Achiziţii publice

„Optimizare” de la gura copiilor: ultimul tun al Guvernului Filip

Un proiect alimentar local de la Strășeni va deveni o mega-afacere pe bani publici în toată Moldova

Foto: gov.md
Autor: Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca
06/04/2020 16292

● Grupul Pontem, acuzat de evaziune fiscală și de tendințe de monopol în Lituania, și-a făcut intrarea politic în Moldova pentru livrarea de produse în grădinițe și școli

● Contractul cu statul a fost semnat în condiții de favorizare în detrimentul companiilor moldovenești și producătorilor locali

● Prin așa-zise „meniuri-model”, Pontem își crează posibilitatea să reducă cheltuielile pentru pregătirea mâncării pentru copii 

O companie lituaniană cu filiale în Ucraina și Georgia a intrat, fără concurență, pe piața alimentației din grădinițele și școlile din R. Moldova.  Pentru a „optimiza” cheltuielile, compania îi plătește chiar și sub salariul minim de 2.775 de lei pe bucătari și nu asigură blocurile alimentare cu utilaj și consumabile. Pentru a evita intoxicările alimentare, angajații grădinițelor sunt nevoiți să muncească indirect pentru Pontem. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care Guvernul a majorat alocațiile pentru alimentație în instituțiile preșcolare și școlare.

Primul contact oficial al Pontem cu autoritățile de la Chișinău a avut loc pe 10 octombrie 2018, atunci când patronul Pontem UAB, Irmantas Norkus, s-a întâlnit cu fostul premier Pavel Filip la Chișinău. 

După întrevedere, Guvernul a anunțat că firma lui Norkus va implementa în R. Moldova „cele mai bune practici internaționale” și că „actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme.”

Pe 19 decembrie 2018, Guvernul Filip a semnat o hotărâre de guvern prin care Pontem a primit undă verde să-și desfășoare activitatea comercială în R. Moldova în cadrul unui proiect pilot. Documentul a fost contrasemnat de către foștii miniștri ai Educației, Sănătății și Finanțelor – Monica Babuc, Silvia Radu și Ion Chicu. Contractul dintre Pontem și Guvern a intrat în vigoare la 1 aprilie 2019.

Fostul premier Pavel Filip vizitează o grădiniță din Strășeni pentru a verifica hrana copiilor și se declara mulțumit. Sursa: Guvern.

Astfel, proiectul-pilot a fost demarat în raionul Strășeni, locul de baștină a lui Pavel Filip, pentru 6.800 de copii din grădinițe, gimnazii și licee, circa jumătate din cei 13.700 de copii înregistrați oficial în învățământul din acest raion. Contractul are o valoare de 180 de milioane de lei (circa 9 milioane de euro) și se întinde pe o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare.

Odată ce acest contract va fi extins în celelalte 34 de raioane ale R. Moldova, afacerea s-ar putea ridica până la 6,3 miliarde de lei (circa 315 milioane de euro) pentru următorii cinci ani. Și asta doar pentru contractele cu instituțiile de învățământ amintite.

La fel ca în Moldova, fără niciun concurs, Pontem a intrat în vara lui 2016, în timpul mandatului președintele lui Petro Poroșenko, pe piața alimentației elevilor și militarilor din Ucraina, unde are contracte în valoare de peste 15 milioane de euro.   

Reporterii CIJM au descoperit o suveică de firme care deține controlul de facto al grupului Pontem. Firma lituaniană – Pontem UAB – este deținută de Maistas.LT. La rândul său, Maistas.LT are ca acționar, cu 26,42%, firma Baltijos Paslaugu Grupe UAB proprietate 100% a lui Irmantas Norkus, conform unor documente oficiale puse la dispoziție de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Potrivit publicației lituaniene Delfi, o altă companie a lui Norkus din același domeniu, Bruneros, și-a schimbat denumirea după un scandal de evaziune fiscală.  Compania se numea anterior Kretingos maistas și era condusă indirect de Irmantas Norkus. O investigație jurnalistică a dezvăluit că firmele afaceristului aveau conexiuni cu Ministerul Sănătății din această țară. 

