiile sanitar-veterinare de funcționare a firmei, dar și o declarație privind conduita etică și neimplicarea în practici frauduloase și de corupere (!). Culmea ironiei, în multe dintre anunțurile pentru licitațiile câștigate de această firmă, autoritățile contractante indicau că produsele trebuie să fie ecologice. De pregătirea licitației se ocupa mereu contabila DETS Râșcani, Olesea Chistruga-Platonova, iar conducător al grupului de lucru pentru desfășurarea concursului era Andrei Grosu, șeful Direcției de învățământ. Astăzi acesta, alături de adjunctul său, Dumitru Vatavu, plasați în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr.13.

Soția, șefă la FISC

Ghenadie Nicorici, directorul Crinic Grup. Foto: Realitatea.md

Compania Crinic Grup, fondată în 2003, își are adresa juridică într-un apartament de pe str. Calea Ieșilor. Locuința este înregistrată pe numele soției businessmanului, Luminița Nicorici. Ultima este inspector principal al Inspectoratului Fiscal de Stat, mun. Chișinău. În declarația de avere pentru anul 2015, funcționara indică venituri mai mult decât modeste obținute de soțul său – doar 41 de mii de lei, din activitatea celor două companii pe care le deține. Soții Nicorici dețin două apartamente de 47,5 m.p. și 21,7 m.p., un garaj, un spațiu de depozitare de 54,1 m.p., dar și șase automobile, dintre care cinci procurate în 2013. Mașinile care nu sunt noi, au fost importate de peste hotare.  

Deși cu venituri mici, soții Nicorici și cei doi copii ai lor par să își permită vacanțe scumpe, cel puțin așa reiese din pozele postate de Luminița Nicorici pe rețelele de socializare.

O altă firmă, aceeași beneficiari

În același apartament de pe str. Calea Ieșilor este înregistrată o altă companie implicată în dosarul licitațiilor trucate în educație – Cordacom SRL. Firma îi are în calitate de fondatori pe Ghenadie Nicorici și Nicolae Curchi. Cordacom nu a câștigat în acest an nicio licitație organizată de DETS din Chișinău. În schimb, în 2015, a aprovizionat cu produse alimentare DETS Râșcani (patru contracte în valoare de 2.390.000 de lei) și DETS Buiucani (două contracte în valoare de circa 770.000 de lei). Tot anul trecut, compania a livrat produse și pentru Institutul Mamei și Copilului și Internatul Psihoneurologic din Cocieri, Dubăsari. În 2014, compania a încheiat contracte de aprovizionare cu produse alimentare a Spitalului Clinic Municipal nr. 1.

Precizăm că Ghenadie Nicorici deține și o a treia companie „Nika Nicorici”, cu sediul pe str. Albișoara 84, acolo unde se află Liceul George Meniuc. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma administrează restaurante. Ghenadie Nicorici a fost plasat în arest pentru 30 de zile. 

Firma cu sute de contracte în republică

În stenogramele convorbirilor telefonice publicate de CNA este pomenit și numele unui oarecare „Lilian” care ar trebui să rezolve o problemă cu achitarea unor taxe ilegale pe care agenții economici le plăteau periodic șefilor de direcții pentru trucarea licitațiilor. Acesta este Lilian Sofrone, patronul companiei Lovis Angro, cea care a câștigat în 2016 cel puțin zece contracte de achiziții publice la DETS Râșcani, DETS Buiucani și DETS Centru. Valoarea totală a contractelor este de 10,3 milioane de lei, dintre care 7,8 milioane sunt achiziții făcute de DETS Râșcani. Ultimul contract Direcția Educație de la Râșcani l-a semnat cu firma pe 20 octombrie curent.

În afară de licitațiile câștigate pentru alimentația copiilor din Capitală, Lovis Angro a mai semnat în acest an alte aproape 600 de contracte de stat pentru livrarea produselor alimentare în grădinițe, licee, școli profesionale, dar și centre de sănătate din întreaga republică. Totuși, contractele semnate în afara Chișinăului sunt mult mai mici, depășind rareori cifra de o sută de mii de lei pentru contract, cu excepția primăriilor din Orhei, Leova și a câtorva localități din UTA Găgăuzia.

Pe 15 ianuarie curent, Lovis Angro a semnat un contract de livrare a produselor alimentare cu școala-grădiniță 199 din Chișinău. Acesta este singurul caz depistat de noi în baza de date a Agenției Achiziții Publice când o instituție de învățământ a organizat în 2016  licitație pentru procurarea produselor, în celelalte cazuri achizițiile fiind organizate de direcțiile de învățământ. Grădinița din sectorul Râșcani a cumpărat produse alimentare de 943.291 de lei. Lilian Sofrone se regăsește printre oamenii de afaceri arestați de procurori în dosarul licitațiilor trucate în educație. 

Pe adresa unde își are sediul compania Lovis Angro, str. Columna 170, mai  este înregistrată o firmă care livrează produse alimentare în instituții de învățământ și grădinițe din republică. Este vorba despre Artprest-Grup, fondată și administrată de Mihail Guțuțui. La sfârșitul anului trecut, compania a fost inclusă în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice pentru executarea necorespunzatoare a clauzelor contractuale. Compania nu are dreptul să participe la achiziții publice până în noiembrie 2018. Nu știm dacă între cele două companii există vreo legătură.

O altă firmă cu sute de licitații câștigate

Fragment din stenograma interceptărilor telefonice făcute publice de CNA

O altă companie care a livrat în acest an produse alimentare copiilor de la grădinițele din Chișinău este Sanex Comerț, administrată de Stepanida Grosu. Produsele firmei ei au ajuns în grădinițele din sectoarele Botanica, Centru și Ciocana. Pentru cele nouă contracte încheiate, firma din Ialoveni a obținut un venit de opt milioane de lei. Compania Sanex-Comerț a livrat produse alimentare nu doar în Chișinău, dar și în întreaga republică, având semnate peste 300 de contracte cu primării, licee, instituții medicale din mai multe raioane.

Doi angajați ai companiei, Natalia și Serghei Bahcivanji, au fost reținuți de oamenii legii și plasați în arest pentru 20 și,respectiv 30 de zile, fiind bănuiți de trafic de influenţă și corupere activă. Potrivit unor surse, cei doi sunt fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educației, Corina Fusu.

Tot ei reprezintă și compania Status-Prim, ul alt câștigător al licitațiilor organizate de direcțiile de educație din Chișinău. Firma înregistrată în 2009 în satul Alexandrovca, Ialoveni, este fondată și administrată de Nadejda Bahcivanji. În anul 2012, compania a câștigat sute de tendere de  pentru asigurarea cu produse alimentare a instituțiilor de învățământ din republică, ulterior însă nu a mai participat la licitații.

Nici anul acesta, în baza de date a Agenției Achiziții Publice nu figurează niciun contract semnat de firmă cu vreuna din direcțiile de educație de sector din Chișinău. Firma fie a fost contractată prin intermediul Pieței Centrale, fie a fost subantreprenor al SRL Sanex Comerț.

Natalia Bahcivanji și soțul ei Serghei par să figureze și în interceptările telefonice făcute publice de CNA. Aceasta pare a fi femeia care discută cu un bărbat despre merele stricate care urmează a fi livrate grădinițelor.

Contactată telefonic, Tatiana Cebotari a confirmat că Natalia Bahcivanji este fiica sa, dar a negat că ar avea vreo legătură cu licitațiile câștigate de companiile Sanex Comerț și Status Prim. „Aceste firme au licitații câștigate încă în 2009, 2010. Eu sunt la minister de un an, cum aș fi putut influența aceste tendere?”, a fost reacția consilierei.  Cebotari a precizat că îi pare rău că după o carieră ireproșabilă la Curtea de Conturi și ANRE a ajuns acum să fie ponegrită astfel în presă. „A demonstrat cineva vinovăția fiicei mele? Este o decizie judecătorească? Noi efectuăm acum controale în întreaga republică și pot să vă spun că nu am descoperit produse alimentare necalitative”, ne-a mai declarat funcționara. Ministra Educației, Corina Fusu, ne-a informat la telefon că este în concediu medical și nu ne poate oferi niciun detaliu. „Nu vă pot oferi oficial niciun detaliu pentru că sunt acum în concediu de boală și astfel sunt în afara acestei structuri”, ne-a răspuns ministra. 

Companiile de sub paravanul Pieței Centrale

Printre oamenii de afaceri reținuți de procurori în cazul licitațiilor trucate în educație se regăsesc patroni de companii care nu au semnat contracte directe de livrare a produselor alimentare direcțiilor de educație din Capitală. Aceste companii par să fi fost contractate de ÎM Piața Centrală, care a câștigat mai multe contracte de achiziții cu DETS din Chișinău. Astfel, Viorel Galașanu este patronul firmei Draur Grup, o companie creată în 2001. În anii precedenți, firma a câștigat mai multe licitații organzate de DETS Râșcani și Buiucani. Nu am reușit să aflăm ce companie reprezintă Tatiana Jigău, o altă persoană  arestată în cadrul unui dosar privind licitațiile trucate în educație.

Furnizorii de produse alimentare la grădinițele din sectorul Buiucani

Din interceptările telefonice de la CNA reiese că cele mai mari probleme legate de calitatea produselor alimentare au fost semnalate la Buiucani.  DETS Buiucani a încheiat în 2016 contracte de livrare a produselor alimentare cu firmele Crinic Grup a lui Ghenadie Nicorici (2,1 milioane de lei) și Lovis Angro (circa un milion de lei). De asemenea, instituția a contractat firmele Credoprim (un milion de lei), Adrika (813.000 de lei), Fabi& Lina (600.000 de lei), Carnprodlux (665.760 de lei) care însă par să nu aibă nicio legătură cu dosarele penale examinate de procurori.

Directorul Credocrim, Gheorghe Costru, susțină că ei livrează doar produse lactate grădinițelor din Capitală și nu li s-a întâmplat niciodată să livreze marfă alterată. „A auzit și eu acele interceptări. Sigur că am o părere proastă. Ei umblă cu tot felul de propuneri și câștigă tendere. Noi suntem producători de lactate și nu ne permitem să oferim un preț atât de mic la licitații ca dânșii. Pe urmă aduc produse din Ucraina sau nu știm de unde și iată apar probleme”, ne spune agentul economic.

Direcția Educație, Tineret și Sport de la Buiucani este singura care a încheiat contracte de livrare a produselor alimentare cu firma Axedum, o companie avicolă din satul Buțeni, raionul Hâncești. DETS Buiucani a cumpărat de la Axedum produse alimentare de peste 600.000 de lei. Fondatori ai companiei sunt Galina și Grigore Cojocaru, care administrează mai multe afaceri. Contactată de Centrul de Investigații Jurnalistice, Dumitrița Cojocaru, director comercial al Axedum, ne-a declarat că firma nu are nicio legătură cu dosarul penal. „Noi avem propria fermă de păsări. Crește singuri cerealele cu carele hrănim. Avem abator performant. Nu au existat nicidodată pretenții față de produsele noastre. Dimpotrivă, angajații de la grădiniță cumpără și ei găini de la noi”, a precizat sursa.

Firmele „casei” la DETS Botanica

Curioase sunt achizițiile efectuate de DETS Botanica. Cele mai multe produse alimentare autoritatea le-a procurat de la Sanex-Com (4,3 milioane de lei, mai mult de jumătate din toată cantitatea livrată de companie în grădinițele din Chișinău), dar și de la Premium-prod SRL (5,6 milioane de lei). Ultima companie, fondată în aprilie 2011, este contractată constant de DETS Botanica pentru livrarea produselor alimentare. An de an, contractele se ridică la milioane de lei. Prima dată, Premium-prod a câștigat o licitație la DETS Botanica în iunie 2011, adică la doar două luni de la crearea firmei. Valoarea primului contract a fost de 4,5 milioane de lei. În 2016, pe lângă produse alimentare, DETS Botanica a cumpărat de la Premium-prod dezinfectanți și paturi pentru grădinițe, în valoare de 738.000 de lei.

Firma, cu adresa juridică în or. Ialoveni, aparține Tamarei Batin, iar administrator este Violeta Palencu. Acum un an, Palencu era controlor de stat superior la Curtea de Conturi. Precizăm că nicio altă direcție de educație din Chișinău nu a apelat în acest an la serviciile acestei companii. În 2011, într-un articol despre tabăra de vară „Poienița Veselă” din Dănceni, Ziarul de Gardă menționa despre această companie, contractată de DETS Botanica, că nu ar fi livrat la timp anumite produse alimentare pentru copii. Reprezentanții companiei nu au putut fi găsiți pentru a ne oferi un comentariu. Precizăm că Premium-prod nu este vizată în cazul achizițiilor trucate în educație.

Contractele încheiate în 2016 de Premium-prod cu DEST Botanica

Cine a livrat produse alimentare grădinițelor de la Râșcani, Centru și Ciocana

Lilia Babuc, director interimar al DETS Ciocana, escortată la sediul CNA. Sursa foto: Realitatea.md

DETS Râșcani a procurat aproape toate produsele alimentare de la Crinic Grup și Lovis Angro. Tot de la compania lui Lilian Sofrone a cumpărat produse și DETS Centru, dar într-un volum mai mic. Direcția Educație din sectorul Centru a dat preferință produselor livrate de Amager Com, o companie administrată de Andrei și Ion Adjer, cu care au fost semnate contracte în valoare totală de circa șapte milioane de lei, Sanex Grup și Prodagrotrade. Ținăm să precizăm că ultimele trei companii nu figurează în ancheta penală a procurorilor. De fiecare dată, de pregătirea licitațiilor  DETS Centru s-au ocupat contabilii Mihaela Manea și Olesea Malîi, iar șef al grupului de lucru a fost Ion Musteață, șeful adjunct al direcției.

Și DETS Ciocana a  avut companii preferate. Astfel, de aprovizionarea cu produse alimentare a grădinițelor din sector în acest an s-a ocupat Serviabil SRL, cu care au fost semnate contracte în valoare de peste cinci milioane de lei. Compania care a fost contractată doar de DETS Ciocana aparține Tatianei și lui Gheorghe Angheluță. „Nu suntem vizați de acest scandal. Noi suntem ditribuitori oficiali ai Lactis și față de calitatea produselor noastre nu au fost niciodată obiecții. În acest caz, nici nu știu ce aș putea spune. Responsabilitatea este a tuturor, de la cel mai de jos nivel, până la conducere. Sunt multe de spus despre acest scandal, dar sper că ancheta își va face treaba”, ne-a declarat Victoria Angheluță, director comercial al Serviabil SRL.

Și Profcar Trade a beneficiat practic doar de contracte la DETS Ciocana, doar că de o valoare mult mai mică – de 783.314 lei. Compania aparține Valentinei Evtodieva. Contracte a câte aproape un milion de lei au mai fost semnate cu Fabi & Lina și Nipetgal, o firmă care aparține lui Nicolae Petcoglo, un partener de afaceri al lui Fiodor Ianioglo, ales săptămâna trecută deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia. Nimeni din reprezentanții companiilor Serviabil, Profcar Trade și Nipetgal nu este vizat în dosarele privind lcitațiile trucate în educație.

30 de dosare penale și 11 funcționari municipali în izolatorul CNA

În cele 30 de dosare penale pornite de Procuratura Anticorupție pe cazul licitațiilor trucate în educație, figurează 23 de bănuiți, dintre care 18 au fost reținuți. 11 dintre figuranți sunt funcționari municipali, din cadrul direcțiilor Educație, Tineret și Sport din toate sectoarele din Chișinău. Ieri, patru dintre aceștia au fost plasați în arest. Este vorba despre Svetlana Balean, jurist al DETS a sectorului Botanica, Ana Vârlan, șefa DETS Centru, omul de afaceri Ghenadie Nicorici și încă un businessman. Astăzi ședințele de judecată pentru aplicarea măsurii preventive continuă. Maria Cușnir, contabil-șef al DETS Râșcani a fost plasată în arest la domiciliu.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani. 

După ce procurorii au dezvăluit cum avea loc procesul de asigurare cu produse alimentare, primarul capitalei Dorin Chirtoacă a venit cu o replică: „Era de așteptat ca aceste lucruri să se întâmple. Ei au fost avertizați la ședințele anterioare ale Primăriei, să activeze în limita legii”. Ieri, Primăria Chișinău a anunțat că primarul general al capitalei a dispus iniţierea unei anchete de serviciu pe marginea cazului. Rezultatele anchetei vor fi făcute publice după 14 decembrie. „Primarul nu a primit în ultimul timp semnale despre calitatea proastă a produselor alimentare livrate grădinițelor. Au fost astfel de sesizări în anii precedenți și atunci s-a intervenit. Despre cele depistate acum de procurori, conducerea primăriei nu știa. Suntem în așteptarea listei funcționarilor vizați de ancheta penală pentru a putea lua o decizie în privința lor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al primarului, Vadim Brânzaniuc. Șefa Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, nu a răspuns apelurilor noastre telefonice insistente pentru a comenta cazul. 

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii