Roland Sebastian Schilling: „Cred că trebuie să discutăm mai mult despre refugiați, să vorbim despre oameni și istorii concrete”

Irina Odobescu
2021-12-13 15:15:00
Foto: CIJM

Republica Moldova este, mai degrabă, o zonă de tranzit pentru refugiați și migranți. Cei care aleg să rămână în Moldova, fie au studiat aici, fie au rude. În contextul celor 70 de ani de la semnarea Convenția privind refugiații, în 1951, și 20 de ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind drepturile refugiaților, am discutat despre realizări și perspective în context regional și internațional cu directorul Oficiului Central Europe UNHCR Roland Sebastian Schilling.

Anticoruptie.md: - Câți refugiați se află în Republica Moldova și care este profilul lor?

Roland Sebastian Schilling: - Actualmente, în Republica Moldova sunt circa 3.800 de persoane recunoscute ca fiind refugiați, cei mai mulți vin din Turcia, Siria, Ucraina și alte țări. În ultimii 20 de ani unii au devenit cetățeni moldoveni și nu mai sunt refugiați.

Anticoruptie.md: - Moldova este o țară mică și săracă în Europa de Est. De ce refugiații ar veni în Moldova?

Roland Sebastian Schilling: - Sunt foarte mulți refugiați în lume. Peste 80 de milioane au fost nevoiți să își părăsească casa din cauza persecuțiilor, războiului sau conflictului. Mulți dintre ei nu vin în Moldova sau în Europa, ci stau în țările din preajma statului unde au locuit. Mulți sunt în tranzit în Moldova și doar câțiva decid să rămână în Moldova. Cei care rămân au unele legături cu Moldova, au rude sau au studiat aici. De obicei refugiații rămân în Moldova din cauze particulare.

Anticoruptie.md: - Republica Moldova nu se confruntă cu fenomenul emigrării, dar din cauza situației internaționale și a refugiaților care au ajuns în Belarus, situați s-ar putea schimba. Care este mesajul pe care trebuie să-l aibă Guvernul de la Kiev și cel de la Chișinău pentru a informa, dar și calma oamenii?

Roland Sebastian Schilling: - Sperăm că nu va avea loc o mare deplasare și sperăm că nu vom avea nici o formă de conflict. Belarus este un caz aparte, din cauza politizării migrației. Este importat că refugiați nu sunt văzuți ca și un pericol sau o temere. Mulți dintre acești oameni sunt, de fapt, în pericol și au nevoie de ajutorul nostru. Cred că este important ca să ne percepe unii pe alții oameni.

Anticoruptie.md: - Cum puteți explica dvs, de ce oamenii sunt speriați de lexemul „refugiat”?  În Moldova noi am avut și avem diverse știri false despre refugiați care sunt utilizate ca să sperie oamenii.

Roland Sebastian Schilling: - Este vorba despre o îngrijorare tipică când vorbim despre străini și schimbări. Cred că moldovenii care locuiesc în alte state știu cât de neconfortabil poate fi când nu ești binevenit în altă țară. După ce te integrezi, oamenii te acceptă și se văd unii pe alții ca și oameni cu nume și prenume, nu doar cu pașapoarte emise de diverse state. Din nefericire, oamenii din politică încearcă să descrie și să internsifice fricile față de migranți.

Anticoruptie.md: - Ce trebuie să facă Republica Moldova mai mult pentru refugiați și migranți?

Roland Sebastian Schilling: - Eu cred că Moldova are un cadru legal foarte bun. Cred că aceasta e ceva ce poate fi mereu îmbunătățit, apropo sunt trei angajamente față de ONU cum să fie îmbunătățit, în special, sectorul de sănătate și noi sperăm că și acesta va fi implementat. În afară de partea legală a lucrurilor cred că mai importantă este percepția generală despre refugiați. Cred că trebuie să discutăm mai mult despre refugiați, mai clar și mai concret. Evitarea acestui subiect nu este cea mai bună decizie, nu doar în Moldova, dar și în alte țări din Europa unde refugiații emigrează.

Noi celebrăm un instrument internațional grozav, Convenția ONU privind drepturile refugiaților. Acest instrument chiar salvează viețile oamenilor. Nu e doar despre resetarea vieților oamenilor, ci resetarea demnității și a speranței. Noi ne dorim ca refugiații să nu mai fie refugiați după un timp și să poată să se întoarcă acasă sau să devină cetățenii unei țări. 

Irina Odobescu
2021-12-13 15:15:00

Comentarii