În R. Moldova, filiala se numește Pontem.X SRL. Aceasta a fost înregistrată oficial pe 11 decembrie 2018, cu opt zile înainte ca Guvernul de la Chișinău să emită hotărârea prin care aviza funcționarea pe teritoriul statului. Firma are doi asociați: Dorin Ciurea (20%) și Baltijos Paslaugu Grupe UAB (80%) din acțiuni. Capitalul înregistrat în Moldova este de 10.000 de lei, iar administratorul companiei este Sergiu Brânzilă. Sergiu Brânzilă ne-a anunțat că filiala din Moldova urmează de asemenea să își schimbe denumirea. 

Contract fără licitație

Pe 29 martie 2019, patronul lituanian Irmantas Norkus a semnat un contract cu președintele Consiliului Raional Strășeni, democratul Mihail Popa. Firma se angaja să livreze produse de calitate în instituțiile școlare și preșcolare din raionul Strășeni, să doteze bucătăriile cu utilaj și echipament corespunzător, precum și să repare cantinele. 

De cealaltă parte, Consiliul Raional Strășeni trebuia să asigure plata serviciilor prestate la timp și punerea la dispoziție a cantinelor din școli și grădinițe acestei firme în schimbul unei arende nespecificate. 

Meniuri „dietetice” cu varză și sfeclă

O parte din administratorii de instituții de învățământ cu care am intrat în contact, fie nu vor să vorbească despre proiect, fie să o facă sub protecția anonimatului de frică să nu fie admonestați de șefii politici ai raionului. 

Majoritatea angajaților din grădinițe cu care am vorbit au semnalat tendința Pontemului de a elabora meniuri din produse cât mai ieftine. „La început de proiect, lunea mai era cum era, dar marțea ne dădeau salată de varză, ciorbă de varză și, seara, varză înăbușită. Copilul pleca acasă cu dureri de abdomen. Astfel, apăreau vomă și diaree. A doua zi era salată de sfeclă roșie, ciorbă de sfeclă roșie, iar seara – vinegret”, ne-a relatat directoarea Grădiniței nr. 5 din Strășeni.  

Grădinița nr. 5 din Strășeni

După o adunare cu părinții situația s-a schimbat, iar directoarea Maria Miron a devenit „cea mai rea directoare” din Strășeni pentru cei din Pontem și funcționarii raionului. „De la Anul nou încoace, anotimpul iarnă-primăvară, de trei zile pe săptămână, erau numai chifteluțe cu sos. Fără niciun terci, fără porumb, care este cel mai sănătos pentru intestinele copiilor.”

De cealaltă parte, Sergiu Brânzilă ne-a explicat că mâncarea este împărțită la copii în funcție de vârstele acestora.

 „Am făcut un fel de optimizare pentru că se aruncau produse. Și acum se aruncă... Dar asta nu înseamnă că copiii nu sunt alimentați în conformitate cu normele stabilite. Avem un meniu unic în școli, care se respectă. Se respectă meniul și gramajul, dar există și factorul uman...”, a spus Brânzilă.

Experții din Lituania suspectează că meniurile elaborate de Pontem în această țară oferă firmei posibilitatea să reducă prețul de cost al mâncării. Astfel, prin aceste meniuri, afaceriștii și-au creat posibilitatea să reducă cheltuielile pentru pregătirea mâncării.

Igienă precară și lipsuri materiale

O serie de administratori, angajați și primari s-au plâns că bucătarilor angajați de Pontem le este impus un regim de muncă dur din cauza căruia le este greu să respecte normele sanitare.

Același bucătar trebuie să facă mâncare pentru copii, să care lăzi cu produse alimentare și să le sorteze. Să intre în contact cu oameni din afara instituției, să completeze tot felul de hârtii și borderouri. Tot ei sunt obligați să evacueze gunoiul din bucătărie cu aceleași haine de lucru. Iar programul lor de lucru poate depăși opt ore zilnic din cauza sumedeniei de sarcini impuse.  

Grădinița nr. 2 din Vorniceni

Toate aceste obligații sunt considerate drept normale de Pontem, deoarece firma nu are nevoie de magazioneri. „De aceea le mai și dăm detergenți la bucătărie. Să fim siguri că nu pățesc nimic copiii”, ne-a declarat directoarea Grădiniței nr. 2 din Vorniceni, Ecaterina Nicolăescu.

Asigurarea regulată a instituțiilor preșcolare cu detergenți este o altă problemă denunțată de managerii de grădinițe. „Au adus două cutii de detergent în septembrie–octombrie 2019, două de lavete, trei de înălbitor și apoi au mai adus acum în martie 2020”, ne-a spus o altă angajată a grădiniței din Vorniceni. 

De asemenea, sacii menajeri de la bucătărie sunt cumpărați din bugetul grădiniței, în condițiile în care într-o bucătărie cantitățile de gunoi menajer sunt semnificative. „Eu nu pot să las bucătăreasa să pună gunoiul într-o ladă și apoi îl care la tomberonul de afară. Sunt foarte multe aspecte ce țin de igienă, care nu se respectă”, a precizat directoarea.

Aceeași situație a fost semnalată la grădinițele din Făgureni, Strășeni și Zubrești. „Noi am luat toate cele din bugetul grădiniței, ca să fie curat și să dezinfectăm. Noi nu putem să stăm așa”, a adăugat directoarea Nicolăescu. 

Directorul Pontem.X, Sergiu Brânzilă, respinge aceste acuzații. „Ați fost indus în eroare. În fiecare zi, se verifică curățenia pe toate suprafețele. Când nu se respectă igiena, apar intoxicații.”

În marea majoritate a cazurilor, Pontem.X a angajat doar un bucătar care se ocupă de tot ce făcea înainte o întreagă comisie în fiecare grădiniță – director, magazioner/administrator, asistentă medicală și bucătari. „Totul pentru a se reduce riscul de toxiinfecție alimentară. Acum, totul este la grămadă”, a mai precizat directoarea grădiniței din Vorniceni.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în raionul Strășeni nu a fost înregistrat niciun caz de intoxicații alimentare. Directorul Pontem.X ne-a declarat că în raionul Strășeni s-ar fi înregistrat o diminuare a numărului de cazuri intoxicări alimentare și dureri în abdomen la copii, citând o sursă de la Centrul de Sănătate Strășeni.

Am solicitat responsabilul de date statistice de la Centrul de Sănătate Strășeni, Pentru Ganea, care ne-a declarat că nu a oferit aceste date nimănui. El ne-a direcționat la Agenția pentru Sănătate Publică Strășeni, care ne-a comunicat în 2019 a fost înregistrat în raionul Strășeni un caz de intoxicare alimentară la copii cu vârste trei–șase ani, iar în 2018 – trei cazuri. Nu putem susține dacă acest caz a fost înregistrat într-o grădiniță ce face parte din proiectul-pilot.  

Cantina unui gimnaziu din Kiev, deservită de Pontem.UA, a fost închisă în urma încălcării mai multor norme sanitare.

 

Salarii mizere, plătite cu întârziere  

Cu toate acestea, salariile angajaților Pontem au rămas aceleași și se achită mai târziu decât celorlalți angajați ai grădinițelor. „Leafa lor este mizeră și nici nu o plătesc la timp. Luna trecută (februarie – n.r.), le-a fost plătit salariul pe data de 21, în timp ce ceilalți angajați ai grădiniței primesc salariul în data de 1 și 10 a lunii”, ne-a spus directoarea Grădiniței nr. 5 din Strășeni, Maria Miron. 

Grădinița nr. 5 din Strășeni

În plus, o angajată a fost obligată să plătească din buzunar niște produse alimentare care nu au fost consumate de copii din motivul că numărul acestora ar fi fost mai mic decât cel anunțat cu o zi înainte. Sergiu Brânzilă susține însă că salariul angajaților firmei este achitat la timp. Acesta ne-a explicat că remunerarea bucătarilor este stabilită în funcție de numărul copiilor dintr-o grădiniță.

În ce privește reducerea salariilor ca pedeapsă pentru bucătari, directorul Pontem.X a ținut de asemenea să sublinieze că „am fost induși în eroare”. În pofida celor spuse de directorul companiei, directoarele de grădinițe din Făgureni, Vorniceni și Strășeni susțin că sunt permanent îngrijorate de faptul ar putea să rămână fără bucătari. 

Iar Pontemul nu reacționează cu promptitudine în aceste situații, directoarele fiind obligate să caute angajate pentru această firmă privată. „Trebuie să lucreze de la 7 dimineața până la ora 5 seara, cu un salariu de 2.680 de lei”, a spus directoarea grădiniței din Făgureni. Deși este obligată prin contract, Pontem s-a ocupat în rare cazuri de igienizarea și reparațiile bucătăriilor în care gătește. 

Furnizari în weekend

Directoarele de grădinițe denunță de asemenea programul haotic de furnizare a alimentelor, uneori chiar și în zilele de weekend. „Se întâmplă deseori ca paznicul să primească produsele din cauza că sunt aduse foarte dimineață. La început, ieșeam și eu sâmbăta și duminica să le primesc din cauza că nu puteam să scot colegele la lucru în zilele libere”, ne-a spus Maria Miron.

De partea cealaltă, administratorul Pontem.X susține că produsele sunt furnizate la timp. Mai mult decât atât, angajatele au telefoane performante cu care sunt obligate să fotografieze produsele alterate și facturile.

„Atunci când sunt primite produsele la cantină, sunt verificate și, în cazul în care sunt produse alterate, sunt întoarse furnizorului. Am avut mai multe cazuri în care furnizorii au recurs la șiretlicuri. La suprafață, sunt fructe sau produse proaspete, iar la mijloc alterate.” Brânzilă admite unele probleme care ar fi fost determinate de factorul uman.

Promisiuni nerespectate

Majoritatea surselor ne-au declarat că Pontem nu asigură cu utilaj grădinițele. De exemplu, la grădinița din satul Căpriana, utilajul este unul nou și performant grație eforturilor depuse de Primărie în cadrul unui program japonez de finanțare.

După ce acest utilaj a ajuns în gestiunea Pontem.X, nu numai că nu a fost înnoit, dar nici măcar reparat la timp. „Am mai avut probleme cu un robinet, care s-a defectat în noiembrie și l-au pus tocmai acum în luna martie. Trebuiau să repare și mașina de tocat carne. Fetele (de la bucătărie – n.r.) aduceau mașina de tocat de acasă”, ne-a declarat directoarea grădiniței Doina Radu. 

Ea a adăugat că are în grădiniță 113 copii și este necesar ca Pontemul să plătească pentru consumabile și să repare utilajul pe care îl folosește gratuit. „La bucătărese s-a întâmplat, de exemplu, să li se termine detergentul și să cumpere din banii lor. Dacă vin cei de la medicină preventivă, ele sunt trase la răspundere”, a precizat directoarea. 

La rândul ei, directoarea grădiniței din Făgureni, Silvia Moscalciuc, ne-a spus că Pontem nu a dotat nici bucătăria și nici nu și-a plătit facturile la utilități. „Aveam nevoie de dotare: plită electrică cu cuptor și mașină electrică de tocat carne. Restul eu am dotat. La insistența mea, mi-au adus nu de mult o mașină manuală de tocat carne”, ne-a precizat doamna directoare.

Investiții au fost prezentate cu mare pompă în timpul campaniei electorale și în prezența lui Pavel Filip. Foto: ponte.md

În replică, Brânzilă a argumentat că în toate școlile a fost schimbată complet vesela și că ar fi investit suma de 2,1 milioane de lei în reparația completă a cantinelor din două școli Strășeni. Aceste investiții au fost prezentate cu mare pompă în timpul campaniei electorale și în prezența lui Pavel Filip, baștinaș și candidat la parlamentarele din februarie 2019. 

„Au fost cumpărate mașini de tocat carne electrice și manuale. În instituții cu 15 copii noi, am cumpărat mașini manuale. De ce să cumperi mașină de tocat electrică pentru grădinițe cu 11 copii? Mai bine, am face în altă parte investiția”,

Plăți întârziate pentru utilități 

Primarul localității Zubrești, Maria Manoli, ne-a declarat că Pontem nu a plătit nimic pentru serviciile comunale. „Noi am încheiat un contract cu Consiliul raional. Consumul de curent electric, de apă și gaz trebuie plătit Pontem. Sunt cheltuieli pentru evacuarea deșeurilor. Pontem nu își evacuează deșeurile, după cum nu a plătit nimic pentru serviciile comunale”, a spus ea.

Și Primarul din Căpriana, Tudor Scutaru, ne-a declarat că Pontem nu a plătit pentru consumul de energie electrică, apă, agent termic, pentru evacuarea deșeurilor etc. „Localitatea Căpriana are peste 2.000 de locuitori și nu își poate asuma aceste cheltuieli private”, a spus Scutaru.     

În schimb, directorul companiei susține că toate plățile se efectuează la timp și că reporterii au fost „induși în eroare”. „A fost plătit tot ce ține de plățile comunale și la Căpriana, și la Zubrești. Pentru tot ce am plătit avem facturi. Aceste primării nu au vrut să accepte proiectul din start”, a precizat Brânzilă. 

Grădinița din Căpriana

Statul se declară mulțumit

Reticența primarilor față de proiect se explică, în opinia Mariei Vrânceanu, responsabilă de acest proiect în cadrul Ministerului Educației prin faptul că banii alocați de Ministerul Finanțelor pentru alimentația copiilor nu mai sunt gestionați de autoritățile locale, ne-a precizat dânsa într-un răspuns scris.  

Proiectul-pilot de la Strășeni trebuia să fie supus unei evaluări la sfârșitul anului 2019 de către Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Evaluarea acestui proiect nu a fost încheiată nici până în prezent. Reprezentanții instituțiilor ne-au informat că un raport va fi făcut public în curând. La insistența reporterilor să își exprime opiniile despre proiect, oficialii au vorbit în termeni elogioși despre compania Pontem.X și proiect. 

 „Ministerul Sănătății este responsabil să actualizeze normele fiziologice de consum per copil/elev pe zi și să elaboreze meniuri-model în funcție de vârstă și problemele de sănătate”, ne-a comunicat Daniela Demișcan, șefa Direcţiei politici în domeniul sănătății publice din cadrul ministerului.

Ea a mai afirmat că luna trecută [februarie – n.r.], în cadrul ședinței la nivel de prim-ministru, a fost făcut un raport și „a fost calificat cu bună practică”.

Și Maria Vrânceanu, responsabilă de acest proiect în cadrul Ministerului Educației, se declară satisfăcută de proiect. Ea a subliniat că trebuie apreciat faptul că firma Pontem.X are tehnolog și că meniurile sunt elaborate de un specialist. 

După ce am vorbit despre problemele semnalate de angajații grădinițelor, ea ne-a precizat că se referă „strict la această practică”, „la modelul de funcționare”, și nu la felul în care își îndeplinește Pontem.X obligațiile asumate prin contract.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii